menu
close
Categorieën

Dé Beste Bluetooth-Speaker voor Muziekliefhebbers

Een bluetooth speaker in de natuur

Vul je graag een hele kamer met je favoriete muziek? Met de beste Bluetooth-speaker neem je je muziek overal met je mee. Zo bouw je overal een feestje, of kom je tot rust met een muziekje op de achtergrond. Benieuwd naar de beste modellen op de markt? Lees dan verder!

Sonos Era 100 Zwart

Sonos Era 100 Zwart
NFC: Nee
Spraakbesturing: Ja
Multiroom: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Draadloos bereik: 10 m
Aantal luidsprekers: 2
App functies: Equalizer, Muziekbediening
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Sonos Move 2

Sonos Move 2
NFC: Nee
Spraakbesturing: Ja
IP-certificering: IP56 (stofbescherming en waterbestendig)
Multiroom: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Draadloos bereik: 10 m
Aantal luidsprekers: 1
App functies: Equalizer, Muziekbediening
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

JBL Clip 4

JBL Clip 4
NFC: Nee
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Bluetooth versie: Bluetooth 5.1
Draadloos bereik: 10 m
App functies: Geen
Geluidsweergave: Mono
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een Bluetooth-speaker aanschaffen?

Een Bluetooth-speaker is misschien wel de populairste gadget van deze tijd. Met een Bluetooth-speaker luister je muziek on-the-go. Je verbindt een apparaat, zoals een smartphone of de beste tablet, met de speaker en speelt makkelijk draadloos muziek af.🕺

Je streamt je favoriete muziek via Bluetooth naar de speaker. De meeste Bluetooth-speakers ondersteunen populaire muziekstreamingdiensten, zoals Spotify of Apple Music.

Een Bluetooth-speaker is ontworpen om meegenomen te worden: het is een compact, lichtgewicht apparaat. Hiermee zet je op elk moment een lekker muziekje op. Het apparaat geeft een beter geluid dan een smartphone, waardoor je gasten en huisgenoten je dankbaar zullen zijn!

Niet alle Bluetooth-speakers zijn draagbaar. Grotere modellen, die bedoeld zijn om op een vaste plek in huis te zetten, zijn te zwaar om constant te verplaatsen.

Wil je een Bluetooth-speaker alleen thuis gebruiken? Dan is een grote speaker een goede keuze. Combineer hem in huis bijvoorbeeld met de beste platenspeler of met je smartphone.

Koopgids: hoe kies ik de beste Bluetooth-speaker?

De ene Bluetooth-speaker is de andere niet. Om je op weg te helpen, heb ik onderstaande koopgids geschreven. Zo sta je binnen de kortste keren te swingen!

Hoe werkt een Bluetooth-speaker?

Met een Bluetooth-speaker speel je draadloos muziek af door middel van Bluetooth. Je maakt hierbij verbinding met een ander apparaat, dat ook over Bluetooth beschikt. Denk hierbij aan een smartphone, tablet of laptop.

Bluetooth werkt alleen op kortere afstanden, waardoor het bronapparaat altijd dicht bij de speaker moet blijven. Als je van de speaker wegloopt, hapert het geluid of valt het helemaal uit.

Het bereik van een Bluetooth-speaker hangt af van het Bluetooth bereik. Bij sommige apparaten is dit 10 meter, bij anderen 40.

Let ook op de Bluetooth versie. Op het moment is Bluetooth 5.0 de nieuwste versie. Hiervan is het signaal sneller en het bereik groter. Hoe nieuwer de Bluetooth versie, hoe soepeler je apparaat waarschijnlijk werkt! Bedenk alleen wel dat het signaal ook afhangt van de apparaten die je met je speaker verbindt.

Een kleine Bluetooth-speaker ligt op een tafel. Op de achtergrond zie je een telefoon

Waar wil je de Bluetooth-speaker gebruiken?

Welke Bluetooth-speaker het beste bij je past, hangt af van hoe en waar je hem gebruikt. Zoek je bijvoorbeeld een Bluetooth-speaker die je meeneemt naar je strandvakantie of luister je alleen binnenshuis muziek?

Voor elk scenario is er een Bluetooth-speaker. Lees hieronder welke speaker het beste bij je situatie past.

Feestje 🥳

Op een (tuin)feestje is een speaker met 360 graden geluidsweergave een goede optie. Hiermee komt het geluid van alle kanten, waardoor je overal rondom de speaker de muziek hoort. Een stereospeaker is eventueel ook een goed alternatief.

Houd je van harde muziek? Dan kijk je naar het aantal watt. Dit geeft in grote lijnen aan wat een versterker of speaker continu aan geluidsniveau levert, zonder dat de speaker sneuvelt. Voor een klein feestje of dinertje is 40 watt voldoende, maar een groot (tuin)feest vereist minimaal 500 watt.

