menu
close
Categorieën

Help! De Afvoer van de Wasmachine Loopt Over

Twee wasmachines naast elkaar

Je zet een wasje aan, maar ontdekt na een half uur een grote plas water... De afvoer van de wasmachine loopt over! Wat nu? Grote kans dat je wasmachine verstopt is.

Laatst haalde ik mijn was uit de wasmachine, om te ontdekken dat het nog kletsnat was. Een grote plas water onder de machine duidde op een verstopping. Gelukkig hoefde ik alleen maar het filter open te draaien om het probleem op te lossen.

In dit artikel lees je hoe jij ook van een verstopte wasmachine afkomt, zodat je binnen de kortste keren weer wasjes draait!

Wanneer je wasmachine geen water afvoert, is hij onbruikbaar. Haal (eventueel) je natte was uit de wasmachine en stop het in een emmer. Verhelp eerst de blokkade voordat je de wasmachine weer aanzet om meer waterschade te voorkomen. 

Voordat je begint

De afvoer van een wasmachine loopt door verschillende oorzaken over. Zelfs de beste wasmachine blijft niet gespaard. In dit artikel gids ik je stap voor stap door verschillende oplossingen. Hiervoor gebruik ik de volgende spullen:

  • Schoonmaakmiddelen, zoals baking soda en azijn. 🧼
  • Een teiltje of emmer, dweil en oude (hand)doeken.
  • Eventueel een ontstoppingsveer of trekveer.

Lees hieronder verder voor het stappenplan!

Een wasmachine en een wasmand

Stap 1: Verstopping opsporen

Om te weten welke stappen je moet ondernemen, spoor je eerst de verstopping op. De verstopping kan in de afvoerbuis of de wasmachine zelf zitten.

Waar de verstopping zit, kom je zo te weten: haal de afvoerslang van de wasmachine los van de waterafvoer en giet water in de afvoerbuis. Giet een beetje water in de slang, en controleer of het water wegloopt.

Loopt het water niet weg? Dan zit de verstopping in de waterafvoerbuis. Als het water wel doorloopt, zit de verstopping in de wasmachine zelf.

Stap 2: Filter controleren

Blijft het water in de wasmachine staan of is het deurtje van de wasmachine vergrendeld? Dan zit het probleem waarschijnlijk in het filter.

Het filter bevindt zich meestal rechtsonder in de wasmachine, achter een klepje. Pak een laag teiltje en wat oude handdoeken en leg ze onder het klepje. Maak het klepje hierna voorzichtig open met een platte schroevendraaier.

Achter het klepje zit de draaidop van het filter. Als je deze losdraait, komt al het water uit de wasmachine vrij. Zet daarom een teiltje onder het filter of leg een paar oude handdoeken neer om het water op te vangen. Draai de dop van het filter en laat het water wegstromen.

Maak het filter en de ruimte waar het filter in zit schoon. Meestal zit hier stof en ander vuil in. Draai hierna de dop weer op het filter.

Nu is het mogelijk om je was te centrifugeren. Als het water goed wegloopt, is de verstopping opgelost. Zo niet, dan controleer je de sifon. 👇

Stap 3: Sifon controleren

De sifon (zwanenhals) is een onderdeel van de afvoer van je wasmachine. Het zit tussen de wasmachine en de riolering in en heeft meestal een S- of P-vorm.

Zet eerst een emmer onder de sifon voordat je het onderdeel opendraait. Draai de sifon los en laat het water weglopen. Het is een goed idee om de sifon hierna schoon te maken. Spoel het onderdeel af met heet water en plaats het terug. Controleer of de wasmachine het water weer afvoert.

Is de blokkade nog steeds niet verholpen? Dan zit de verstopping verder dan de sifon. Ga verder met het ontstoppen van de waterafvoer. 👇

Stap 4: De afvoer ontstoppen

Als de verstopping niet in het filter of de sifon zit, controleer je de waterafvoer. Er zijn verschillende methodes om een afvoer te ontstoppen. De eerste twee methodes zijn milieuvriendelijk en goedkoop. De benodigde materialen heb je waarschijnlijk al in huis liggen!

Kokend water en baking soda

Giet een kopje baking soda in de afvoerpijp, en giet hier kokend water overheen. Laat het een half uurtje inwerken, en controleer of het water weer doorloopt. Meestal helpt het om dit proces een paar keer te herhalen.

Baking soda en azijn

Baking soda is veelzijdig. Samen met azijn vormt het een gouden duo.🥇 Doe hetzelfde als hierboven en giet een kopje baking soda in de afvoer. Voeg hier voorzichtig azijn aan toe – pas op, dit schuimt! Laat het goedje even inwerken en herhaal indien nodig.

Speciale ontstopper

Werken bovenstaande methodes niet? Een speciaal ontwikkelde chemische ontstopper, lost verstoppingen snel en effectief op. Controleer of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van de afvoer. Lees de instructies op de verpakking nauwkeurig en draag zo nodig handschoenen.

Let op! - Deze middeltjes zijn alleen geschikt voor een verstopte waterafvoer, maar niet voor het ontstoppen van de wasmachine zelf. Wees vooral voorzichtig met agressieve schoonmaakmiddelen. 

Een trekveer

Een trekveer is een handig hulpje bij allerlei verstoppingen in je keuken of badkamer. Een trekveer is een soort lange slang.

Ook bij een verstopte wasmachineafvoer is een trekveer een goed hulpmiddel. Je stop de trekveer in de afvoer en trekt zo al het vuil mee, waardoor de verstopping loskomt.

Stap 5: Schakel een loodgieter in

Heb je alle stappen doorlopen, en is de afvoer nog steeds verstopt? Schakel dan een professionele loodgieter in. Grof geschut, zoals een hogedruk rioolreiniger, lost de verstopping meestal snel op. Vraag vooraf altijd hoeveel de klus kost, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Als de verstopping in de wasmachine zit, is het verstandig om je garantie te checken. Neem zo nodig contact op met de leverancier.

Verstopte afvoer voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Als je wasmachine weer naar behoren werkt, is het goed om te weten hoe je een volgende verstopping voorkomt.

  • Was af en toe op 60 graden of hoger. We weten allemaal dat wassen op een lage temperatuur goed is voor het milieu, maar het blijft verstandig om af en toe op minimaal 60 graden te wassen.
    De hoge temperatuur lost zeep- en vuilresten op. De vuistregel is om één op de 20 wasjes op minimaal 60 graden te draaien.
  • Gebruik het beste wasmiddel en let op de dosering.
  • Gebruik azijn als wasverzachter. Azijn verwijdert kalk uit water. Zowel natuurazijn als schoonmaakazijn zijn een goede wasverzachter. Het verwijdert nare geurtjes en maakt je kleding zacht – je slaat twee vliegen in één klap!
  • Controleer altijd zakken van kleding voordat je kleding in de wasmachine stopt.
  • Giet af en toe kokend water met wat baking soda door de afvoer. Zie dit als een kleine onderhoudsbeurt.
Een wasmand met een handdoek erin

Conclusie

Ik hoor graag of deze tips geholpen hebben! Hopelijk weet je nu wat te doen als de afvoer van de wasmachine overloopt en werkt je wasmachine weer als vanouds!

Kapotte huishoudelijke apparaten zijn nooit leuk – of het nu om een wasmachine of goede droger gaat. Laat me weten of je zelf nog een goede tip hebt. Bedankt voor het lezen. 😄

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up