menu
close
Categorieën

Verwijder Snel en Eenvoudig Onkruid met de Beste Bosmaaier

Man maait gras met bosmaaier

Een tuin bestaat niet enkel uit gras. Ook onkruid, struikgewas en andere planten groeien alle kanten op. Wanneer je dit wilt maaien, vraagt het om solide gereedschap. Maai het daarom met de beste bosmaaier! Zo geniet je in een handomdraai van een verzorgde tuin.

Kies hieronder alvast een model uit onze top 3, of lees verder voor meer informatie over bosmaaiers.

FUXTEC bosmaaier accu 20V

FUXTEC bosmaaier accu 20V
Maaidiameter: 25
Trimwijze: Draad
Bekijk op Bol.com

Borg Krachtige 52cc benzine bosmaaier

Borg Krachtige 52cc benzine bosmaaier
Geluidsniveau: 96 dB
Maaidiameter: 43
Brandstof: Benzine
Trimwijze: Draad of mes
Bekijk op Bol.com

Bosch AFS 23-37

Bosch AFS 23-37
Geluidsniveau: 97 dB
Maaidiameter: 23
Brandstof: Elektriciteit
Snoerlengte: 30 cm
Trimwijze: Draad of mes
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een bosmaaier aanschaffen?

Wie een tuin heeft, moet om de zoveel tijd de handen uit de mouwen steken om onkruid en ongewenst gras uit de weg te ruimen ... behalve als je kunstgras in je tuin hebt. 😉

Het gazon maai je met een grasmaaier of de beste robotmaaier, maar wat doe je met die vervelende randen vol met stug onkruid en struikgewas? Die maai je met een bosmaaier!

Een bosmaaier is een draagbare grasmaaier. Je zet hem in op moeilijk te maaien plekken in je tuin, bijvoorbeeld aan randen en rondom palen of hekken. Een bosmaaier lijkt op een grastrimmer, maar is sterker.

Waar je de beste grastrimmer inzet voor lichte maaiklussen, maait een bosmaaier ook stugge en dikke begroeiing. Denk hierbij aan hoog gras met onkruid en klein struikgewas ertussen. Zelfs dunne takken van houtachtige beplanting zijn voor een bosmaaier geen probleem. 🌳✨

Hoe sterk een bosmaaier is en waarvoor je hem inzet verschilt per model. Lees daarom verder in deze koopgids voor meer informatie!

Een bosmaaier waarmee gras gemaaid wordt.

Koopgids: hoe kies ik de beste bosmaaier?

Hier vind je de koopgids, die je helpt bij het kiezen van de beste bosmaaier!

Aandrijving

Een belangrijke specificatie van je bosmaaier is het type aandrijving. Kies tussen een bosmaaier op benzine, accu of elektriciteit. Hieronder lees je meer over de onderlinge verschillen. 👇

Benzine

Een bosmaaier op benzine werkt lang aan één stuk door. Het is de perfecte bosmaaier voor zwaardere klussen.

De meeste bosmaaiers op benzine hebben een tweetakt (2-takt) motor. Hiervoor heb je een mengsmering nodig. Dit is een brandstofmengsel gemaakt van benzine en smeerolie.

De exacte verhouding die je nodig hebt, vind je terug in de handleiding van het apparaat. Het is belangrijk dat je hiervoor de juiste verhouding gebruikt!

Accu

Een bosmaaier op accu heeft geen snoer. Dit maakt hem mobiel. Zo werk je snel door, ook als er geen stopcontact in de buurt is. Het nadeel van een accu is dat de bosmaaier minder vermogen heeft en dat je de accu moet opladen.

Bovendien zijn accu's kwetsbaar: in de winter bewaar je de accu op een warme en droge plaats om schade te voorkomen. Laat de accu liever niet in de schuur liggen!

Elektrisch

Het voordeel van een elektrische grasmaaier met snoer? Hij weegt minder dan een exemplaar op accu, omdat het gewicht van de accu ontbreekt.

