menu
close
Categorieën

Zó Kies Je de Beste Bloedsuikermeter

persoon prikt in vinger met een bloedsuikermeter

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes. De bloedsuikerspiegel – ook wel bloedglucosespiegel – onder controle houden is voor deze mensen een kwestie van leven of dood. Schommelingen in waarden hebben grote gevolgen voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar de beste bloedsuikermeter.

Maar waar moet je op letten als je een bloedsuikermeter aanschaft? Aan welke eisen moet het apparaat voldoen in jouw situatie? Heb jij ook een hartslagmeter in huis? Lees hieronder meer, en bekijk de top drie alvast hieronder! 🔽

The Guardian Connect System

The Guardian Connect System
Bekijk op Bol.com

Dexcom G6

Dexcom G6

Abbott Freestyle Libre 2

Abbott Freestyle Libre 2

Waarom een bloedsuikermeter aanschaffen?

Een bloedsuikermeter meet de waarden van suiker (glucose) in het bloed. Voor een persoon met diabetes is het van levensbelang om te weten hoe dit ervoor staat. Grijp op tijd in, voordat je gezondheid in gevaar komt.

Met behulp van een bloedsuikermeter controleer je de invloed van beweging, dieet, stress of medicijnen op je bloedsuikerspiegel.

Wat als de waarde te hoog of te laag is?

Als je nuchter bloed hebt laten prikken, gelden de volgende standaardregels:

  • < 6,1 mmol/l: geen diabetes
  • 6,1 tot 6,9 mmol/l: voorloper van diabetes
  • > 6,9 mmol/l: diabetes

Is je bloed geprikt zo'n één a twee uur nadat je iets hebt gegeten? Dan houden we de volgende richtlijnen aan:

  • < 7,8 mmol/l - geen diabetes
  • 7,8 - 11 mmol/l - oordeel is niet mogelijk
  • < 11 mmol/l - diabetes

Een te lage bloedsuikerspiegel geeft het gevoel van honger, zweetaanvallen, duizelingen en/of hoofdpijn. Het is ook mogelijk dat je flauwvalt als je bloedglucosespiegel erg laag is.

Met een te hoge bloedsuikerspiegel krijg je jeuk, ontstaan ontstekingen, ervaar je moeite met ademen. In het ergste geval raak je bewusteloos of in een coma. Dit coma ontstaat doordat het lichaam probeert vet te gebruiken als energiebron, omdat je lichaam niet genoeg insuline heeft om glucose beschikbaar te maken als energiebron.

Ook zijn er diverse gevolgen op de lange termijn, zoals neuropathie en blindheid. Uiteindelijk kan het zelfs tot de dood leiden.

Wanneer moet ik meten?

Je meet op meerdere tijdstippen van de dag. De eerste keer meet je nuchter. Je hebt dan minimaal 8 uur niets gegeten en gedronken met uitzondering van water.

De tweede keer meet je 1,5 tot 2 uur na het eten. Hoe vaak je per dag meet is afhankelijk van wanneer je insuline neemt, en het behandelplan. Zorg daarom altijd dat je nauw samenwerkt met je behandelend arts.

vrouw haalt teststrip uit een bloedsuikermeter

Hoe werkt een bloedsuikermeter?

De meter bevat een naald waarmee je in je vingertop prikt. Masseer rustig over de vinger onder de prikplek, tot er een druppel bloed verschijnt. Met de teststrip veeg je langs het bloed. Bij de meeste bloedsuikermeters verschijnen de waarden binnen 5 seconden op het scherm! Lees voor gebruik de handleiding door, zodat alle stappen correct verlopen.

Zorg er ook voor dat je handen altijd schoon zijn wanneer je je bloedsuikerwaarden meet. Het kan zijn dat je nog resten suiker op je vingers hebt zitten, of dat je via de prik een bacterie of iets dergelijks door je huid naar binnen laat.

Koopgids: hoe kies ik de beste bloedsuikermeter?

Iedereen heeft een andere manier van leven. Daarom zijn er zó veel verschillende bloedsuikermeters op de markt! Een beetje zoals thermometers. Zo zijn er goede oorthermometers, voorhoofdthermometers en de bekende digitale thermometer. Waar heb je behoefte aan? Ik zocht de belangrijkste kenmerken uit, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Formaat

Alle bloedsuikermeters hebben een compact formaat, maar er zijn verschillen. Neem je de glucosemeter overal mee naar toe? Kies dan de kleinste. Sommige modellen passen zelfs aan de sleutelbos. Kun je slecht zien? Zoek dan een bloedsuikermeter met een groter scherm, waardoor de letters en cijfers groter zijn.

