menu
close
Categorieën

Klem je Project Stevig Vast met de Beste Bankschroef

Een houten werkblad met de beste bankschroef.

Als klusser of doe-het-zelver kom je regelmatig handen te kort. Herkenbaar? Hier is een oplossing voor: de beste bankschroef! Met een bankschroef klem je je project vast, zodat je handen vrij zijn.

Op het eerste gezicht lijken alle bankschroeven op elkaar, maar er zijn tóch een aantal verschillen. Welke bankschroef het beste bij je past, lees in deze koopgids!

Stanley Bankschroef 1-83-065 - 100

Stanley Bankschroef 1-83-065 - 100
Materiaal: Gietijzer
Draaibaar: Ja
Spanbreedte: 100 mm
Bekijk op Bol.com

STANLEY Bankschroef - 1-83-066

STANLEY Bankschroef - 1-83-066
Materiaal: Gietijzer
Draaibaar: Ja
Spanbreedte: 100 mm
Bekijk op Bol.com

STANLEY Bankschroef - 1-83-069

STANLEY Bankschroef - 1-83-069
Materiaal: Aluminium
Draaibaar: Nee
Bekijk op Bol.com

Je kent hem misschien nog van technieklessen: een bankschroef. Dit gereedschap monteer je meestal aan de rand van een werktafel met behulp van een klem of moeren. Tussen de twee bekken van een bankschroef klem je een werkstuk vast. Zo heb je je handen vrij. 👷

Naast de beste gereedschapskoffer of een goede gereedschapsgordel is een bankschroef een essentieel gereedschap voor klussers. Je gebruikt een bankschroef bijvoorbeeld als houtbewerker, edelsmid, meubelmaker of metaalbewerker. ⚒️

Klem bijvoorbeeld hout of metaal in de bankschroef en zaag, boor, vijl, schuur of vernis je project. Daarnaast is een bankschroef geschikt voor het buigen van buizen of zagen van profielen.

Ga je buitenshuis klussen? Dan is de beste workmate een goed alternatief. Deze inklapbare werkbank heeft ook een ingebouwde bankschroef. Bovendien gebruik je hem ook voor andere klussen, zoals zagen. Ideaal!

Koopgids: hoe kies ik de beste bankschroef?

Het is tijd voor de koopgids: hier vertel ik je alles over de beste bankschroef. Lees verder en kies je favoriet uit onze top 5!

Ontwerp

Een bankschroef bestaat uit twee bekken, een hendel en een steunvoet. De bekken lopen parellel aan elkaar en houden het werkstuk op zijn plek. Met de hendel draai je de bekken van of naar elkaar, zodat je je materiaal vastklemt. De steunvoet is de voet van de bankschroef, die vast of draaibaar is.

De grootte van het project dat je spant is afhankelijk van de grootte, breedte en diepte van de bekken. Hierbij geld niet altijd hoe groter, hoe beter. Zo zijn er mini bankschroeven, die je bijvoorbeeld gebruikt als edelsmid. Ze zijn perfect voor het klemmen van kleine projecten.

Ook bestaan bankschroeven die je tijdelijk vastzet aan je werktafel. Hierdoor staat hij niet permanent vast op je werkbank. Je klemt hem vast wanneer je hem nodig hebt. Na gebruik haal je hem los en berg je hem eenvoudig weer op.

In smederijen zijn staartbankschroeven de norm. Deze bankschroef houdt het (hete) metaal dat de smid bewerkt vast. Hij is anders ontworpen dan een normale bankschroef, speciaal om op dagelijkse basis tegen harde klappen te kunnen, zoals nodig is in een smederij.

Een man die in een werkplaats met een bankschroef werkt.

Bekken

Bij een bankschroef is altijd één bek beweegbaar. Met behulp van een hendel draai je deze bek open of dicht. Per bankschroef verschilt de grote en breedte van de bekken. De maximale opening van een bankschroef waarin je een project klemt noem je de spanbreedte.

Je kiest uit verschillende soorten bekken, bijvoorbeeld getande, gekartelde of gladde bekken. Getande of gekartelde bekken geven meer grip, zodat je werkstuk niet wegschiet, maar bij zachte materialen zijn gladde bekken handiger.

De juiste bekken zijn belangrijk, want je hebt liever niet dat je werkstuk verschuift wanneer je het bewerkt. Daarnaast wil je afdrukken of beschadigingen in het materiaal voorkomen.

Bij kwetsbare materialen, zoals hout of plastic, zet je daarom beschermbekken in. Dit zijn opzetstukken voor je bankschroef met een zachte buitenkant. Sommige varianten zijn magnetisch, waardoor ze zo aan je bankschroef kleven.

Daarnaast hebben sommige modellen een extra stel V-vormige bekken. Wanneer je ze van de zijkant bekijkt, hebben ze een inkeping die op een V lijkt. Deze inkeping laat je makkelijk cilindervormige materialen, zoals buizen, in de bankschroef klemmen.

