menu
close
Categorieën

Je Kleintje Slaapt Heerlijk op het Beste Campingbedje

Moeder en kind zijn aan het kamperen

Op reis met je baby is ontzettend fijn, maar ook een hele uitdaging! Het beste campingbedje maakt het reizen met je kleintje een stuk eenvoudiger, doordat hij makkelijk op te vouwen is en tóch een fijne, veilige plek voor je baby biedt.

In dit artikel vind je de top 5 beste campingbedjes van dit moment en een koopgids die antwoord geeft op de belangrijkste vragen!

Teton Sports Outfitter XXL

Teton Sports Outfitter XXL

Coleman Pack-Away Camping Cot

Coleman Pack-Away Camping Cot
Bekijk op Bol.com

Coleman Camping Air Mattress Cot

Coleman Camping Air Mattress Cot
Bekijk op Bol.com

Waarom een campingbedje aanschaffen?

Een baby slaapt veel in het eerste levensjaar. Dit ritme van slapen en eten gaat ongestoord door wanneer je op reis gaat, wat maakt dat dit een goede planning en de juiste hulpmiddelen vereist. Een campingbedje is daarom ook onmisbaar tijdens het reizen. Zo geef je je kindje een veilige plek om te slapen en te spelen. 🧸

Een campingbedje is niet alleen handig terwijl je zelf op reis gaat met je kleintje. Ook wanneer je baby uit logeren gaat en de oppas er geen bezit, biedt het beste campingbedje een uitkomst. Je neemt gemakkelijk het campingbedje mee waardoor je baby overal goed slaapt.

Daarnaast beschikken de campingbedjes over een eenvoudig uitklapsysteem, waardoor je ze gemakkelijk in- en uit elkaar haalt. Net als dat je de beste slaapzak makkelijk uitpakt en opbergt, doe je hetzelfde met zo'n campingbedje. Dat maakt het gebruik ervan meteen lekker laagdrempelig.

Inklapbaar versus demonteerbaar

In de zoektocht naar het perfecte campingbedje vind je twee typen: inklapbare- en demonteerbare campingbedjes. Beide soorten neem je gemakkelijk mee op reis, maar er zitten wat verschillen in het in- en uitelkaar halen.

Demonteerbare bedjes komen met enkele losse onderdelen die je vast dient te maken wanneer je het bedje opzet. Het bedje staat stevig, wat het comfortabel maakt voor je baby. De onderdelen geven steun op kwetsbare plekken, zoals de zijkanten, waardoor het bedje niet wiebelt wanneer je baby zich beweegt.

Het monteren van dit bedje neemt overigens niet meer dan een paar minuten in beslag en is vrij eenvoudig. Dit type bedje is ideaal wanneer je langere tijd op dezelfde plek overnacht.

Inklapbare campingbedjes zet je nóg eenvoudiger op. De inklapbare wiegjes beschikken over een onderstel dat je eenvoudig inklapt. Om ze op te vouwen, druk je op een knop of gebruik je een ander simpel vouwsysteem. Zo zet je het bedje gemakkelijk in de auto of in de kast. Daarnaast wegen deze bedjes heel weinig, waardoor je ze gemakkelijk meeneemt.

Wel zijn ze in verhouding iets instabieler dan demonteerbare bedjes. Al die bewegende onderdelen van het vouwstelsel hebben nu eenmaal enige speling nodig, zodta alles uiteindelijk goed op elkaar aansluit.

Tent-bedje in het gras

Soorten campingbedjes

Naast de keuze tussen demonteren of inklappen, is er ook verschil in het soort campingbedje. Ik zet de drie meest voorkomende bedjes voor je op een rij.

