menu
close
Categorieën

Kijk de Mooiste Films met de Beste Beamer

Een witte beamer

Films kijken op een 55 inch tv is gaaf, maar diezelfde film kijken op een grote muur is nog veel leuker! Met de beste beamer projecteer je je favoriete films óf belangrijke presentatie op iedere muur of scherm.

In dit artikel vind je de top 5 beste beamers – direct hieronder te beginnen met de beste drie – en lees je in de koopgids de belangrijkste informatie over de beamer!

Epson Home Cinema 5050UB 4K

Epson Home Cinema 5050UB 4K
Projectietechniek: LCD
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

BenQ TK700STi

BenQ TK700STi
Projectietechniek: DLP
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Anker Nebula Capsule Max

Anker Nebula Capsule Max
Projectietechniek: DLP
Bekijk op Bol.com

Waarom een beamer aanschaffen?

Met een beamer projecteer je allerlei mediabestanden op een witte muur of een scherm. Zo kijk je je favoriete film op een levensgroot formaat. Dat is handig als de beste 43 inch tv in huis bezet is, maar je laat er ook eenvoudig een presentatie mee zien in een ruimte zonder aangesloten tv's of smartboards.

Beamers dienen daarmee verschillende functies. Zo zie je ze ook veel hangen in klaslokalen en presentatieruimtes. Dit komt doordat de beamer ontzettend eenvoudig werkt: je koppelt hem aan je laptop of desktop, en speelt vanuit daar ieder mediabestand af. Sommige sluit je zelfs aan op je smartphone (en bedien je vanaf daar) via een app. 📱

Dit doet hij door fel licht door een kleine doorzichtige lens te laten schijnen. Nieuwere modellen maken gebruik van lasers die het beeld projecteren op de muur. Welke technologie de voorkeur krijgt in welk scenario, lees je in de koopgids!

Soorten beamers

Wanneer je op zoek gaat naar de beste beamer, kom je erachter dat er veel soorten bestaan. Deze drie komen het meest voor: de DLP-beamer, de lcd-beamer en de led-beamer.

DLP-beamer

De afkorting staat voor 'digital light processing'. Deze beamer is bijzonder, omdat hij gebruikmaakt van kleine pixels die als een soort spiegeltjes het beeld projecteren. Ook is deze beamer de kleinste variant, wat hem fijn maakt om mee te nemen, bijvoorbeeld tijdens het geven van presentaties.

Een wieltje aan de binnenkant dat snel ronddraait, neemt de kleurweergave voor zijn rekening. Daarbij overlegt hij hoge contrastratio's, wat tot levendige kleuren leidt.

De beeldkwaliteit van de DLP-beamer is daarmee doorgaans voldoende om een film te streamen, maar is niet zo scherp als de Lcd-beamer. Een voordeel van de DLP-beamer is dat hij geen filters gebruikt, en je deze dus ook niet hoeft te onderhouden.

Een nadeel is dat de DLP-beamer in verhouding tot de led- en lcd-varianten veel geluid maakt wanneer hij aanstaat. Ook ontstaat er soms het regenboogeffect: kleine, flitsende regenboogjes die je beeld onderbreken..

Lcd-beamer

De lcd-beamer (liquid crystal display) maakt gebruik van drie gekleurde lcd-panelen waar het bronlicht doorheen reist. Dit zorgt voor scherp beeld en heldere kleuren.

Ze overleggen bijna dezelfde beeldkwaliteit als DLP-beamers, maar dan voor een lagere prijs. Een nadeel is dat er soms rastervorming ontstaat rondom de pixels, wat de beeldkwaliteit juist weer verlaagt.

Ook is de levensduur van deze beamers in vergelijking aanzienlijk korter, heb je er meer onderhoud aan (vanwege filters die je moet wisselen en dergelijke), en zijn ze doorgaans behoorlijk log en minder draagbaar.

Beamerfilters zorgen ervoor dat er geen stof en dergelijke de beamer binnenkomt. Het is dus belangrijk dat je deze tezijnertijd schoonmaakt, en op tijd vervangt. Komt stof eenmaal de beamer in, dan loop je kans op schade aan interne onderdelen. Raakt de filter overvol, dan loop je het risico dat de beamer oververhit raakt en uitvalt om schade te voorkomen.

Led-beamer

De led-beamer (light emitting diode) gebruikt led-verlichting en lasers om het beeld te projecteren. Ze gebruiken weinig licht om een hoog contrastratio en heldere kleuren weer te geven. Een groot nadeel is de levensduur. Deze komt neer op gemiddeld 20.000 uur. De prijs daarentegen past zich daarop aan: de led-beamer is de goedkoopste variant en prima als je zo nu en dan een filmpje wilt projecteren.

