Steek je graag de handen uit de mouwen? Met een accuboormachine pak je verschillende klussen in huis aan. Daarom is er geen twijfel over mogelijk: de beste accuboormachine is een van de belangrijkste gereedschappen in het arsenaal van een doe-het-zelver! 🧰
Om een goede keuze te maken, ben je alleen al snel uren kwijt aan het lezen van reviews en het vergelijken van specificaties. Daarom heb ik deze koopgids voor je samengesteld. Geen tijd om de volledige gids te lezen? Bekijk dan hieronder direct onze top 3.
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom de boormachine met snoer aan vervanging toe is. De beste accuboormachine is alles wat je nodig hebt om boor- en schroefwerkzaamheden veilig en snel uit te voeren. In combinatie met een goede borenset klaar je elke klus!
Het voornaamste voordeel van de draadloze boormachine is bewegingsvrijheid. Zonder snoer is het mogelijk om overal te boren en te schroeven, want je bent niet afhankelijk van een stopcontact. Bovendien heb je geen gedoe met verlengkabels.
Aangezien je geen kabels meer hebt om over te vallen bij draadloos klussen is het ook veiliger. Ook wanneer je in een vochtige ruimte werkt, dan is werken zonder kabel beter.
Een accuboormachine heeft meerdere instellingen, waardoor het een multifunctioneel apparaat is. Van licht schroeven tot zwaar boren en alles daartussenin, hij kan het allemaal!
Het enige nadeel aan de accuboormachine: de accu raakt leeg. Gelukkig worden de accu's steeds beter en krachtiger, maar het is wel iets om op te letten. Een model met een extra accu biedt mogelijk de oplossing wanneer je regelmatig lang achter elkaar met je boormachine werkt.
Als je op zoek bent naar de beste accuboormachine, houd dan rekening met enkele zaken. Denk bijvoorbeeld aan het type accu en het toerental. Hieronder leg ik het allemaal uit!
Om te beginnen is het belangrijk dat je uitzoekt wat voor soort accuboormachine je nodig hebt. Er zijn vier soorten: elk geschikt voor een ander doel.
Als je alleen maar iets los of vast wil schroeven, dan is een accuschroevendraaier de beste optie. De accu is zwak, maar dat maakt de schroefmachine licht en gemakkelijk te hanteren. Het is niet mogelijk om hiermee te boren.
Handig voor zowel het indraaien van schroeven als het boren van gaten. De schroefboormachine is geschikt voor hout, gips, metaal en zachte steensoorten (kalkzandsteen, cellenbeton).
De beste klopboormachine is geschikt voor alle harde steensoorten en materialen, behalve beton. Het apparaat is zo krachtig door de klopboorfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat de boor niet alleen ronddraait, maar ook voor- en achteruit beweegt. Hierdoor is de accuklopboormachine geschikt voor zwaardere boorklussen, zoals boren in steen.
Deze krachtige accuboormachine is zo sterk dat hij in combinatie met een betonboor zelfs beton aankan! Dit komt door de hamerfunctie, waarbij de boor net als bij een klopboor voor- en achteruit beweegt, maar dan met nog meer kracht. Door zijn kracht is de boorhamer alleen minder geschikt voor zachte oppervlakken. 💪
De accu heeft een grote invloed op de prestaties en de mogelijkheden van de accuboormachine. Ik heb daarom alle accu's op een rijtje gezet.
Deze accu zit in de goedkoopste boormachines. Na verloop van tijd (ongeveer 400 tot 1000 keer opladen) verliest hij capaciteit. Bovendien moet de accu volledig ontladen zijn, voordat deze opnieuw opgeladen wordt. Anders gaat de laadcapaciteit aanzienlijk omlaag.
Gebruik je de accuboormachine nauwelijks? Houd er rekening mee dat deze accu zelfontlading heeft. Dat betekent dat de batterij vanzelf langzaam leegloopt. De kans is groot dat je een lege accu aantreft als je het apparaat na een jaar uit de kast haalt.
