Iedere kersverse ouder weet dat het moment dat je baby eindelijk slaapt er een is om optimaal van te genieten. 👶 Het laatste wat je wilt, is je baby per ongeluk wakker maken wanneer je eventjes de kamer in kijkt. Vanaf nu is die zorg voorbij! Met de beste babyfoon met camera hou je je baby gemakkelijk vanuit een andere kamer in de gaten. Zo hoef je er nooit meer zachtjes heen te sluipen.
In dit artikel vind je de top 5 beste babyfoons met camera van dit moment. Daarnaast neem ik je in de handige koopgids mee langs alle belangrijke kenmerken van de babyfoons. Lees snel verder!
Je baby is uiteraard je kleine wonder, en die verlies je het liefst geen seconde uit het oog. Toch komen er momenten dat je je baby even alleen in zijn of haar kamer of box moet laten. Met een babyfoon met camera hou je je baby eenvoudig vanuit een andere kamer. Zo hoef je nooit meer te sluipen naar de babykamer om te controleren of je baby nog steeds veilig en wel in zijn bedje ligt, en niet huilt.
Er zitten verschillende voordelen aan een babyfoon met camera. Zo geeft het je gemoedsrust om te weten dat je niet alleen hoort dat je kindje rustig in bed ligt, maar dat je dit ook kunt zien. De babyfoon geeft je een paar extra oren en ogen om je kindje in de gaten te houden.
Babyfoons die je koppelt aan een mobiele app slaan de beelden soms op in een externe cloud. Zo kijk je eenvoudig beelden van je baby terug. Altijd leuk voor later!
Ook hebben sommige babyfoons enkele extra functies. Zo spelen ze een slaapliedje af voor je kindje wanneer deze onrustig is en meten ze de temperatuur van de kamer, zodat je altijd weet of je misschien een raampje moet openzetten, of juist dicht moet doen.
Naast verschillende soorten babyfoons met verschillende functies, zitten er ook verschillen tussen dezelfde soort babyfoon. Om ervoor te zorgen dat je de juiste babyfoon kiest, maak ik een overzicht van alle belangrijke kenmerken.
Wanneer je op zoek gaat naar een goede babyfoon, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten bestaan, net zoals tijdens de zoektocht naar het beste voedingskussen. Daarom zet ik de meest voorkomende babyfoons voor je op een rij. ⤵️
Een babyfoon met camera bestaat uit een ouder-unit en baby-unit. De ouder-unit is een kastje, dat in de meeste gevallen een beeldscherm heeft. Dit kastje heeft een aantal knoppen. Hiermee regel je het geluid, zoom je in of uit en praat je met je baby.
Bij sommige modellen gebruik je daarnaast een app op je telefoon. Zo zet je de ouder-unit in je slaap- of woonkamer, en kijkt je partner mee via de app. Dit wordt ook wel een hybride babyfoon genoemd.
De baby-unit plaats je vanzelfsprekend bij je baby. Hier zit een kastje met camera bij, of een aparte camera. Bij sommige modellen sluit je meerdere camera's aan. Je hangt de camera aan het plafond, zet hem op een plank of kast.
De camera plaats je boven of naast het wiegje van je baby. Let hierbij op de volgende punten:
Tegenwoordig hebben babyfoons ook speciale sensoren. Hiermee houd je bijvoorbeeld de temperatuur in de babykamer in het vizier.
Wanneer je voor een babyfoon met camera gaat, is een goede beeldkwaliteit geen overbodige luxe, maar waar herken je die aan?
De camerakwaliteit van de babyfoon lees je af aan de resolutie van de camera. Zie dit als een rekensom. Bijvoorbeeld: een camera beschikt over 1080 × 1920 pixels (Full HD). Dit betekent dat het beeld uit bijna 5 miljoen pixels bestaat.