De meeste bekken zijn bovendien verwisselbaar. Zo vervang je ze wanneer ze versleten zijn, of pas je ze aan op je klus. Meestal zitten de bekken vast met een aantal schroeven. Lees de handleiding van je model om precies te weten hoe je ze verwisselt.

Klemkracht

Klemkracht is de maximale kracht waarmee je bankschroef een werkstuk klemt. Met voldoende klemkracht weet je dat je werkstuk niet verschuift.

De klemkracht wordt uitgedrukt in kilogram. De klemkracht van professionele bankschroeven is zo’n 2000 kg. Behoorlijk sterk! 💪 Huis-tuin-en-keuken modellen hebben een klemkracht van zo'n 1000 kg.

Vier materialen

Een bankschroef is verkrijgbaar in vier materialen: gietijzer, gehard staal, aluminium of hout.

Een bankschroef van gietijzer komt het meest voor. Gietijzer is een zwaar en stevig materiaal, waardoor het stabiel is. Daarnaast kan het tegen een stootje. Perfect voor zware klussen.

Gehard staal is nóg steviger dan gietijzer. Een bankschroef van dit materiaal is praktisch onverwoestbaar en kan tegen zelfs tegen bijvoorbeeld veelvuldig hameren en buigen. Deze modellen zijn over het algemeen prijziger dan andere bankschroeven.

Aluminium is een zachter metaal dat geschikt is voor kwetsbare oppervlaktes. Bankschroeven van dit materiaal zijn niet zwaar, waardoor je ze makkelijk verplaatst. Een aluminium bankschroef is geschikt voor kleine, lichte klussen.

Ten slotte hout. Een houten bankschroef is ideaal voor timmermannen, meubelmakers en anderen die voornamelijk met hout werken. Het hout laat geen afdrukken achter op je project, zoals een bankschroef van gietijzer of staal wel doet.

Wil je toch hout met een stalen of gietijzeren bankschroef bewerken? Plaats dan beschermbekken op je bankschroef.

De 5 beste bankschroeven op een rij

1. Stanley Bankschroef 1-83-065 - 100

1. Stanley Bankschroef 1-83-065 - 100
Materiaal: Gietijzer
Draaibaar: Ja
Spanbreedte: 100 mm

2. STANLEY Bankschroef - 1-83-066

2. STANLEY Bankschroef - 1-83-066
Materiaal: Gietijzer
Draaibaar: Ja
Spanbreedte: 100 mm

3. STANLEY Bankschroef - 1-83-069

3. STANLEY Bankschroef - 1-83-069
Materiaal: Aluminium
Draaibaar: Nee

4. STANLEY 150mm/6" Heavy Duty Bankschroef

4. STANLEY 150mm/6" Heavy Duty Bankschroef
Materiaal: Gietijzer
Draaibaar: Ja
Spanbreedte: 150 mm

5. HBM machines HBM 70 mm

5. HBM machines HBM 70 mm
Materiaal: Metaal
Draaibaar: Ja

Bankschroef vastzetten

Om met een bankschroef te werken, monteer je hem op een tafel of werkbank. Je kan het gereedschap vastklemmen, maar er zijn ook bankschroeven die je vastzet met schroeven en bouten.

Het voordeel van een klem is dat je de bankschroef makkelijk verplaatst of opbergt. Het nadeel is dat de bankschroef makkelijker loskomt bij zware klussen. Sommige bankschroeven zet je tijdelijk met een schroef vast op je tafel. Deze haal je naderhand gemakkelijk weer los.

Wil je dat je bankschroef stevig en veilig vastzit? Kies dan om hem vast te maken op je werkbank met behulp van bouten en moeren. Je maakt hiervoor wel gaten in je tafel. Bedenk daarom van tevoren goed of je bankschroef de juiste plek heeft.

Daarnaast is het belangrijk dat je de bankschroef op de juiste hoogte monteert. Zo voorkom je een ongemakkelijke werkhouding en pijnlijke spieren.

Als laatste is het van belang dat je werktafel stevig genoeg is. De werktafel moet voldoende weerstand bieden om het klussen met je bankschroef aan te kunnen.

De juiste hoogte - Een handige (letterlijke) vuistregel voor het monteren van je bankschroef op de juiste hoogte is de volgende: sta rechtop en maak een vuist onder je kin. Raak met je elleboog de bovenkant van de bankschroef aan. Als dat lukt, heeft je bankschroef de juiste hoogte.

Gebruiksgemak

Met extra accessoires of functies vergroot je het gebruiksgemak én het werkplezier! Hier lees je welke opties je hebt.

Om te beginnen zijn er verschillende beschermbekken en andere opzetstukken die je op de bekken van je bankschroef monteert. Let hierbij goed op dat de beschermbekken de juiste maat hebben.

Voor echte smeden bestaan bankschroeven met aambeeld. Hiermee bewerk je heet ijzer met een hamer. Deze bankschroeven zijn behoorlijk sterk. Het geluid dat voortgebracht wordt tijdens het smeden op het aambeeld is alleen wel luid. Gebruik daarom goede gehoorbescherming.

