menu
close
Categorieën

Een Stijlvol Statement met de Beste Amerikaanse Koelkast

Amerikaanse koelkast in een keuken

Groot, groter, grootst! Een Amerikaanse koelkast biedt de meeste ruimte. Je hoeft nooit meer te proppen of naar die tweede koelkast in de garage te lopen. Alleen, wat is de beste Amerikaanse koelkast?

Scroll verder voor onze handige koopgids, die je de ins en outs van dit product verklapt. Hieronder alvast een paar opties. 👇

Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS

Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS
Bekijk op Bol.com

Samsung T35F 27-inch FHD IPS

Samsung T35F 27-inch FHD IPS
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series
Bekijk op Bol.com

Waarom een Amerikaanse koelkast aanschaffen?

Amerikanen maken alles groter, ook hun koelkasten. De beste Amerikaanse koelkast heeft meer dan 500 liter aan koel- en vriesruimte. Zo is de beste vriezer bijna overbodig! Ideaal als je een groot huishouden hebt of simpelweg van luxe houdt. ✨

Want die luxe zit er zeker in. Amerikaanse koelkasten hebben dubbele deuren en allerlei opbergmogelijkheden. Ook heb je de keuze tussen allerlei andere handigheden, zoals een ijsdispenser. Sluit je de Amerikaanse koelkast daarnaast aan op de waterleiding, dan heb je altijd beschikking tot koud water uit een waterdispenser.

Daarnaast zijn er ook slimme Amerikaanse koelkasten. Ze maken verbinding met wifi, zodat je je koelkast ook met je smartphone bestuurt. Je stelt bijvoorbeeld de temperatuur in of krijgt een melding als de deur nog open staat.

Een extra optie is een Amerikaanse koelkast met camera aan de binnenkant, waarmee je in de supermarkt spiekt of je nog melk nodig hebt of niet. Niet nodig, maar wel handig!

Koopgids: hoe kies ik de beste Amerikaanse koelkast?

Bij het aanschaffen van een Amerikaanse koelkast sta je voor veel keuzes. Wil je een ijsdispenser, of niet? Welke soorten deuren zijn er en wat is handiger: planken of bakken? We nemen je mee op ontdekkingstocht, zodat je het beste model vindt. Lees verder!

Hoe groot precies?

Een Amerikaanse koelkast is een waar bakbeest en neemt meer ruimte in beslag dan een reguliere koelkast. Maar hoe groot een Amerikaanse koelkast precies is, verschilt per merk.

Een standaard Amerikaanse koelkast heeft een hoogte van 179 cm, een breedte van 91 cm en een diepte van 71 cm. Maar, de maten verschillen per model en merk. Meet alle maten op voor je aankoop om teleurstellingen te voorkomen. Houd rekening ook met de hoogte, zeker als je een laag plafond hebt.

Aan de hand van de maten is het moeilijk om te zeggen of de ene Amerikaanse koelkast meer ruimte biedt dan de ander. Daarom kijk je naar de netto-inhoud, uitgedrukt in liters.

 • Een inhoud van 150 tot 250 liter is over het algemeen geschikt voor huishoudens met vier personen.
 • Vanaf 250 liter is de koelkast geschikt voor grotere huishoudens van vijf personen of meer.

Om je een idee te geven: 2 liter vriesruimte staat doorgaans gelijk aan 1 kilogram eten.

Soorten Amerikaanse koelkasten

Dan ben je er nog niet. Ook het type Amerikaanse koelkast verschilt, en dan vooral de positie van de deuren.

Het populairste type is side-by-side. De koelkast is verdeeld in twee deuren. Achter de ene deur zit het vriesgedeelte, achter het andere het koelgedeelte. Dit is een 50-50, 60-40 of zelfs 70-30 verdeling.

Hoeveel plek je uiteindelijk hebt voor je boodschappen verschilt per model. Soms is het vriesgedeelte niet zo breed, waardoor brede producten wat lastiger zijn op te bergen.

