Heerlijk een avondje bankhangen met je favoriete serie. Wie houdt er niet van? Je zoekt een nieuwe tv, maar je wilt niet naar een klein beeldscherm turen. Een groot beeldscherm vind je ook te veel van het goede, want je woonkamer is geen balzaal. De beste 43 inch tv is dan dé oplossing! 📺
Hieronder zie je al enkele favoriete producten van dit moment!
Een tv van 43 inch valt onder de categorie middelgrootte tv's – wat oploopt tot ongeveer de beste 55 inch tv. Dit is een goede tv-maat die vrijwel overal past; van je woonkamer tot je slaapkamer.
Een 43 inch tv is niet te prominent in je woonkamer aanwezig. Woon je klein? Dan slokt een 43 inch tv niet je hele woonkamer op.
Daarnaast heeft het lagere energiekosten dan een grotere tv: een 65 inch-tv die 4 uur per dag aanstaat en 20 uur per dag in stand-by, kost zo'n € 35 per jaar. De energiezuinigste 43 inch tv verbruikt maar € 11 per jaar aan stroom.
Hoe groter de tv, hoe groter de kijkafstand. Dit is de ideale afstand waarvan je naar de tv kijkt – vanaf je bank of fauteuil. Voor een 43 inch tv is de kijkafstand tussen de 1,5 en 3 meter – groot genoeg voor kleine tot middelgrootte woonkamers.
Houd wel rekening met het feit dat je 43 inch tv waarschijnlijk niet over de nieuwste snufjes bezit. De tv's met de nieuwste technieken zijn vrijwel nooit beschikbaar als kleine tv's.
Zin om voor je nieuwe tv neer te ploffen? Onderstaande koopgids helpt je bij het kiezen van de beste 43 inch tv. Ik bespreek de belangrijkste specificaties, zoals de resoluties, beeldtechnologie, de verversingssnelheid en meer. Zo maak je de beste keuze.
Het aantal inches die aangegeven worden bij een tv-model, is de schermdiagonaal. Dit is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek. Een 43 inch tv heeft een schermdiagonaal van 109 cm. De breedte is 95 cm en de hoogte 53 cm.
Het beeldscherm van een tv is opgebouwd uit pixels. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Dit is de resolutie.
Op een groot beeldscherm is het verschil in resolutie veel beter te zien dan een klein beeldscherm. Bij een 43 inch tv valt Full HD onder de categorie 'goed'. Steeds vaker zie je een resolutie van 4K – een trap hoger dan Full HD. Dit geeft een kraakheldere kijkervaring.
Het aantal pixels wordt aangegeven door twee waarden. Hierbij staat het eerste nummer voor de hoeveelheid pixels in de horizontale richting, en de tweede in de verticale richting. Hieronder de meestvoorkomende resoluties:
Weet wel dat 8K-content tot nu toe ontzettend schaars is en een ding van de toekomst. Daarom ben je wellicht beter af met een 4K-tv.
Belangrijk om te weten is dat de content die je kijkt grotendeels de scherpte van het beeld bepaalt. Als je film in Full HD is opgenomen, kijk je hem in Full HD – ook al is de resolutie van je tv 4K. Gelukkig is de content van veel populaire streamingdiensten tegenwoordig in Full HD of 4K.
De kijkafstand bepaalt welke grootte tv het beste bij je ruimte past. Zit je te dicht op je tv, dan lijkt het beeld onscherp. Andersom is ook niet fijn: als je te ver van een klein beeldscherm af zit, zie je geen details en is de ondertiteling moeilijk te lezen.
Voordat je een nieuwe tv aanschaft, is het raadzaam om de afstand tussen je bank en de tv te meten. Dit is de kijkafstand. Bij een 43 inch tv ligt de ideale kijkafstand tussen de 1,5 en 3 meter. Vanaf deze afstand kijk je idealiter naar het scherm.
Vergeet niet dat de ideale kijkafstand ook een kwestie van smaak is. De één vindt het prettig om niet te dicht op het scherm te zitten, de ander wil alles goed van dichtbij zien.
Een 43 inch tv laat je knus bij elkaar zitten als je samen tv kijkt, maar voor de ultieme bioscoop-ervaring projecteer je films met een goede beamer!
Bij een 43 inch tv heb je de keuze tussen verschillende schermtechnologieën: led-lcd en het duurdere oled en qled. Deze technologieën blijven zich constant ontwikkelen, waardoor ze steeds beter worden.
Iedere fabrikant heeft zo zijn eigen schermtechnologieën, wat een wezenlijk goede vergelijking moeilijk maakt. Hieronder leg ik kort uit welke schermtechnologieën op dit moment in trek zijn, en wat hun voor- en nadelen zijn.
Led-lcd is de opvolger van de lcd-tv. Lcd staat voor liquid crystal display. Deze vloeibare kristallen geven zelf geen licht. Dit is de taak van de achtergrondverlichting, ofwel de led-lampjes.
