Wie wel eens een kamer heeft opgemeten met een rolmaat, weet dat die klus inspanning kost. Als je maten verkeerd optelt moet je opnieuw beginnen, de rolmaat klapt om de haverklap in, én je moet je in allerlei bochten wringen voor een meting. Heb je hier genoeg van? Kies dan voor de beste afstandmeter!
Geïnteresseerd in dit apparaat? In onderstaand artikel lees je precies waar je op let bij aanschaf. Ook heb ik de beste producten voor je op een rijtje gezet. Bekijk hieronder alvast de top 3!
Empty products count or some error API!Met een afstandmeter is meten een fluitje van een cent. Je meet met één druk op de knop de lengte van een muur, tuin of huis. Je meet ook hoogtes, oppervlaktes en zelfs volumes. Zo hoef je nooit meer te stuntelen met een meetlint of duimstok!
Bovendien is een afstandmeter nauwkeurig. Als je zelf in de weer bent met een rolmaat, moet je metingen bij elkaar optellen. Dit zorgt er wel eens voor dat je meting niet klopt. Hier heb je met een afstandmeter geen last van, want je meet tot op de millimeter nauwkeurig.
Vooral timmerlui, tegelzetters en mensen in de bouw gebruiken een afstandmeter, om een zo nauwkeurig mogelijke meting uit te voeren. 👩🔧 Ook als klusser heb je baat bij een afstandmeter. Je meet bijvoorbeeld nauwkeurig en snel hoeveel laminaat, verf of behang je nodig hebt.
De waardes die je meet, lees je af van een digitaal display. De beste afstandsmeter heeft de optie om meerdere meetresultaten op te slaan. Hoe handig is dat?
Als je een afstandsmeter zoekt, zoek je de beste. Nauwkeurige metingen zorgen nu eenmaal voor een beter en mooier eindresultaat. Om je te helpen bij je keuze heb ik onderstaande koopgids geschreven. Hier vind je alle belangrijke informatie.
Als je je woning verbouwt of een andere klus doet, is een afstandmeter een handig hulpmiddel. Dit zijn de verschillende toepassingen op een rijtje:
Afstandmeters worden niet alleen ingezet in de bouw, maar ook bij fotografie, golf, natuurbeheer en militaire expedities. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale afstandmeters voor golf (rangefinders), waarmee je de afstand tot de vlag meet. ⛳
Er zijn grofweg twee soorten afstandmeters: ultrasone meters of laserafstandmeters.
Ultrasone afstandmeters berekenen de afstand op basis van geluidsgolven. Dit type heeft een gemiddeld bereik van 20 meter, waardoor hij alleen geschikt is voor metingen binnenshuis. Een ultrasone afstandmeter is goedkoop, maar minder nauwkeurig dan een laserafstandmeter.
Wil je een grotere afstand meten? Dan gebruik je een laserafstandmeter. Hierbij stuurt het apparaat een laserstraal naar het te meten punt, waarna deze laserstraal terugkaatst in de ontvanger. De afstandmeter berekent hierna de tijd van de weerkaatsing van de straal. Dit wordt omgezet in een afstand. Een laserafstandmeter meet tot wel 60 meter.
Een laserafstandmeter heeft meestal een rode laser. Sommige fabrikanten kiezen voor een groene laser, omdat het menselijk oog groen beter waarneemt dan rood. 👁️
Bij de aanschaf van een afstandmeter is de vraag vooral wat je wilt meten. Hierbij is de soort meting én de lengte van de meting van belang. Hieronder leg ik het allemaal voor je uit. 👇
Het meetbereik is de belangrijkste specificatie van een afstandmeter. Het meetbereik bepaalt de maximale afstand die je in één keer meet. Als het meetbereik te klein is voor je klus, heb je uiteindelijk niets aan de afstandmeter.
Alle afstandmeters meten lengtes, maar sommige apparaten berekenen ook het oppervlakte (m²) én het volume (m³) van een ruimte of object. Ook hier is de afstand die je meet afhankelijk van het meetbereik. Een lange tuin heeft nu eenmaal een hoger meetbereik nodig dan een kleine kamer.
Voor hoogtemetingen gebruikt je afstandmeter de Pythagoras-functie. Deze functie is bijvoorbeeld handig om de hoogte van een huis te meten.
Als je voor een huis staat richt je de afstandsmeter op de onderkant van het huis, en daarna op de punt van het dak. Geen zorgen: de afstandsmeter doet hierna het rekenwerk, waardoor jij alleen de meting hoeft af te lezen. Het filmpje hieronder legt het nog een keer extra uit!
