menu
close
Categorieën

Je Bank Reinigen met een Stoomreiniger doe je Zo!

een stoomreiniger op de bank

Ik ben gek op huisdieren en in mijn huis lopen drie katten rond. Ontzettend fijn gezelschap, maar ze laten wel de nodige ongewenste haren en geurtjes achter, vooral op mijn bank. 🤔 Na het doorspitten van mogelijkheden om deze viezigheden te verwijderen, vond ik een tip die bij mij in de kast staat: mijn stoomreiniger!

Ben je ook desperate op zoek naar een oplossing? Geen nood, ik vertel je hoe je met een stoomreiniger je bank reinigt!

Wist je dat een stoomreiniger handig is voor veel verschillende taken? Zo maak je er naast de bank ook je gordijnen, matras, vloer, muren, het fornuis en zelfs je sanitair mee schoon. Een multifunctioneel apparaat geschikt om zo ongeveer alles in je huis op te frissen!

De stoomreiniger

Je bank schoonmaken doe je snel en effectief met stoomreiniger. Dit is een apparaat dat stoom gebruikt om materiaal zoals stof, marmer of hout diep te reinigen.

Door de hoge temperatuur verdwijnen micro-organismen en hardnekkige vlekken als sneeuw voor de zon. Dit alles zonder het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen! Hierdoor is schoonmaken met een stoomreiniger schoner dan met gewoon schoonmaakmiddel.

Ben je nog niet in bezit van een goede stoomreiniger? Bekijk dan eens hoe je de beste stoomreiniger kiest. Zo weet je zeker dat je de perfecte stoomreiniger in huis haalt! Hieronder zie je alvast de drie beste stoomreinigers van dit moment als sneak peek. 😉

Dupray Neat Steam Cleaner

Dupray Neat Steam Cleaner

McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner

McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner
Bekijk op Bol.com

Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop

Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop
Geschikt voor reinigen: Textiel, Voegen, Ruiten en spiegels, Keuken, Vloeren, Badkamer en toilet
Vermogen: 1600 W
Inhoud waterreservoir: 0.40 l
Type stoomreiniger: 2-in-1 stoomreiniger
Bekijk op Bol.com

Het reinigen van de bank

Nu de stoomreiniger in huis staat ben je klaar om aan de slag te gaan! Om ervoor te zorgen dat je dit in één keer goed doet, neem ik je stap voor stap mee in dit proces. Er zijn enkele dingen waar je op moet letten om de bank écht vlekvrij en geurvrij te krijgen. Zo zit je in no-time weer op een frisse bank je favoriete serie te kijken. 😉

Stap 1: De bank stofzuigen

Een goed begin is het halve werk. Voordat je de stoomreiniger erbij pakt, gebruik je eerst de stofzuiger. Om de bank grondig te reinigen is het belangrijk dat er geen grove vezels meer op- en in zitten. Vergeet de naden en kleine hoekjes niet! Wil je dit echt effectief aanpakken? Gebruik dan een kruimeldief of kleiner opzetstuk.

Stap 2: Vlekken voorbehandelen

Zitten er hardnekkige vlekken op de bank? Deze vereisen een voorbehandeling om er volledig uit te stomen met de stoomreiniger. Dit doe je door een beetje anti-vlekkenmiddel op de vlek te sprayen of wrijven. Laat deze even inwerken en borstel hem vervolgens met een harde borstel schoon. Zo is de vlek voldoende verwijderd en kan de stoomreiniger het laatste beetje wegstomen.

Pas op, de stoomreiniger is niet voor alle stoffen geschikt! Banken met een stoffen bekleding hebben een label. Dit geeft aan wat je wel en niet kan doen. Het label ziet er als volgt uit:

S: Deze stof reinig je het beste met een daarvoor bestemd reinigingsmiddel, niet met stoom 
W: Stoom is veilig om te gebruiken 
X: Water beschadigt de stof onherstelbaar, gebruik dus ook geen stoom

Stap 3: Stomen maar!

Nu mag je eindelijk je stoomreiniger erbij pakken! Gebruik hiervoor het juiste opzetstuk: een smalle mond, die een beetje op een stofzuigermond lijkt. De SpotClean Proheat is bijvoorbeeld geschikt om de bank te reinigen.

Ga met een enkele veeg over de stof heen – in één richting. Doe dit maar één keer: je wilt een natte bank voorkomen. Of je direct resultaat ziet, hangt af van de soort stof. Pas wanneer de bank volledig droog is, zie je of alle vlekken weg zijn.

Om een bank diep te reinigen is enkel stoom niet altijd voldoende. Daarnaast wil je niet te vaak over hetzelfde stukje heen, want een té natte bank krijgt snel schimmel. Speciale reinigingsmiddelen voor stoomreinigers geven je de mogelijkheid om de bank diep te reinigen zonder er eindeloos overheen te stomen. De bank ruikt daarna ook nog extra fris!

Zie je liever visueel voor je hoe dit proces verloopt? Bekijk dan deze handige video:

Stap 4: Laat de bank drogen

Geduld is een schone zaak, zeker wanneer je moet wachten tot een gestoomde bank volledig droog is. Dit duurt enkele uren, maar een luchtontvochtiger of kacheltje naast de bank versnelt het droogproces. Nu is je bank weer lekker fris en hopelijk vlekvrij!

Hardnekkige vlekken verwijderen

Het komt voor dat een hardnekkige vlek na de reinigingsbeurt nog niet volledig verwijderd is. Oudere vlekken trekken diep in de stof en er is geen garantie dat je deze helemaal weg krijgt. Hier vind je verschillende producten voor op de markt, zoals James vlekkenwonder. Dit middel is zeer geschikt voor oudere vlekken.

Krijgt zelfs het sterkste middel de oude vlek er niet uit? Dan is het verstandig er een professional bij te halen die de vlek er voor je uithaalt.

Conclusie

Zoals je ziet; je bank schoonmaken met een stoomreiniger is nog niet zo lastig! Een gereinigde bank is heel belangrijk voor het tegengaan van vieze huisgeuren, en het geeft je inrichting een frisse uitstraling. Een stoomreiniger geeft een grondige reiniging, zonder gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Wat wil je nog meer?

Hopelijk heb je nu duidelijk antwoord op je vraag: 'hoe reinig ik mijn bank met een stoomreiniger?' en kijk je snel weer een filmpje op je schone bank!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up