menu
close
Categorieën

De Beste Broodbakmachine maakt het Lekkerste Brood

De beste broodbakmachine in een keuken

Hoe ziet jouw perfecte ochtend eruit? Word je wakker met het geluid van vogels, schijnt de zon door je raam óf vult de geur van versgebakken brood je huis? Dat laatste is gelukkig mogelijk met de beste broodbakmachine! Hiermee bak je thuis gemakkelijk vers brood op elk moment van de dag. Lees snel verder, want de top 5 staat hieronder voor je klaar!

Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus

Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus

Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

Breville BBM800XL Custom Loaf Bread
Bekijk op Bol.com

Waarom een broodbakmachine aanschaffen?

In Nederland houden we van ons brood. Een boterham smeren is makkelijk, snel en lekker. Zelf brood bakken kost echter veel tijd en moeite: met het kneden en rijzen ben je wel eventjes zoet. Gelukkig is dit tijdrovende klusje met een broodbakmachine verleden tijd! Je hebt geen spierkracht nodig, want de broodbakmachine doet al het werk.

Met een broodbakmachine geniet je elke dag van versgebakken brood. Het enige wat je nodig hebt zijn de ingrediënten en een beetje geduld - voor één brood zo'n 2 á 3 uur. Je bespaart veel tijd, want je brood bakt terwijl jij andere dingen doet.

Brood uit de supermarkt bevat meestal conserveringsmiddelen en veel zout. Om deze reden is het gezonder om je eigen brood te bakken. Ook voor mensen met een glutenvrij of zoutarm dieet is een broodbakmachine een uitkomst, want je weet precies wat er in je brood zit.

Niet alleen brood, maar ook cakedeeg, pizzadeeg en pastadeeg behoren tot de vele mogelijkheden van de broodbakmachine. Lees snel verder voor de beste broodbakmachine!

gesneden bruin brood op broodplank

Koopgids: hoe kies ik de beste broodbakmachine?

Met deze koopgids weet je precies waar je op let bij het kiezen van de beste broodbakmachine.

Zo werkt een broodbakmachine

Allereerst leg ik uit hoe een broodbakmachine precies werkt. Een broodbakmachine werkt met drie fasen: kneden, rijzen en bakken. Een broodbakmachine wisselt automatisch van fase. Nadat je de ingrediënten hebt toegevoegd, gaat de broodbakmachine mengen. Kneedvleugels op de bodem van het bakblik doen dit. Elke broodbakmachine heeft er één of twee.

Na het mengen begint de machine met het rijzen. De temperatuur verhoogt en het deeg rijst. Rijzen wisselt een paar keer af met kneden. Vervolgens bakt de machine het brood. Na 2 á 3 uur is je brood klaar. Dit merk je doordat er een lampje aanspringt of een alarm afgaat. Haal het bakblik uit het apparaat en laat het afkoelen voordat je geniet van je verse brood! 🥖

Wat voor een brood wil je bakken?

Voordat je je verder verdiept in de verschillende broodbakmachines, is het belangrijk om je af te vragen wat voor brood je wilt bakken. Groot of klein? Met zaden of zonder? Glutenvrij of niet? Met deze vragen kies je een broodbakmachine die precies aan je wensen voldoet.

Grootte van je brood

Voordat je begint met bakken is het handig om te weten voor hoeveel personen je brood maakt. Met een broodbakmachine kun je de grootte van het brood instellen. Je kiest doorgaans tussen drie maten: klein, gemiddeld en groot. De afmetingen van het bakblik bepalen de afmetingen van het brood. Sommige broodbakmachines bakken zelfs twee kleine broden tegelijk.

Een klein brood weegt gemiddeld zo'n 750 gram. Een brood van gemiddeld formaat weegt zo'n 1000 gram. Heb je een groot huishouden of wil je écht uitpakken? Kies dan voor het grootste brood van zo'n 1500 gram.

Ter referentie: een brood uit de supermarkt weegt 800 á 1000 gram. Houd er rekening mee dat een brood uit een broodbakmachine een andere vorm heeft dan een brood uit de supermarkt.

"Een klein brood weegt gemiddeld zo'n 750 gram. Een normale grootte brood weeg zo'n 1000 gram. Heb je een groot huishouden of wil je écht uitpakken? Kies dan voor het grootste brood van zo'n 1500 gram."

Het perfecte brood: korstkleur en toevoegingen

Het perfecte brood is voor iedereen anders. De één houdt van bruin brood met zaden en de ander geeft de voorkeur aan krentenbrood.

Een broodbakmachine heeft verschillende functies om je brood precies te bakken zoals je wenst. Zo kun je met een instelbaar bruiningsniveau kiezen welke kleur de korst van je brood krijgt. Je kiest dan tussen licht, middeldonker en donker.