Dan zijn er ook modellen met een zogenaamde French-door. Deze Amerikaanse koelkasten hebben het koelgedeelte boven het vriesgedeelte. Het voordeel is dat de opbergruimte breder is, zowel voor het koelgedeelte als het vriesgedeelte.

Het vriesgedeelte bestaat meestal uit grote lades. Houd er rekening mee dat je moet bukken om er goed bij te komen. Afhankelijk van het model, heeft deze koelkast twee, drie of vier deuren.

Een Amerikaanse koelkast staat in een witte ruime keuken

Materiaal behuizing

Ook heb je de keuze tussen verschillende materialen:

 • Kunststof is licht van gewicht, makkelijk schoon te maken en goedkoop. Kunststof is ook bestand tegen water en vocht, wat het ideaal maakt voor gebruik in koelkasten waar de omgeving vaak vochtig is. Het nadeel is dat het vaker krassen opvangt en het materiaal minder lang meegaat.
 • RVS De afwerking van roestvrij staal (rvs) zorgt voor een stijlvol en elegant uiterlijk. Vroeger was dit materiaal gevoelig voor vingerafdrukken. Maar geen zorgen, tegenwoordig bestaat er RVS Finger Free. Dit materiaal voorkomt vingerafdrukken dankzij een speciale beschermlaag op het rvs.
 • Aluminium is sterk en duurzaam, wat leidt tot een lange levensduur. Het moderne design past goed bij een moderne keuken en het lichtere gewicht maakt het gemakkelijk om de koelkast te verplaatsen en schoon te maken. Bovendien is aluminium gemakkelijk schoon te houden en heeft het natuurlijke antibacteriële eigenschappen, wat het hygiënischer maakt dan andere materialen. Helaas is aluminium kras- en zonlichtgevoelig.

Naast het materiaal heb je ook nog keuze tussen verschillende kleuren koelkasten. Roestvrij stalen en aluminium koelkasten hebben soms een coating. Zo zijn er tegenwoordig veel zwarte Amerikaanse koelkasten op de markt.

Omgevingstemperatuur

De meeste mensen plaatsen hun koelkast in de keuken, maar anderen zetten hem in de bijkeuken of het schuurtje. In dit geval let je op de omgevingstemperatuur of klimaatklasse. Niet elke koelkast zet je zomaar in een koude (of snikhete) schuur.

De klimaatklasse vind je terug op het label of bij de specificaties van de Amerikaanse koelkast.

 • SubNormaal (SN): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 10 °C en maximaal 32 °C.
 • Normaal (N): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 16 °C en maximaal 32 °C.
 • SubTropisch (ST): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 18 °C en maximaal 38 °C.
 • Tropisch (T): Deze plaats je in een omgevingstemperatuur van minimaal 18 °C en maximaal 43 °C.
Als de omgevingstemperatuur hoger is dan de klimaatklasse waarvoor de koelkast is ontworpen, leidt dit tot overbelasting van de koelkast en verminderde prestaties. Daarom is het belangrijk om de klimaatklasse te controleren voordat je een Amerikaanse koelkast koopt, vooral als je de koelkast buitenshuis plaatst. 

Wel of geen vriezer?

Veruit de meeste Amerikaanse koelkasten hebben een vriezer. Als je thuis al een vriezer hebt, heb je minder vriesruimte nodig. Kies dan voor een Amerikaanse koelkast zonder vriesvak. Hoewel deze Amerikaanse koelkasten minder voorkomen, geven ze meer koelruimte. Het is maar net wat je handig vindt!

Water- en ijsdispenser

Je Amerikaanse koelkast is een heus pronkstuk als er een ijsdispenser in zit. Met één druk op de knop krijg je kraakheldere ijsblokjes. Er zijn ook modellen die crushed ice geven, wat ideaal is voor cocktails.🍸

Een Amerikaanse koelkast met ijsblokjes heeft meestal een ijsblokjesmaker aan de buitenkant. Als je dit storend vindt, zijn er ook enkele modellen met de ijsblokjesmaker aan de binnenkant van de koelkast.

