menu
close
Categorieën

Zó Reinig Je de Bekleding van je Auto!

Binnenkant van een auto met zwart-grijze bekleding

Toen ik laatst in mijn auto stapte, viel me iets op: er zaten vieze vlekken in de bekleding van de stoelen en de vloermatten en de auto rook muf. Had ik meer tekenen nodig dat mijn autobekleding toe was aan een reinigingsbeurt? Niet bepaald. 🧼 Ik wist niet hoe ik de hardnekkigste vlekken eruit kreeg, dus heb ik het internet afgespeurd naar tips om mijn autobekleding grondig te reinigen.

Is je autobekleding ook aan een reinigingsbeurt toe en weet je niet waar te beginnen? Geen probleem – in dit artikel deel ik alle tips voor het eenvoudig reinigen van je autobekleding. Zo zit je na een middagje werk weer in een schone auto die heerlijk ruikt!

Laat de autobekleding voor je reinigen – Je hoeft het reinigen van je autobekleding niet zelf te doen. Er bestaan bedrijven die het interieur van je auto in een middag weer spic en span maken. Hier zit alleen wel een prijskaartje aan: je betaalt al snel € 200 voor een beurt.

Een goede start

Voor je begint, is het goed om alle benodigdheden klaar te zetten. Zo werk je straks aan een stuk door, zonder dat je terug hoeft naar de winkel omdat je iets bent vergeten. Zorg dat deze spullen klaarstaan:

 • vuilniszak;
 • stofzuiger;
 • spons;
 • droge doek;
 • auto-interieur reiniger (of schoonmaakazijn, baking soda, water en een borstel);
 • stoomreiniger of nat-droogzuiger (optioneel, maar wel ontzettend handig);
 • eventueel verfverdunner;
 • een vrije middag om aan de slag te gaan.
Hand met blauwe handschoen aan houdt spuitfles in auto vast

Stap 1: Ruim de auto op

Begin met het opruimen van de auto. Pak de vuilniszak en haal alle rommel weg. Lege blikjes, McDonalds-verpakkingen, doekjes … zorg dat de auto leeg is. Let ook op etensresten, bijvoorbeeld onder de stoelen. Deze gaan uiteindelijk schimmelen en verspreiden een nare geur door de auto. Vergeet ook het dashboard en de vakken in de deuren niet na te kijken. 😉

Stap 2: Stofzuigen

Haal voor de volgende stap de stofzuiger uit de kast, en vergeet ook de handige opzetstukken niet mee te nemen. In de auto zitten allerlei kleine hoekjes en kieren waar etensresten en ander vuil gemakkelijk tussen vallen. Gebruik een stofzuigermond om ook in de kleinere hoekjes te komen.

Gebruik vervolgens een borstelkop om ook de bekleding van de auto schoon te zuigen. Vind je een grote stofzuiger onhandig werken? Een goede kruimeldief is kleiner en gemakkelijker te bedienen in smalle ruimtes. Ook hier zitten vaak allerlei verschillende opzetstukken bij die het zuigen makkelijker maken.

Er bestaan ook speciale autostofzuigers. Deze lijken op de kruimeldief, maar beschikken over extra kopstukken die precies in de kieren van je auto passen. Je plugt deze bovendien in de 12V-uitgang van je auto om hem van stroom te voorzien.

Stap 3: Vlekken aanpakken

Nu de auto volledig rommel- en kruimel vrij is, zijn de vlekken aan de beurt. Gebruik hiervoor een speciale vlekkenreiniger. Spray de reiniger op de vlek en laat dit intrekken. Gebruik je liever een product dat geen chemische stoffen bevat, kies dan voor baking soda of schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn

Ga je voor schoonmaakazijn, doe dat 1/3 azijn en 2/3 water in een spuitfles. Spray dit op de vlek en laat dit ongeveer tien minuten inwerken. Borstel het goedje vervolgens nog extra in de bekleding.

Baking soda

Gebruik je baking soda, maak dan een pasta van de soda en water. Doe dit in een verhouding van 1:1. Smeer de pasta op de vlek met de borstel, en laat dit vervolgens intrekken. Veeg de overgebleven pasta van de bekleding.

Geen sopjes – Al is je eerste idee misschien om met een fris sopje aan de slag te gaan: doe dit vooral niet! Een sopje met zeep maakt de vlekken erger en verspreidt ze. Kies dus altijd voor een speciale vlekkenreiniger, schoonmaakazijn of baking soda. 

