menu
close
Categorieën

De Beste Airfryer maakt Gezonder Frituren Mogelijk

Zwarte airfryer in keuken

Frituren op een gezonde manier onmogelijk? Niet met de beste airfryer! Een airfryer bakt niet alleen friet: ook groente, vlees en zelfs taarten behoren tot de mogelijkheden. Lees snel verder, want de top 5 staat hieronder voor je klaar!

Philips Airfryer Essential HD9252/90

Philips Airfryer Essential HD9252/90
Maximale temperatuur: 0 °C
Minimale temperatuur: 0 °C
Aantal programma's: 7
Vermogen: 1400 W
Inhoud: 4.1 l
Antikleeflaag: Ja
Bekijk op Bol.com

Princess Digitale Airfryer XL 182244

Princess Digitale Airfryer XL 182244
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 80 °C
Aantal programma's: 8
Vermogen: 1500 W
Inhoud: 6 ml
Antikleeflaag: Ja
Bekijk op Bol.com

Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99

Philips  Premium Digital Airfryer HD9741/99
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 40 °C
Aantal programma's: 7
Vermogen: 0 W
Inhoud: 6.3 l
Antikleeflaag: Nee
Bekijk op Bol.com

Waarom een airfryer aanschaffen?

De airfryer (heteluchtfriteuse) is de laatste jaren populair. Dat is niet gek, want het apparaat heeft veel pluspunten. Het grootste voordeel van een airfryer is dat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt, wat een airfryer een stuk gezonder dan een friteuse maakt. Een airfryer werkt daarnaast snel, waardoor je nooit lang wacht tot je eten klaar is.

Ook is een airfryer gebruiksvriendelijk: je legt het eten in het mandje en het is binnen een half uur klaar. Je hebt geen last spetterend, heet frituurvet. Daarnaast heb je ook geen frituurdampen, zoals bij een traditionele friteuse. Ten slotte verbruikt een airfryer minder energie dan een oven.

Iedereen houdt op zijn tijd van een ongezonde snack, maar dat is niet het enige gerecht wat je maakt met een airfryer. Het bakken van vis, vlees en groente behoort ook tot de vele mogelijkheden van de airfryer. Gezond avondeten met groentes behoort óók tot de vele opties! 🥗

Airfryer met bitterballen

Koopgids: hoe kies ik de beste airfryer?

Je bent aangekomen bij een belangrijke gedeelte van dit artikel: de koopgids. Met deze koopgids ken je in een oogwenk de belangrijkste specificaties van een airfryer, waardoor jij de beste kiest! Lees snel verder.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer verwarmt hete lucht tot maximaal 200 °C. De hete lucht blaast door het apparaat en gaart zo het eten. Door de constante werveling van hete lucht krijgt friet een krokant korstje, net zoals in een friteuse. De hete lucht blaast door een uitlaatrooster weer naar buiten.

Bij een oven wacht je tot deze is opgewarmd, maar dat is bij een airfryer niet nodig. Nadat je de temperatuur en tijd instelt, is het een kwestie van wachten. Gelukkig hoef je niet lang te wachten, want met een airfryer is je eten binnen 10 tot 25 minuten klaar - hoe fijn is dat?

Temperatuurstanden

Een airfryer heeft een minimale en maximale temperatuur. De minimale temperatuur ligt tussen de 40 en 80 graden. Hierdoor is het mogelijk om in de airfryer voedselwaren te ontdooien op de laagste temperatuur, net zoals in een magnetron.

De maximale temperatuur ligt tussen de 180 en 200 graden. Let op wanneer je de hoogste temperatuur gebruikt: ontwikkeling van rook is niet vreemd op deze stand. Staat de airfryer ingesteld op 200 graden en ontdek je rookontwikkeling? Zet de airfryer dan op 180 graden en tel wat op bij de bereidingstijd.

Een airfryer heeft meestal een aantal voorgeprogrammeerde bakprogramma's, bijvoorbeeld voor friet, kip en vis. Heeft je airfryer deze opties niet? Geen probleem, je stelt de temperatuur en tijd gemakkelijk zelf in. Doorgaans hoef je geen extra olie toe te voegen. Een eetlepel olie over het eten sprenkelen bij de bereiding is mogelijk, maar niet vereist.

Wat bereid je in een airfryer?

Met een airfryer maak je alles wat in een traditionele frituurpan ook mogelijk is. Daarnaast bereid je ook gemakkelijk taarten en cupcakes. Met de juiste accessoires is het bovendien mogelijk om gegrilde groentes of pizza's te maken. Kortom: een airfryer is een echte alleskunner.

