menu
close
Categorieën

Je Bank Schoonmaken met de Ultieme Gids

Gele bank van een synthetische stof naast een lamp.

De bank is dé ontmoetingsplek in huis. Toch is het bepaald niet makkelijk om schoon te maken. Hoe zorg je dat je bank weer fris ruikt? En hoe kom je eindelijk van die ene vetvlek af? 🤯 Je leest dit en meer in dit handige overzicht!

Banken komen in verschillende soorten en maten, en voor elk type bank bestaat weer een andere schoonmaakmethode. Om je te helpen het overzicht te bewaren, heb ik de belangrijkste methodes voor je op een rijtje gezet.

Leren bank schoonmaken

Geen leren bank is hetzelfde. De ene bank is gedekverfd, de andere is geschuurd. Meestal staat dit op de aankoopbon of op het label van de bank. Echter is niet iedereen even opgeruimd en verdwijnen bonnetjes per ongeluk bij het oudpapier. Hoe herken je het leertype zonder label of aankoopbon? Ik zet de meest voorkomende soorten op een rij.

Let op kwetsbaarheden – Leren banken zijn prachtig, maar ook kwetsbaar. Gebruik daarom nooit schoonmaakmiddelen voor gewone banken. Bij een lichtere kleur bank reinig je deze ongeveer vier keer per jaar. Logischerwijs hoef je een donkere bank minder vaak te poetsen. Daarop zie je immers minder vlekken.

Gedekverfd

Gedekverfd leer herken je aan de gepigmenteerde afwerking. Dit zorgt voor een gladde finish en is perfect tegen vlekken en makkelijk te reinigen. Wrijf met een natte duim over een plekje op de bank. Zie je binnen 10 seconden geen vlek meer? Dan heb je waarschijnlijk een gedekverfd leren bank.

Geschuurd

Geschuurd leer heeft een matte finish. Dit type leer is iets moeilijker schoon te houden. Als je bij deze bank de natte-duim-techniek toepast, blijft de natte vlek nog zichtbaar. Lijkt het leer ook harig? Dan heb je te maken met geschuurd leer.

Vol anilineleer

Dit type leer is ook het meest kwetsbaar. Veroorzaak je krassen op deze bank, dan blijven deze voor altijd zichtbaar. Om te testen of je bank van dit leer is, combineer je de natte-duimtechniek met nog een andere methode.

Om zeker te weten of je aniline leer hebt, maak je op een onopvallende plek een klein krasje. Blijft deze zichtbaar, maar voelt de bank nog glad aan? Dan heb je aniline leer.

Nu je weet welk leer je in huis hebt, gaan we door met de schoonmaakmethodes. Let er dus op dat vooral vol anilineleer enorm kwetsbaar is. Voor dit type bank raad ik deze methodes af.

Is vol anilineleer schoonmaken uit den boze? – "Kan ik m'n vol-aniline leren bank helemaal niet schoonmaken?" Jazeker wel. Je vindt in verschillende winkels schoonmaakmiddelen voor zacht leder die zelfs de meest kwetsbare leren banken perfect schoonmaken.

Vetvlekken verwijderen van gedekverfd leer

De eerste methode is uitstekend voor het verwijderen van vetvlekken. Je hebt de meeste benodigdheden waarschijnlijk al bij de hand:

 • Afwasmiddel
 • (Gekookt) water
 • Een schone witte schoonmaakdoek

Stap 1: Voorbereiding

Verwijder eerst alle kruimels van de bank. Dit kan met een witte schoonmaakdoek of de stofzuiger.

Stap 2: Patch test

Test van tevoren op een minder zichtbare plek hoe de bank reageert op het afwasmiddel. Dit heet patch testing. Geen problemen? Dep een beetje afwasmiddel op de bank met een vochtige doek. Je mag zowel kokend als koud water gebruiken. Wees voorzichtig: leer blijft kwetsbaar.

Stap 3:

Neem de bank af met een schone, droge doek. Geen vlekken meer!

Hond en vrouw zitten op een leren bank. De bank heeft duidelijk gebruikssporen.

Bank invetten

Bij vrijwel alle reinigingsmethodes voor een leren bank haal je vuil en vet weg. Een leren bank heeft echter een klein beetje vet nodig om soepel te blijven. Na elke reinigingsbeurt is het daarom verstandig de bank ook even in te vetten met een natuurlijk vet, zoals olijf- of kokosolie, of bijenwas. Dat is precies wat we nu gaat doen.

Voor deze methode mag je zelf kiezen welke natuurlijke olie je gebruikt. Hoe pas je deze stappen toe en wat heb je nodig?

 • Een natuurlijk vet (bijvoorbeeld olijf- of kokosolie, of bijenwas)
 • Een witte microvezeldoek
 • Een extra schoonmaakdoek

Stap 1: Uitproberen

Ik blijf het zeggen: leer is kwetsbaar. Probeer daarom ook voordat je de hele bank invet even uit hoe je bank reageert op de olie.

Hoe weet je dat het tijd is om de bank in te vetten? – Wrijf met je hand over de bank. Gaat het soepel? Stel het dan nog even uit. Voelt het stroef aan, dan is het de moeite waard de olie uit de kast te halen.