In het kort gezegd: hoe meer pixels (dus hoe hoger de resolutie), hoe scherper het opgenomen beeld. Vaker zie je echter dat de camera in HD beeld opneemt, wat op 720 × 1280 neerkomt, of zelfs nog minder dan dat bij de goedkopere modellen.
Een infraroodfunctie zorgt ervoor dat je je kindje ook in het donker goed ziet. Infrarood nachtzicht vangt het – voor ons onzichtbare – infraroodlicht op, en zet dit om in een elektrisch signaal. Dit schetst vervolgens het zichtbare, zwart-witachtige beeld dat we kennen van nachtcamera's.
Het type scherm bepaalt deels de kwaliteit van het beeld. Een lcd-kleurenscherm (liquid crystal display) voorziet je van een scherp en helder beeld van je baby. Andere schermtechnologiën vind je niet echt in de meegeleverde schermen van dit soort babyfoons.
De meest gebruikte schermresolutie voor een babyfoon is 480 × 270. Dit is prima om je kindje duidelijk in beeld te zien. Er bestaan ook babyfoons met een hogere resolutie, bijvoorbeeld 1920 × 1080. Dit geeft een gedetailleerder beeld, en is handig als je volop wilt genieten van een hogere opnameresolutie van de camera. 📸
Zo zie je dus dat de resolutie van de camera en van het scherm niet per se overeen hoeven te komen. Wat je sowieso niet wilt, is een scherm met een hogere resolutie dan het beeld dat de camera opneemt. Andersom is geen probleem, maar als het scherm waarop je de video bekijkt een lagere resolutie heeft dan de camera, komt je beeld onscherp uit te zien.
Kijk ook andere opties, zoals de zoomfunctie en draai- en kantelfuntie. De zoomfunctie geeft je de mogelijkheid om de camera van afstand te bewegen en in te zoomen. Een kantelbare camera is in principe een draaibare camera. Deze beweeg je vanaf een afstand in verschillende richtingen. Zo hou je je kindje ook in de gaten als hij of zij zich net buiten het beeld begeeft.
De zoomfunctie geeft je de mogelijkheid om in te zoomen op bijvoorbeeld het gezicht van je kindje. Zo zie je ook zijn gezichtsexpressie en of hij zijn oogjes dicht heeft.
Naast de optie om je kindje live te bekijken, kijk je met een opnamefunctie ook beelden terug. Kijk bijvoorbeeld terug om te zien wat je kindje uitspookt wanneer je slaapt.
Een babyfoon met opnamefunctie neemt beelden op en slaat deze op. Hiervoor zijn twee manieren: met SD-kaart of in de cloud.
Een SD-kaartje steek je in de babyfoon. Als je de beelden wilt terugzien, steek je het SD-kaartje in je laptop. De opslagcapaciteit van de SD-kaart bepaalt hoelang je beeldmateriaal verzamelt. Met een kaartje van 32 GB neem je zo'n 5 dagen op.
Er zijn ook babyfoons die de beelden opslaan in een cloud. Je bekijkt deze beelden waar je ook bent via bijvoorbeeld je smartphone. Bij de meeste modellen heb je wel een abonnement nodig om de beelden op de cloud te bewaren. Let ook op de privacy: bekende merken hebben een goed privacybeleid, maar onbekende merken laten de privacy vaak te wensen over.
Naast een camera, is het geluid van de babyfoon een belangrijkste onderdeel! Hiermee hoor je niet alleen je kindje huilen, maar spreekt ook terug. Hiermee zijn er verschillende opties om rekening mee te houden. ⤵️
Heeft je babyfoon VOX? Dan worden is de babyfoon alleen actief als hij geluid of beweging detecteert. Hier lees je later meer over.
De meeste babyfoons met camera beschikken over een communicatie functie, zodat je tegen je baby kunt spreken. Er bestaan verschillende soorten communicatiesoorten. Onderstaande vormen komen het vaakst voor.