Er zijn ook verschillende party speakers op de markt: Bluetooth-speakers met eigen lichtshow. Zo steel je in een handomdraai de show. Als je fan bent van karaoke, kies je voor een party speaker met meegeleverde microfoon.

JBL biedt ook een nieuwe functie aan, waarmee je verschillende Bluetooth-speakers met elkaar koppelt: PartyBoost. Hiermee til je je feest naar een hoger level.

Buitenshuis 🏖️

Wil je de Bluetooth-speaker vooral in de tuin, in het park, op het strand, op werk of ergens anders buitenshuis gebruiken? Kijk dan naar de accuduur.

Met een lange accuduur weet je zeker dat je niet zonder muziek komt te zitten. Houd wel in je achterhoofd dat de aangegeven accuduur meestal is gebaseerd op gemiddeld gebruik op half volume.

Als je de speaker meeneemt, til je liever niet te zwaar. Let daarom ook op het gewicht en de grootte.

Kijk daarnaast naar de waterdichtheid. Op het strand of naast het zwembad vangt een speaker geheid waterdruppels op. Vanaf IPX3 is je speaker spatwaterdicht, en vanaf IPX7 zelfs waterdicht. Zo hoef je niet te stressen zodra het gaat regenen.

Binnenshuis 🏡

Qua geluidskwaliteit zijn stereospeakers de beste keuze voor binnenshuis. Hiermee komt het geluid van twee bronnen, wat een betere kwaliteit oplevert.

Als je van plan bent om de Bluetooth-speaker alleen thuis te gebruiken, is het ook waardevol om Bluetooth-speakers te vergelijken met wifi-speakers. Deze speakers werken zelfstandig, waardoor het niet nodig is om ze te verbinden met een ander apparaat.

Door gebruik te maken van wifi, hebben ze een stabielere verbinding en een groter bereik. Omdat wifi vereist is, zijn deze modellen buitenshuis niet goed bruikbaar, of in ieder geval bijzonder onpraktisch.

Binnenshuis is het daarnaast mogelijk om een multiroom-opstelling te maken. Hiermee luister je naar muziek in meerdere kamers in huis, omdat je meerdere speakers aansluit.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om je soundbar aan te sluiten. Zo speel je hetzelfde nummer via meerdere luidsprekers in het hele huis af en creëer je een surround geluid.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van een Bluetooth-speaker is een belangrijk aspect, maar niet makkelijk te achterhalen via online kanalen. Meerdere factoren bepalen de geluidskwaliteit:

  • De bas: Het grootste verschil in de geluidskwaliteit van verschillende Bluetooth-speakers komt voort uit de bas. Dit zijn de lage tonen in de muziek. Duurdere modellen hebben over het algemeen een betere bas.
  • Aantal luidsprekers: Het aantal luidsprekers bepaalt of je met mono- of stereogeluid te maken hebt. Over het algemeen wordt stereogeluid als de betere van deze twee gezien, omdat het geluid van twee kanten komt. Zo klinkt het geluid minder "hol".
  • De gevoeligheid: De gevoeligheid van een speaker geeft aan hoeveel decibel de luidspreker laat horen op een afstand van 1 meter bij een vermogen van één watt. Hoe hoger de gevoeligheid, hoe meer decibellen de luidspreker produceert.
  • De grootte: Over het algemeen geldt: hoe groter de speaker, hoe beter de geluidskwaliteit. Hoewel fabrikanten zoals JBL ook steeds betere geluidskwaliteit leveren via kleine speakers, moet je van een compacte Bluetooth-speaker geen hoog volume of perfect geluid verwachten.

Het wattage zegt niets over de geluidskwaliteit of het maximale volume van de speaker. Het aantal watt vertelt je voornamelijk het vermogen waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden, zonder dat hij bezwijkt. Dit heet ook wel het RMS-vermogen. Baseer je keuze daarom nooit op het wattage alleen.

Geluidskwaliteit is moeilijk te testen bij een online aankoop, maar met het lezen van reviews en vergelijken van specificaties kom je ver. Valt het geluid toch tegen? Dan is het in de meeste gevallen mogelijk de speaker te retourneren.

Formaat en gewicht

Als je naar het aanbod aan Bluetooth-speakers kijkt, ontdek je dat er verschillende groottes in de schappen liggen. Je hebt mini-speakers in de vorm van een sleutelhanger tot aan versies in kofferformaat. De grootte bepaalt hoofdzakelijk hoe makkelijk je de speaker meeneemt.

