menu
close
Categorieën

Ga voor Goedkoop en Snel met de Beste Chromebook

Vrouw werkt op haar Chromebook in de tuin

De Chromebook is geliefd: steeds meer mensen zijn op zoek naar deze pijlsnelle en goedkope laptop. De beste Chromebook is bij lange na geen laptop met enkel wat Google apps. Tegenwoordig is het een populaire keuze voor scholieren, studenten, gezinnen en werkenden.

Als je een Chromebook zoekt, is het verstandig je goed te verdiepen in deze speciale laptop. Hier helpt deze koopgids je bij! Lees verder, of bekijk hieronder alvast de top 3 van nu.

Google Chromebook

Google Chromebook

Asus Chromebook Flip CX5

Asus Chromebook Flip CX5
Schermgrootte: 15.6 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Touchscreen: Ja
Bekijk op Bol.com

Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een Chromebook aanschaffen?

Een Chromebook is een laptop met een flink scala aan voordelen. Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of deze laptop bij je past.

Een Chromebook is perfect voor mensen die een goedkope, veilige, snelle en makkelijk bestuurbare laptop zoeken. Hierdoor is een deze laptop ideaal voor schoolkinderen. Het is zelfs een goede laptop voor studenten.

Sommige modellen gebruik je bovendien als tablet, door het scherm naar achter te klappen. Deze modellen hebben ook een touchscreen. Dit is fijn als je een tablet gewend bent, maar nu een nieuw apparaat zoekt dat ook als laptop dient.

Je gebruikt een Chromebook onder andere voor de volgende activiteiten:

  • Browsen
  • Films en series kijken
  • Huiswerk maken
  • Aantekeningen maken
  • E-mails checken en sturen
  • Tekstbewerking
  • Games uit de Play Store spelen

Een Chromebook is een handige laptop die véél kan, maar niet alles. Om precies te weten of een Chromebook bij je past, lees je liever even verder. 👇

Twee personen zitten aan een tafel achter een Chromebook

Koopgids: hoe kies ik de beste Chromebook?

De zoektocht naar de beste laptop is niet makkelijk. Door het grote aanbod raak je snel het overzicht kwijt, maar geen zorgen! Onderstaand artikel gidst je door de belangrijkste onderdelen. Lees verder!

Voor wie is een Chromebook geschikt?

Met al zijn voordelen is een Chromebook een goede keuze voor kinderen, scholieren, studenten, gezinnen en ouderen. Vrijwel iedereen kan ermee uit de voeten.

Maar helaas is een Chromebook niet voor iedereen geschikt. Om te weten of een Chromebook aan je wensenlijst voldoet, heb ik hieronder een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet. 📋

1. Het besturingssysteem

Een Chromebook gebruikt Chrome OS als besturingssysteem. Hierdoor heb je toegang tot diensten van Google, zoals Google Docs en de Chrome browser.

In vergelijking met Windows en macOS, is het besturingsysteem van een Chromebook licht. Hierdoor is hij een stuk sneller en energiezuiniger. Dit zie je terug in de accuduur: deze ligt rond de 10 tot 12 uur. Genoeg om een dag mee door te komen.

2. Computerprogramma's

Een nadeel van Chrome OS als besturingsysteem is dat je geen óf minder toegang krijgt tot Windows en macOS-programma's.

Een voorbeeld hiervan zijn Microsoft Office programma's, zoals Word, Excel en Powerpoint. Deze zijn wel beschikbaar voor Chromebooks, maar je werkt in je browser.

Schaf hiervoor Microsoft 365 aan, en log in op het account waar je abonnement aan gekoppeld is. Een andere optie is om gebruik te maken van alternatieven uit de Play store en Chrome Web store.

Zware computerprogramma's voor foto- en videobewerking, zoals Adobe Photoshop, zijn niet compatibel met een Chromebook. Hiervoor heb je simpelweg een krachtigere laptop of desktop nodig.

Wel vind je alternatieven in de Play Store, die op zekere hoogte dezelfde basisfuncties hebben als andere programma's. Maar verwacht geen een-op-een replica van Adobe programma's.

Als je voor je werk of studie specifieke programma's nodig hebt, kies je in de meeste gevallen liever voor een Windows-laptop of MacBook. De kans is groot dat een Chromebook niet compatibel is met de programma's.

3. Gamen

Gamen op een Chromebook kan, maar voornamelijk met games uit de Play Store. Hiermee speel je ook Android-games. Ook speel je games via Google Stadia, een streamingdienst voor games, en is Steam voor Chromebooks nu in de ontwikkelingsfase.

Voorbeelden van games die je speelt via de Play Store zijn Bejeweled, Stardew Valley en Cut The Rope. Op nieuwere Chromebooks speel je via streaming ook games als Fortnite, Red Dead Redemption 2 en Assassin’s Creed.

Houd in je achterhoofd dat gamen niet het primaire gebruiksdoel van een Chromebook is. Langdurig zware games spelen zit er gewoonweg niet in. Een betere keuze hiervoor is een desktop-pc en goede monitor.