Daarnaast is een elektrische grasmaaier milieuvriendelijk, geluidsarm en krachtig. Ook is hij veiliger dan een model met motor, door de afwezigheid van brandbare vloeistof.

Het nadeel van deze grasmaaier is het snoer waar je rekening mee moet houden. Bij sommige modellen is het snoer bewust kort en gebruik je een verlengkabel . Als je dan toch een draad raakt, is het waarschijnlijk het verlengsnoer en blijft de kabel van het apparaat zelf heel.

Naast een elektrische bosmaaier hoort een elektrische grasmaaier. Duurzaam grasmaaien is met dit duo een peulenschil!

Trimwijze: maaidraad of mes

Een bosmaaier maakt gebruik van een draad of mes. Sommige modellen gebruiken zelfs beiden. Bij deze bosmaaiers is het wel belangrijk dat je weet hoe je makkelijk tussen de ene en andere manier wisselt.

Een bosmaaier met draad werkt prima voor het maaien van stevig gras met onkruid. De draad in de kop is meestal nylondraad. Hoe steviger het gras dat je maait, hoe dikker de draad moet zijn. Als de draad versleten is vervang je hem en ga je meteen weer aan de slag.

Zoek je een krachtige bosmaaier voor het maaien van struikjes en planten? Kies dan voor een mes. Een mes is simpelweg steviger dan een draad. Daarnaast is een mes een betere keuze voor het maaien van houtachtige beplanting, zoals kleine struiken. 🌿

Maaibreedte

Hoe groter de maaibreedte, hoe sneller je werkt. Gemiddeld ligt de maaibreedte voor een bosmaaier tussen de 20 cm en 30 cm. Er bestaan ook uitschieters met een groter bereik. Een brede maaibreedte is vooral belangrijk wanneer je grote oppervlakten maait.

Vermogen

Het vermogen bepaalt grotendeels de kracht van een bosmaaier en verschilt per model. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de bosmaaier is.

Bij een model met benzinemotor heeft de inhoud van de motor een grote invloed op het vermogen. Dit wordt uitgedrukt in de cilinderinhoud (cc). Bij elektrische trimmers drukken we vermogen uit in watt en bij een bosmaaier op accu in volt.

De 5 beste bosmaaiers op een rij

1. FUXTEC bosmaaier accu 20V

1. FUXTEC bosmaaier accu 20V
Maaidiameter: 25
Trimwijze: Draad

2. Borg Krachtige 52cc benzine bosmaaier

2. Borg Krachtige 52cc benzine bosmaaier
Geluidsniveau: 96 dB
Maaidiameter: 43
Brandstof: Benzine
Trimwijze: Draad of mes

3. Bosch AFS 23-37

3. Bosch AFS 23-37
Geluidsniveau: 97 dB
Maaidiameter: 23
Brandstof: Elektriciteit
Snoerlengte: 30 cm
Trimwijze: Draad of mes

4. TIMBERPRO – 2in1 Bosmaaier Kantenmaaier

4. TIMBERPRO – 2in1 Bosmaaier Kantenmaaier
Maaidiameter: 0.24
Brandstof: 2takt
Snoerlengte: 0 m
Trimwijze: Draad of mes

5. TIMBERPRO Bosmaaier 2-in-1 benzine

5. TIMBERPRO Bosmaaier 2-in-1 benzine
Geluidsniveau: 78 dB
Maaidiameter: 30
Brandstof: 2takt
Snoerlengte: 0 m
Trimwijze: Draad of mes

Gebruiksgemak

Extra functies en accessoires verhogen het gebruiksgemak van een bosmaaier.

Je kiest bijvoorbeeld voor een draaibare kop. Een bosmaaier met een draaibare kop is wendbaar. Daarnaast kun je de bosmaaier kantelen. Zo is het eenvoudiger om bepaalde hoekjes en moeilijke plekken te bereiken.

Naast een draaibare kop kun je ook kiezen voor een telescopische steel. 🔭 Dit is een uitschuifbare steel waarmee je de bosmaaier langer of korter maakt. Zo pas je de werkhoogte aan op je lengte.

