menu
close
Categorieën

Makkelijk Boren met de Beste Borenset

De beste borenset met diverse bits en boren.

De beste borenset is een goede investering voor elke doe-het-zelver. Hiermee boor je gaten in diverse materialen, van hout tot metaal.

Er zijn verschillende sets te koop, variërend van een kleine startersset tot een koffer met honderden boren en bits. Het aanbod is groot, en dat maakt kiezen lastig. Daarom ga ik je helpen! De top 3 hieronder geeft alvast een indruk van de topkeuzes van vandaag. 🔽

Bosch Schroefborenset - Boorset

Bosch Schroefborenset - Boorset
Type boor: Bekistings- en installatieboor
Geschikt voor materiaal: Hout
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Bosch 15-delige Borenset

Bosch 15-delige Borenset
Type boor: Plaatboor
Geschikt voor materiaal: Hout , Metaal , Steen
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Makita Bitset - 31-delig

Makita Bitset - 31-delig
Type boor: Speedboor
Geschikt voor materiaal: Hout
Bekijk op Bol.comPijltje

Waarom een borenset aanschaffen?

Zonder een goede boor is een boormachine onbruikbaar. Je hebt een combinatie nodig van de juiste boormachine en boor. Een boorhamer heeft een sterkere boor nodig dan een goede accuboormachine. Dat maakt klussen efficiënt en makkelijk.

Het is daarom een goed idee om de beste borenset aan te schaffen. Een borenset is goedkoper dan het aanschaffen van losse boren. Je hebt keuze uit een breed aanbod. De sets variëren in formaat en toepassing. Zo ben jij voorbereid voor elke klus die op je pad komt.

Koopgids: hoe kies ik de beste borenset?

Een borenset is verkrijgbaar voor verschillende toepassingen. Welke jij nodig hebt, hangt af van de klus. Bovendien is het slim om te kijken wat je al in huis hebt. Als je een flinke collectie bezit, dan is een koffer met honderden boren niet nodig. Lees hieronder welke factoren belangrijk zijn!

Verschillende boren

Het is handig om eerst te begrijpen welke boren er zijn. Elke boor heeft een andere functie. Lees verder en ontdek welke boren onmisbaar zijn in jouw gereedschapskist.

Houtboor

De houtboor is je beste vriend tijdens het boren in diverse houtsoorten. Het is een spiraalvormige boor met in het midden een punt. Deze punt zet je makkelijk vast in het hout. De maximale boordiameter van een houtboor is 25 mm.

Een houtboor boort door een houten plank.

Metaalboor

Metaal is een stuk sterker dan hout. Daarom heeft een metaalboor een scherp geslepen punt. Deze wordt geslepen in een hoek van 118° of 135°.

Met een metaalboor boor je onder andere in ijzer, zink, staal, roestvrij staal, koper en lood. In de productbeschrijving staat voor welke metaalsoorten de specifieke boor geschikt is.

Om oververhitting te voorkomen bij het boren in metaal, wordt er in sommige gevallen gebruik gemaakt van boorolie. Het gebruik van boorolie verlengt ook de levensduur van je metaalboor!

Boren in steensoorten: standaard steenboor, betonboor, en diamantboor

Bij het boren in steen kies je veelal de standaard steenboor. Je herkent de boor aan de vleugels en de stompe punt.

Met een betonboor boor je, zoals de naam al aangeeft, in beton. Deze boor heeft een hardere punt dan een steenboor. Gebruik de boor in combinatie met een klopboormachine.

Het boren in de hardste steensoorten zoals graniet vereist een diamantboor. Alleen diamant is sterk genoeg voor deze klus. 💎

Glasboor

Een glasboor heeft een glad oppervlak en een harde metalen punt. Boor hiermee voorzichtig door glas en tegelwerk. Let wel op: glas is broos en breekt makkelijk.

Speedboor

Is een houtboor niet groot genoeg voor het gat dat je boort? Dat is waar een speedboor om de hoek komt kijken. Deze is geschikt voor snel boorwerk in hout met een grotere diameter dan 25 mm. Gebruik de speedboor in combinatie met een hoog toerental.