Als je alleen friet en snacks bereidt met je airfryer, is het niet nodig om extra accessoires aan te schaffen. Wil je daarnaast ook groentes, pizza's of oliebollen maken? Dan is het aan te raden om alvast een kijkje te nemen naar de verschillende beschikbare accessoires, zoals bakblikken, roosters en cupcake vormen.

Welke friet is geschikt voor in de airfryer?

Het is mogelijk om diepvries friet te gebruiken, maar ook verse friet is mogelijk. Houd er rekening mee dat verse friet wél een lepeltje olie nodig heeft. Raadpleeg de verpakking van diepvries producten om te zien of ze geschikt zijn voor de airfryer.

Schaaltje friet op witte achtergrond

Welke groenten zijn geschikt voor in de airfryer?

Alle groenten die je gewoonlijk grilt, zoals paprika, courgette en maïs zijn geschikt om in de airfryer te bereiden. Daarnaast stoom, rooster en pof je groentes met behulp van bijbehorende accessoires. Denk hierbij aan (zoete) aardappels, bloemkool, broccoli, ui, sugarsnaps en champignons.

Inhoud

De inhoud van een airfryer wordt aangegeven met liters. Dit getal geeft het volume aan van de frituurpan. Een kleine airfryer heeft een inhoud van zo'n 2 liter en een grotere variant (XXL) heeft een inhoud van zo'n 5 liter of meer.

Daarnaast kijk je naar het laadvermogen. Het laadvermogen geeft in kilogrammen aan hoeveel friet of ander voedsel je per keer maximaal kunt bereiden.

Airfryers met een laadvermogen tot 1 kilo zijn geschikt voor twee a drie personen. Een laadvermogen van 1 kilo tot 1,5 kilo is geschikt voor vier personen. Heeft de airfryer een laadvermogen van meer dan 1,5 kilo? Dan is deze geschikt voor een huishouden van vijf personen of meer.

Als je twijfelt welk laadvermogen geschikt is voor jou, is het aan te raden om altijd voor groter te gaan dan kleiner.

Vermogen en energieverbruik

Het vermogen van een airfryer vertelt hoeveel energie het apparaat verbruikt. Ook bepaalt het de opwarmtijd en baktijd. Over het algemeen heeft een airfryer een lager vermogen dan een frituurpan. Het vermogen verschilt per grootte van de airfryer. Hieronder een klein overzicht:

Kleine airfryerCa. 1200 Watt
XL airfryerCa. 1500 Watt
XXL airfryer Ca. 1900 Watt

Energieverbruik: hoeveel kost een airfryer aan stroom?

Het energieverbruik verschilt per airfryer en wordt bepaald door het vermogen. Een kleine airfryer heeft een kleiner vermogen, en vereist minder stroom om warm te worden en op temperatuur te blijven.

Stel: je hebt een airfryer met een vermogen van 1700 Watt. Dit kost per uur zo'n €0,37 aan stroom bij een energietarief van €0,22 per kWh.

De 5 beste airfryers op een rij

1. Philips Airfryer Essential HD9252/90

1. Philips Airfryer Essential HD9252/90
Maximale temperatuur: 0 °C
Minimale temperatuur: 0 °C
Aantal programma's: 7
Vermogen: 1400 W
Inhoud: 4.1 l
Antikleeflaag: Ja

2. Princess Digitale Airfryer XL 182244

2. Princess Digitale Airfryer XL 182244
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 80 °C
Aantal programma's: 8
Vermogen: 1500 W
Inhoud: 6 ml
Antikleeflaag: Ja

3. Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99

3. Philips  Premium Digital Airfryer HD9741/99
Maximale temperatuur: 200 °C
Minimale temperatuur: 40 °C
Aantal programma's: 7
Vermogen: 0 W
Inhoud: 6.3 l
Antikleeflaag: Nee

Bediening

Qua bediening kies je tussen een analoog en digitaal bedieningspaneel. Een analoog bedieningspaneel heeft draaiknoppen en géén display. Een airfryer met digitaal bedieningspaneel heeft een display waar je informatie op afleest. Daarnaast heeft het apparaat ook een aantal knoppen voor bediening.

Gebruiksgemak

Zoals je hebt gelezen is een airfryer een gebruiksvriendelijk apparaat. Hieronder vind je meer specificaties die het apparaat nóg gebruiksvriendelijker maken.

Accessoires

Met verschillende accessoires maak je gerechten zoals pizza's en gegrilde groenten. Een airfryer wordt meestal geleverd met één of twee extra accessoires. Mocht je gebruik willen maken van meer accessoires, zoals een bakblik voor brood of een cupcake vorm, dan is het mogelijk om deze achteraf aan te schaffen.

