menu
close
Categorieën

Geniet met Volle Teugen van Films en Series met de Beste 55 Inch Tv

tv staat aan in de woonkamer

Met een 55 inch tv heb je de beste combinatie van prijs en kwaliteit, dit model is daarom mateloos populair. Afhankelijk van je gebruik en de ruimte heb je veel zaken waar je rekening mee moet houden bij je zoektocht naar de beste 55 inch tv. Na het lezen van deze koopgids weet je precies waar je op moet letten!  

Samsung 55QN90C

Samsung 55QN90C
HDR: Ja
Energieverbruik: 65 W
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Hisense U8K ULED TV

Hisense U8K ULED TV
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja
HDMI: 3
Energieverbruik: 130 W
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Hisense 75-Inch Class U7 Series

Hisense 75-Inch Class U7 Series
HDR: Ja
Energieverbruik: 300 W
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een 55 inch tv aanschaffen?

Een 55 inch tv is de perfecte maat voor de meeste woonkamers. Met een groter scherm dan een 43 inch tv en een compacter scherm dan een enorme 65 inch tv heb je een geweldige kijkervaring. Een groter scherm klinkt misschien altijd als een betere optie, maar niets is minder waar.

Waar televisieschermen steeds groter worden, groeit je woonkamer niet per se mee. Je geniet van het beste beeld wanneer je schermformaat mooi in verhouding staat tot de kijkafstand. 

Als je te ver weg zit met een te kleine tv verlies je details, maar als je er te dicht op zit lijkt het beeld weer pixelachtig. De 55 inch tv is een perfect formaat voor de meeste woonkamers. Je zit dan tussen de 2,1 en 2,8 meter afstand van het scherm en geniet van alle details plus vloeiende beelden. 

Daar komt bij dat de kwaliteit van televisieschermen enorm is ontwikkeld. Beeldkwaliteit hangt niet alleen samen met de grootte, maar ook met resolutie en het type scherm. Wil je gaan voor de bioscoopervaring in een donkere ruimte? Kies dan voor een oled-tv.

In een verlichte omgeving haal je juist het meest uit een led-tv. Ook kun je ervoor kiezen om een goede beamer aan te schaffen voor een avond thuis genieten op het grote scherm. De beste beamer vind je hier!

persoon houdt een gamecontroller vast met op de achtergrond een tv

Koopgids: hoe kies ik de beste 55 inch tv?

Er zijn nogal wat aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van de beste 55 inch tv, en hierdoor zie je af en toe door de bomen het bos niet meer. In deze handig koopgids heb ik de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje gezet!

Resolutie 

De resolutie van je nieuwe 55 inch televisie is één van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden. De resolutie beschrijft het aantal pixels op een scherm. Hoe meer pixels er zijn, hoe gedetailleerder het beeld dat de pixels samen vormen. 

Voor een tv-scherm met een grotere diameter heb je een hogere resolutie nodig. En de maat van je tv-scherm hangt af van je kijkafstand. De optimale kijkafstand bepaal je door de inchmaat van je tv met 1,2 te vermenigvuldigen.

Het is zonde om voor een lagere resolutie te gaan dan 4K (UHD). Dit staat voor 3840 horizontale pixels en 2160 verticale pixels en in totaal rond de 8,3 miljoen pixels. Deze 4K-modellen hebben vier keer zoveel pixels dan Full HD-schermen. Bij productspecificaties wordt de resolutie van 4K-tv’s ook wel aangeduid met ‘3840 × 2160’. 

In een hoger segment heb je de televisies met 8K-resolutie. Dit betekent dat de tv 7680 horizontale pixels heeft en 4320 verticale pixels, met in totaal zo'n 33 miljoen pixels. Hoewel je met 8K behoorlijk future proof bent, moet je je wel bedenken dat de meeste content de komende tijd nog 'slechts' in 4K wordt aangeboden.

4K-video's hebben een geweldige kwaliteit en zijn te vinden op vrijwel alle streamingdiensten en YouTube. Beelden zien er rijk en levensecht uit. 

Man naast vrouw met afstandsbediening in de hand.

Beeldtechnologieen

Er zijn verschillende schermtypes met achterliggende technologieën. Voor welk schermtype je moet gaan, is afhankelijk van je gebruik en de omgeving waar je de 55 inch tv wilt plaatsen.

Oled

Een oled-tv is de beste keuze voor film- en gameliefhebbers. Oled staat voor organic led en werkt met pixels die vanuit zichzelf licht geven. Er is geen achtergrondverlichting aanwezig. Hierdoor is zwart écht pikzwart, en heb je een rijke kleurweergave met mooi contrast. Daarnaast heeft deze technologie de snelste reactietijd en het dunste scherm.  

Oled-tv’s zijn doorgaans duurder dan andere schermtypes en werken minder goed in een verlichte kamer. Kijk je overdag veel tv? Dan is de qled-tv waarschijnlijk een betere optie. 

Qled

Tv’s met qled-technologie zijn ontwikkeld door Samsung. Dankzij de Quantum Dot-techniek, bestaande uit minuscule nanokristallen die licht omzetten in kleur, produceren qled-tv's een kleurvolume van 100%. Dit geeft enkele voordelen, zo worden op de beste qled-tv subtiele kleurnuances mooi weergeven en komt het beeld ook mooi over in een verlichte kamer.