Boren van verschillende lengtes en diktes op een rij.

Gatenboor of gatenzaag

Deze cirkelvormige boor is geschikt voor het maken van grote gaten in dun plaatmateriaal. Ze zijn beschikbaar met een diameter tussen de 30 en 200 mm.

Slangenboor

Een slangenboor gebruik je voor het maken van diepe gaten. De boor heeft deze naam omdat het de vorm heeft van een slang die omhoog kruipt. Deze vorm zorgt ervoor dat het diepe boorgat stofvrij blijft.

Verzinkboor

Met een verzinkboor zorg je ervoor dat een schroef gelijk ligt met het oppervlak. Je boort een gat waar de schroef precies in past. Je project krijgt op die manier een perfecte afwerking.

Verschillende borensets

Niet elke borenset heeft dezelfde samenstelling. Je kiest bijvoorbeeld een universele borenset. Deze borenset bevat enkele houtboren, steenboren en metaalboren. Een groot pakket bevat ook speedboren en verzinkboren. Zo ben je op alles voorbereid.

Ook heb je een borenset specifiek voor hout, metaal of steen. Een borenset voor hout bestaat bijvoorbeeld uit een tiental houtboren in verschillende diameters. Een uitgebreide set bevat ook andere boren zoals speedboren, slangenboren of gatenboren.

De 5 beste borensets op een rij

1. Bosch Schroefborenset - Boorset

1. Bosch Schroefborenset - Boorset
Type boorset: Bitset
Geschikt voor materiaal: Hout
Type boor: Bekistings- en installatieboor
Verpakkingsinhoud: PH1, PH2 (2x), PH3 PZ1, PZ2 (2x) PZ3 SL3, SL4, SL5, SL6 H3, H4, H5, H6 T10, T15, T20 (2x), T25, T27, T30, T40 TH10, TH15, TH20 (2x), TH25, TH27, TH30, TH40 PH2 PZ2 SL6 T15, T20, T25, dop met permanente magneet voor zeskantschroeven (6 mm, 8 mm, 10 mm), magnetische universele houder met Quick-Change

2. Bosch 15-delige Borenset

2. Bosch 15-delige Borenset
Type boorset: Boorset
Geschikt voor materiaal: Hout , Metaal , Steen
Type boor: Plaatboor
Verpakkingsinhoud: - 5 metaalboren Ø 3/4/5/6/8 mm - 5 steenboren Ø 3/4/5/6/8 mm - 5 houtboren, Ø 3/4/5/6/8 mm

3. Makita Bitset - 31-delig

3. Makita Bitset - 31-delig
Type boorset: Bitset
Geschikt voor materiaal: Hout
Type boor: Speedboor
Verpakkingsinhoud: Kruiskop Phillips 2 x PH 1/4 x PH 2/2 x PH 3 · Kruiskop Pozidriv 2 x PZ 1/4 x PZ 2/2 x PZ 3 · TX T 8/2 x T 10/2 x T 15/2 x T 20/3 x T 25/T 27/2 x T 30/T 40 · Bithouder magnetisch 60 mm.

4. Bosch 41-delige Bit- en Borenset

4. Bosch 41-delige Bit- en Borenset
Type boorset: Bit- en borenset
Geschikt voor materiaal: Aluminium , Beton , Kunststof , Metaal , Steen , Hout
Type boor: Verzinkboor
Verpakkingsinhoud: 41-delige V-LINE Boren -en Schroefbitset met Multifunctionele Bithouder

5. DeWalt 100-delige boren- en bitset zwart

5. DeWalt 100-delige boren- en bitset zwart
Verpakkingsinhoud: 25mm: PH1 x2, PH2 x2, PH3 x3. SL4, SL5, SL7.2, PZ1, PZ2 x28, PZ3 x2, H4, H5, H6, H7, T15, T20, T25, T30, T410. Ph1, Ph2 x2, Ph3, Pz1, Pz2 x2, Pz3, SL5, SL6, SL7.2mm. Bithouder, Zeskantdoppen

Type boorkop

Er bestaan verschillende boorkoppen. Hierdoor past niet iedere boor op elke boorkop. Een boormachine is uitgerust met een tandkransboorkop of een snelspansysteem. Een zwaardere machine zoals een boorhamer of een kolomboormachine maakt gebruik van een SDS, SDS Plus of SDS Max boorkop. Al deze boren hebben een andere aansluiting. Let hier goed op!