Een draagriem (harnas) maakt het gebruik van je bosmaaier makkelijker. Meestal krijg je de draagriem direct bij de machine, maar het is ook mogelijk om achteraf nog een te kopen.

Verschillende handvaten maken je klus ook makkelijker. Ga voor een fietsstuur handvat voor extra grip en comfort. Dit is vooral handig bij zwaardere machines.

Een andere optie is een d-beugel handgreep. Dit is een ruime handgreep in de vorm van een D. Dit type handgreep is handig voor lichtere machines.

Welk onderhoud heeft een bosmaaier nodig?

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je bosmaaier. Maak bijvoorbeeld na gebruik de beschermkap van de bosmaaier schoon met een droge doek of allesreiniger.

Daarnaast controleer je voor en na elk gebruik of het snoeimes of de snoeidraad nog goed zit. Zo werk je de volgende keer lekker door.

Een belangrijk onderdeel van een bosmaaier is het snijwerk. Wanneer je het apparaat een tijd gebruikt, wordt de draad of het mes uiteindelijk bot. Dan is het tijd om de maaidraad of het mes te vervangen. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Lichtgroene grassprieten

Draad vervangen

De draad van een bosmaaier vervangen is niet moeilijk, maar vergt wel wat verdieping vooraf. De methode is bij elke bosmaaier ongeveer hetzelfde. Raadpleeg de handleiding van je apparaat om zeker te weten dat je het goed doet.

Zorg er om te beginnen voor dat het apparaat uit is. Haal het deksel van de spoel af en haal de spoel uit de maaier. Verwijder eerst de oude maaidraad indien nodig.

Vouw de nieuwe maaidraad dubbel en leg het midden van de draad in de middelste inkeping. Draai de twee stukken draad één voor één in de juiste richting. De richting staat aangegeven op de spoel.

Hierna verbind je de kop weer met de spoel. Druk de uiteindes van het maaidraad in beide uitsparingen van het deksel. Controleer of alle onderdelen goed vastzitten en druk ze goed aan.

Mes vervangen

Wanneer je een machine met een mes hebt, wordt deze na een tijdje ook bot. Nieuwe messen aanschaffen en plaatsen kun je in principe zelf. Heb je hier geen ervaring mee? Dan laat je het beter aan een professional over.

Het beste onderhoudsadvies vind je terug in de handleiding van je apparaat. Vergeet deze daarom niet te lezen voordat je het apparaat gebruikt of onderdelen vervangt.

Prijskaartje

In vergelijking tot een grastrimmer is een bosmaaier duurder. De reden hiervoor is dat een bosmaaier krachtiger is. De goedkoopste modellen heb je in huis vanaf iets meer dan €100.

Duurdere modellen zijn veelal sterker en hebben meer functies en andere extra's, waardoor ze meer gebruiksgemak bieden. Werk je lang aan één stuk door of gebruik je de maaier vaak? Kies dan voor kwaliteit.

Tips voor veilig gebruik van je bosmaaier

Wanneer je een bosmaaier voor het eerst gebruikt, is het belangrijk dat je weet hoe dit moet. Hier zijn een aantal gebruikstips:

  • Gebruik je dominante hand. Als je rechtshandig bent houdt je de bosmaaier aan je rechterzijde.
  • Ga stevig met beiden benen op de grond staan zodat je je balans behoudt.
  • Pas op voor stenen, kuilen en andere obstakels.
  • Maak tijdens het maaien een vegende beweging, van links naar rechts.
  • Gebruik een draagriem zodat je niet al het gewicht met je armen tilt.
  • Draag een goede veiligheidsbril en gehoorbescherming.
Pas op voor je ogen - Tijdens het maaien kunnen takken of andere plantendelen opspringen en in je ogen terechtkomen. Draag daarom altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen. 

Geluidsniveau

Welk apparaat je ook kiest: een bosmaaier maakt veel geluid. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB).

