Toen ik laatst in mijn auto stapte, viel me iets op: er zaten vieze vlekken in de bekleding van de stoelen en de vloermatten en de auto rook muf. Had ik meer tekenen nodig dat mijn autobekleding toe was aan een reinigingsbeurt? Niet bepaald. 🧼 Ik wist niet hoe ik de hardnekkigste vlekken eruit kreeg, dus heb ik het internet afgespeurd naar tips om mijn autobekleding grondig te reinigen.
Is je autobekleding ook aan een reinigingsbeurt toe en weet je niet waar te beginnen? Geen probleem – in dit artikel deel ik alle tips voor het eenvoudig reinigen van je autobekleding. Zo zit je na een middagje werk weer in een schone auto die heerlijk ruikt!
Voor je begint, is het goed om alle benodigdheden klaar te zetten. Zo werk je straks aan een stuk door, zonder dat je terug hoeft naar de winkel omdat je iets bent vergeten. Zorg dat deze spullen klaarstaan:
Begin met het opruimen van de auto. Pak de vuilniszak en haal alle rommel weg. Lege blikjes, McDonalds-verpakkingen, doekjes … zorg dat de auto leeg is. Let ook op etensresten, bijvoorbeeld onder de stoelen. Deze gaan uiteindelijk schimmelen en verspreiden een nare geur door de auto. Vergeet ook het dashboard en de vakken in de deuren niet na te kijken. 😉
Haal voor de volgende stap de stofzuiger uit de kast, en vergeet ook de handige opzetstukken niet mee te nemen. In de auto zitten allerlei kleine hoekjes en kieren waar etensresten en ander vuil gemakkelijk tussen vallen. Gebruik een stofzuigermond om ook in de kleinere hoekjes te komen.
Gebruik vervolgens een borstelkop om ook de bekleding van de auto schoon te zuigen. Vind je een grote stofzuiger onhandig werken? Een goede kruimeldief is kleiner en gemakkelijker te bedienen in smalle ruimtes. Ook hier zitten vaak allerlei verschillende opzetstukken bij die het zuigen makkelijker maken.
Er bestaan ook speciale autostofzuigers. Deze lijken op de kruimeldief, maar beschikken over extra kopstukken die precies in de kieren van je auto passen. Je plugt deze bovendien in de 12V-uitgang van je auto om hem van stroom te voorzien.
Nu de auto volledig rommel- en kruimel vrij is, zijn de vlekken aan de beurt. Gebruik hiervoor een speciale vlekkenreiniger. Spray de reiniger op de vlek en laat dit intrekken. Gebruik je liever een product dat geen chemische stoffen bevat, kies dan voor baking soda of schoonmaakazijn.
Ga je voor schoonmaakazijn, doe dat 1/3 azijn en 2/3 water in een spuitfles. Spray dit op de vlek en laat dit ongeveer tien minuten inwerken. Borstel het goedje vervolgens nog extra in de bekleding.
Gebruik je baking soda, maak dan een pasta van de soda en water. Doe dit in een verhouding van 1:1. Smeer de pasta op de vlek met de borstel, en laat dit vervolgens intrekken. Veeg de overgebleven pasta van de bekleding.
Er zijn enkele specifieke types vlekken die om de volgende ingrediënten vragen. 👇
Nu is het tijd om de bekleding volledig te reinigen. Dit doe je op twee manieren: met de beste stoomreiniger of een nat/droogzuiger. Staat er geen stoomreiniger of nat/droog zuiger in je kast? Er zijn veel bouwmarkten waar je deze voor een middag huurt, zoals bij de Gamma of de Karwei. Hier betaal je ongeveer € 20 per vier uur voor.
De beste manier om de bekleding te reinigen, is met een nat-droogzuiger. Je zeept de bekleding eerst in om hem vervolgens weer droog te zuigen. Zo zuigt hij niet alleen de viezigheid, maar ook het vocht uit de bekleding. Dit voorkomt schimmelvorming en vieze geurtjes.
Een andere mogelijkheid is de stoomreiniger. Je hoeft de bekleding hier niet voor in te zepen. Wel is het handig hardnekkige vlekken eerst te behandelen met vlekverwijderaar.
Het nadeel van de stoomreiniger is dat hij de bekleding niet droogt. Kies dus voor een zonnige dag om je autobekleding te stomen, zodat hij snel droogt!
Dit filmpje laat zien hoe je een stoomreiniger gebruikt.
Het is van belang de autobekleding zo snel mogelijk te laten drogen, om schimmelvorming te voorkomen. Met deze tips is je bekleding zo weer droog:
Het beste is om de autobekleding fris en schoon te houden, zodat je deze niet regelmatig hoeft te reinigen. Na verloop van tijd ontstaan hoe dan ook vlekken en nare luchtjes in de auto, maar er bestaan manieren om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Last van vieze autobekleding? Pak de schoonmaakmiddelen en stoomreiniger erbij en ga aan de slag. Hopelijk weet je na het lezen van dit stappenplan hoe je de autobekleding efficiënt reinigt, en stap je binnenkort weer in een schone, frisse auto!
Laat je ons weten of dit artikel je heeft geholpen? Misschien heb je nog tips die je met ons wilt delen? Die zijn ook hartstikke welkom. Voor nu: bedankt voor het lezen, en succes!