menu
close
Categorieën

De Beste Bandschuurmachine op de Markt

Persoon gebruikt bandschuurmachine

Stel je eens voor wat je gedaan zou krijgen met de beste bandschuurmachine: parketvloer schuur je met gemak, roest verwijder je in een oogwenk en de tafel een nieuw kleurtje geven is een makkie.

Een nieuwe bandschuurmachine kiezen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. No worries, met de onderstaande koopgids help ik je op weg. Lees hieronder verder, want de top 5 staat al voor je klaar!

Parkside Bandschuurmachine Vermogen: 900 W

Parkside Bandschuurmachine Vermogen: 900 W
Vermogen: 900 W
Voedingstype: Netstroom
Zoollengte: 533 mm
Zoolbreedte: 75 mm
Bekijk op Bol.com

BLACKDECKER BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine

BLACKDECKER BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine
Vermogen: 350 W
Snoerlengte: 3 m
Met handpalm: Nee
Voedingstype: Netstroom
Zoollengte: 1 mm
Zoolbreedte: 1 mm
Bekijk op Bol.com

PARKSIDE Staande bandschuur- en slijpmachine

PARKSIDE Staande bandschuur- en slijpmachine
Vermogen: 240 W
Voedingstype: Netstroom
Zoollengte: 686 mm
Zoolbreedte: 50 mm
Bekijk op Bol.com

Waarom een bandschuurmachine aanschaffen?

Een bandschuurmachine is één van de krachtigste schuurmachines. Dat werkt zo: de schuurmachine heeft een doorlopende schuurband die roteert over twee rollen. De schuurband beweegt snel, waardoor je gemakkelijk grote oppervlaktes schuurt, zoals deuren, balken, parketvloer en tafels.

Omdat een bandschuurmachine zo krachtig is, schuurt hij in korte tijd veel materiaal weg. Bandschuurmachines zijn daarom niet bedoeld om kleine hoekjes of kantjes weg te schuren: dan kies je een deltaschuurmachine. Deze is geschikt voor objecten met veel randen en hoeken, zoals een kastje of traptreden.

Je eetkamertafel van een fris kleurtje voorzien? Schuur eerst het materiaal op voor het beste resultaat. Als je het materiaal schuurt, hecht de verf beter. Voor grote oppervlaktes gebruik je daarom een bandschuurmachine. Niet alleen schuren, maar ook vijlen, slijpen, vormen en roest verwijderen behoren tot de mogelijkheden van een bandschuurmachine.

Hieronder vind je de koopgids die je helpt bij het kiezen van de beste bandschuurmachine. Blijf verder lezen voor de top 5. 👇

Koopgids: hoe kies ik de beste bandschuurmachine?

Weet je niet waar je moet beginnen aan je zoektocht? Lees deze koopgids en kies de beste bandschuurmachine!

Hoe werkt een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine heeft een schuurband die op hoge snelheid over twee rollen roteert. Je houdt het materiaal tegen de schuurband, waardoor je het materiaal schuurt. Door de grote kracht van de bandschuurmachine ben je snel klaar.

Een bandschuurmachine is onder andere geschikt voor het schuren, polijsten, ontbraken en ontroesten van verschillende materialen. Hieronder een lijst van geschikte materialen:

  • Hout
  • Metaal
  • Keramische tegels
  • Baksteen
  • Gips
  • Kunststof

Lees voordat je begint met schuren de handleiding van het apparaat. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te beschermen en veiligheidsmaatregelen uit te voeren. Draag een veiligheidsbril, gehoorbescherming en klushandschoenen.

Wanneer je begint met schuren plaats je de machine op het oppervlakte van het materiaal, houd je deze stevig vast en begin je langzaam heen en weer te bewegen. Door soepele bewegingen te maken voorkom je putten en kuilen in het materiaal.

Man schuurt hout met bandschuurmachine

Handheld of stationair

Bandschuurmachines zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Zo valt te kiezen tussen een handheld (draagbare) bandschuurmachine en een stationaire bandschuurmachine. Een handheld schuurmachine houd je in je handen en beweeg je zelf over het materiaal. Een stationaire machine monteer je op een tafel of andere vaste plek.

Hieronder lees je meer over de verschillen. ⬇️

Een handheld bandschuurmachine houd je zelf vast. Zo kun je het apparaat over een balk bewegen om de hoeken af te schuinen. Het werkt als een goede vlakschuurmachine, alleen heeft een bandschuurmachine meer kracht.