Daarnaast zijn er bankschroeven met een draaiplateau, die je makkelijk 360° ronddraait. Het draaiplateau bevestig je onder de bankschroef.

Dan zijn er ook nog bankschroeven die je door middel van een kogelgewricht alle kanten op beweegt. Je draait de bankschroef hierdoor 360 ° rond, en buigt hem alle kanten op. Dit is handig voor allerlei precisieklusjes.

Onderhoud

Gereedschap houd je het liefst in topconditie. Ook voor een bankschroef kun je een aantal dingen doen. 🏋

  1. Controleer regelmatig de schroeven. Een bankschroef bevestig je met klemmen, schroeven of bouten aan een werkbank. Deze schroeven en bouten gaan na verloop van tijd steeds een stukje losser zitten. Dat gaat sneller dan je denkt, vooral als je een bankschroef intensief gebruikt. Controleer daarom om de zoveel tijd of ze nog goed vastzitten. Is de bout losgekomen, dan draai je hem aan met de beste slagmoersleutel.
  2. Houd de schroeven en/of bouten daarnaast goed ingevet en schoon. Voorkom dat restmateriaal zich ophoopt in onderdelen van je bankschroef.
  3. Ga je een tijdje weg of werk je niet met de bankschroef? Draai de bekken dan naar elkaar toe totdat ze elkaar lichtjes raken.

Budget

Niet iedereen heeft hetzelfde budget voor een bankschroef. Wie de bankschroef dagelijks gebruikt, geeft bij voorkeur meer uit voor een betere kwaliteit. Kleine, verplaatsbare modellen zijn doorgaans goedkoper dan grote, zware bankschroeven.

Kleinere modellen koop je al voor €25. Grotere, luxere modellen kosten meer: tussen de €65 en €150.

Specificaties van bankschroeven naast elkaar

In dit handige overzicht vind je de specificaties van de beste producten naast elkaar.

MateriaalDraaibaarSpanbreedte
1Stanley Bankschroef 1-83-065 - 100GietijzerJa100 mm
2STANLEY Bankschroef - 1-83-066GietijzerJa100 mm
3STANLEY Bankschroef - 1-83-069AluminiumNee100 mm
4STANLEY 150mm/6" Heavy Duty BankschroefGietijzerJa150 mm
5HBM machines HBM 70 mmMetaalJa150 mm

Stanley Bankschroef 1-83-065 - 100

Materiaal: Gietijzer

Draaibaar: Ja

Spanbreedte: 100 mm

STANLEY Bankschroef - 1-83-066

Materiaal: Gietijzer

Draaibaar: Ja

Spanbreedte: 100 mm

STANLEY Bankschroef - 1-83-069

Materiaal: Aluminium

Draaibaar: Nee

Spanbreedte: 100 mm

STANLEY 150mm/6" Heavy Duty Bankschroef

Materiaal: Gietijzer

Draaibaar: Ja

Spanbreedte: 150 mm

HBM machines HBM 70 mm

Materiaal: Metaal

Draaibaar: Ja

Spanbreedte: 150 mm

Veelgestelde vragen over bankschroeven

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over bankschroeven. Ontbreekt jouw vraag? Laat het ons weten!

Waarvoor gebruik je een bankschroef?

Een bankschroef gebruik je om je project stevig vast te klemmen. Zo heb je je handen vrij, wat het klussen makkelijker maakt. Je zaagt, vijlt, schuurt of vernist op deze manier verschillende materialen, of je hebt bijvoorbeeld twee handen vrij om gaten te boren.

Een bankschroef is verkrijgbaar in verschillende groottes, materialen en met of zonder extra accessoires. Zo stel je de bankschroef compleet af op je wensen.

Hoe monteer je een bankschroef?

Hiervoor zijn meerdere methodes. De eerste methode is het bevestigen met behulp van klemmen of schroeven. Deze methode is geschikt voor lichtere bankschroeven. Het voordeel hiervan is dat je de bankschroef nog loshaalt om te verplaatsen of op te bergen.

De tweede methode is het vastzetten van de bankschroef met moeren en bouten. Hiervoor maak je gaten in een tafel. De bankschroef zit op deze manier stevig vast, wat belangrijk is als je zware klussen uitvoert.

Hoe vervang je de bekken van een bankschroef?

De meeste bekken zijn vervangbaar. Zo vervang je ze wanneer ze versleten zijn, of pas je ze aan op je klus. Meestal zit de bankschroef vast met een aantal schroeven. Lees de handleiding van je model om precies te weten hoe je de bankschroef vervangt.

Conclusie

Zonder een bankschroef zijn een heleboel klussen niet mogelijk. Het is daarom een essentieel gereedschap voor klussers. Je houdt je handen vrij, wat het klussen eenvoudiger maakt.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul dan het feedbackformulier hieronder in! Het helpt ons bij het verbeteren van onze content. Bedankt voor je aandacht en hopelijk succes met je nieuwe bankschroef!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up