Materiaal en coating van de boor

Een boor bestaat uit een bepaald materiaal en heeft een coating. Beiden hebben invloed op op de kwaliteit van de boor.

Boren worden gemaakt van of staal, chroomvanadium, titaniumcarbid of kobalt. Een stalen boor is goed voor zachte materialen zoals hout en kunststof. Metalen zoals kobalt en titaniumcarbid zijn nodig voor de hardste metalen zoals roestvrij staal.

Harde materialen vragen ook om een sterke coating. Dat geeft de boor een langere levensduur. Zo zijn metaalboren voorzien van een snelstaal coating. Je herkent dit aan de afkorting HSS. Deze coating is ijzersterk! Een andere sterke coating voor een metaal- en steenboren is titanium.

Boordiameter

De boordiameter geeft het formaat van het boorgat aan. Vooral wanneer je naar een boor met een specifieke diameter zoekt, is het belangrijk dat je kijkt of de juiste wel in je nieuwe borenset zit.

Inclusief bits en toebehoren?

De beste boorset bevat ook bits die op de beste schroefmachine passen. Zo werk je gemakkelijk met elk type schroef.

Er zijn 4 soorten schroefkoppen: sleufkop, kruiskop, imbus en een vierkante kop. Al deze koppen vragen om een ander bit. Naast de bits bevat een goede boorset ook (magnetische) bithouders en doppensleutels.

Specificaties van borensets naast elkaar

Type boorGeschikt voor materiaal
1Bosch Schroefborenset - BoorsetBekistings- en installatieboorHout
2Bosch 15-delige BorensetPlaatboorHout , Metaal , Steen
3Makita Bitset - 31-deligSpeedboorHout
4Bosch 41-delige Bit- en BorensetVerzinkboorAluminium , Beton , Kunststof , Metaal , Steen , Hout
5DeWalt 100-delige boren- en bitset zwartVerzinkboorAluminium , Beton , Kunststof , Metaal , Steen , Hout

Bosch Schroefborenset - Boorset

Type boor: Bekistings- en installatieboor

Geschikt voor materiaal: Hout

Bosch 15-delige Borenset

Type boor: Plaatboor

Geschikt voor materiaal: Hout , Metaal , Steen

Makita Bitset - 31-delig

Type boor: Speedboor

Geschikt voor materiaal: Hout

Bosch 41-delige Bit- en Borenset

Type boor: Verzinkboor

Geschikt voor materiaal: Aluminium , Beton , Kunststof , Metaal , Steen , Hout

DeWalt 100-delige boren- en bitset zwart

Type boor: Verzinkboor

Geschikt voor materiaal: Aluminium , Beton , Kunststof , Metaal , Steen , Hout

Veelgestelde vragen over borensets

Heb je nog vragen over borensets? Ik beantwoord hieronder een paar van de meestgestelde.

Hoe boor je veilig?

Boren lijkt een makkelijke klus, maar als je niet goed oplet, brengt het risico's met zich mee. Boor je in de muur of het plafond? Controleer de ondergrond dan met een leidingzoeker.

Draag ook persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril, gehoorbescherming en handschoenen. Houd de boormachine goed met twee handen vast en neem tussendoor voldoende rust. Zo voorkom je ongelukken!

Hoe slijp je een boor?

Het vereist goed onderhoud om zo lang mogelijk van de beste borenset te genieten. Na gebruik wordt een boor minder scherp. Zodra je dit merkt, is het goed om de boor te slijpen. Dit doe je met een boorslijpmachine.

Conclusie

Ik hoop dat je snel de beste borenset in huis hebt voor al je klussen. Ga je voor een startersset of een uitgebreide koffer? Bij twijfel raad ik je de top 5 hierboven aan! Als je meer wilt weten of zelf tips hebt, laat het ons hieronder weten. ⤵️

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up