De accu is groot, zwaar en slecht voor het milieu. De NiCd-accu is zelfs nog maar beperkt toegestaan vanwege de gevaarlijke stof cadmium die de accu bevat en mag alleen in alarmsystemen of gereedschap zitten.
Een voordeel van deze accu is dat de schadelijke stof cadmium ontbreekt. Bovendien heeft de batterij meer opslagcapaciteit waardoor je langer op één keer opladen werkt. De kwaliteit van de accu gaat na ongeveer 500 keer opladen achteruit.
Helaas heeft ook deze zelfontlading. Hij loopt snel leeg wanneer de accuboormachine niet wordt gebruikt.
Dit is de nieuwste en beste optie. De accu is compact en licht en een Li-Ion-batterij is niet goed voor het milieu, maar wél beter dan de andere soorten. Pas na ongeveer 1000 keer opladen, gaat de laadcapaciteit omlaag. Bovendien heeft deze accu nauwelijks zelfontlading.
Toch heeft de accu ook een nadeel: na 3 tot 5 jaar is de Li-Ion-accu aan vervanging toe vanwege chemisch bederf.
Er zijn genoeg manieren om de levensduur van de accuboormachine te verlengen. De eerste tip is om de accu altijd op kamertemperatuur op te laden. Zorg er bovendien voor dat je de accu meteen na het opladen uit de oplader haalt.
Daarnaast is het beter om een accu regelmatig te gebruiken. Heb je twee accu's? Wissel de accu dan om zodra degene in gebruik warm wordt. 🌡️
De kracht die een accuboormachine levert wordt veroorzaakt door de spanning van de accu. Meer spanning betekent meer kracht. De spanning wordt aangegeven in volt.
Een boormachine met een voltage van 3,6 volt is geschikt voor het indraaien van schroeven. Wil je door hout of gipsplaat boren? Gebruik dan een goede boormachine van 12 volt. Boren in harde materialen zoals steen is een zware klus, waarbij minimaal 14,4 tot 18 volt nodig is.
Het amperage – ofwel de stroomsterkte – geeft aan hoeveel stroom de accu levert. Dit wordt aangegeven met de afkorting 'Ah' (Ampère-uren). Een hoger amperage betekent dat het apparaat langer doet met één acculading.
Ben je van plan om de accuboormachine kort te gebruiken? Dan is 1 of 2 Ah voldoende. Voor een tijdrovende klus is minimaal 3 Ah nodig.
De tijd die nodig is om de accu op te laden, hangt af van het aantal ampère-uren in de batterij en het maximale vermogen van het laadapparaat. Een batterij met meer Ah laadt over het algemeen langzamer op dan een model met minder Ah.
Het toerental, aangegeven als RPM of TPM, duidt aan hoeveel omwentelingen de boorkop per minuut maakt. Dit is belangrijk om te weten, want om te boren heb je een hoger toerental nodig (minimaal 1000 RPM) dan om te schroeven (300-600 RPM).
Meerdere factoren bepalen het toerental. De eerste is het materiaal waarin je boort. Zachte materialen (hout of aluminium) vragen om weinig omwentelingen, want een hoog toerental beschadigt het materiaal. Zwaardere klussen, zoals boren in harde materialen (steen of hardhout), hebben een hoog toerental nodig.
Ook de diameter van de boor is belangrijk. Een dunne boor heeft minder omwentelingen nodig dan een boor met een flinke diameter. Zorg er daarnaast voor dat je een boor kiest die gemaakt is van geschikt materiaal. Hoge toerentallen vragen om een sterke boor.
Dit getal geeft de maximale dikte aan van de gaten die je boort. Accuschroevendraaiers gaan tot maximaal 22 millimeter.
De gemiddelde accuboormachine zit tussen de 22 tot 30 millimeter, wat prima is voor de meeste klussen. Voor een zware klus zoals boren is beton is een maximale boordiameter aangeraden vanaf 30 millimeter.
