menu
close
Categorieën

Dé Schoonmaaktips voor Schone Badkamertegels

Badkamertegels schoonmaken

Heb jij ook zo'n hekel aan je badkamertegels schoonmaken? Speciale middeltjes kosten veel geld en als je pech hebt, sta je uren te boenen. Maar met deze tips heb je in een mum van tijd weer schone tegels! In dit artikel deel ik de meest effectieve schoonmaakmethodes.

De badkamer schoonmaken is geen pretje. Vooral de tegels verraden dat het weer tijd is voor een opfrisbeurt. Nare schimmels en kalk verkleuren je ooit witte tegels tot grauwe platen. Niet getreurd: met deze tips hebben deze problemen hun beste tijd gehad. Helemaal fijn: de meeste benodigdheden liggen waarschijnlijk al in de kast.

De meeste tegels zijn van keramiek en natuursteen. Een voordeel is dat je keramische tegels makkelijk schoonhoudt. Alle schoonmaaktips die ik je zo geef, werken het beste voor keramische badkamertegel. Let er goed op wat voor type tegels jij in de badkamer hebt, want bepaalde materialen vragen om speciale schoonmaakmiddelen. Ga altijd even na wat van toepassing is op jouw tegels!

Red je natuursteen tegels - Zijn de tegels gemaakt van natuursteen? Let dan goed op welke schoonmaakmethode je gebruikt. Bepaalde middelen – waaronder schoonmaakazijn en antikalkmiddel – tasten het natuursteen aan, waardoor de tegels minder mooi worden. Gebruik dan liever een middel speciaal voor natuursteen.

Aan de slag met de schoonmaakazijn

De eerste tip is gelijk het meest intensief, maar werkt ook lekker snel. Alles bij elkaar genomen, ben je binnen een uurtje klaar. Je hebt hiervoor de volgende dingen nodig:

  • Een lege spuitfles
  • Schoonmaakazijn
  • Een schuurspons

Stap 1: Spuitfles vullen

Vul de lege spuitfles met schoonmaakazijn. Je hoeft dit niet te verdunnen met water.

Stap 2: Azijn opspuiten

Spuit het schoonmaakazijn op de tegels en laat dit een half uur intrekken. Neem er ondertussen een kopje koffie of thee bij, lees een boek of doe tussendoor een ander huishoudklusje terwijl je wacht!

Stap 3: Boenen

Boen de tegels met de gele zijde van de schuurspons. Gebruik de ruwe zijde niet, want op die manier trek je misschien krassen in je tegels!

Stap 4: Afspoelen

Spoel de tegels af met water en neem ze af met een schone doek. Vaarwel, dofheid! Dat mag ook wel, na al dat schrobwerk!

Pak de bleek en soda erbij

Zijn je tegels al een tijdje verwaarloosd, en mocht de vorige methode niet baten? Dan is het tijd voor zwaarder geschut. Voor de volgende tip maak je een sterk mengsel dat twee uurtjes intrekt. Je hebt hiervoor nodig:

  • Een lege spuitfles met een inhoud van 1 liter
  • Bleek
  • Water
  • Soda

Stap 1: Mengen

Je begint met het schoonmaakmengsel. Vul de lege spuitfles met één deel water, één deel bleek en ongeveer twee handjes soda. Let erop dat je de bleek en het soda altijd verdunt met water. Zonder water tast het mengsel misschien de coating van je tegels aan; dat willen we voorkomen.

Stap 2: De tegels besproeien

Spuit het mengsel op de badkamertegels. Deze methode duurt iets langer, want het moet twee uurtjes inwerken. Geduld is een schone zaak hier!

Stap 3: De tegels afnemen (optioneel)

Na stap 2 hoef je niets meer te doen. Wil je tóch zeker weten dat alle restjes schoonmaakmiddel weg zijn? Neem de tegels af met een schone doek en je tegels glanzen weer als vanouds!

Spons vol sop om goed schoon te maken.

Wasverzachter tegen kalkaanslag

Als laatste heb ik een methode voor hardnekkige kalkaanslag. Kalkaanslag ontstaat als water opdroogt. Als de kalk al even op je tegels zit, verkleurt het en dat wil je natuurlijk niet. Voor deze tip ga je aan de slag met wasverzachter. Wat heb je nodig?

  • Een emmer met een inhoud van 10 liter
  • Wasverzachter
  • Warm water

Stap 1: De emmer vullen

Vul je emmer tot de helft met warm water – dus 5 liter – en voeg een dopje wasverzachter toe. Gebruik je een volle emmer? Voeg dan twee dopjes toe. Het is belangrijk dat je hiervoor heet water gebruikt. Als je koud water gebruikt, moet je harder boenen – en daar heeft niemand trek in, toch?

Stap 2: De tegels insmeren

Verspreid het wasverzachtermengsel over de tegels en laat het eventjes inwerken. Bij hardnekkig vuil is de regel; hoe langer hoe beter.

Stap 3: Het mengsel wegspoelen

Spoel nu alle tegels na met heet water. Pak vooral even de douchekop erbij wanneer het om de tegels in je douche en/of bij je bad gaat. Dat scheelt weer een hoop heen-en-weer gesjouw met een vochtige doek. 😉

Conclusie

Voilá, nu kun je bij elke douchebeurt, badersessie of tandenpoetsmoment genieten van hoe mooi je tegels blinken! Heb jij echter nóg betere tips voor ons? Laat die dan vooral achter in het feedback-formulier hieronder. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up