Een persoon stopt een Chromebook in een gestreepte tas

4. Opslag

Bij een Chromebook worden al je bestanden en applicaties opgeslagen in de cloud. 🌥️ Het voordeel hiervan is dat je bestanden nooit verloren gaan.

Maar dit voordeel heeft ook een keerzijde: Chromebooks werken beter mét internetverbinding. Sommige apps zijn offline nog wel bruikbaar. Zo sla Drive documenten die je offline bewerkt op zodra je weer online bent. E-mails lezen en schrijven is ook mogelijk, maar de email wordt pas verstuurd als je weer online bent.

Bestanden en apps die je lokaal opslaat gebruik je ook offline, maar hier heb je wel extra opslagruimte voor nodig. Over het algemeen werken de meeste apps beter met internetverbinding.

Reis je veel en zoek je een laptop die je overal gebruikt? Dan is een Chromebook geen handige keuze. Gebruik je daarentegen de Chromebook alleen thuis, op werk of op school? Dan kan je er zeker mee uit de voeten, zo lang er wifi is.

5. In- en uitgangen

De meeste Chromebooks hebben meerdere usb-poorten. Tegenwoordig is dit meestal usb-c. Houdt hier rekening mee als je nieuwe accessoires, zoals een muis, aanschaft.

Een Chromebook heeft meestal geen optische drive: cd's of dvd's lezen en branden is helaas geen optie.

6. Beveiliging

Een Chromebook is veilig, want het heeft ingebouwde virus- en malwarebescherming. Bovendien is het besturingssysteem minder gevoelig voor virussen, omdat je voornamelijk programma's uit de Google Play Store gebruikt.

Hier nog even alle voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Licht, makkelijk mee te nemen
  • Update zichzelf
  • Minder vatbaar voor virussen 
  • Pijlsnel
  • Bestanden gaan nooit verloren
  • Lange accuduur

Nadelen:

  • Microsoft Office koop je apart erbij
  • Niet geschikt voor Photoshop e.d
  • Geen cd/dvd-drive
  • Werkt het beste met een internetverbinding

Werkgeheugen

Het intern geheugen, ofwel RAM-geheugen, bepaalt waar je de Chromebook voor gebruikt. Voordat je eentje aanschaft, is het daarom belangrijk je te verdiepen in de verschillende soorten.

  • Het minimum bij een Chromebook is 2 GB. Als je dit vergelijkt met andere laptops, is dit buitengewoon laag, maar er zijn Chromebooks die prima draaien op 2 GB. Het is voldoende zolang je hem gebruikt voor simpele taken.
  • Een trapje hoger vindt je Chromebooks met 4 GB aan werkgeheugen. Met dit aantal is de Chromebook in staat om goede werkprestaties te leveren. Tegenwoordig is 4 GB het minimum aan werkgeheugen voor een Chromebook die je dagelijks gebruikt.
  • Zoek je een bliksemsnelle Chromebook? Ga dan voor een werkgeheugen van 8 GB. Hiermee ben je zeker van een vlotte bediening en programma's die snel laden. Hier betaal je wel iets meer voor. Als je het budget hebt, is het zeker aan te raden om hier voor te kiezen.

In vergelijking met macOS en Windows-laptops, is de hoeveelheid werkgeheugen een stuk lager. Bij een gemiddelde Windows-laptop of Macbook is het werkgeheugen meestal 8 GB of 16 GB.

Chromebooks hebben een laag werkgeheugen omdat ze gebruikmaken van cloud-opslag. Het gebruik van een kleine opslagschijf betekent ook dat de verkoopprijs van een Chromebook lager is dan die van een standaardlaptop.

Processortype

De processor is verantwoordelijk voor elk proces in je laptop. Hoe sterker de processor, hoe meer taken de Chromebook tegelijk kan uitvoeren. Dit betekent ook dat je meerdere programma's tegelijk open laat staan, en snel switcht tussen taken.

De snelheid van een processor wordt bepaald door de kloksnelheid, ofwel het aantal gigahertz (GHz). Bij een processor geldt: hoe hoger het aantal gigahertz, hoe sneller de laptop.

Nu is een Chromebook al vrij snel, door zijn lichte besturingssysteem. Hierdoor is een snelle processor minder belangrijk dan bij een macOS- of Windows-laptop.

Toch zie je verschil in de processors onderling. Dit ligt bijvoorbeeld aan het merk. Zo is Intel een populaire leverancier, net als AMD.

Bij de kloksnelheid van een Chromebook zie je dikwijls een tweede, maximale kloksnelheid staan. Dit betekent dat de laptop overklokbaar is. Door te overklokken vergroot je zelf de processorkracht. Overklokken brengt risico op beschadiging met zich mee. Doe dit daarom alleen met voldoende ervaring en onderzoek. 

Intel

Als je voor Intel gaat, kies dan minstens voor een Intel Core M3 als je een redelijk snelle Chromebook wil. Deze biedt goede kloksnelheden van tussen de 2,2 GHz en 3,4 GHz. Deze processor geeft een goede snelheid voor een redelijke prijs.

