menu
close
Categorieën

Met de Beste Activity Tracker Blijf je in Topvorm!

Man kijkt naar een witte activity tracker

Maak je elk jaar opnieuw een lijst met goede voornemens? Voornemens zoals meer sporten, gezonder eten en vroeger naar bed gaan? Ik vond het altijd moeilijk om door te zetten, totdat ik besloot om een activity tracker te kopen. De beste activity tracker geeft het duwtje in de rug dat je nodig hebt! Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees vooral verder. 👇

Fitbit Inspire 2 - Activity

Fitbit Inspire 2 - Activity
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Materiaal: Plastic
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Bekijk op Bol.com

Fitbit Charge 5 Activity Tracker

Fitbit Charge 5 Activity Tracker
Type GPS: Zelfstandige GPS
Materiaal: Aluminium, Roestvrij staal
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Bekijk op Bol.com

Apple Watch SE 2022 Smartwatch

Apple Watch SE 2022 Smartwatch
Materiaal: Fluorelastomeer
Bekijk op Bol.com

Waarom een activity tracker aanschaffen?

Een activity tracker geeft de motivatie om je persoonlijke doelen te behalen. Deze wearable houdt nauwkeurig je sportactiviteit en gezondheid bij. Je hebt direct inzicht in je belangrijkste statistieken – en dit allemaal met stijl en comfort!

Ga je voor het beste exemplaar? Dan is het zelfs een optie om je smartphone te koppelen. Je ontvangt meldingen van je telefoon direct op de activity tracker, waardoor je niet telkens je telefoon erbij hoeft te pakken. Daardoor ben je een stuk productiever.

Het aanbod in wearables is groot. Een activity tracker lijkt op een smartwatch, een goed sporthorloge of het beste hardloophorloge. Het grote voordeel van een activity tracker is het compacte formaat. Daardoor is het makkelijker om het horloge 24/7 te dragen.

Koopgids: hoe kies ik de beste activity tracker?

Besloten dat je een activity tracker wilt kopen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Onderstaande gids geeft alle antwoorden die je nodig hebt.

Compatibiliteit

Kies je een activity tracker die verbinding maakt met je smartphone? Controleer eerst of het besturingssysteem van de activity tracker compatibel is met het besturingssysteem van je telefoon. Het is een flinke tegenvaller als je achteraf ontdekt dat je je telefoon niet kunt verbinden!

Je werkt met handige externe apps door de koppeling met de telefoon. Merkgebonden apps zoals Samsung Health, Fitbit of Google Fit maken het eenvoudig om resultaten bij te houden. Ook kun je kiezen voor onafhankelijke apps zoals Runkeeper of Strava. Zo haal je het meeste uit je activity tracker!

De 5 beste activity trackers op een rij

1. Fitbit Inspire 2 - Activity

1. Fitbit Inspire 2 - Activity
Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Caloriemeting, Snelheidsmeter, Stappenteller, Trappenteller, Hartslagfunctie, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Stressmonitor, Temperatuurmeter, Zuurstofgehalte in bloed
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

2. Fitbit Charge 5 Activity Tracker

2. Fitbit Charge 5 Activity Tracker
Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Caloriemeting, ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Temperatuurmeter, Zuurstofgehalte in bloed
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

3. Apple Watch SE 2022 Smartwatch

4. Garmin Venu Sq 2

4. Garmin Venu Sq 2
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zwangerschapstracking
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
: Geen personage

5. Oura Ring Gen 3

5. Oura Ring Gen 3

Meetwaarden

Een activity tracker bevat sensoren die je voorzien van verschillende meetwaarden. Beslis voor aanschaf wat je wilt meten, want niet elk horloge bevat dezelfde mogelijkheden.

Elke activity tracker heeft een stappenteller. Door een dagelijks doel te stellen, ben je geneigd om meer te lopen op een dag. Het is een goede motivatie om meer te bewegen. Ook traptreden tellen mee!

Een andere populaire sensor is een ingebouwde hartslagmeter. De hartslagmeter is handig voor diverse statistieken en metingen, waaronder het meten van je stressniveau, je calorieverbruik en het analyseren van je slaap.

Duurdere exemplaren bevatten nog meer sensoren, waaronder een saturatiemeter. Deze meet het zuurstofgehalte in je bloed. Een laag zuurstofgehalte is slecht voor de gezondheid. Dit ontstaat onder andere door intensief sporten of een ongezonde levensstijl – een handige functie voor sporters en rokers!

Een bewegingsdetector is een tweede sensor die je analyseert tijdens de nacht. Als je slecht slaapt, dan heeft het horloge dit direct door. Ook geeft het meer informatie over de verschillende slaapfases zoals de lichte slaap, diepere slaap en REM-slaap.

Sommige horloges bevatten zelfs een huidthermometer en meten je transpiratieniveau. Je hebt het daardoor op tijd in de gaten wanneer je ziek wordt.