Er zijn enkele specifieke types vlekken die om de volgende ingrediënten vragen. 👇

 • Gaat het om een koffievlek? Dun deze zo veel mogelijk uit met warm water, en zuig dit daarna op in de volgende stap.
 • Heb je een bloedvlek in je bekleding? Hierbij wil je juist koud water gebruiken.
 • Een vetvlek verwijder je met een mengsel van een 1:1-mengsel van verfverdunner en water.

Stap 4: Bekleding reinigen

Nu is het tijd om de bekleding volledig te reinigen. Dit doe je op twee manieren: met de beste stoomreiniger of een nat/droogzuiger. Staat er geen stoomreiniger of nat/droog zuiger in je kast? Er zijn veel bouwmarkten waar je deze voor een middag huurt, zoals bij de Gamma of de Karwei. Hier betaal je ongeveer € 20 per vier uur voor.

Nat-droogzuiger

De beste manier om de bekleding te reinigen, is met een nat-droogzuiger. Je zeept de bekleding eerst in om hem vervolgens weer droog te zuigen. Zo zuigt hij niet alleen de viezigheid, maar ook het vocht uit de bekleding. Dit voorkomt schimmelvorming en vieze geurtjes.

 1. Zeep de bekleding in met een autobekledingreiniger zoals vermeld op de verpakking. Hierbij gebruik je je spons. Dit moet geen schuurspons zijn!
 2. Zuig zowel de viezigheid als het vocht uit de bekleding met de nat-droogzuiger.
 3. Zuig de bekleding volledig droog.

Stoomreiniger

Een andere mogelijkheid is de stoomreiniger. Je hoeft de bekleding hier niet voor in te zepen. Wel is het handig hardnekkige vlekken eerst te behandelen met vlekverwijderaar.

Het nadeel van de stoomreiniger is dat hij de bekleding niet droogt. Kies dus voor een zonnige dag om je autobekleding te stomen, zodat hij snel droogt!

 1. Zet de stoomreiniger op de auto bekleding.
 2. Trek rustig strepen van links naar rechts.
 3. Ga eenmalig over de stof heen, zodat deze niet te nat wordt.
 4. Laat de bekleding drogen.

Dit filmpje laat zien hoe je een stoomreiniger gebruikt.

Stap 5: Bekleding drogen

Het is van belang de autobekleding zo snel mogelijk te laten drogen, om schimmelvorming te voorkomen. Met deze tips is je bekleding zo weer droog:

 1. Droog met een zachte doek de bekleding met wrijvende bewegingen.
 2. Gebruik hete lucht van bijvoorbeeld een haardroger of de kachel van de auto.
 3. Zet een vochtvreter neer, deze absorbeert het vocht. Laat een raam open staan zodat het vocht naar buiten kan.
 4. Leg kranten of keukenpapier op de bekleding. Dit absorbeert het vocht. Gebruik bij lichte bekleding alleen keukenpapier. De kranten geven soms inkt af.
 5. Zet de auto in de zon met alle deuren open.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste is om de autobekleding fris en schoon te houden, zodat je deze niet regelmatig hoeft te reinigen. Na verloop van tijd ontstaan hoe dan ook vlekken en nare luchtjes in de auto, maar er bestaan manieren om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Eet zo min mogelijk in de auto en voorkom dat etensresten in- en tussen het interieur vallen en gaan schimmelen.
 • Gebruik een bekerhouder, zo knoei je minder snel drinken over de bekleding. Tip: er bestaan bekerhouders die je zelf in de auto plaatst, bijvoorbeeld achterin.
 • Gebruik pedaalemmerzakjes als prullenbak in de auto. Zo gooien je alle papiertjes en lege blikjes snel weg, zonder dat deze zich door de auto heen verspreiden.
 • Leg een kruimeldief of autostofzuiger in de auto. Zo heb je altijd een stofzuiger binnen handbereik wanneer je toch die croissant besluit te eten achter het stuur. 🥐
 • Hou de auto schoon door er regelmatig een doekje en stuifzuiger doorheen te halen, ook wanneer je geen directe vlekken ziet.

Conclusie

Last van vieze autobekleding? Pak de schoonmaakmiddelen en stoomreiniger erbij en ga aan de slag. Hopelijk weet je na het lezen van dit stappenplan hoe je de autobekleding efficiënt reinigt, en stap je binnenkort weer in een schone, frisse auto!

Laat je ons weten of dit artikel je heeft geholpen? Misschien heb je nog tips die je met ons wilt delen? Die zijn ook hartstikke welkom. Voor nu: bedankt voor het lezen, en succes!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up