Daarnaast is een bandschuurmachine meestal multifunctioneel: je gebruikt hem handheld, maar het is óók mogelijk om hem stationair te gebruiken door hem naderhand op een tafel te monteren. Let op: dit verschilt per model.

Een stationaire bandschuurmachine zet je neer op een tafel of werkbank, waarna je het object langs de schuurband haalt. Deze machine heet dan meestal ook een tafelschuurmachine. De machine monteer je vast aan de tafel, waardoor deze stevig staat. Lees hiervoor de handleiding.

Schuurarm

Sommige apparaten hebben een schuurarm: een lange, dunne schuurband. Met een schuurarm bereik je nauwe plekjes met gemak, zoals een verroest tuinhek. De schuurarm is geschikt voor het vormen, afschuinen en schuren van kleine hoeken van je project.

De schuurbandbreedte

De breedte van de schuurband is een belangrijke specificatie om op te letten. Zoals je hierboven hebt gelezen, zijn bandschuurmachines verkrijgbaar in verschillende maten.

Een bandschuurmachine met schuurarm heeft de kleinste bandbreedte: gemiddeld zo'n 13 mm. Dit is een flink verschil met een normale bandschuurmachine: de bandbreedte is bij dit model over het algemeen zo'n 76 mm tot 100 mm.

Afhankelijk van het type klus kies je de schuurbandbreedte. Voor een balk gebruik je het liefst een brede schuurband, maar voor een kast is een dunne schuurarm handig.

Test het apparaat - Een bandschuurmachine is een krachtige schuurmachine, waardoor je snel te veel materiaal weghaalt. Hierom is het verstandig om precies te weten hoe het apparaat werkt. Zo maak je geen deuken in je deur of tafel. 

Door een test te doen met een oude plank weet je meteen of de machine goed staat afgesteld. Daarnaast wen je aan de machine voordat je met het echte werk begint. Beweeg de machine voortdurend en regelmatig om putten en kuilen te voorkomen. 

Wat bepaalt de kracht van een bandschuurmachine?

De kracht van een bandschuurmachine hangt af van het vermogen en het toerental. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

Vermogen

De kracht van een bandschuurmachine heet ook wel het vermogen. Dit representeert de kracht van de machine. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de schuurband roteert. Het vermogen wordt uitgedrukt in watt. Gemiddeld heeft een bandschuurmachine een vermogen van 900 watt.

Toerental

Het toerental is in principe het aantal omwentelingen dat een draaiend voorwerp maakt, bijvoorbeeld een motor. Met een variabel toerental stel je zelf het apparaat in. Wanneer het toerental staat aangegeven als "onbelast", is dit het toerental wanneer je het apparaat wel aanzet, maar niet gebruikt.

Bandsnelheid

De schuurband van een bandschuurmachine maakt constant omwentelingen. Bij een excentrische schuurmachine beweegt het schuurpapier op en neer, maar bij een bandschuurmachine beweegt de schuurband één kant op.

De bandsnelheid bestaat uit m/min of m/sec. Dit staat voor meter per minuut of meter per seconde. Een standaard aandrijfwiel van 10cm geeft een bandsnelheid van 14,5 m/s.

De bandsnelheid is de snelheid waarmee de band ronddraait. Hoe hoger de bandsnelheid, hoe sneller je schuurt. Gelukkig is de bandsnelheid ook zelf in te stellen met een variabele snelheidsregelaar. Met een lagere bandsnelheid schuur je nauwkeuriger.

Een hoge bandsnelheid gebruik je voor langdurig en intensief slijpen of schuren. Om een bandschuurmachine voor een langere tijd op één snelheid te laten lopen, gebruik je een vergrendelknop.

Voedingstype: snoer of accu

Bij het voedingstype valt te kiezen tussen apparaten met snoer óf apparaten met accu.

Een apparaat met snoer geeft minder bewegingsvrijheid dan een apparaat met accu, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat de accu leegloopt. Ook heeft een bandschuurmachine met snoer meer vermogen. Een bandschuurmachine met accu is mobieler, wat handig is als je in je werkplaats of huis weinig stopcontacten hebt.