Een analoge babyfoon is een old-school babyfoon met makkelijke bediening. Deze babyfoon gebruikt geluidssignalen om elektromagnetische golven naar de ouderunit te sturen. Deze verbinding is stralingsarm. Dit betekent dat er weinig tot geen straling in de lucht hangt wanneer hij aanstaat. Deze communicatievorm geeft goed geluid en is relatief goedkoop. 🤑
De analoge verbinding heeft wel een relatief klein bereik: het bestrijkt niet meer dan twee verdiepingen, en eventueel een balkon en/of kleine tuin. Daarnaast heb je meer kans op storingen, want een analoge verbinding is nu eenmaal niet zo efficiënt als een digitale verbinding.
Een DECT-babyfoon unit gebruikt een radioverbinding op 1,9 GHz. De verbinding stuurt de geluidsgolven door de lucht naar de ouderunit. Deze zie je alleen bij babyfoons zonder beeld, aangezien visuele golven zich niet op deze frequentie kunnen verplaatsen. Gemiddeld heeft deze babyfoon een goed bereik van tussen de 100 en 300 meter.
Deze babyfoon is storingsvrij, waardoor de verbinding helder geluid geeft. Bovendien is deze verbinding veilig: anderen kunnen je niet afluisteren, want de verbinding is beveiligd tegen hackers.
Deze babyfoon is helaas niet volledig stralingsvrij: het geeft een kleine, toegestane hoeveelheid straling af.
Een PMR-babyfoon gebruikt analoge geluidsgolven om geluid en de beelden naar de ouderunit te sturen. Ook dit is een stralingsarme verbinding met een bereik van tot wel 2 à 3 kilometer! Zo neem je de ouderunit zelfs mee in je (grote) tuin. Een PMR-babyfoon breidt je gemakkelijk uit met meerdere stations.
Een PMR-babyfoon gebruikt dezelfde technieken als portofoons. Hierdoor pikt de babyfoon af en toe signalen op van anderen, en vice versa.
Wifi-babyfoons gebruiken een wifi-netwerk. Je gebruikt ook een app. Bij een wifi-babyfoon is een stabiel wifi-netwerk nodig, anders schakelt de babyfoon uit. Beelden van wifi-babyfoons bekijk je waar dan ook ter wereld, zolang je app maar verbonden is met de babyfoon, en je ontvangende apparaat met het internet.
Het nadeel is dat een sterk wifi-signaal noodzakelijk is. Wellicht heb je thuis hiervoor een wifi-versterker nodig. Het wifi-netwerk dient ook beveiligd te zijn, om hackers geen kans te geven.
Een babyfoon met digitale verbinding zie je vooral bij babyfoons met camera. 🎥 Deze verbinding gebruikt eveneens een radiofrequentie, maar dan op 2,4 GHz. Hier kunnen visuele beelden zich wél op verplaatsen, tot ongeveer 1 km. Deze babyfoons zijn storingsvrij, en vaak uitbreidbaar. Dit model babyfoon is meestal niet stralingsvrij.
Sommige babyfoons beschikken over VOX- en FHSS-technologie. Deze technologieën maken babyfoons efficiënter en veiliger.
VOX staat voor ‘voice activated transmission’. Dit heeft twee voordelen: het is energiebesparend en verlaagt de straling.
Het systeem zorgt ervoor dat de camera niet continu onnodig aan staat. Dat wilt zeggen: de camera gaat op een soort stand-by-stand wanneer hij enkele minuten geen bewegingen of geluiden signaleert (eco-modus). Dit gebeurt vooral als de baby slaapt. Hiermee bespaart de babyfoon energie en beperkt hij straling.
VOX is ook van toepassing op geluid: zodra er door de babyfoon geluid gedetecteerd wordt, stuurt hij dit naar de ouder-unit. Zo hoor je alleen geluid als het nodig is.
Je stelt bij de meeste modellen zelf de gevoeligheid van de VOX-functie in. Hoe gevoeliger de functie, hoe sneller hij geluid oppikt. Woon je aan een drukke straat? Dan wil je de VOX niet op zijn gevoeligst instellen!