Het voordeel van led-lcd is dat led-lampjes dimbaar zijn, wat zorgt voor een dynamisch beeld. Led-lcd tv's hebben mede hierdoor een realistischere kleurweergave dan lcd-tv's.
Oled staat voor organic light-emitting diode. Oled-schermen zijn dunner, contrastrijker en energiezuiniger dan andere schermen. Iedere pixels licht afzonderlijk op. Dit zorgt voor een hoog contrast en scherp kleurdetail. Zwart is ook écht zwart.
Een goede oled-tv leent zich bijzonder goed voor het kijken van actiefilms en sportwedstrijden. Ook is het een goede keuze voor het spelen van games, want het scherm reageert snel. Oled-tv's hebben het hoogste contrast van alle schermtechnologieën. Wel loopt de beeldkwaliteit snel achteruit als er licht op het scherm valt. Als je voornamelijk overdag tv kijkt, is qled een betere keuze.
Oled-tv's hebben de grootste kijkhoek. Bij een lcd-tv zit je recht voor het scherm voor het beste beeld. Oled-tv's hebben een kijkhoek van zo'n 85 graden, en qled-tv's zo rond de 55 graden.
Qled staat voor quantum dot light emitting diode en is een specifiek type led-technologie. Een goede qled-tv heeft een lcd-scherm als achtergrond, met hieroverheen een quantum dot-laag. Dit zijn kleine kristallen (nanokristallen) geleiders die de RGB-filters van oudere televisies vervangen.
De kleurweergave op een qled-tv is uitstekend. Je blijft het scherm en de kleuren goed zien, ook als je tv kijkt in een verlichte kamer of als je overdag tv kijkt. Helaas is qled net als een oled prijziger dan een lcd-led tv.
Een van de nieuwste ontwikkelingen in de tv-wereld is HDR (high dynamic range). Een hoog dynamisch bereik zorgt voor meer contrast en een groter kleurbereik, simpelweg doordat de tv meer kleuren kan bieden.
In HDR-beelden zie je meer subtiele kleurverschillen en de helderheid is beter. Zo komen de kleinste details tot leven, zoals schaduwen van een boom of lichtvlekken op een auto.
Er is niet één soort HDR. Je hebt de keuze tussen verschillende HDR-formaten:
Bijna elke tv is tegenwoordig een smart tv. Een smart tv is verbonden met het internet. Hierdoor kijk je niet alleen televisie, maar stream je ook films en series via apps. Denk aan apps als Spotify, Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, Pathé Thuis, Disney+ en Videoland.
Ook op het internet surfen, muziek afspelen en en gamen behoren tot de opties van sommige smart tv's. Zo zet je spotify aan op de achtergrond tijdens gezellige etentjes.
Iedere smart tv heeft zijn eigen besturingsysteem – zie het als een soort computer. Welke apps beschikbaar zijn en hoe je deze downloadt, verschilt per merk. Als je het belangrijk vindt dat je nieuwe tv bepaalde apps heeft, kijk je voor je aankoop goed of deze beschikbaar zijn bij je favoriete merk.
Sommige besturingssystemen, zoals Tizen, bieden ook tv-kanalen aan. Wil je je kanalenpakket helemaal uitbreiden met talloze zenders? Overweeg dan de beste decoder.
Dit zijn de besturingssystemen per merk:
Zoals je leest zijn vrijwel alle slimme tv-platformen gelijk. Ze bieden vergelijkbare functies, en ondersteunen de populairste apps.
De beeldverversing bepaalt de frequentie waarmee het beeld op je tv ververst. Dit wordt ook wel aangegeven met het aantal hertz (Hz). Een tv met 50 Hz geeft 50 beelden per seconden weer, een tv met 100 Hz doet dit 100 keer per seconde. Hoe meer hertz, hoe vloeiender het beeld. Dit is vooral een uitkomst als je veel sport of actiefilms kijkt.
Als je naar een talkshow kijkt, merk je het verschil tussen 50 Hz of 100 Hz niet. Een hoge verversingssnelheid komt wél goed van pas als je snelle beelden bekijkt. Denk aan actiefilms, sportwedstrijden en races. Zo is er weinig bewegingsonscherpte te zien en geniet je van een vloeiend beeld.
Als je ook gamet op je tv, is een verversingssnelheid van 100 Hz aan te raden. Ook de nieuwste gameconsoles, zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X, ondersteunen deze snelheid.
De reactiesnelheid (input lag) is vooral voor gamers een belangrijk aandachtspunt. In principe vertelt de reactiesnelheid hoelang het duurt voordat hetgeen dat je invoert – bijvoorbeeld een knop die je indrukt op je controller – op het scherm verschijnt.
Je wilt zo min mogelijk vertraging tussen jouw input en het resultaat op het scherm. Als je snelle actiegames speelt, is het belangrijk dat de reactietijd onder de 5 milliseconden ligt. Steeds vaker zie je tv's met een reactietijd van 1 milliseconden.