Ook zijn er modellen met waterkraan, waarmee je op elk moment koud water tapt. Je sluit de kraan aan op de waterleiding of een waterreservoir.

twee glazen ijskoffie staan op een houten tafel naast planten

Het voordeel van het direct aansluiten op de waterleiding is dat je altijd water tot je beschikking hebt en niet om de haverklap het waterreservoir bijvult.

Het nadeel is dat je te maken hebt met een slang met maximale lengte, waardoor je de koelkast dicht bij een watertoevoer installeert.

Een waterreservoir vul je zelf bij. Sommige modellen hebben een filter, die je zelf om de zoveel tijd vervangt. Een oud filter veroorzaakt vreemde smaken uit de dispenser. Vervang het filter sowieso elke 6 maanden, om verstopping en verkalking van de leidingen te voorkomen.

De 5 beste Amerikaanse koelkasten op een rij

1. Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS

2. Samsung T35F 27-inch FHD IPS

3. Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

4. Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR

4. Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR
Dispenser: Water
Aantal plateaus: 4

5. Whirlpool 24.5-Cubic-Foot 4-Door French Door

5. Whirlpool 24.5-Cubic-Foot 4-Door French Door

Hoe zuiniger, hoe beter

De energiekosten van een Amerikaanse koelkast liggen hoger dan bij een standaardmodel. Door een energiezuinig model te kiezen, bespaar je een flinke som geld op jaarbasis.

Als je een energiezuinige koelkast wilt, kijk je naar het energielabel. Hier vind je alle informatie, waaronder het kWh verbruik per jaar.

Wil je het jaarverbruik berekenen? Dan kijk je naar het verbruik in kilowattuur. Gemiddeld gebruikt een Amerikaanse koelkast 320 kWh per jaar. Met een stroomprijs van 0,74 euro per kWh kost een Amerikaanse koelkast 236,80 op jaarbasis.

Hoe hoger het energielabel, hoe minder energie het apparaat verbruikt en hoe beter het is voor het milieu en voor je portemonnee. Bij het kopen van een Amerikaanse koelkast is het daarom verstandig om te kiezen voor een apparaat met een hoog energielabel. A is het hoogste label, G het laagste. 

Nieuw energielabel

Sinds maart 2021 hebben enkele apparaten, waaronder koelkasten, een nieuw energielabel. Deze labels lopen van A tot G, waarbij A het zuinigst is. Het nieuwe label is wat lager dan het oude. Als je koelkast voorheen A+++ was, is het nu bijvoorbeeld B of C.

Geen zorgen, de koelkasten zijn nog steeds even zuinig, alleen de manier waarop we het labelen is veranderd. Het oude label gaf niet meer de juiste informatie en zelfs de minst zuinige koelkasten kregen al een A+. Er is nu zelfs ruimte voor nog zuinigere koelkasten in de toekomst! Let op: een koelkast die nu een B-label hebben, is zuiniger dan een koelkast dat eerst label A+++ had.

Slimme Amerikaanse koelkast

Een slimme Amerikaanse koelkast gaat nog een stapje verder. Het heeft een app, waarmee je bijvoorbeeld een seintje krijgt als het ijs bijna op is, wanneer je de koelkastdeur hebt open laten en wanneer een product in de koelkast op het punt staat om te bederven.

Een belangrijk onderdeel van een slimme Amerikaanse koelkast zijn camera's. Sta je in de supermarkt en weet je niet zeker of je nog melk hebt? Dan check je dit via een camera aan de binnenkant van de koelkast. Bij deze functie let je vooral op de hoeveelheid camera's en hoe makkelijk je de koelkast met je smartphone verbindt.

Op dit moment staat radio frequency identification (RFID) technologie in de kinderschoenen. Deze technologie maakt het mogelijk om de producten en de uiterste houdbaarheidsdatum te herkennen. Bovendien is het mogelijk om een boodschappenlijst op de telefoon te raadplegen tijdens het boodschappen doen.