Veel babyfoons maken tegenwoordig gebruik van FHSS-technologie (frequency-hopping spread spectrum). Dit voorkomt dat andere radiogolven de frequentie van de babyfoon verstoren. Deze functie weert golven van buitenaf af, door vliegensvlug van frequentie naar frequentie te springen.
Dit vergroot de veiligheid, want het is lastig om vanaf buiten een weg naar de frequentie te vinden.
Een meer praktische zaak is de stroomvoorziening. De meeste babyfoons prik je in het stopcontact, maar het is handig als het ouderstation batterijen heeft. Zo neem je het overal mee naartoe.
Oplaadbare batterijen worden meestal geleverd met een laadstation. Niet-oplaadbare batterijen dien je regelmatig te vervangen. Je wilt voorkomen dat de babyfoon uitvalt, dus een seintje dat de batterijen bijna leeg zijn is wenselijk.
Wifi vereist | Bediening via mobiele app | ||||
---|---|---|---|---|---|
1 | Philips Avent Connected SCD923 | Ja | Nee | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
2 | Luvion Easy Babyphone - Babyfoon | Nee | Nee | Bekijk op Bol.com | |
3 | Miya M35 Babyfoon Babyfoon met | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com | |
4 | Luvion Essential Babyphone - Babyfoon | Niet van toepassing | Nee | Bekijk op Bol.com | |
5 | Alecto DVM-71 | Niet van toepassing | Nee | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
Wifi vereist: Ja
Bediening via mobiele app: Nee
Wifi vereist: Niet van toepassing
Bediening via mobiele app: Nee
Wifi vereist: Niet van toepassing
Bediening via mobiele app: Nee
Heb je nog enkele brandende vragen? Hieronder pik ik de bekendste uit!
Een goede babyfoon met camera beschikt sowieso over een goede beeldkwaliteit en een terugspreekfunctie, waarbij je tegen je kindje kunt praten. Een groot bereik is daarbij ook wenselijk, vooral als je graag een bakkie bij de buren doet terwijl je partner beneden in een conference call zit. Mogelijk is een camera een goede optie als je altijd direct op de hoogte wilt zijn van wat zich in de slaapkamer van je kindje afspeelt.
Een goede FHSS-beveiliging zorgt er bovendien voor dat de frequentie is beschermd tegen interferentie van buitenaf. Er bestaan veel andere functies, zoals slaapliedjes afspelen en een kantelbare camera, maar het is aan jou of je dit nodig vindt.
Een DECT-babyfoon gebruikt de 1,9GHz-radiofrequentie, welke niet gemakkelijk onderbroken wordt door andere signalen. Deze babyfoon werkt echter niet met een camera, alleen met geluid.
VOX staat voor ‘voice activated transmission' en zorgt ervoor dat de babyfoon niet continu 'aan' staat. Een babyfoon met deze functie detecteert geluiden van je kindje en springt aan zodra hij iets hoort, en schakelt na een paar minuten stilte weer over naar een stand-by-stand.
Elk kind is anders. Doorgaans wordt een babyfoon gebruikt tot zo'n 3 à 5 jaar. Wanneer je kindje 's nachts zelf opstaat, is een babyfoon niet meer nodig. Het is ook prima om de babyfoon langer te laten staan als je je daar geruster bij voelt.
De beste babyfoon met camera beschikt over een aantal belangrijke eigenschappen: goede beeldkwaliteit, een groot bereik en andere functies die passen bij je persoonlijke wensen. Kijk de top 5 nog eens rustig door om alle verschillende kenmerken met elkaar te vergelijken!
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Hopelijk heeft dit je zoektocht naar de beste babyfoon met camera gemakkelijker gemaakt! Laat je hieronder weten of dit gelukt is? Hopelijk tot een volgend artikel! 😊