De boorkop zet de kracht van de motor om in beweging. Boorkoppen zijn er in meerdere soorten, met als eerste de tandkrans-boorkop. In nieuwe accuboormachines kon je deze niet snel meer tegen.
Bij een tandkrans-boorkop bevestig je de boor met een bijpassende sleutel aan de boorkop. Het kost weliswaar tijd om de boor in de boorkop te plaatsen en je moet altijd de sleutel bij de hand hebben, maar deze bevestigingsmethode maakt het wel een betrouwbaar en doeltreffend systeem.
De tweede en meestgebruikte optie is de snelspan-boorkop. Hierbij draai je zelf de boorkop open en dicht om de boor te bevestigen.
Het nadeel van deze methode is de betrouwbaarheid, want de mogelijkheid bestaat dat de boor eruit valt tijdens het klussen. Je verwisselt de boor daarentegen wel binnen een paar seconden.
Het laatste type boorkop is de SDS-boorkop. Deze vind je bij het zwaardere geschut: de accuboorhamer. De boor wordt in de boorkop geklikt en er zit speling tussen de boorkop en de boor, wat nodig is bij harde materialen zoals steen.
De boor kan niet losraken, en het wisselen van de boor gaat net zo snel als bij een snelspan-systeem. Alleen SDS-boren zijn geschikt voor dit type boorkop.
Het koppel staat voor de kracht waarmee je schroeft of makkelijker gezegd: hoe hoger het koppel, hoe krachtiger en sneller je schroeft. Het koppel is altijd instelbaar met een draaiende ring achter de boorkop. Aan het eind van die ring vindt je meestal een boorstand die je gebruikt bij het boren.
Het koppel wordt aangegeven in newtonmeter, afgekort tot Nm. Je vindt dit getal in de specificaties ook terug als maximaal draaimoment. Een hogere Nm betekent sneller en krachtiger schroeven. Het maximale wat je meestal nodig hebt, ook voor de zwaarste klus, is 50 Nm.
De slipkoppeling reageert wanneer het koppel teveel kracht uitoefent. De koppeling slipt dan en vermindert de druk op de schroef, waardoor je een ratelend geluid hoort. Zo voorkom je dat schroeven te strak worden aangedraaid en het materiaal breekt of beschadigt.
Als een slipkoppeling meerdere standen heeft, dan is dat beter. Op die manier stel je de gevoeligheid van de slipkoppeling in en heb je meer controle op hoeveel druk op het koppel wordt uitgeoefend. Elke klus is immers anders!
Voor de echte doe-het-zelvers zijn er handige extra opties beschikbaar. Kies bijvoorbeeld een model met ingebouwde led-verlichting om goed te zien wat je doet, want je hebt niet altijd voldoende licht. 💡
Ook zijn er boormachines met stofafzuiging. Deze plaats je op de boormachine. Zo heb je geen gedoe met een (bouw)stofzuiger meer!
Een softgrip zorgt voor meer comfort tijdens het klussen. Dat scheelt je weer blaren bij het in elkaar zetten van je tuinhuis.
Enkele van de nieuwste accuboormachines zijn uitgerust met een koolborstelloze motor. Hiermee wordt de motor van de accuboormachine minder snel heet, waardoor je langer plezier hebt van de machine! Een ander voordeel is dat dit type motor minder energie verbruikt.
Ook belangrijk: veiligheid. Fabrikanten doen alles eraan om de veiligheid te verbeteren, maar de ene accuboormachine is net iets veiliger dan de ander. Bij exemplaren met 'KickBack Control' schakelt de machine uit zodra deze overbelast wordt, om ongelukken te voorkomen.
Met alleen een accuboormachine ben je niet compleet! Ten eerste is een koffer geen overbodige luxe. Op deze manier houd je alle onderdelen bij elkaar.
Een accessoireset met boortjes is ook noodzakelijk. Er zijn goedkope sets met een stuk of 10 boortjes verkrijgbaar, of koop een koffer met honderden bits en boren.