Zoals je al raadt, zijn deze koelkasten stuk prijziger. Uiteindelijk verschillen de modellen per merk.

Extra functies

De Amerikaanse koelkasten beschikken over vele handige extra's, waaronder een eierbakje, automatische ontdooiing en een vakantiemodus. Dat is niet alles. Sommige Amerikaanse koelkasten beschikken ook over extra functies, zoals:

 • Blauw lichttechnologie: Blauw licht (uv-c) ontsmet oppervlaktes. Zo blijft je voedsel langer vers en gaan geen voedingsstoffen verloren.
 • Flessenrek: De opslagmogelijkheden zijn bijna onbeperkt, met bijvoorbeeld een speciaal rek voor frisdrank of wijn. Hoewel zo'n flessenrek niet zo veel plek geeft als de beste wijnklimaatkast, is het handig als je slechts een paar flessen wijn wilt bewaren.
 • 0 graden zone: De nul-graden-zone is altijd 0 graden, ongeacht hoe de rest van de koelkast ingesteld is. Het is speciaal ontworpen om vlees en sommige groenten en fruit langer vers te houden. Je bewaart zo appels en sinaasappels, maar let wel op: bananen en mango's zijn hier niet geschikt voor.
 • Snelkoel- en snelvriesysteem: De Amerikaanse koelkast staat bekend om zijn snelkoel- en snelvries-functie. Als je nieuwe producten toevoegt, beïnvloedt dat de binnentemperatuur. Daar hebben ze iets op gevonden: het snelkoel- en snelvriessysteem. Hierdoor koelt de koelkast/vriezer tijdelijk harder om het temperatuurverschil weg te werken. Zo bereiken nieuwe boodschappen snel de juiste temperatuur en hebben andere producten geen last van temperatuurschommelingen.
 • Actief koolstoffilter: Sommige Amerikaanse koelkasten hebben een actief koolstoffilter dat zorgt voor een frisse en geurvrije omgeving in de koelkast. Zo blijven producten vrij van sterke geuren, zoals gemarineerd vlees dat in je koelkast staat.
 • Soft closing deur: Met een zachtsluitende deur sluit de koelkast altijd zacht met behulp van een ingebouwde deurdemper.
Een Amerikaanse koelkast staat in een ruime keuken

Onderhoud

Welk onderhoud je Amerikaanse koelkast nodig heeft, verschilt per model. Zo zijn er modellen met waterkraantje en waterfilter. Dit waterfilter vervang je elke 6 maanden.

Een vriezer moet je daarnaast regelmatig ontdooien. Op die manier blijft de koelkast langer werken en gebruik hij niet meer energie dan nodig. Er zijn koelkasten met technieken die dit klusje overbodig maken.

 • Met een Anti-frost of No-Frost-functie hoef je de koelkast niet meer te ontdooien, want het voorkomt ijsvorming. Hoe dit werkt? Een Amerikaanse koelkast met No-frost heeft een ventilator. Het apparaat zuigt de vochtige lucht uit het vriesgedeelte en blaast deze naar buiten. Daarna blaast het koude, droge lucht terug in het vriesgedeelte.
 • Koelkasten met Low-Frost-functie hoef je slechts 1 of 2 keer per jaar te ontdooien. Met deze techniek verminderd ijsvorming in het vriesdeel, maar niet zo veel als bij No Frost. Modellen die geen ijsvorming voorkomen, ontdooi je zo'n 5 of 6 keer per jaar.