Lcd

Lcd-schermen gebruiken fluorescentielampen die op een laag vloeibare kristallen schijnen om de beelden op het scherm te creëren. Je vindt ze in een goedkoper segment en bieden minder goede beeldkwaliteit dan oled en qled-televisies. 

Led

Led-tv’s zijn een sterk verbeterde versie van lcd-tv’s. Ze hebben ook een vloeibaar kristaldisplay, maar de achtergrondverlichting wordt geproduceerd door led-lampjes en niet door fluorescentielampen.

De led-lampjes zijn per stuk dimbaar met meer detail als resultaat. Je krijgt een beter onderscheid tussen donkere en lichte delen van het beeld en kleine details komen tot leven.

Smart tv

Een smart tv is een televisie met internetverbinding. Hiermee heb je toegang tot allerlei apps en streamingdiensten, naast reguliere televisie. De bekendere platforms zijn Tizen van Samsung, Android van Sony en Philips, WebOS van LG en My Home Screen van Panasonic. Ieder platform heeft voor- en nadelen. 

Tizen 

Smart-televisies van Samsung werken met het Tizen besturingssysteem. Het menu kun je inrichten naar je wensen, zo kun je favoriete kanalen toevoegen of apps die je nooit gebruikt uit het menu verwijderen. Het Tizen systeem heeft een eigen app store: Smart Hub. Om hier apps van te downloaden heb je een Samsung-account nodig. 

Android

Android heeft de app Google Play waar je met een Google-account apps kunt downloaden. Aangezien het Androidsysteem is ontwikkeld voor smartphones werkt het soms minder ideaal voor televisies. Desondanks heeft het een makkelijk te navigeren menu, waar je apps zelf kunt indelen of bepaalde diensten kunt uitschakelen.

Panasonic

Panasonic-televisies werken met het My Home Screen-systeem. Je kunt zelf apps in het menu zetten of verwijderen. Ook een deel van de voorgeïnstalleerde apps kun je verwijderen. Het besturingssysteem werkt met de App Market.

Een smart tv is niet de enige manier om toegang te hebben tot al je favoriete apps en streamingdiensten. Met een mediaspeler behaal je hetzelfde resultaat. 

De 5 beste 55 inch tv's op een rij

1. Samsung 55QN90C

1. Samsung 55QN90C
HDR: Ja
Energieverbruik: 65 W
Smart TV: Ja

2. Hisense U8K ULED TV

2. Hisense U8K ULED TV
Type scherm: LED-LCD
HDR: Ja
HDMI: 3
Energieverbruik: 130 W
Smart TV: Ja

3. Hisense 75-Inch Class U7 Series

3. Hisense 75-Inch Class U7 Series
HDR: Ja
Energieverbruik: 300 W
Smart TV: Ja

4. LG 65" G3 OLED 4K

4. LG 65" G3 OLED 4K
Type scherm: OLED
HDR: Ja
HDMI: 4
Energieverbruik: 97 kW
Smart TV: Ja

5. Amazon Fire TV Omni QLED

5. Amazon Fire TV Omni QLED

HDR

HDR staat voor high dynamic range. HDR-beelden zijn van een betere kwaliteit dan SDR (standard dynamic range). Dit komt omdat een HDR-beeld in HDR-formaat wordt bewerkt en geproduceerd, waardoor het meer informatie bevat. 

HDR geeft een kleurrijker en realistischer beeld. HDR-beelden hebben een groot kleur- en lichtbereik en een prachtig contrast. Wanneer je films en series of games wil kijken in HDR moet je tv dit ondersteunen. Dit is bij de meeste moderne televisies het geval. Ook ondersteunen streamingdiensten als Netflix en Disney+ HDR. Ook zijn er games in HDR-kwaliteit verkrijgbaar. 

Er bestaan diverse HDR-formaten, zoals HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. Let hierbij op de HDMI-kabel. Bij HDR10 en HLG heb je een 2.0b-kabel nodig, terwijl HDR10+ en Dolby Vision door een HDMI 2.1-kabel worden ondersteund. HLG is ook een vorm van HDR, maar dan specifiek voor omroepen en is beschikbaar op alle standaard HDR-televisies. 

HDR10 gebruikt statische metadata. Dit betekent dat het signaal van de hele film, aflevering of game wordt aangepast op het beeld met de hoogste helderheid. HDR10+ en Dolby Vision passen het signaal per frame aan (dynamische metadata). Hierdoor worden alle scènes met een optimale helderheid, contrast en schitterende kleuren weergegeven.

HDR werkt het beste samen met een oled-scherm, omdat bij dit type tv iedere pixel apart de helderheid aanpast. 

Verversingssnelheid

Een televisie creëert de illusie van bewegend beeld door stilstaande beelden snel achter elkaar af te spelen. De verversingssnelheid geeft aan hoeveel beelden je tv weergeeft per seconde. Dit druk je uit in hertz (Hz) waarbij je bijvoorbeeld de keuze hebt uit 50 of 100 Hz. 100 Hz heeft het dubbele aantal beelden per seconde dan 50 Hz en weergeeft een vloeiender beeld.