Al met al wil je een zo handzaam mogelijk model kiezen. Niemand heeft zin om een apparaat te hanteren dat nauwelijks in zijn of haar handen past!

Betrouwbaarheid

Zorg ervoor dat je een betrouwbaar apparaat aanschaft. Kijk vooraf of de bloedsuikermeter een ISO-certificering en een onafhankelijke TÜV Rheinland-certificering bezit. De ISO-certificering zorgt ervoor dat het apparaat voldoet aan alle landelijke kwaliteitscriteria; deze zijn in 2018 opgesteld. De TÜV controleert de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van het apparaat.

Certificaat of niet: gebruik de bloedsuikermeter correct om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Lees daarom altijd de gebruiksaanwijzing.

Uitlezen van waardes

Wil je de uitslagen opslaan op een ander apparaat? Zoek een bloedsuikermeter met de mogelijkheid om verbinding te maken met bijvoorbeeld een pc of een mobiel apparaat. Koppel de bloedsuikermeter aan de telefoon via Bluetooth of usb. Sommige modellen werken zelfs met wifi, waardoor je telefoon niet eens dichtbij hoeft te zijn om de resultaten te ontvangen.

De meeste fabrikanten bieden inmiddels ook een gratis app. Vergelijk bloedsuikerwaarden van bepaalde periodes of bereken je gemiddelde waarden. Sommige apps staan zelfs toe om genuttigde maaltijden of medicijnen toe te voegen. De app maakt heldere rapporten en grafieken. Op deze manier heb je optimaal inzicht in je bloedsuikerwaarden!

persoon houd bloedwaardes bij met mobiele app

Geheugen

Kijk eenvoudig terug in de geschiedenis met voldoende geheugen en vergelijk waarden in een handomdraai. De verschillen in capaciteit liggen tussen de 200 tot zelfs 2000 uitslagen.

De 5 beste bloedsuikermeters op een rij

1. The Guardian Connect System

1. The Guardian Connect System
Accu/batterij model: Accu
Fabrieksgarantie termijn: 1 jaar
Voedingstype: 2-draads, Adapter/ lichtnet

2. Dexcom G6

2. Dexcom G6

3. Abbott Freestyle Libre 2

3. Abbott Freestyle Libre 2

4. Eversense CGM System

4. Eversense CGM System

Gebruiksgemak

Er zijn verschillende onderdelen om op te letten, om optimaal gebruiksgemak te ervaren. Prik je regelmatig in het donker? Kies een model met lichtgevende knoppen en een oplichtend scherm.

Geef je weinig bloed bij het prikken? Kijk voor een bloedsuikermeter die met de kleinste druppel bloed al een meting doet. Dit wordt op de verpakking of tussen de productspecificaties aangegeven in microliter. De standaard bloedsuikermeter heeft 0,6 microliter bloed nodig. Een bloedsuikermeter die werkt met de kleinste druppel heeft maar 0,3 microliter bloed nodig.

Moet het de glucosemeter tegen vocht kunnen? Er bestaan gelukkig weerbestendige bloedsuikermeters. Ben je een fervente wandelaar en regent het net, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Verder geven sommige modellen zelfs een alarm wanneer je moet prikken. Handig, want zo hoef je niet op je telefoon of horloge apart een alarm in te stellen!

Startpakket

Sommige bloedsuikermeters komen met een heel 'startpakket'. Dit is handig als je nog niets in huis hebt, want met een startpakket ga je alsnog meteen van start. Zo'n pakket bevat meestal de glucosemeter zelf, enkele teststrips, de prikpen, batterijen en een etui.

Extra functies

Er zijn nog talloze andere functies te benoemen die handig zijn. Zo heb je bloedsuikermeters met een streefwaardenbereik. Je vult in wat je ideale waarden zijn, en ziet bij de meting in één oogopslag of je goed zit. Een andere mogelijkheid is een waarschuwing zodra je in de buurt komt van een hypo of hyper, oftewel te lage of te hoge bloedsuikerwaarden.

Daarnaast is het in jouw situatie misschien specifiek belangrijk om ketonen te meten. Ketonen komen vrij wanneer het lichaam vet verbrandt. Ter herinnering: dit gebeurt wanneer je door gebrek aan insuline niet genoeg suiker beschikbaar hebt als brandstof. Het blijft in het bloed hangen, in plaats van in de cellen te treden. Ketonen meet je met sommige bloedsuikermeters via een speciale ketonen-teststrip.

Moet je je bolus berekenen? Zoek een bloedsuikermeter met een ingebouwde boluscalculator. Voer de koolhydraten van je maaltijd in, en vervolgens geeft de calculator meer informatie over de hoeveelheid insuline die nodig is.