Als je de geluidskwaliteit belangrijk vindt, kijk je naar het aantal speakers. De meeste tv’s zijn uitgerust met twee ingebouwde stereospeakers.
Als je een realistische audio-ervaring zoekt, heb je minimaal een soundbar nodig. Dit is een langwerpig audiosysteem dat je onder of dichtbij je tv neerzet. Een soundbar heeft meerdere speakers, zodat het geluid vol klinkt.
Aangezien tv's tegenwoordig steeds platter worden, lever je in op de kwaliteit van de ingebouwde speakers. Ben je een audiofiel? Dan is de aanschaf van externe luidsprekers te overwegen, zoals wifi-speakers.
De in- en uitgangen van een tv verschillen per model. Kijk daarom naar de connectiviteitsopties van de 43 inch tv die je op het oog hebt. Je wilt zeker weten dat je tv de juiste ingangen heeft om je audio- en videoapparatuur te ondersteunen.
Smart tv's maken ook gebruik van wifi. Je verbindt je tv met je thuisnetwerk en hoeft zo geen kabel naar je tv te trekken.
Met Bluetooth verbind je ook je draadloze koptelefoon met de tv. Zo kijk je in alle rust naar je series en stoor je niemand in je omgeving.
Voor het energieverbruik geldt: hoe groter de tv, hoe duurder. Een 43 inch tv is daarom energiezuiniger dan grotere formaten tv's.
Het energielabel van een tv vertelt je veel over de mate van energiegebruik. Deze labels lopen van van A tot G. Hierbij is A het zuinigste label, en G het minst zuinig. Sinds maart 2021 zijn de energielabels voor tv's veranderd. Zo hebben veel tv's die eerst een A-label hadden, nu een lager label.
Op het energielabel lees je ook het energieverbruik in kWh per 1000 uur en de energie-efficiëntie bij HDR. Een 43 inch tv gebruik gemiddeld zo'n 93 kWh, wat uitkomt op €20 per jaar als je 4 uur per dag tv kijkt.
Ambilight | Type scherm | Smart TV | HDMI | Energieverbruik | Beeldverversing | Maximale resolutie | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Samsung UE43CU7172 43 inch 4K | Nee | LED-LCD | Ja | 3 | 54 kW | Bekijk op Bol.com | |||
2 | Salora FOD43FV 43 Inch Smart zwart | Nee | LED-LCD | Ja | 3 | 90 W | Bekijk op Bol.com | |||
3 | Samsung UE43AU7172 43 inch 4K grijs | zwart | Nee | LED-LCD | Ja | 3 | 98 kW | 50 Hz | 4K Ultra HD | Bekijk op Bol.com | |
4 | Samsung QE43Q60B 43 inch 4K QLED 2022 1 | Nee | LED-LCD | Ja | 3 | 65 kW | 50 Hz | 4K Ultra HD | Bekijk op Bol.com | |
5 | TCL QLED 43C643 (2023) | Nee | LED-LCD | Ja | 2 | 65 kW | 50 Hz | 4K Ultra HD | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
Ambilight: Nee
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Energieverbruik: 54 kW
Ambilight: Nee
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Energieverbruik: 90 W
Ambilight: Nee
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Energieverbruik: 98 kW
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Ambilight: Nee
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Energieverbruik: 65 kW
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Ambilight: Nee
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 2
Energieverbruik: 65 kW
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Nu we aan het einde van dit artikel zijn beland, rest alleen nog de meestgestelde vragen over de beste 43 inch tv. Staat je vraag hier niet beantwoord? Stel hem dan via het feedbackformulier!
Een smart tv heeft verbinding met het internet. Hierdoor kijk je naast 'gewone' tv ook je favoriete series via apps op de tv, of luister je muziek. Denk aan Netflix, Disney+, Videoland en Spotify.
Een 43 inch tv heeft een schermdiagonaal van 109 cm, een breedte van 95 en een van hoogte 53 cm.
Voor de ideale ophanghoogte, kijk je naar de hoogte van het tv-scherm. Het bovenste deel van het scherm moet op ooghoogte hangen voor de beste kijkervaring. Bij een schermhoogte van 50 cm hangen bijvoorbeeld de bovenste 20 cm boven ooghoogte, en de andere 30 cm onder je ooghoogte. Zo krijg je geen last van je nek en raken je ogen niet vermoeid.
Je maakt je tv het beste schoon met een microvezeldoekje. Gebruik schoonmaakmiddel uit de supermarkt of maak je eigen schoonmaakmiddel door azijn en water (met de verhoudingen 1:1) te mengen. De harde rand van een tv kun je ook met een stoffer of papieren doekje reinigen.
Ik hoop dat je in dit artikel voldoende informatie hebt gevonden om een keuze te maken! Ik heb de belangrijkste punten van een 43 inch tv besproken. Laat onze top 5 hierboven je helpen als je nog twijfelt. Welke 43 inch tv wordt het voor jou? Ik wens je alvast veel kijkplezier en bedankt voor het lezen!