Bediening via app

Sommige airfryers kun je besturen met een app. Hiermee zet je de airfryer aan en stel je deze in zodat je niet meer het apparaat handmatig hoeft in te stellen. Op zoek naar meer kookinspiratie voor je airfryer? Daarvoor zijn er apps met verschillende gezonde airfryer recepten.

Lengte van het snoer

De lengte van het snoer is een belangrijke specificatie wanneer je weinig stopcontacten in de keuken hebt. Ook als je de airfryer graag onder de afzuigkap zet, is het handig wanneer het snoer daar lang genoeg voor is.

Cool wall

Met een cool wall blijft de buitenkant van je airfryer koel, waardoor je je nooit verbrandt. Dit is vooral een fijne specificatie wanneer je kleine kinderen hebt.

Waar zet ik mijn airfryer het beste neer? - Let op dat je de airfryer genoeg ruimte rondom zich heeft. Plaats niets bovenop het apparaat en zorg ervoor dat er altijd 10 centimeter vrije ruimte rondom het apparaat is om verstoring van de luchtstroom te voorkomen. Een airfryer zet je het liefst onder de afzuigkap zodat je geen last hebt van geurtjes. 

Hoeveel kost een airfryer?

Niet iedereen heeft een groot budget, maar gelukkig zijn er airfryers in verschillende prijsklassen. De goedkoopste airfryers kosten zo'n €75. De middenklasse heeft prijzen die variëren tussen de €75 en €250 euro. Duurdere varianten lopen op tot zo'n €350.

Schoonmaken van je airfryer

Het liefst maak je de airfryer na elk gebruik schoon. Dit voorkomt een stinkende airfryer. Het beste is om de airfryer met de hand schoon te maken, want dit verlengt de levensduur van het apparaat. Gebruik een zachte spons of afwasborstel zodat de anti-aanbaklaag niet beschadigt.

Maar hoe maak je een airfryer het beste schoon? Met onderstaand stappenplan weet je waar je begint!

  • Trek eerst de stekker uit het stopcontact als je dat nog niet hebt gedaan - veiligheid boven alles.
  • Doe afwasmiddel met heet water in het frituurmandje. Laat het sopje even weken.
  • Reinig nu het mandje met een zacht sponsje of afwasborstel. Vergeet niet om de buitenzijde en het handvat schoon te maken. Hierna reinig je de pan en de binnenkant op dezelfde manier.
  • Hierna is het tijd om het verwarmingselement te reinigen. Het verwarmingselement wordt rood en heet tijdens het gebruik van je airfryer. Door opspattend vet wordt dit gedeelte daarna vies. Neem een theedoek en zet de airfryer hier ondersteboven op, zodat je goed zicht hebt op het verwarmingselement. Maak het nu met een vochtige doek voorzichtig schoon. Vet haal je het beste weg met een beetje afwasmiddel. Met een tandenborstel bereik je lastige plekjes. Maak het verwarmingselement hierna goed droog.
  • Misschien is de buitenkant, waaronder het display, ook vettig geworden. Reinig de buitenkant dan met een warm en vochtig doekje. Maak hierna het oppervlakte schoon met een droge theedoek.
Sponsje met zeep

Waarom stinkt mijn airfryer?

Een stinkende airfryer heeft verschillende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de onderdelen niet goed schoon zijn of de temperatuur te hoog is.

Heb je dit nagekeken en stinkt je airfryer nog steeds? Snijd dan een verse citroen in plakjes, leg deze in het mandje en zet je airfryer aan op 180 graden voor 10 tot 15 minuten. Aangekoekt vet raakt los door de damp en de citroen geeft een frisse geur. Maak de airfryer hierna schoon.

Een airfryer die verbrand ruikt, heeft meestal als oorzaak dat de temperatuur te hoog staat ingesteld. Wanneer een verbrande lucht gepaard gaat met rook uit je airfryer, schakel je het apparaat meteen uit. Het kan zijn dat er iets tussen het verwarmingselement zit óf dat het pannetje te vol is.

Een blauw rokende airfryer ontstaat meestal door vet dat opspat en verbrandt of suikers die verbranden. Ligt er vloeibaar vet op de bodem? Dan is dat de oorzaak van de verbrande geur. Zet het apparaat uit, verwijder het vet en zet de airfryer 20 tot 30 graden lager.

Specificaties van airfryers naast elkaar

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties van de top 5 airfryers.