Let wel: het correct instellen van de boluscalculator is ingewikkeld en afhankelijk van je persoonlijke waarden. Laat je daarom helpen door een zorgverlener! Houd er ook rekening mee dat de calculator externe factoren zoals stress of ziekte niet meeneemt.

Specificaties van bloedsuikermeters naast elkaar

1The Guardian Connect System
2Dexcom G6
3Abbott Freestyle Libre 2
4Eversense CGM System

The Guardian Connect System

Dexcom G6

Abbott Freestyle Libre 2

Eversense CGM System

Veelgestelde vragen over bloedsuikermeters

Hieronder staan de meest voorkomende vragen over bloedsuikermeters. Lees snel verder om antwoord te krijgen op al jouw vragen! Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat het onderaan dit artikel weten!

Welke soorten bloedsuikermeters zijn er?

Er bestaan 3 soorten bloedsuikermeters. De standaard glucosemeter is de meest voorkomende. Met een naald prik je in je vinger, en met de teststrip meet de bloedsuikermeter de hoeveelheid glucose in je bloed.

Een andere optie is continuous glucose monitoring, afgekort CGM. Deze bestaat uit een sensor die constant signalen verstuurt vanuit onderhuids weefsel, en hiermee de bloedsuikerspiegel meet. Deze waarden stuurt hij meteen door worden naar een app op je mobiele telefoon, en/of naar de insulinepomp.

Naast CGM bestaat er ook nog FGM. Dit staat voor flash glucose monitoring. Deze bloedsuikermeter werkt als CGM, maar in plaats van zelf constant de waarden te meten, doe je dit handmatig met een bijbehorend apparaat of telefoon.

Vergoed de gezondheidsverzekering een bloedsuikermeter?

Vanuit de basisverzekering mag je om de 3 jaar een nieuwe bloedsuikermeter aanschaffen en de kosten declareren als je insuline gebruikt. Met diabetes type 1 dekt de verzekering ook de teststrips. Vraag aan de zorgverzekeraar welke bloedsuikermeters en hoeveel teststrips gedekt worden, want dit verschilt per verzekeraar.

Is je meter kapot? Vraag dan na of je al eerder een nieuwe mag. Hoewel de meeste glucosemeters een 3-jarige garantietermijn hebben, is het handig om een reserve in huis te hebben.

Moet ik een bloedsuikermeter schoonmaken?

Het kan nooit kwaad om soms de bloedsuikermeter schoon te maken. Gebruik hiervoor een zachte doek en een druppeltje water en mild schoonmaakmiddel. Ga voorzichtig te werk en gebruik geen andere middelen om schade aan onderdelen te voorkomen.

Waarom zijn mijn bloedsuikerwaarden onregelmatig?

Onregelmatige waarden hangen af van diverse factoren. De eerste is de omgevingstemperatuur. Gebruik de bloedsuikermeter altijd op kamertemperatuur, en niet in extreme kou of hitte.

De tweede mogelijke factor is een kapotte teststrip. Bewaar de strips altijd in een afgesloten verpakking, en koop nooit tweedehands teststrips.

De derde mogelijkheid is te weinig of te veel bloed. Gebruik altijd bloed van 1 druppel, en voeg later geen extra bloed toe. Zorg er ook voor dat je handen vrij van vuil zijn, want dit beïnvloedt de waarde.

De laatste optie is een tekort aan rode bloedcellen. Heb je last van bloedarmoede, dan bestaat de mogelijkheid dat de waarden afwijken.

Al met al geldt: als dit probleem regelmatig voorkomt, neem dan contact op met je behandelend arts. Het kan ook een probleem zijn met je eetgewoonten of een ander onderliggend vraagstuk dat buiten je huidige invloed ligt.

Wanneer is mijn bloedsuikermeter aan vervanging toe?

Gemiddeld is een bloedsuikermeter na 1 of 2 jaar aan vervanging toe – indien je het apparaat correct gebruikt en schoonmaakt. Zodra je een nieuwe koopt, bewaar je de oude als reserve.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je helpt om de beste bloedsuikermeter te kiezen voor je levensstijl en wensen. Bekijk vooral bovenstaande bloedsuikermeters en bepaal welke voor jou geschikt is. Een goede gezondheid is namelijk één van de belangrijkste dingen in het leven. Je komt er nóg dichter bij door ook de beste bloeddrukmeter en een goede personenweegschaal te scoren en jezelf zo in de gaten te houden.

Veel succes en vergeet niet om nauw samen te werken met de zorgverleners! Heb jij nog vragen of tips? Laat het mij en anderen hieronder weten! 🔽

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up