Sommige apparaten hebben een geluidsniveau van meer dan 100 decibel! Gebruik de bosmaaier daarom in ieder geval niet in de vroege ochtend om je buren te vriend te houden. Het dragen van de beste gehoorbescherming is bovendien geen overbodige luxe.

Specificaties van bosmaaiers naast elkaar

Hier vind je de belangrijkste specificaties naast elkaar in een handig overzicht. Vergelijk en kies!

MaaidiameterTrimwijzeBrandstofSnoerlengte
1FUXTEC bosmaaier accu 20V25Draad
2Borg Krachtige 52cc benzine bosmaaier43Draad of mesBenzine
3Bosch AFS 23-3723Draad of mesElektriciteit30 cm
4TIMBERPRO – 2in1 Bosmaaier Kantenmaaier 0.24Draad of mes2takt0 m
5TIMBERPRO Bosmaaier 2-in-1 benzine30Draad of mes2takt0 m

FUXTEC bosmaaier accu 20V

Maaidiameter: 25

Trimwijze: Draad

Borg Krachtige 52cc benzine bosmaaier

Maaidiameter: 43

Trimwijze: Draad of mes

Brandstof: Benzine

Bosch AFS 23-37

Maaidiameter: 23

Trimwijze: Draad of mes

Brandstof: Elektriciteit

Snoerlengte: 30 cm

TIMBERPRO – 2in1 Bosmaaier Kantenmaaier

Maaidiameter: 0.24

Trimwijze: Draad of mes

Brandstof: 2takt

Snoerlengte: 0 m

TIMBERPRO Bosmaaier 2-in-1 benzine

Maaidiameter: 30

Trimwijze: Draad of mes

Brandstof: 2takt

Snoerlengte: 0 m

Veelgestelde vragen over bosmaaiers

Hier vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. 🤔

Wat is een bosmaaier?

Een bosmaaier is een aangedreven tuingereedschap dat je gebruikt voor het maaien van hoog gras, onkruid en kleine struiken. Het apparaat doet dit met een draad of mes. De bosmaaier is een sterk tuingereedschap dat zelfs kleine, houtachtige struiken trimt.

Hoe wikkel je de draad om een bosmaaier?

Wanneer de maaidraad van je bosmaaier toe is aan vervanging, wikkel je nieuwe draad in.

De methode is bij elke bosmaaier in grote lijnen hetzelfde, maar details verschillen per model. Raadpleeg daarom altijd de handleiding wanneer je een onderdeel zoals de maaidraad plaatst of verwisselt.

Zorg om te beginnen dat het apparaat uit is. Haal het deksel van de spoel af en haal de spoel uit de maaier. Verwijder eerst de oude maaidraad indien die erin zit.

Vouw de maaidraad dubbel en leg het midden van de draad in de middelste inkeping. Spoel de twee stukken draad één voor één in de juiste draairichting. De richting vind je terug op het spoel of in de handleiding.

Hierna verbind je de kop weer met de spoel. Druk de uiteindes van de maaidraad in beide uitsparingen van het deksel. Controleer of alle onderdelen goed vastzitten en druk ze goed aan. Onderstaande video legt het je nog een keer uit!

Wat is het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer?

Een bosmaaier is krachtiger dan een grastrimmer. Waar je de beste grastrimmer inzet voor lichte maaiklussen, maait een bosmaaier ook stugge en dikkere begroeiing. Denk hierbij aan dik, hoog gras met onkruid en klein struikgewas. Dunne takken van houtachtige beplanting zijn voor een bosmaaier geen probleem.

Conclusie

Een bosmaaier is een handig gereedschap voor een mooie tuin. Je maait randen en hoeken met gemak, zelfs als er een flinke laag onkruid staat.

Hopelijk heb je met behulp van deze koopgids je nieuwe bosmaaier gevonden! Vond je dit artikel nuttig? Laat het hieronder weten door het feedback formulier in te vullen. Bedankt voor het lezen. 👋

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up