Daarnaast is het ook mogelijk om verschillende ingrediënten, zoals pitten, zaden of gedroogd fruit toe te voegen. Sommige broodbakmachines hebben een zoemer die afgaat zodra je de extra ingrediënten dient toe te voegen. Andere machines hebben bakjes waar je de extra ingrediënten in doet, die de machine zelf aan het deeg toevoegt.

Hoe regelmatig wil je bakken?

De één bakt vijf keer per week een vers brood, terwijl de ander het apparaat alleen in het weekend gebruikt. Wanneer je de broodbakmachine vaker gebruikt, is het handig om een apparaat te kiezen met veel gebruiksgemak.

De 5 beste broodbakmachines op een rij

1. Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

1. Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

2. Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus

2. Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus

3. Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

4. Panasonic SD-YR2540 Bread Maker

4. Panasonic SD-YR2540 Bread Maker
Vermogen: 550 W
Aantal programma's: 32

5. Amazon Basics Bread Machine BM1349-UL-B

5. Amazon Basics Bread Machine BM1349-UL-B

Programma's

Een broodbakmachine beschikt over verschillende programma's. Deze programma's zijn ontworpen voor het maken van verschillende broodproducten zoals cakedeeg, glutenvrij brood, pizzadeeg, pasta deeg, vezelrijk brood en speltbrood. Zin in zelfgemaakte pasta? Dan is naast de beste broodbakmachine een pastamachine ook handig!

De programmaduur verschilt per programma. Wanneer je niet veel tijd hebt kies je een snel programma. Hiermee maak je in de helft van de tijd je verse brood. Daarnaast hebben sommige broodbakmachines een jamprogramma. Hiermee maak je zelf jam voor op je brood!

Programmeerbare bakprogramma's

Ben je niet bang om nieuwe dingen te proberen? Kies dan voor een programmeerbare broodbakmachine. Met een programmeerbaar bakprogramma bepaal je zelf de tijd van het kneden, rijzen en bakken. Hiermee ben je vrij om te experimenteren met verschillende recepten – perfect voor elke hobbykok.

Glutenvrij brood

Eet je glutenvrij? Een broodbakmachine is dan een uitkomst, want je bepaalt zelf welke ingrediënten je in de machine stopt. Zo weet je zeker dat het brood glutenvrij en naar smaak is. Er zijn zelfs broodbakmachines die alleen glutenvrij bakken.

Recept: zo bak je brood in een broodbakmachine

Brood bakken met een broodbakmachine is mogelijk op twee manieren: met broodmix of met losse ingrediënten. Met een broodmix is het makkelijker, maar met losse ingrediënten bereid je het brood meer naar jouw smaak.

Met broodmix

Gebruik je broodmix? Check de verpakking voor je begint. Soms moet je zout, gist of water toevoegen aan de broodmix. Volg altijd de instructies op de verpakking.

Met losse ingrediënten

Met losse ingrediënten heb je meer invloed op de smaak en textuur van je brood. Voor een standaard brood heb je meel, water, zout en gist nodig. Ook is het mogelijk om broodverbeteraar toe te voegen, zodat je brood luchtiger is en meer lijkt op een bakkersbrood.

Met dit recept maak je in een handomdraai een lekker brood:

Benodigdheden:

 • 500 gram meel
 • 4 gram gist
 • 10 gram zout
 • 300 milliliter (gram) water
 • Eventueel: 15 gram boter

Stappenplan:

 1. Weeg 500 gram meel of bloem af en voeg het toe aan de broodbakmachine.
 2. Weeg 4 gram gist en 10 gram zout af en voeg het toe aan het meel.
 3. Weeg 300 milliliter water af en voeg het toe. Voeg hier eventueel 15 gram boter aan toe.
 4. Selecteer het juiste programma, stel de grootte en het bruiningsniveau in en zet de machine aan.
 5. Wanneer het brood klaar is verwijder je de kneedhaken en laat je het afkoelen.

In het begin merk je misschien dat het brood niet helemaal is zoals je het had verwacht. Brood bakken met losse ingrediënten is niet altijd even makkelijk. Om een lekker brood te creëren is het belangrijk om te letten op de ingrediënten.

Zorg voor verse ingrediënten en laat ze altijd op kamertemperatuur komen. Weeg daarnaast de ingrediënten altijd goed af. Als laatste is het nodig om de ingrediënten in de juiste volgorde toe te voegen.

Gebruik van timer - Wanneer je brood wil bakken terwijl je nog op één oor ligt is het beter om je ingrediënten in de juiste volgorde toe te voegen. Het belangrijkste is dat de gist droog blijft. Voeg daarom eerst water en zout toe aan het bakblik. 

Hierna voeg je de bloem toe, waarbij je het water helemaal bedekt. Als laatste voeg je de gist toe, bovenop het droge meel. Met deze methode ben je verzekerd van een lekker brood in de ochtend! 