De 5 beste beamers op een rij

1. Epson Home Cinema 5050UB 4K

1. Epson Home Cinema 5050UB 4K
Projectietechniek: LCD
Maximale projectieafstand: 1.95 m
Maximale levensduur lamp: 6000 uur
Luidsprekers: Ja

2. BenQ TK700STi

2. BenQ TK700STi
Projectietechniek: DLP
Maximale projectieafstand: 4.90 m
Maximale levensduur lamp: 10000 uur
Luidsprekers: Ja

3. Anker Nebula Capsule Max

3. Anker Nebula Capsule Max
Projectietechniek: DLP
Maximale projectieafstand: 3.08 m
Maximale levensduur lamp: 30000 uur
Luidsprekers: Ja

4. Epson EpiqVision Mini EF12 Smart

4. Epson EpiqVision Mini EF12 Smart
Projectietechniek: LCD
Maximale levensduur lamp: 20000 uur
Luidsprekers: Ja

5. BenQ HT3550i

5. BenQ HT3550i
Projectietechniek: DLP
Maximale levensduur lamp: 10000 uur
Luidsprekers: Ja

Koopgids: hoe kies ik de beste beamer?

De markt voor beamers is groot en dit maakt de zoektocht naar de beste beamer soms lastig. Om je te helpen zet ik de belangrijkste kenmerken van de beamers op een rij.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst duidt men aan in lumen. Hiervoor geldt: hoe meer lumen, hoe helderder het beeld. Ook is een hoger aantal lumen beter om op een muur te projecteren zonder dat het beeld vervaagt wanneer de zon naar binnen schijnt, of als je liever een lamp aan laat tijdens het projecteren.

Hieronder volgt een overzicht van het aantal lumen en waarvoor projectors met dit aantal geschikt voor zijn.

  • 1000 lumen: alleen te gebruiken in een donkere kamer;
  • 1000 lumen: te gebruiken in een donkere kamer en schemerlicht;
  • 1500 lumen: te gebruiken bij daglicht dat naar binnen valt (kamer met een raam);
  • 3700 lumen: te gebruiken in vol daglicht.

Schermresolutie

De schermresolutie geeft aan hoe goed en scherp de beeldkwaliteit is. De pixels geven de horizontale × de verticale aantal pixels aan. 1280 × 800 staat bijvoorbeeld voor 1280 horizontaal bij 800 verticaal.

Gebruik je de beamer enkel voor presentaties? Dan is een resolutie van 1280 × 800 pixels voldoende. Speel je ook games en kijk je films, dan is 1920 × 1080 pixels beter. Voor een thuisbioscoopervaring die vergelijkbaar is met degene die je met een goede qled-tv krijgt, is een resolutie van minimaal 4K nodig (3840 × 2160 pixels).

Projectie-afstand

De projectie-afstand geeft aan hoe ver de beamer van het scherm of de muur moet staan voor de beste beeldkwaliteit. Te dichtbij zorgt voor een uitvergroot beeld en te ver weg juist voor een kleiner beeld. Meestal ligt deze afstand tussen de 1 en 1,5 meter.

In dit filmpje zie je hoe en waar je jouw beoogde beamer neerzet voor het perfecte beeld! 🎥

https://www.youtube.com/watch?v=dNfmvFewOqk

Contrastratio

De contrastratio bepaalt hoe rijk de kleuren op de muur of het projectiescherm uitzien. Je leest hieraan af hoeveel grijstinten er tussen wit en zwart zitten. Hoe hoger het contrastratio, hoe mooier en realistischer de kleuren uitkomen.

Het gemiddelde ratio is 3500:1. Dit betekent dat er tussen zwart en wit nog 3498 kleurtinten zitten (de overige twee zijn zweart en wit). Superhoge contrastratio's vind je vooral bij de beste oled-tv, dus als je daarnaar op zoek bent, is dat mogelijk een nog betere keuze voor je.

Levensduur

Een ander belangrijk kenmerk is de levensduur. De belangrijkste component waaraan je dit afleest, is de lamp en de levensduur van dit specifieke onderdeel.

Een goedkope beamer beschikt vaak over een levensduur van 20.000 uur. Dit lijkt veel, maar als je een fervent bingewatcher bent, loop je hier al sneller tegenaan dan je denkt. Je verlengt de levensduur door de lampen niet te overbelasten.