Maximale temperatuurMinimale temperatuurAantal programma'sVermogenInhoudAntikleeflaag
1Philips Airfryer Essential HD9252/900 °C0 °C71400 W4.1 lJa
2Princess Digitale Airfryer XL 182244200 °C80 °C81500 W6 mlJa
3Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99200 °C40 °C70 W6.3 lNee
4Inventum GF500HLD200 °C80 °C81700 W5 lJa
5Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200200 °C80 °C20 W4.1 lNee

Philips Airfryer Essential HD9252/90

Maximale temperatuur: 0 °C

Minimale temperatuur: 0 °C

Aantal programma's: 7

Vermogen: 1400 W

Inhoud: 4.1 l

Antikleeflaag: Ja

Princess Digitale Airfryer XL 182244

Maximale temperatuur: 200 °C

Minimale temperatuur: 80 °C

Aantal programma's: 8

Vermogen: 1500 W

Inhoud: 6 ml

Antikleeflaag: Ja

Philips Premium Digital Airfryer HD9741/99

Maximale temperatuur: 200 °C

Minimale temperatuur: 40 °C

Aantal programma's: 7

Vermogen: 0 W

Inhoud: 6.3 l

Antikleeflaag: Nee

Inventum GF500HLD

Maximale temperatuur: 200 °C

Minimale temperatuur: 80 °C

Aantal programma's: 8

Vermogen: 1700 W

Inhoud: 5 l

Antikleeflaag: Ja

Philips Essential Rapid Air-technologie HD9200

Maximale temperatuur: 200 °C

Minimale temperatuur: 80 °C

Aantal programma's: 2

Vermogen: 0 W

Inhoud: 4.1 l

Antikleeflaag: Nee

Veelgestelde vragen over airfryers

Hieronder vind je veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over airfryers.

Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer werkt met hete lucht die verwarmd wordt tot maximaal 200 graden. Door de warme lucht wordt je gerecht gaar. Een airfryer heeft geen olie nodig, waardoor je friet en snacks gezond bereidt. Het is ook mogelijk om groentes, vlees, gebak en zelfs pizza's te bereiden, maar hier heb je wel de juiste accessoires voor nodig.

Wat is het verschil tussen een airfryer en friteuse?

Het verschil tussen een airfryer en friteuse is dat een airfryer geen frituurvet nodig heeft, waardoor het bereiden van friet en andere gerechten veel gezonder is. De beste frituurpan bereidt friet en snacks die smaken zoals bij de snackbar, maar ze bevatten wél meer vet. Naast snacks is een airfryer óók geschikt voor andere voedingsmiddelen, zoals vlees, groentes en gebak.

Een airfryer is duurder in aanschaf dan een frituurpan, maar goedkoper in gebruik. Andersom geldt hetzelfde: een frituurpan is goedkoop in aanschaf, maar duur in gebruik. Bovendien is een airfryer makkelijker te reinigen dan een frituurpan, waarbij je ook regelmatig het vet moet vervangen en op de juiste wijze afvoert.

Wat voor een olie gebruik je in een airfryer?

Voor het bestrijken of marineren van gerechten is het mogelijk om zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie te gebruiken. Let op: giet nooit direct olie in je airfryer, want dit spat en veroorzaakt onveilige situaties. Zet het apparaat direct uit wanneer er rookontwikkeling optreedt.

Wat is de beste manier om een airfryer schoon te maken?

Het beste maak je je airfryer na ieder gebruik schoon. Dat doe je zo: laat het mandje weken in warm water en afwasmiddel. Maak het hierna schoon met een zacht sponsje of afwasborstel. Pas op dat je de antiaanbaklaag niet beschadigt. Maak hierna de pan en de binnenkant van je airfryer schoon met afwasmiddel en een nat doekje. Droog alles goed af. Wanneer de buitenkant vettig is, maak je dit schoon met een nat doekje en afwasmiddel.

Hierna is het belangrijk om het verwarmingselement schoon te maken: leg een theedoek op het aanrecht en zet de airfryer hier ondersteboven op. Het verwarmingselement is een kwetsbaar onderdeel, dus voorzichtigheid is gepast. Gebruik een zacht sponsje en afwasmiddel om vettige plekjes op het verwarmingselement schoon te maken. Om moeilijke plekjes te bereiken gebruik je een tandenborstel. Droog alles goed af na de schoonmaakbeurt.

Conclusie

Welke airfryer je ook kiest: je frietjes en andere gerechten zijn gezonder dan voorheen! Twijfel je nog welke airfryer het beste bij je past? Kijk dan nog eens naar de producten hierboven, want de beste airfryer staat ertussen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up