Stap 2: Doekje erbij

Doe wat vet op een microvezeldoek en wrijf dit over de gehele bank. Laat het 30 minuten intrekken.

Stap 3: Afvegen

Neem nu een schone doek erbij en wrijf de overtollige olie van de bank. Zo goed als nieuw!

Vlekken verwijderen van geschuurd leer

Deze methode werkt het beste bij een geschuurd leren bank. Voor gedekverfd leer sla je deze methode beter over. Je gebruikt hiervoor een stoomreiniger. Hoewel je bank reinigen met een stoomreiniger zeer effectief is, kan de stoomreiniger kleine vlekjes erger maken. Gebruik deze methode daarom alleen als je het gehele bankstel reinigt. Je hebt weinig nodig en het resultaat spreekt voor zichzelf:

 • Stoomreiniger
 • Stofzuiger
 • Een droge doek

Stap 1: Vuil verwijderen

Verwijder het meeste zichtbare vuil met een droge doek. Gebruik je een stofzuiger, wees dan extra voorzichtig om krassen te voorkomen.

Stap 2: De stroomreiniger aan het werk zetten

Nu pak je de stoomreiniger. Zorg ervoor dat je de stoomreiniger op ongeveer 30 cm afstand houdt van de bank. Zet het apparaat aan en beweeg deze langzaam over de gehele bank.

Stap 3: Droog deppen (optioneel)

Voelt de bank nog wat nattig aan en komt je bezoek al over een half uur over de vloer? Maak de bank dan voorzichtig droog met een droge doek. Gebruik hiervoor een witte doek om vlekken te voorkomen. Nu ruikt de bank weer fris en zijn de vlekken verdwenen als sneeuw voor de zon!

Vlekken verwijderen van synthetische stoffen

De meeste stoffen banken zijn gemaakt van synthetische stoffen, zoals polyester. Een voordeel van een stoffen bank is dat deze minder snel verkleurt. Bovendien nemen ze minder vuil en vocht op.

Synthetische stoffen vragen om een andere aanpak dan leer. Bij een bank van een synthetische stof is het belangrijk dat de bank niet te nat wordt. De eerste methode is voor een bank die minder fris ruikt. Je hebt hiervoor nodig:

 • Baksoda
 • Warm water
 • Emmer (1,5 liter)
 • Een spons
Een vrouw zit op een stoffen bank te werken. Ze neemt een slok koffie.

Stap 1: Los vuil weghalen

Net als bij de andere methodes, haal je eerst alle kruimels en ander zichtbaar vuil weg. Zo mengt het baksoda niet per ongeluk met viezigheid.

Stap 2: Maak het schoonmaakmiddel

Nu vul je de emmer met lauw tot warm water en voeg je twee tot drie eetlepels baksoda toe. Meng het goed samen.

Stap 3: Bank afnemen

Neem de bank af met een spons en het baksodamengsel. Maak de spons niet te nat.

Stap 4: Nareinigen

Als laatste stap reinig je de bank na met wat schoon water. Als al het baksodawater weg is, kun je de bank nog drogen met een schone doek en klaar!

Niet te heet – Synthetische vezels mogen nooit gereinigd worden met water heter dan 30 °C, anders smelten de vezels. Denk hierbij aan materialen als acryl, polyester of polypropyleen.

Vlekken verwijderen van stoffen bank

Je bank ruikt dankzij het baksoda weer een stuk beter. Blijft die hardnekkige vlek toch zichtbaar? Goed nieuws: shampoo is niet alleen voor haar. Het is ook een geschikt schoonmaakmiddel voor je stoffen bank.

 • Shampoo
 • Warm water
 • Spons of schoonmaakdoek

Stap 1: Shampoo inmasseren

Breng de shampoo onverdund aan op de bank met een natte spons of schoonmaakdoek. Je masseert het in tot het begint te schuimen.

Stap 2: Afnemen

Met een schone doek neem je de bank nog even af. De bank ruikt nu nóg lekkerder en is helemaal schoon.

Inktvlek in de bank

Heeft je kind de pen uit elkaar gedraaid, of je hond er een bende van gemaakt na op je pen te kauwen? Je verwacht het niet, maar voor deze methode loop je naar de keuken. Dit is wat je nodig hebt:

 • Melk
 • Twee schoonmaakdoeken

Stap 1: Melk inwrijven

Werk snel! Die vlek trekt binnen de kortste keren in de stof en dan ben je nog verder van huis. Besprenkel een droge schoonmaakdoek met melk en wrijf het over de vlek. Gebruik niet te veel, je wil geen nieuwe vieze plek.

Stap 2: Met water afnemen

Je wil natuurlijk geen zure melk in de bank. Neem daarom de vlek nog even na met een natte doek. Je bank is weer schoon!

Conclusie

Zo, nu weet je hoe je elk type bank schoon krijgt! 🥳 Welke methode heb jij al eens geprobeerd? Of heb jij een nóg betere tip? Deel hieronder je ervaringen! We zijn heel benieuwd. Bedankt voor het lezen!

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up