Wil je besparen op kosten en ben je tevreden over een bepaald merk? Schaf dan als tweede accu een universele model aan. Universele accu's passen op meerdere apparaten van hetzelfde merk, waardoor je geld bespaart bij de volgende aankoop. De accu heb je dan al in huis!
Als laatste heb je bij bepaalde merken de optie om een snellader te kopen. Op deze manier is de accu binnen een mum van tijd opgeladen. Handig voor mensen met haast! ⌚
Wil je nu alle benodigde spullen in één keer aanschaffen? Meestal verkopen fabrikanten complete sets, waardoor jij meteen aan de slag kan. Inbegrepen in zo'n set is een koffer, een basis set met boren en bits, en een accu (of 2!).
Het verschil in prijs tussen accuboormachines is groot. De prijs wordt bepaald door de aanvullende functies, de kracht, en de kwaliteit van de accu. De goedkoopste accuboormachine heb je in huis vanaf € 30, terwijl voor de duurste exemplaren de kosten oplopen tot 700 euro.
De beste accuboormachine ligt binnen handbereik! Maak hieronder je keuze tussen de verschillende accuboormachines.
Aantal snelheden | Max. draaimoment | Max. toerental | Verpakkingsinhoud | Aantal meegeleverde accu's/batterijen | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Makita HP488D002 Accu Klop-/Schroefboormachine 18V | 2 | 42 Newton meter | 1400 r/min | Makita HP488D002 Accuklopboormachine G-serie 2x Accu BL1815G Li-ion 18V 1,5 Ah 1x DC18WB lader (191W37-7) 1x Kunststof koffer (821844-3) 1x Bit | 2 | Bekijk op Bol.com |
2 | Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschroevendraaier | 2 | 38 Newton meter | 1630 r/min | Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschorevendraaier · 1-uurslader (AL 18v-20) · 18 V Li-Ion accu (2,0AH) · koffer | 1 | Bekijk op Bol.com |
3 | Powerplus POWX00830 Accu boormachine Schroefboormachine | 2 | 35 Newton meter | 1400 r/min | 1x schroefboormachine2x 1300 mAh batterij1x lader134x accessoires1x opbergkoffer1x handleiding | 2 | Bekijk op Bol.com |
4 | Makita HP457DWE10 Klopboor-/Schroefmachine -18 V | 2 | 35 Newton meter | 1400 r/min | Makita 18 V Klopboor-/Schroefmachine Lader Koffer 2x accu | 2 | Bekijk op Bol.com |
5 | Makita DDF453SFX1 Boor-/schroefmachine 18 V | 2 | 42 Newton meter | 1300 r/min | Oplader DC18SD 194533-6 Accu BL1830 18V 3,0Ah (2 st) Koffer 824862-0 Beschermkap Li-ion batterij 450128-8 Boor/bit set 100-delig D-52299 | 2 | Bekijk op Bol.com |
Aantal snelheden: 2
Max. draaimoment: 42 Newton meter
Max. toerental: 1400 r/min
Verpakkingsinhoud: Makita HP488D002 Accuklopboormachine G-serie 2x Accu BL1815G Li-ion 18V 1,5 Ah 1x DC18WB lader (191W37-7) 1x Kunststof koffer (821844-3) 1x Bit
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 2
Aantal snelheden: 2
Max. draaimoment: 38 Newton meter
Max. toerental: 1630 r/min
Verpakkingsinhoud: Bosch EasyImpact 18V-38 Accuklopboorschorevendraaier · 1-uurslader (AL 18v-20) · 18 V Li-Ion accu (2,0AH) · koffer
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 1
Aantal snelheden: 2
Max. draaimoment: 35 Newton meter
Max. toerental: 1400 r/min
Verpakkingsinhoud: 1x schroefboormachine2x 1300 mAh batterij1x lader134x accessoires1x opbergkoffer1x handleiding
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 2
Aantal snelheden: 2
Max. draaimoment: 35 Newton meter
Max. toerental: 1400 r/min
Verpakkingsinhoud: Makita 18 V Klopboor-/Schroefmachine Lader Koffer 2x accu
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 2
Aantal snelheden: 2
Max. draaimoment: 42 Newton meter
Max. toerental: 1300 r/min
Verpakkingsinhoud: Oplader DC18SD 194533-6 Accu BL1830 18V 3,0Ah (2 st) Koffer 824862-0 Beschermkap Li-ion batterij 450128-8 Boor/bit set 100-delig D-52299
Aantal meegeleverde accu's/batterijen: 2
Je kan bijna beginnen met boren! Hieronder vind je nog de meest gestelde vragen over de beste accuboormachine.