  • Stabiel bedje. Dit type bed is meestal een demonteerbaar type. Het bedje is stabiel en stevig, maar daardoor ook zwaarder – rond de 10 kilo. Ook monteer en demonteer je ze niet altijd even gemakkelijk. Daardoor is dit bedje niet geschikt voor lange wandelingen of een reis, waarbij het bed vaak en snel in elkaar gezet wordt.
  • Snelopzetbedje. Dit type bed is meestal inklapbaar. Het campingbedje opzetten gebeurt hierbij dan ook snel en eenvoudig. Dit soort campingbedjes staan ook wel bekend als 'pop-upbedjes'. Ze zijn veruit de beste optie voor reizen waarbij je je regelmatig verplaatst en veel loopt. De bedjes wegen ook niet veel – tussen de 3 en 6 kilo.
  • Tentbedje. Ook dit bedje is inklapbaar. Hij dankt zijn naam aan de vorm: het bedje lijkt op een tentje, net als dit bedje van Deryan Luxe. Vaak zet je dit nog sneller op dan het snelopzetbedje, doordat je hem in letterlijk één beweging uit- en inklapt. De tentjes wegen daarbij ook heel weinig.
  • Campingbox. De campingbox is een vierkant bedje dat lijkt op een box. Dit geeft het bedje een dubbele functie: de baby slaapt erin, maar heeft ook een veilige speelomgeving. Deze bedjes neem je helaas iets lastiger mee door het grote formaat en zwaardere gewicht. Dit maakt het campingbedje geschikt voor autovakanties.

De 5 beste campingbedjes op een rij

1. Teton Sports Outfitter XXL

1. Teton Sports Outfitter XXL

2. Coleman Pack-Away Camping Cot

3. Coleman Camping Air Mattress Cot

4. Coleman Trailhead II

5. Marchway Ultralight Folding Camping Cot

5. Marchway Ultralight Folding Camping Cot

Koopgids: hoe kies ik het beste campingbedje?

Inmiddels weet je dat er verschillende soorten campingbedjes bestaan, ieder met hun voor- en nadelen. Dit is echter niet het enige waar je op moet letten: kleinere individuele verschillen verdienen ook je aandacht. Om je de juiste keuze te laten maken, zet ik de belangrijkste onder elkaar. 📝

Formaat

Het formaat is een van de belangrijkste zaken om op te letten. Bekijk vooraf hoe groot het bedje is, zowel wanneer het opgevouwen is als wanneer hij rechtop staat.

Hieraan lees je indirect af waar je het bedje zoal kunt gebruiken en opbergen – in je hotelkamer, een gastenvertrek of zelfs in een tent. Het handigste is een model dat compact en niet zwaarder dan 8 kg is, vooral als je het bedje vooral op de camping wilt gebruiken. Je hebt wat meer ruimte om te kiezen als je in ruimere plaatsen plant te verblijven.

Veiligheid

Uiteraard het belangrijkste criteria om rekening mee te houden is de veiligheid van het bedje. Hiervoor staan een aantal punten om bij langs te gaan wanneer je een campingbedje overweegt:

  • Het laatste wat je wil is dat het bedje halverwege de nacht in elkaar klapt. Een bedje met vergrendeling voorkomt dat dit je kleintje overkomt, waardoor je het risico op blessures dan ook minimaliseert.
  • Zo'n vergrendeling, indien aanwezig, moet niet zomaar te openen zijn. Check daarom of er kinderbeveiliging op het bedje zit. Is het een campingbedje in de vorm van een tent, controleer dan ook hoe het tentje is vergrendeld en of dit makkelijk te openen is
  • Controleer altijd of de randen niet scherp zijn, en of de naden klein genoeg zijn om je baby's vingers eruit te houden. Soms bevat een bedje ook scharnieren met scherpe randjes, dus loop deze ook even na.
  • Ventilatie is niet geheel onbelangrijk tijdens de slaap! Dit geldt dubbel voor tentmodellen, waarbij de baby laag onder een afgesloten 'dak' ligt. In zo'n geval zijn luchtdoorlatende zijkanten cruciaal.
  • Heeft het bedje ook wieltjes, dan moet het bedje ook over een goede rem beschikken.
  • De hoogte van de zijkanten van het bedje – mits dit geen gesloten tentje is – horen minimaal 50 centimeter te bedragen. Meet dit vanaf de bovenkant van de matras tot aan de rand van de zijkant. Dit geldt ook wanneer je een extra matras in het bedje legt.
Wist je dat er een Europese wet is opgesteld voor de veiligheid van campingbedjes? Deze wet stelt dat: de binnenkant van de bedjes minimaal 60 cm breed moet zijn, er altijd 2 wieltjes aanwezig moeten zijn mét een rem, en dat het materiaal waarvan het gemaakt is niet giftig mag zijn

Wanneer je een bedje koopt is het raadzaam te checken of hij aan deze eisen voldoet! Dat lees je af aan de norm UNE-EN 716: 1996 (deel 1 en 2). Campingbedjes die hieraan voldoen, laten dit meestal zien in de productomschrijving.