Als je de Bluetooth-speaker overal mee wilt nemen, let je ook op het gewicht. Zo'n 3 kilo extra voelt al snel zwaar in een volle rugzak of koffer.

De 5 beste Bluetooth-speakers op een rij

1. Sonos Era 100 Zwart

1. Sonos Era 100 Zwart
NFC: Nee
Spraakbesturing: Ja
Multiroom: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Draadloos bereik: 10 m
Aantal luidsprekers: 2
App functies: Equalizer, Muziekbediening

2. Sonos Move 2

2. Sonos Move 2
NFC: Nee
Spraakbesturing: Ja
IP-certificering: IP56 (stofbescherming en waterbestendig)
Multiroom: Ja
Bluetooth versie: Bluetooth 5.0
Draadloos bereik: 10 m
Aantal luidsprekers: 1
App functies: Equalizer, Muziekbediening

3. JBL Clip 4

3. JBL Clip 4
NFC: Nee
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Bluetooth versie: Bluetooth 5.1
Draadloos bereik: 10 m
App functies: Geen
Geluidsweergave: Mono

4. JBL Charge 5

4. JBL Charge 5
NFC: Nee
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Bluetooth versie: Bluetooth 5.3
Draadloos bereik: 10 m
App functies: Equalizer
Geluidsweergave: Stereo

5. outdoor Bluetooth speaker

5. outdoor Bluetooth speaker
NFC: Nee
IP-certificering: IP44 (Beschermd tegen spitse voorwerpen en plensdicht)
Bluetooth versie: Bluetooth 4.0
Draadloos bereik: 10 m

Accuduur

Ik hoef je niet te vertellen waarom de accuduur belangrijk is, toch? Binnenshuis is de accuduur niet van belang, aangezien je stroom in de buurt hebt. Buitenshuis let je hier wel op. Zo valt de speaker niet onverhoopt uit.

Kleinere Bluetooth-speakers hebben meestal een kortere accuduur, bijvoorbeeld tot 10 uur. De langste accuduur is zo'n 25 uur, maar dit is zeldzaam. De accuduur van de meeste speakers ligt tussen de 5 en 12 uur.

Waterdichtheid

Ik noemde het al eerder, maar als je een feestje organiseert of je Bluetooth-speaker meeneemt naar het strand, is het handig als hij bestand is tegen een omgevallen drankje of wat spetters. Let hierom op of de Bluetoothspeaker waterdicht of spatwaterdicht is.

Is het model spatwaterdicht? Dan is de speaker beschermt tegen regendruppels en spetters van de zee of een zwembad.

Een waterdicht model is volledig beschermd bij onderdompeling tot een meter diepte. Kies voor waterdicht als je de Bluetoothspeaker wilt laten dobberen op een luchtbed in het zwembad.

De mate van waterdichtheid lees je af van de IP-certificering. Bij een IP-certificering staat het eerste getal voor de stofdichtheid, en het tweede voor de waterdichtheid. Wanneer er geen informatie beschikbaar is over stofdichtheid, staat er in plaats van het eerste getal een 'X'.

Vanaf IP-certificering IPX3 is je Bluetooth-speaker spatwaterdicht. Een model is waterdicht bij een certificering van IPX7 of hoger.

NFC-chip

Dat een Bluetooth-speaker over Bluetooth beschikt, moge duidelijk zijn. Maar tegenwoordig kies je ook tussen modellen die uitgerust zijn met NFC.

Het voordeel van een NFC-chip is gemak: je houdt twee apparaten tegen elkaar en de Bluetooth verbinding komt automatisch tot stand.

Hiervoor is het wel belangrijk dat bijvoorbeeld je smartphone over een NFC-chip beschikt, zoals de beste iPhone. Anders werkt de NFC-chip van de speaker ook niet.

Een persoon houdt een Bluetooth-speaker van JBL in de lucht

Extra functies

Er zijn veel soorten Bluetooth-speakers op de markt, en fabrikanten voegen steeds nieuwe functies toe. Dit zijn de extra functies waar je uit kiest:

Als je graag naar de radio luistert, kies je voor een Bluetooth-speaker met ingebouwde radio. Als je alleen radio wilt luisteren en geen andere muziek afspeelt, is de beste Dab+-radio iets voor jou.

Verder zijn er Bluetooth-speakers met ingebouwde powerbank. Hiermee laad je buitenshuis apparaten op, zoals de beste Samsung-telefoon. Zo voorkom je dat de muziek ermee ophoudt omdat je telefoon leeg is.

Als je van gemak houdt, is bediening via een app een handige functie. Hiermee zet je bijvoorbeeld het geluid harder of zachter, of pas je de geluidsinstellingen aan vanuit je luie stoel.