Kijk je vooral talkshow of het nieuws? Dan heb je aan 50 Hz voldoende. Iemand die veel actiefilms kijkt of veel gamet, heeft een mooier resultaat bij 100 Hz. 

Een man en een vrouw kijken naar een tv

Reactiesnelheid

Ben je van plan om veel te gamen op je nieuwe 55 inch tv? Dan raad ik je aan om naast de verversingssnelheid, extra aandacht te besteden aan de reactiesnelheid. Deze bepaalt hoe snel de monitor van je televisie reageert op uitgevoerde acties van bijvoorbeeld een controller.

De vertraging tussen de interactie van de gameconsole en je beeldscherm noemen we de input lag. Dit proces duurt milliseconden. Dit lijkt misschien snel, maar als gamer kan het aantal milliseconden veel verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan een racegame waar je niet op tijd de bocht kunt maken door vertraging in de interactie. Hoe hoger de input lag, hoe hoger de vertraging.

Connectiviteit 

HDMI-poorten gebruik je voor het aansluiten van bijvoorbeeld een spelcomputer of een televisieontvanger. De meeste tv's hebben drie of vier HDMI-poorten. Nieuwere tv's hebben een 2.0 of zelfs een 2.1 HDMI-poort. Bij HDR10 en HLG heb je een 2.0 kabel nodig, terwijl HDR10+ en Dolby Vision door een HDMI-2.1 kabel worden ondersteunt. Ook een usb-poort is handig om bijvoorbeeld een harde schijf of usb-stick mee aan te sluiten.

Als je veel gamet, is het handig om een draadloze koptelefoon of headset aan te sluiten. Ook geeft bluetooth je de mogelijkheid om een soundbar of slimme speakers te koppelen. Check daarom altijd even of de tv bluetooth heeft.  

Bijna alle televisies zijn tegenwoordig smart tv's, hiermee beschik je al over ingebouwde wifi. Voor een extra stabiele verbinding kun je altijd kiezen om je tv ook nog met een kabel aan het internet te verbinden. Ook kun je kiezen voor een goede satellietontvanger of een decoder voor digitale televisie en internet met hoge kwaliteit.

Specificaties van 55 inch tv's naast elkaar

HDREnergieverbruikSmart TVType schermHDMI
1Samsung 55QN90CJa65 WJa
2Hisense U8K ULED TVJa130 WJaLED-LCD3
3Hisense 75-Inch Class U7 SeriesJa300 WJaLED-LCD3
4LG 65" G3 OLED 4KJa97 kWJaOLED4
5Amazon Fire TV Omni QLEDJa97 kWJaOLED4

Samsung 55QN90C

HDR: Ja

Energieverbruik: 65 W

Smart TV: Ja

Hisense U8K ULED TV

HDR: Ja

Energieverbruik: 130 W

Smart TV: Ja

Type scherm: LED-LCD

HDMI: 3

Hisense 75-Inch Class U7 Series

HDR: Ja

Energieverbruik: 300 W

Smart TV: Ja

Type scherm: LED-LCD

HDMI: 3

LG 65" G3 OLED 4K

HDR: Ja

Energieverbruik: 97 kW

Smart TV: Ja

Type scherm: OLED

HDMI: 4

Amazon Fire TV Omni QLED

HDR: Ja

Energieverbruik: 97 kW

Smart TV: Ja

Type scherm: OLED

HDMI: 4

Veelgestelde vragen over 55 inch tv's

Heb je na het lezen van de koopgids nog vragen? Wie weet staat je vraag tussen de veelgestelde vragen! Je kunt ook altijd je vraag onder aan de pagina achterlaten.

Hoe breed is een 55 inch tv?

Een inch staat gelijk aan een afmeting van 2,54 centimeter. Een 55 inch tv heeft een afmeting van ongeveer 139 centimeter.

Welke 55 inch tv moet ik kopen?

Welke 55 inch tv je moet kopen hangt af van je eisen. Ga je voor het allerbeste beeld of bespaar je liever wat geld? Naast budget en de beeldkwaliteit kun je kiezen of je een oled-, qled-, of led-scherm wil. 

Is 55 inch groot genoeg?

55 inch geldt momenteel als de standaard, waar de meeste mensen voor kiezen. Deze maat werkt perfect in de meeste woonkamers.

Hoeveel inch moet ik hebben?

Een comfortabele kijkafstand blijkt ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in cm) te zijn. Dit getal kun je gebruiken als startpunt voor het bepalen van de ideale grootte van je tv.

Conclusie

Resoluties, beeldschermtechnologiëen, verschillende HDR-formaten, het aantal hertz ... het zijn allemaal belangrijke aspecten om mee te nemen voor je aankoop van de beste 55 inch tv. Hopelijk helpt deze koopgids je op weg naar de beste kijkervaring met je nieuwe tv! Check nog eens de belangrijkste specificaties als je er nog niet uit bent of stel hieronder een vraag.

Rachell Van Gool

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up