Gps en locatietracking

Een ingebouwde gps-tracker is naar mijn mening cruciaal. De resultaten van de stappenteller hebben dan een hogere betrouwbaarheid. Het horloge weet ook precies met welke snelheid je een bepaalde afstand aflegt.

Je hebt twee opties: een activity tracker met zelfstandige gps of gps in combinatie met je smartphone. Kies je voor een exemplaar met zelfstandige gps, laat de telefoon dan maar thuis!

Via live locatietracking laat je familie of vrienden bovendien precies zien waar je je bevindt. Dat is fijn als je alleen op pad gaat, vooral in het donker. Zo voel je je altijd veilig!

Vrouw zit buiten en heeft een telefoon vast. Ze kijkt naar haar activity tracker

Activity trackers zijn beschikbaar met en zonder scherm. Een exemplaar zonder scherm lijkt op een mooie armband. Een exemplaar met scherm heeft meer weg van een horloge. ⌚

Een lcd-scherm heeft een hoge mate van helderheid en natuurgetrouwe kleuren. Oled is beter zichtbaar in direct zonlicht dan lcd. Bovendien is het contrast subliem. Wil je de allerbeste beeldkwaliteit en kleurweergave? Kies dan een activity tracker met amoled-display. Dit is een vorm van oled. Amoled is duurder en kost meer energie dan oled.

De beste exemplaren van dit moment bevatten een always-on-functie. Hierdoor is het scherm altijd aan, waardoor je de activity tracker gebruikt als een normaal horloge.

Stof- en waterbestendigheid

Benieuwd of een activity tracker tegen een regenbui kan? De stof- en waterbestendigheid wordt aangegeven via de IP-certificering en ATM-waarde.

Een IP-certificering bestaat uit 'IP' gevolgd door twee getallen, zoals 'IP68'. Het eerste getal gaat van 0 tot 6 en geeft aan of het horloge beschermd is tegen stof. Hoe hoger het getal, des te beter beschermd. Het tweede getal geeft de vochtdichtheid aan. Deze cijfers gaan van 0 tot 9. Een 9 betekent dat het apparaat volledig waterdicht is, maar hoger dan een 8 vind je onder activity trackers niet echt.

De ATM-waarde geeft aan hoe diep je kunt duiken - en voor hoelang. Des te hoger de ATM-waarde, des te dieper kun je duiken. Deze code bestaat uit één getal, zoals 5 ATM. Het wordt soms ook aangegeven in meters (50 meter).

Let wel op: dit betekent niet dat je met 5 ATM tot 50 meter diep kunt duiken. Deze meters geven enkel de testomstandigheden aan, waarin het om statische druk gaat. Neem je een duik of zwem je een baantje, dan wisselt de druk op en rondom het horloge continu, waardoor je ATM-ratings met een korreltje zout moet nemen.

De laagste waarde is 3 ATM, oftewel tot 30 meter diepte. De activity tracker kan dan tegen regenbui. 5 ATM komt het meeste voor. Je kunt met deze ATM-waarde douchen. Ga je duiken in de zee? Dan raad ik de hoogste ATM-waarde van activity trackers aan: 100 ATM of 1000 meter. Zelfs diepzeeduiken is dan geen probleem.

Dagje naar het strand? - Het is handig om te weten dat zout water slechter voor je activity tracker is dan zoet water. Heb je gezwommen in de zee? Maak je activity tracker na afloop goed schoon! Bovendien tref je in de zee grotere temperatuurverschillen en een hogere waterdrukniveaus dan een zwembad aan, waardoor een hoge ATM-waarde is vereist.

Trainingen

Leg je de focus op sport? Ga dan op zoek naar een activity tracker met een ingebouwd trainingsprogramma. Fabrikanten hebben verschillende goede programma's ontwikkelt. Let goed op, want niet alle activity trackers bieden deze functie aan.

Een horloge met intervaltraining is voor de mensen die graag hardlopen, zwemmen of fietsen. Door langzaam en snel af te wisselen, wordt je sneller. Ook je conditie verbetert. Het horloge vertelt precies wat je moet doen. De beste horloges bieden zelfs een virtuele trainer aan. Deze motiveert je om doelen te behalen. 💪

Vrouw met sportkleding zit op de grond en kijkt naar haar activity tracker

Batterij

De batterij van een activity tracker gaat dagenlang mee. En dat is nodig, want je draagt het horloge dag en nacht. De batterijduur van de beschikbare activity trackers varieert tussen de 3 tot 20 dagen. Dit heeft onder andere te maken met de functies van het horloge. Als je het display aan hebt staan of gps gebruikt, dan gaat de batterij sneller leeg.

Heb je een hekel aan opladen? Er zijn ook exemplaren met vervangbare knoopcelbatterijen. Deze hoef je pas na een jaar te vervangen!