Om je vriezer te ontdooien volg je deze stappen:

 1. Haal eerst je vriezer leeg – zet het op een koele plaats of gebruik een koelbox.
 2. Plaats een kom met warm water in de vriezer.
 3. Wacht tot het ijs smelt. Maak grote stukken ijs los met een houten spatel of plastic ijskrabber. Gebruik geen ijzer, hiermee beschadig je de koelelementen.
 4. Laat de deur open staan om de rest van het ijs te laten smelten. Vang het water op met een oude handdoek of bakje.
 5. Schoonmaakbeurt! Veeg de binnenkant en compartimenten schoon met een sopje van mild afwasmiddel.
 6. Zet alles weer terug en zet de thermostaat op de juiste stand.
 7. Geniet van een schone, ontdooide koelkast!

Specificaties van Amerikaanse koelkasten naast elkaar

Hier nog even alle belangrijke specificaties van Amerikaanse koelkasten op een rijtje.

DispenserAantal plateaus
1Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS
2Samsung T35F 27-inch FHD IPS
3Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series
4Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SRWater4
5Whirlpool 24.5-Cubic-Foot 4-Door French DoorWater4

Bosch Counter-Depth Refrigerator B36CT80SNS

Samsung T35F 27-inch FHD IPS

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

Samsung Family Hub Refrigerator RF27T5501SR

Dispenser: Water

Aantal plateaus: 4

Whirlpool 24.5-Cubic-Foot 4-Door French Door

Dispenser: Water

Aantal plateaus: 4

Veelgestelde vragen over Amerikaanse koelkasten

Hieronder de meest gestelde vragen over de beste Amerikaanse koelkast. Heb je meer vragen? Neem dan gerust contact op via het feedbackformulier onderaan de pagina.

Wat is het voordeel van een Amerikaanse koelkast?

Een Amerikaanse koelkast biedt veel voordelen. Het koel- en vriesgedeelte is groot en geeft je genoeg ruimte voor al je boodschappen. Sommige modellen hebben zelfs extra functies, zoals een ijsmaker en waterdispenser. Kortom: een Amerikaanse koelkast biedt niet alleen ruimte en handige functies, maar ziet er ook nog eens stijlvol uit!

Waarom heeft een Amerikaanse koelkast een filter?

Een Amerikaanse koelkast heeft vaak een filter omdat het koelkastwater en -ijs beschermt tegen verontreinigingen. Het filter verwijdert onzuiverheden en chemische stoffen uit het water, zoals chloor, bacteriën en metalen. Dit zorgt dat het water en ijs uit de dispenser schoner is en beter smaakt. Bovendien beschermt het filter de water- en ijsleidingen in de koelkast tegen verstoppingen en beschadiging.

Het is belangrijk om het filter regelmatig te vervangen volgens de aanwijzingen van de fabrikant om te zorgen dat het water en ijs altijd schoon, veilig en lekker zijn.

Hoe lang gaat een Amerikaanse koelkast mee?

Over het algemeen gaat een Amerikaanse koelkast tussen de 10 en 15 jaar mee als je regelmatig onderhoud pleegt. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de fabrikant te volgen en regelmatig te controleren en schoon te maken, bijvoorbeeld door het verwijderen van stof en afvoer van overtollig water. Als je de koelkast goed onderhoudt, verleng je de levensduur.

Hebben alle Amerikaanse koelkasten No Frost?

Vrijwel alle Amerikaanse koelkasten hebben een No Frost of Low Frost functie. Deze voorkomen ijsvorming, waardoor je Amerikaanse koelkast energiezuinig blijft koelen.

Met een Low Frost functie ontdooi je je Amerikaanse koelkast nog maar een paar keer per jaar. Een No-frost koelkast hoef je nooit te ontdooien. Als je No Frost belangrijk vindt bij een Amerikaanse koelkast, check je voor de zekerheid de specificaties voor de aanwezigheid.

Conclusie

Een Amerikaanse koelkast biedt je luxe en ruimte in één. Ik hoop dat je dankzij deze koopgids een betere keuze maakt. Van de deurindeling tot de extra functies, er is veel om over na te denken. 🤔 Wellicht ben je ook op zoek naar de beste combimagnetron om je keuken af te maken.

Bedankt voor het lezen! Als je nog vragen hebt, kun je ze hieronder achterlaten.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up