Extra matras

Veel campingbedjes beschikken over een dun matras. Het lijkt logisch om een extra matrasje in het bed te leggen voor wat extra comfort. Dit klinkt logisch, maar er zitten wel wat risico's aan vast om bij stil te staan.

Zo zakt je baby dieper weg in een dik matras, wat het risico op verstikking vergroot. Twee matrassen gaan soms verschuiven. Hierdoor ontstaat de kans dat je baby tussen de twee matrassen valt, bijvoorbeeld met het hoofd. Ook verhoogt het de onderkant van het bedje, waardoor je kindje makkelijker uit het bed kan klimmen. Hou hier altijd dat minimum van 50 cm aan voor de zijkanten van het bedje!

Wil je toch graag een extra matras? Zorg er dan voor dat deze volledig aansluit op het bedje. Zo voorkom je verschuivingen en gaten waar je baby in kan vallen. Daarbij is de regel bovendien dat je baby minimaal 1 jaar oud is voordat je een extra matras gebruikt, dan is hij motorisch voldoende ontwikkelt om zich vrij te bewegen. Het veiligste is een matras dat je vastmaakt met klittenband om verschuivingen te voorkomen.

Bodemverhoger

Een bodemverhoger geeft je de mogelijkheid om de boden te verhogen- en verlagen. Dit scheelt je rug veel inspanning wanneer je je kindje in bed legt en eruit haalt. Let er hierbij wel op dat de ruimte tussen het matras en de bovenkant van de spijlen niet kleiner is dan 50 cm!

Prijs

De prijzen van campingbedjes lopen nogal uiteen. Een goedkoop campingbedje schaf je vanaf € 40 aan. Dit is een licht, eenvoudig campingbedje aan die prima geschikt is voor een korte vakantie of logeerpartij. Ben je op zoek naar een comfortabeler en stabieler bedje, dan betaal je ongeveer € 80.

Specificaties van campingbedjes naast elkaar

1Teton Sports Outfitter XXL
2Coleman Pack-Away Camping Cot
3Coleman Camping Air Mattress Cot
4Coleman Trailhead II
5Marchway Ultralight Folding Camping Cot

Teton Sports Outfitter XXL

Coleman Pack-Away Camping Cot

Coleman Camping Air Mattress Cot

Coleman Trailhead II

Marchway Ultralight Folding Camping Cot

Veelgestelde vragen over campingbedjes

Om je het beste campingbedje te laten kiezen, vind je hier alle veelgestelde vragen nog eens duidelijk terug.

Een demonteerbaar of opklapbaar campingbedje?

Een demonteerbaar campingbedje is stabiel en comfortabel. Daarbij kost het je slechts enkele minuten om de onderdelen te monteren aan het bedje. Wel is dit bedje een stuk zwaarder en vaak groter dan een opklapbaar bedje. Deze bedjes zijn juist licht en zet je soms al met één beweging in elkaar.

Is een campingbedje veilig?

Om er zeker van te zijn dat ieder campingbedje veilig is voor je baby, kies je eentje die voldoet aan de norm UNE-EN 716: 1996 (deel 1 en 2). Deze geeft aan dat ieder bedje minstens 60 cm hoog is aan de binnenkant, minimaal 2 wielremmen bezit en geen giftig materiaal bevat. Daarnaast bestaan er andere maatregelen om de veiligheid en het comfort te verbeteren, zoals een kinderbeveiliging, vergrendeling en een goed extra matras.

Wat kost een campingbedje?

Je koopt voor € 40 een simpel campingbedje voor kort gebruik. Zoek je een bedje waarmee je baby een hele vakantie comfortabel en veilig slaapt, dan betaal je rond de € 80.

Conclusie

Een campingbedje is onmisbaar als je met je kleintje op pad gaat, of je baby nu uit logeren gaat of mee op vakantie. Een stabiel en comfortabel campingbedje biedt je baby een veilige slaapplaats die je snel en eenvoudig in elkaar zet (en uit elkaar haalt).

Hopelijk heeft dit artikel je wat wijzer gemaakt en slaapt je baby binnenkort heerlijk in een campingbedje zonder dat je je zorgen maakt over de veiligheid!

Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan de top 5 beste campingbedjes nog eens rustig door. Bedankt voor het lezen en vergeet niet om ons hieronder te laten weten of je het ideale campingbedje hebt gevonden! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up