Connectiviteit

Bepaalde activity trackers zijn nauwelijks te onderscheiden met smartwatches. De beste exemplaren maken gebruik van Bluetooth. Hiermee maak je eenvoudig verbinding met mobiele apparaten zoals je smartphone of tablet.

Een andere handige optie is NFC. Dit staat voor near field communication. Maak verbinding met andere apparaten door het horloge ernaast te houden. Je kunt zelfs contactloos betalen met je activity tracker als deze een NFC-chip heeft?

Uiterlijk

Er is genoeg keuze wat betreft het uiterlijk. Activity trackers zijn beschikbaar in talloze kleuren, materialen en stijlen. Wat opvalt, is dat ze allemaal een smal ontwerp hebben. Bovendien zijn ze licht van gewicht. Dat is vooral belangrijk voor het draagcomfort: een voelbaar, zwaar gewicht aan je pols werkt niet bepaald motiverend.

Accessoires

Denk je ook aan de accessoires? Een hoesje beschermt het horloge als deze op de grond valt. Een screenprotector voorkomt krassen op het scherm. En vergeet de verwisselbare polsbandjes niet, want hiermee verander je in een handomdraai de stijl van het horloge.

Specificaties van activity trackers naast elkaar

Geschikt voor besturingssysteemBluetooth versieBatterijduur wearableMateriaal band
1Fitbit Inspire 2 - ActivityAndroid, iOSBluetooth 5.010Siliconen
2Fitbit Charge 5 Activity TrackerAndroid, iOSBluetooth 5.07Siliconen
3Apple Watch SE 2022 SmartwatchAndroid, iOSBluetooth 5.07Siliconen
4Garmin Venu Sq 2Android, iOSBluetooth 4.011SiliconenGeen personage
5Oura Ring Gen 3Android, iOSBluetooth 4.011SiliconenGeen personage

Fitbit Inspire 2 - Activity

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Batterijduur wearable: 10

Materiaal band: Siliconen

Fitbit Charge 5 Activity Tracker

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Batterijduur wearable: 7

Materiaal band: Siliconen

Apple Watch SE 2022 Smartwatch

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Batterijduur wearable: 7

Materiaal band: Siliconen

Garmin Venu Sq 2

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Bluetooth versie: Bluetooth 4.0

Batterijduur wearable: 11

Materiaal band: Siliconen

: Geen personage

Oura Ring Gen 3

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Bluetooth versie: Bluetooth 4.0

Batterijduur wearable: 11

Materiaal band: Siliconen

: Geen personage

Veelgestelde vragen over activity trackers

Heb je nog vragen over activity trackers? Ik heb hieronder verschillende vragen en antwoorden op een rijtje gezet.

Een activity tracker gebruik je om je gezondheid en prestaties bij te houden. Je krijgt hierdoor beter inzicht in je slaappatroon, calorieverbruik en beweging. Sommige maken zelfs contact met je smartphone. Een activity tracker draag je dag én nacht, en is normaliter goedkoper dan andere wearables.

De beste smartwatch is vooral bedoeld als verlengstuk van je mobiele telefoon. Je ontvangt meldingen en oproepen, waardoor je minder afhankelijk bent van de telefoon. Het bijhouden van je gezondheid en prestaties is een extra toevoeging, en niet het voornaamste doel.

Een sporthorloge legt de focus op sport. Deze draag je daarom alleen tijdens het sporten. Je kunt hiermee trainingen volgen, bijhouden en verbeteren.

Hoe accuraat is een activity tracker?

De nieuwste exemplaren zijn behoorlijk betrouwbaar. Het belangrijkste is dat het horloge de juiste pasvorm heeft. Deze mag niet te los hangen of knellen. Met een goede pasvorm werken de sensoren correct, waardoor je een accurate meting krijgt. Het monitoren van de slaap is bij de goedkope exemplaren wel nog een verbeterpuntje.

Hoeveel kost een goede activity tracker?

De prijs varieert tussen de € 20 en € 400. Goedkope exemplaren bevatten de basisfuncties zoals een stappenteller en hartslagmeter. Wil je meer uitgeven, verwacht dan meer functies en betrouwbaardere metingen.

Conclusie

Het vinden van de beste activity tracker is een kwestie van nadenken over je behoeften en doelstellingen. Als je graag sport, dan heb je het meeste aan een exemplaar met diverse trainingsprogramma's. Zwem je graag? Ga voor een waterdichte activity tracker. Daarmee houd je ook je zwemprestaties bij! 🏊‍♀️

Ik hoop dat je met mijn tips snel een activity tracker vindt die bij je past! Ook wens ik je succes op weg naar een gezonde levensstijl! Twijfel je nog? Kijk dan vooral naar de top 5 van dit moment. Bedankt voor het lezen. Heb je vragen of tips? Vul dan snel onderaan de pagina het feedbackformulier in.

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up