Als laatste zijn er ook slimme speakers op de markt die werken met stembediening. Zulke speakers zijn meer dan een speaker alleen: ze zijn een virtuele assistent.

Zo houdt een smart speaker bijvoorbeeld je boodschappenlijstje bij, bedient hij andere slimme apparaten (zoals slimme verlichting) en geeft hij de weersverwachting.

Bluetooth-speaker aansluiten

Voordat je begint met muziek afspelen op je nieuwe Bluetooth-speaker, moet je hem koppelen met je telefoon. Dat doe je zo:

  1. Check eerst of je smartphone een update nodig heeft. Anders loop je later tegen problemen aan.
  2. Zet Bluetooth aan op je smartphone.
  3. Zet hierna je Bluetooth-speaker aan, en zet hem in pairing mode. In deze modus vindt je Bluetooth-speaker nieuwe apparaten. Zoek in de handleiding van je apparaat op hoe je de pairing mode inschakelt.
  4. Houdt je smartphone in de buurt van de speaker, en wacht tot deze verschijnt onder "andere apparaten" op je telefoon. Maak verbinding door op de naam van je speaker te klikken, en test de verbinding door een nummer af te spelen.

Specificaties van Bluetooth-speakers naast elkaar

Klaar om de perfecte Bluetooth-speaker te bemachtigen? Vergelijk dan de producten in onderstaande top 5 en kies!

NFCSpraakbesturingMultiroomDraadloos bereikAantal luidsprekersGeluidsweergave
1Sonos Era 100 ZwartNeeJaJa10 m2
2Sonos Move 2NeeJaJa10 m1
3JBL Clip 4NeeJaJa10 m1Mono
4JBL Charge 5NeeJaJa10 m1Stereo
5outdoor Bluetooth speakerNeeJaJa10 m1Stereo

Sonos Era 100 Zwart

NFC: Nee

Spraakbesturing: Ja

Multiroom: Ja

Draadloos bereik: 10 m

Aantal luidsprekers: 2

Sonos Move 2

NFC: Nee

Spraakbesturing: Ja

Multiroom: Ja

Draadloos bereik: 10 m

Aantal luidsprekers: 1

JBL Clip 4

NFC: Nee

Spraakbesturing: Ja

Multiroom: Ja

Draadloos bereik: 10 m

Aantal luidsprekers: 1

Geluidsweergave: Mono

JBL Charge 5

NFC: Nee

Spraakbesturing: Ja

Multiroom: Ja

Draadloos bereik: 10 m

Aantal luidsprekers: 1

Geluidsweergave: Stereo

outdoor Bluetooth speaker

NFC: Nee

Spraakbesturing: Ja

Multiroom: Ja

Draadloos bereik: 10 m

Aantal luidsprekers: 1

Geluidsweergave: Stereo

Veelgestelde vragen over Bluetooth-speakers

Met het grote aanbod aan Bluetooth-speakers is het niet vreemd als je nog vragen hebt! Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een berichtje.

Is een speaker met een hoog vermogen beter?

Het wattage zegt niets over de geluidskwaliteit of het maximale volume van je speaker. Het vertelt je alleen het vermogen waar een luidspreker mee belast kan worden, zonder dat hij sneuvelt. Baseer je keuze daarom nooit op het wattage alleen.

Hoe werkt een Bluetooth-speaker?

Met een Bluetooth-speaker speel je draadloos muziek af door verbinding te maken met een ander apparaat dat ook over Bluetooth beschikt, zoals je goede Android-telefoon. Bluetooth werkt alleen op kortere afstanden, waardoor je telefoon altijd dicht bij de speaker moet blijven.

Hoe verbind je een Bluetooth-speaker?

Een Bluetooth-speaker verbind je met je telefoon door je Bluetooth aan te zetten. Zet ook de Bluetooth-speaker aan, en verbind hierna de twee apparaten door de naam van de speaker te kiezen bij de Bluetooth-instellingen op je telefoon.

Wil je een nieuw apparaat verbinden? Zet dan de pairing mode van je Bluetooth-speaker aan. Dit vindt je terug in de handleiding.

Conclusie

Voor een muziekje op de achtergrond heb je niet veel nodig: een Bluetooth-speaker en je telefoon zijn voldoende! Als je de Bluetooth-speaker mee wilt nemen, ga je voor een compact model.

Grotere modellen zijn perfect voor binnenshuis. Ga je een feestje organiseren? Kijk dan vooral naar het wattage en het aantal luidsprekers.

Hopelijk heb ik je geholpen bij de keuze voor de beste Bluetooth-speaker! Vond je dit artikel behulpzaam? Laat het dan vooral weten via de knoppen hierbeneden. In ieder geval bedankt voor het lezen, en hopelijk tot ziens.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up