Snoerlengte

De snoerlengte is een andere specificatie om op te letten. Wanneer je weinig stopcontacten in de keuken hebt, is het misschien belangrijk om een lang snoer te hebben. Om je broodbakmachine na gebruik gemakkelijk op te bergen is het verstandig om daarnaast te kiezen voor een apparaat met snoeropbergruimte.

Handige snufjes

Een broodbakmachine is net zoals de beste keukenmachine een handig apparaat in elke keuken: met deze extra functies ben je verzekerd van optimaal gebruiksgemak!

Timer

Met een timer stel je de broodbakmachine zo in dat hij begint wanneer jij wilt. Zo is het mogelijk om de broodbakmachine 's nachts te laten beginnen, zodat je in de ochtend wakker wordt met de geur van versgebakken brood.

Warmhoudfunctie

Met een warmhoudfunctie blijft je brood warm wanneer het programma al is afgelopen. Het is daarom geen probleem als je je een keertje verslaapt.

Rond brood op theedoek

Deksel met kijkvenster

Een deksel met kijkvenster laat je meekijken naar het bakproces. Zo kun je precies zien in welke fase je brood zich bevindt en of hij al mooi bruin is. 🍞

Cool wall

Een cool wall of koele wand is een functie die ervoor zorgt dat de buitenkant van je broodbakmachine koel blijft. Hierdoor is het veilig om de buitenkant aan te raken. Handig én veilig wanneer je kinderen hebt.

Anti-aanbaklaag

Een anti-aanbaklaag in het bakblik laat je brood niet vastplakken. Het brood is hierdoor makkelijk uit de vorm te halen en het bakblik maak je vervolgens makkelijk schoon.

Hoe maak je een broodbakmachine schoon?

Na het bakken is het belangrijk om de broodbakmachine schoon te maken. Helaas zijn veel broodbakmachines niet vaatwasserbestendig. Weet je niet waar je begint met schoonmaken? Met dit stappenplan maak je je broodbakmachine eenvoudig schoon:

 1. Schakel het apparaat uit en laat het afkoelen.
 2. Begin met het verwijderen van kleine stukjes korst die zijn blijven plakken in het bakblik.
 3. Verwijder hierna de deeghaak en laat deze weken in warm water.
 4. Verwijder het bakblik en maak deze schoon met warm water en afwasmiddel. Maak nu ook de deeghaak schoon met een sopje.
 5. Reinig eventueel de binnenkant van de broodbakmachine met ovenreiniger. Bescherm hierbij wel het verwarmingselement. Wanneer het verwarmingselement vies is, maak je dit schoon door de broodbakmachine een programma te laten doorlopen zonder inhoud.
 6. Maak eventueel het display schoon met een nat doekje en wat zeep. Klaar is kees!

Specificaties van broodbakmachines naast elkaar

Aantal programma's
1Breville BBM800XL Custom Loaf Bread
2Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus
3Breville BBM800XL Custom Loaf Bread
4Panasonic SD-YR2540 Bread Maker32
5Amazon Basics Bread Machine BM1349-UL-B32

Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

Zojirushi Home Bakery Virtuoso Plus

Breville BBM800XL Custom Loaf Bread

Panasonic SD-YR2540 Bread Maker

Aantal programma's: 32

Amazon Basics Bread Machine BM1349-UL-B

Aantal programma's: 32

Veelgestelde vragen over broodbakmachines

Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over broodbakmachines.

Hoe werkt een broodbakmachine?

Een broodbakmachine is een apparaat dat volautomatisch brood voor je maakt. Je voegt de ingrediënten toe, selecteert het programma en de machine doet de rest. De kneedvleugels op de bodem van het bakblik mengen de ingrediënten en maken het brooddeeg.

Hierna verhoogt de temperatuur waardoor het brood rijst. Het rijzen wisselt, afhankelijk van het programma, een paar keer af met kneden. Als laatste bakt de machine je brood af. Na ongeveer 2 tot 3 uur geniet van je verse brood. Kook je graag en heb je de smaak te pakken? Een goede ijsmachine maakt je keuken af!

Waarom zakt mijn brood in de broodbakmachine?

Dit heeft één van deze twee oorzaken: teveel gist of teveel water in het recept. In de meeste gevallen is teveel water de boosdoener. Gebruik in je volgende recept 10 tot 20 ml water minder en het probleem is waarschijnlijk opgelost.

Hoe warm wordt een broodbakmachine?

Een broodbakmachine bakt je brood op een temperatuur tussen de 90 - 120 °C. De temperatuur verschilt per programma.

Waarom heeft een broodbakmachine een glutenvrij programma?

Glutenvrij brooddeeg is zwaarder en plakkeriger dan ander deeg. Hier is het glutenvrije broodbakprogramma op aangepast.

Conclusie

Met de beste broodbakmachine ben je helemaal klaar voor je perfecte ochtend. Want zeg nou zelf: wat is beter dan de geur van versgebakken brood? Hierboven staan de beste broodbakmachines op een rijtje: sla snel je slag!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up