Met een hellingfunctie meet je de hellingsgraad van een oppervlakte. Deze functie is vooral handig voor mensen die de helling van daken willen berekenen, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een dakkapel.
Als je iets opmeet, moet het nauwkeurig zijn. Met een afstandmeter meet je nauwkeurig, maar alle afstandmeters hebben een kleine afwijking.
De meeste afstandmeters hebben een afwijking tussen de 1 en 3 mm. Dit betekent dat het meetresultaat 1 tot 3 mm kan afwijken. Hoe kleiner de afwijking, hoe preciezer je meet.
Een goede afstandmeter bedien je makkelijk en intuïtief. Normaliter heeft een afstandmeter een stuk of tien knoppen, maar tegenwoordig heb je ook modellen met maar twee of vier knoppen. Er zit dan altijd een functie (func) knop tussen, waarmee je de meetinstellingen bepaalt.
De meeste afstandmeters hebben standaard een aantal functies die het meten makkelijker maken. Hieronder een overzicht:
In onderstaande video zie je een voorbeeld van hoe de afstandmeter er in de praktijk uitziet.
Vrijwel alle afstandmeters werken op batterijen. Sommige modellen hebben oplaadbare batterijen, andere niet. Het is daarom altijd handig om een extra setje batterijen mee te nemen als je het apparaat buitenshuis gebruikt.
Als je het apparaat regelmatig lang achter elkaar gebruikt, is de maximale batterijduur een belangrijke specificatie. Dit geeft aan hoe lang je het apparaat gebruikt met één set opgeladen batterijen.
Een afstandmeter met extra functies maakt het gebruik makkelijker. Zo weet je zeker dat je het apparaat niet in de schuur laat liggen verstoffen. Lees hieronder uit welke extra functies je kiest. ⤵️
Wanneer je iets meet, is het belangrijk dat het oppervlakte loodrecht is. Om deze reden hebben de meeste afstandmeters een kleine waterpas. Als je deze waterpas te klein of onhandig vindt, loont het zich om een digitale waterpas aan te schaffen.
Daarnaast is het handig om een model te kiezen die je metingen opslaat. Kies voor een afstandmeter waarmee je meerdere meetresultaten opslaat. Zo hoef je nooit meer een kladblok en pen op zak te hebben. 📝
Als laatste nemen afstandmeters met bluetooth langzaam de markt over. Via bluetooth verbind je het apparaat met je smartphone of tablet, waardoor je de metingen ook vanaf je telefoon bekijkt en opslaat. Hiervoor gebruik je een app.
Voordat je begint met meten, is het handig om te weten hoe de afstandmeter precies werkt. Om je afstandmeter optimaal te gebruiken, vind je hieronder enkele tips & tricks:
Bekijk hier de belangrijkste specificaties van afstandmeters naast elkaar.
Hieronder vind je de antwoorden op al je brandende vragen. 🔥
Over het algemeen zijn er twee soorten afstandmeters: laserafstandmeters en ultrasone afstandmeters. Een laserafstandmeter gebruikt een laser voor metingen, en een ultrasoon afstandmeter gebruikt geluidsgolven.
Het grootste verschil is het meetbereik van de twee soorten. Wil je alleen binnenshuis meten? Dan is een ultrasone meter prima. Wil je grotere afstanden meten? Kies dan voor een laserafstandmeter.
Een afstandmeter stuurt een laser- of geluidssignaal naar het punt waar je op richt, waarna dit terugkaatst naar het apparaat. De afstandmeter berekent hierna de tijd van de weerkaatsing. Deze afstand lees je hierna op het display af.
Een afstandmeter die je inzet bij klussen meet maximaal 60 meter. Professionele apparaten, die je bijvoorbeeld gebruikt bij fotografie of militaire oefeningen, meten tot enkele kilometers.
Met een afstandmeter meet je lengtes, oppervlaktes en volumes. Je zet hem ook in voor het meten van hoogtes en hellingen, zowel binnenshuis als buitenshuis.
Een afstandmeter wordt voornamelijk gebruikt in de bouw. Je ziet ook speciale rangefinders bij golf, fotografie, natuurbeheer en militaire expedities.
Welke afstandmeter je ook kiest: je maakt je klus er een stuk makkelijker mee! Je bespaart tijd, omdat je niet met een meetlint of rolmaat hoeft te klungelen. Zo is je klus sneller af.
Ben je met een grote verbouwing bezig? Maak je gereedschapsset dan af met de beste vochtmeter en de beste energiemeter.
Ik hoop dat ik je heb geholpen bij het kiezen van de beste afstandmeter voor jou. Gebruik het feedback formulier hierbeneden om te laten weten wat je van het artikel vond. Bedankt en tot ziens!