De 5 beste bandschuurmachines op een rij

1. Parkside Bandschuurmachine Vermogen: 900 W

1. Parkside Bandschuurmachine Vermogen: 900 W
Vermogen: 900 W
Voedingstype: Netstroom
Zoollengte: 533 mm
Zoolbreedte: 75 mm

2. BLACKDECKER BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine

2. BLACKDECKER BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine
Vermogen: 350 W
Snoerlengte: 3 m
Met handpalm: Nee
Voedingstype: Netstroom
Zoollengte: 1 mm
Zoolbreedte: 1 mm

3. PARKSIDE Staande bandschuur- en slijpmachine

3. PARKSIDE Staande bandschuur- en slijpmachine
Vermogen: 240 W
Voedingstype: Netstroom
Zoollengte: 686 mm
Zoolbreedte: 50 mm

Gewicht

Een bandschuurmachine is zwaarder dan andere schuurmachines: gemiddeld zo'n 4 kilo. Dit is ook nodig, zeker bij een tafelschuurmachine die je het liefst zo stabiel mogelijk neerzet. Wanneer je de bandschuurmachine alleen handheld wilt gebruiken, is een lichte machine handiger.

Geen schoonmaakwerk met ingebouwde stofafzuiging

Tijdens het schuren komt veel stof vrij. Dit stof is niet bepaald goed voor je gezondheid. Gelukkig zijn er bandschuurmachines met stofafzuiging. Hiermee bescherm je niet alleen je gezondheid: het schoonmaken na het klussen is ook verleden tijd!

Afhankelijk van het toestel werk je met een stofzak of stofcassette. Sommige apparaten sluit je zelfs meteen aan op de stofzuiger. Controleer wél of je stofzuiger geschikt is om fijnstof op te zuigen. Niet alle stofzuigers hebben het juiste filtersysteem voor fijnstof. Daarnaast check je het liefst even de handleiding voordat je begint, zodat je precies weet hoe de stofafzuiging werkt.

Bescherm jezelf - Je longen, ogen, oren en handen krijgen veel te verduren tijdens het klussen. Door het grote vermogen vliegen stukjes hout in de rondte tijdens het schuren. Dit kan in je oog terecht komen: daar zit je niet op te wachten. Door het grote vermogen maakt het apparaat daarnaast veel lawaai. 

Bescherm je oren, zeker als je voor langere tijd met de bandschuurmachine werkt. Draag ook een stofmasker om je luchtwegen te beschermen tegen al het stof en schuursel dat vrijkomt. Als laatste draag je altijd veiligheidshandschoenen om je handen te beschermen tegen splinters en andere verwondingen. 

Welk schuurpapier heb ik nodig?

Voordat je je eettafel of deur een nieuwe verf- of laklaag geeft, begin je eerst met schuren. Dit bevordert de hechting van de verf én geeft een mooier resultaat. Voor dit klusje heb je verschillende soorten schuurpapier nodig. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Bij schuurpapier let je op de korrelgrootte. De korrelgrootte bepaalt hoe grof je het object schuurt. Schuurpapier heeft een code, die aangeeft hoe grof schuurpapier is. Hierbij geldt: hoe lager het cijfer, hoe grover het schuurpapier.

Schuurpapier met indicatie P40 is daarom grover dan P200. Het cijfer staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hierbij heeft P200 bijvoorbeeld 200 zandkorrels per vierkante centimeter.

Welk schuurpapier je nodig hebt, hangt af van je klus. Als je schuurt voor een nieuwe verflaag, gebruik je het liefst twee soorten schuurpapier. Het grove schuurpapier haalt oude verflagen weg en het fijnere schuurpapier zorgt ervoor dat de verf beter hecht door het oppervlakte ruw te maken. Verwijder wel even al het stof voor je gaat verven.

Als je naast je eettafel óók de muren een nieuw kleurtje wilt geven, kies je voor de beste wandschuurmachine.

Rood of wit?

Naast de korreldichtheid, zegt ook de kleur van het schuurpapier veel. Zo is er onderscheid tussen rood (donker) schuurpapier en wit schuurpapier. Donker schuurpapier is geschikt voor blank hout, spaanplaat en metaal. Met wit schuurpapier schuur je schilderwerk, plamuur en andere vulmaterialen.