Je verwacht het niet, maar de uitvinding van de accuboormachine is een bijzonder verhaal. In de jaren 60 streden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie om als eerste op de maan te landen. Hoewel Rusland vooropliep met overwinningen in de ruimte, zaten de Amerikanen niet stil.🌛
De VS ontwikkelde een plan over hoe ze moesten werken en overleven op de maan. Een boormachine was noodzakelijk voor reparaties en op dat moment waren er alleen boormachines met snoer verkrijgbaar. Dat is niet handig tijdens een maanwandeling!
Daarom is fabrikant Black & Decker erbij gehaald. Zij hebben vervolgens de eerste lichte en bruikbare accuboormachine gemaakt. Dit exemplaar is vervolgens meegegaan naar de maan en zoals we nu allemaal weten: die missie is dubbel en dwars geslaagd!
Een goede accuboormachine heeft meer dan één versnelling. De versnelling heeft invloed op het toerental van de boormachine. Er is een lage versnelling met een lager toerental voor schroeven en een hoge versnelling met een hoger toerental voor boren.
Plaats de geschikte boor voor de klus in de boorkop. Dit doe je met een bijpassende bit. Stel daarna de accuboormachine in. Mocht je een exemplaar met twee versnellingen hebben, dan zet je de machine in de juiste versnelling.
Er is bovendien altijd een schakelaar aanwezig om de draairichting te veranderen, voor als je een schroef wil verwijderen in plaats van wil indraaien. Vergeet niet om het koppel in de juiste stand te zetten.
Tijd om te schroeven en boren! De boorkop start langzaam met draaien als je de aan- en uitknop zacht indrukt en voert het toerental op wanneer je de knop harder indrukt. Wanneer je de knop zacht indrukt, werk je met meer nauwkeurigheid.
Vergt de klus extreme precisie en is het mogelijk om het materiaal te verplaatsen? Dan is het beter om een kolomboormachine te pakken.
Als laatste: let altijd op veiligheid wanneer je een accuboormachine hanteert. Dat betekent onder andere dat je eerst controleert waar de leidingen zitten, wanneer je in muren boort. Een handig apparaat hiervoor is een leidingzoeker.
Denk ook altijd aan je eigen veiligheid! Gebruik gehoorbescherming om gehoorbeschadiging te voorkomen en vergeet de ogen niet. Tijdens het boren vliegt materiaal rond en kan het in de ogen terechtkomen. Gebruik altijd een veiligheidsbril, al denk je dat het meevalt. De longen bescherm je met een stofmasker.
In het kort zijn er 4 verschillende soorten accuboormachines. Zoek van tevoren uit welke accu het apparaat gebruikt en wat de spanning hiervan is. Kijk onder andere naar het koppel, de boorkop en functies zoals verlichting of stofafzuiging. Bijbehorende accessoires maken de set compleet!
Ik hoop in ieder geval dat je met behulp van dit artikel snel een goed exemplaar in huis hebt, want een goede accuboormachine is onmisbaar in iedere gereedschapskist. Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk nog eens de top 5 beste accuboormachines van dit moment!
Heb je vragen of tips? Laat dan hieronder een reactie achter! Bedankt voor het lezen.