Zet de beamer regelmatig uit om de lampen zodat de lampen afkoelen, en vervang deze wanneer deze kapot gaat. Zo doe je langer met een enkele beamer, ervan uitgaande dat je de rest van de beamer ook goed hebt onderhouden (denk aan de eerdergenoemde filters!).

Geluidsniveau

Het geluidsniveau geeft aan hoeveel geluid de beamer produceert wanneer hij aanstaat. Dit lees je af aan het aantal decibel (dB). Wanneer je de beamer gebruikt in een klaslokaal is minder geluid wenselijk dan wanneer je hem als thuisbioscoop inzet. Gemiddeld produceert een beamer 35 dB geluid, wat gelijk staat aan gefluister.

Aansluiting

Om een beamer te gebruiken moet je hem eerst aansluiten. Het makkelijkst is om dit te doen via een HDMI-kabel. Je verbindt de kabel met de HDMI-poort van zowel de beamer als je bronapparaat, zoals je laptop of een console. Veel mobiele apparaten zul je met een verloopkabel moeten verbinden, zoals van usb-a-naar-HDMI.

Vervolgens stream je media van je laptop rechtstreeks naar de beamer. Een andere optie is de usb-poort, die hetzelfde werkt als de HDMI-poort. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld een smartphone aan de beamer verbinden, maar afhankelijk van waar je de beamer neerzet of ophangt, is dit wellicht niet praktisch.

Een draadloze variant is een Bluetooth-verbinding tussen zo'n mobiel apparaat en de beamer. Sommige beamers gebruiken een speciale app om een smartphone of tablet te koppelen aan die beamer. Sommige modellen zijn ook compatibel met Apple AirPlay, wat handig is als je draadloos vanaf een iPad of iPhone wilt streamen.

Specificaties van beamers naast elkaar

ProjectietechniekMaximale projectieafstandMaximale levensduur lamp
1Epson Home Cinema 5050UB 4KLCD1.95 m6000 uur
2BenQ TK700STiDLP4.90 m10000 uur
3Anker Nebula Capsule MaxDLP3.08 m30000 uur
4Epson EpiqVision Mini EF12 SmartLCD3.08 m20000 uur
5BenQ HT3550iDLP3.08 m10000 uur

Epson Home Cinema 5050UB 4K

Projectietechniek: LCD

Maximale projectieafstand: 1.95 m

Maximale levensduur lamp: 6000 uur

BenQ TK700STi

Projectietechniek: DLP

Maximale projectieafstand: 4.90 m

Maximale levensduur lamp: 10000 uur

Anker Nebula Capsule Max

Projectietechniek: DLP

Maximale projectieafstand: 3.08 m

Maximale levensduur lamp: 30000 uur

Epson EpiqVision Mini EF12 Smart

Projectietechniek: LCD

Maximale projectieafstand: 3.08 m

Maximale levensduur lamp: 20000 uur

BenQ HT3550i

Projectietechniek: DLP

Maximale projectieafstand: 3.08 m

Maximale levensduur lamp: 10000 uur

Veelgestelde vragen over beamers

Toch nog vragen? Hieronder beantwoord ik enkele van de vaakstvoorkomende!

Waarom een beamer kopen?

Een beamer projecteert mediabestanden zoals films, series en presentaties op een muur of scherm. De beamer gebruikt een lamp of lasers om de verschillende patronen en kleuren te projecteren.

Hoe verbind je de beamer?

Je verbind de beamer aan een bronapparaat door een usb- of HDMI-kabel in de poort van zowel de beamer als het bronapparaat te stoppen. Een andere manier is via Bluetooth-verbinding of Apple AirPlay, mits beide apparaten hier compatibel mee zijn.

Wat is de levensduur van een beamer?

De lamp van een goedkope beamer gaat gemiddeld 20.000 uren mee. Dit verleng je door de beamer regelmatig af te laten koelen tijdens gebruik en filters tijdig schoon te maken en/of vervangen (bij beamers die deze gebruiken).

Conclusie

Een beamer is ideaal voor het opzetten van een thuisbioscoop of het laten zien van presentaties, wanneer er geen andere technologie aanwezig is. Let bij de aanschaf vooral op het type beamer, de lichtopbrengst en de schermresolutie. Vergelijk de kenmerken in de top 5 en vind zo de beste beamer!

Bedankt voor het lezen. Hopelijk kijk je binnenkort je favoriete serie in je eigen thuisbioscoop. We horen het graag hieronder van je!😊

Rachell Van Gool

Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up