Een werkplaats voor houtbewerking

Schuurraam

Een bandschuurmachine is een krachtige schuurmachine. Om te voorkomen dat je te veel wegschuurt, maak je gebruik van een schuurraam. Dit accessoire maakt de machine steviger, waardoor je soepel over het oppervlakte schuurt zonder schuin te gaan. Zeker voor een onervaren klusser is dit een handig hulpstuk.

Schuurband verwisselen

De schuurband tijdig verwisselen is nodig voor het beste schuurresultaat. Gelukkig is een schuurband wisselen over het algemeen zo gedaan. Met een hendel haal je de spanning van de rollen, waarna je de schuurband langs de zijkant vervangt. Het onderstaande filmpje legt het haarfijn uit:

Geluidsniveau

Een bandschuurmachine is grof geschut: wees daarom niet verbaasd om het geluidsniveau. Dit is zo'n 70 tot 95 decibel. Je gehoor beschermen is dus geen overbodige luxe. Gebruik hiervoor speciale oordoppen of headsets tijdens het klussen. 🎧

Onderhoud

Het onderhoud is belangrijk om de levensduur van de bandschuurmachine te verlengen. Het belangrijkste is misschien wel het stofvrij maken van het apparaat. Dit doe je door de stofopvang tijdig te legen, het liefst na elk gebruik. Ook is het belangrijk om kapotte onderdelen te vervangen. Ga hier niet zelf mee aan de slag, maar ga langs bij een professional.

Specificaties van bandschuurmachines naast elkaar

Hieronder een handig overzicht van verschillende specificaties naast elkaar.

VermogenVoedingstypeSnoerlengteStofafzuiging
1Parkside Bandschuurmachine Vermogen: 900 W900 WNetstroom
2BLACKDECKER BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine350 WNetstroom3 m
3PARKSIDE Staande bandschuur- en slijpmachine240 WNetstroom3 m
4BLACK+DECKER KA902EK-QS400 WNetstroom3 mNee
5Bosch PBS 75 A710 WNetstroom2.50 mNee

Parkside Bandschuurmachine Vermogen: 900 W

Vermogen: 900 W

Voedingstype: Netstroom

BLACKDECKER BLACK+DECKER KA900E-QS bandschuurmachine

Vermogen: 350 W

Voedingstype: Netstroom

Snoerlengte: 3 m

PARKSIDE Staande bandschuur- en slijpmachine

Vermogen: 240 W

Voedingstype: Netstroom

Snoerlengte: 3 m

BLACK+DECKER KA902EK-QS

Vermogen: 400 W

Voedingstype: Netstroom

Snoerlengte: 3 m

Stofafzuiging: Nee

Bosch PBS 75 A

Vermogen: 710 W

Voedingstype: Netstroom

Snoerlengte: 2.50 m

Stofafzuiging: Nee

Veelgestelde vragen over bandschuurmachines

Hieronder beantwoord ik veelgestelde vragen over bandschuurmachines.

Wat is een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine heeft een schuurband die met hoge snelheid over twee rollen roteert. Je houdt je materiaal tegen de schuurband, waardoor je het materiaal schuurt. Door de grote kracht van de bandschuurmachine duurt het niet lang voordat je materiaal is geschuurd. Let wel op, want door deze grote kracht ontstaan snel putten en kuilen in je project wanneer je het apparaat niet goed gebruikt.

Waarvoor gebruik je een bandschuurmachine?

Een bandschuurmachine gebruik je voor het schuren, vijlen, slijpen en vormen van verschillende materialen, waaronder hout, metaal, gips en kunststof. Daarnaast behoort het verwijderen van roest tot de mogelijkheden. Zo gebruik je de machine voor het schuren van parketvloeren of voordat je een deur schildert.

Wat is het verschil tussen een bandschuurmachine en vlakschuurmachine?

Een bandschuurmachine en vlakschuurmachine hebben niet veel verschillen. Ze zijn beiden geschikt voor het schuren van grote oppervlaktes. De voornaamste reden om toch voor een bandschuurmachine te kiezen is de schuursnelheid. Een bandschuurmachine heeft meer kracht en is daardoor een stuk sneller dan een vlakschuurmachine.

Conclusie

Kortom: een bandschuurmachine is een krachtige schuurmachine die je voor veel doeleinden gebruikt. Hopelijk heb ik je op weg geholpen bij het kiezen van je nieuwe beste bandschuurmachine. Twijfel je nog? Dan raad ik je aan om de producten hierboven nog eens te bekijken!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up