Hierna volgt de Intel Core "i" serie, waarbij je de Intel Core i3, i5, i7 en als laatste de i9 hebt. De Core i7 is krachtiger dan de Core i5 serie. En de Core i9-chipsets zijn – je raadt het al – krachtiger dan de i7's.

Dan zijn er ook nog Intel Celeron en Intel Pendium, die goed zijn voor iedereen die niet te veel van zijn Chromebook vraagt. Dit type is ook een goede processor als je als scholier of student een laptop koopt.

Intel Pendium silver en Intel Pendium Gold zijn minder gebruikelijk voor een Chromebook, maar wel krachtig. Kies voor deze processortypen als je iets meer van je Chromebook verwacht.

AMD

Bij AMD zijn de processors van de Ryzen-serie populair. Zo is een AMD Ryzen 3 geschikt voor lichte taken als surfen, e-mails beantwoorden en tekstverwerking.

Vanaf een AMD Ryzen 5 is je Chromebook al een stukje krachtiger, en bij een AMD Ryzen 7 zijn ze perfect voor gamen. Wil je een pijlsnelle processor? Kies dan voor een Ryzen 9.

De 5 beste Chromebooks op een rij

1. Google Chromebook

1. Google Chromebook

2. Asus Chromebook Flip CX5

2. Asus Chromebook Flip CX5
Schermgrootte: 15.6 Inch
Intern geheugen: 8 GB
Touchscreen: Ja

3. Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

4. HP Chromebook x360 14

4. HP Chromebook x360 14
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 4 GB
Touchscreen: Ja

5. Acer Chromebook Spin 514 (2022)

5. Acer Chromebook Spin 514 (2022)
Schermgrootte: 14 Inch
Intern geheugen: 4 GB
Touchscreen: Ja

Opslagcapaciteit

Een Chromebook heeft minder opslagcapaciteit nodig dan laptops met een ander besturingsysteem. Dat zit zo: de Chromebooks van tegenwoordig zijn gemaakt om constant samen te werken met Google Drive. Hier sla je bestanden online op, in de cloud.

Zo heb je weinig opslagruimte nodig, behalve als je Android of Linux apps wilt installeren.

Het minimum aantal gigabytes opslagruimte voor een Chromebook is 32 GB. Vanaf 64 GB aan opslagruimte zit je al lekker, maar 128 GB is tegenwoordig het neusje van de zalm. Zo heb je ruim voldoende opslagruimte om apps, programma's en series te downloaden.

Wil je de opslagruimte uitbreiden? Dat doe je met een SD-kaart of usb-stick. Hiervoor heeft je Chromebook wel de bijbehorende ingangen nodig.

Heb je liever een fysieke back-up van je bestanden? Daarvoor heeft een Chromebook meestal niet genoeg opslagruimte. In dit geval past een Windows-laptop of MacBook beter bij je wensen.

Op één gigabyte sla je ongeveer 1 aflevering van een tv-serie in Full HD op, of 40 apps. Bij 128 GB is dit zo'n 128 afleveringen of 5.120 apps. Houdt er rekening mee dat het besturingssysteem en standaardprogramma's ook opslagruimte innemen. Chrome OS kost bijvoorbeeld zo'n 7 GB aan opslagruimte. 

Scherm specificaties

Het scherm van een Chromebook is verkrijgbaar in verschillende groottes. Dit varieert van 11 tot 17 inch: de afmeting van het beeldscherm, diagonaal gemeten.

Deze grootte bepaalt onder andere hoe makkelijk je de Chromebook meeneemt. Als je de Chromebook voor werk of school gebruikt, is het handig als deze gemakkelijk in je tas past. 🎒

Touchscreen

Daarnaast hebben bepaalde modellen een touchscreen. Hierdoor lijken ze op een goede tablet, wat ze makkelijk bestuurbaar maakt. Als je bijvoorbeeld gewend bent aan een tablet, is de overstap naar een Chromebook met touchscreen een kleine stap.

Veel apps en games op je Chromebook zijn gemaakt om met touchscreen te besturen. Vooral kinderen vinden een touchscreen makkelijker in gebruik dan een muis of toetsenbord. In combinatie met een stylus werk je nóg praktischer.

Bij een 2-in-1 model kantel je het touchscreen 360 graden om hem als tablet te gebruiken. Zo gebruik je makkelijker het touchscreen, of zet je hem neer om video's te kijken of games te spelen.

Schermtechnologie

Een andere specificatie om op te letten is het paneeltype. Dit bepaalt in grote lijnen waar het scherm geschikt voor is. De meeste Chromebooks hebben een IPS-paneel. Dit zijn de voordelen van de verschillende paneeltypes die je in Chromebooks vindt:

  • TN. Deze zie je vooral bij gaming laptops, omdat dit paneeltype een snelle reactietijd heeft. De kleurweergave is iets fletser dan bij andere paneeltypes.
  • IPS. Een IPS-paneel geeft een goede kleurweergave en grote kijkhoek, zodat je je favoriete series in de mooiste kleuren bekijkt. Het heeft een lagere reactietijd dan een TN-paneel, maar als je geen veeleisende games speelt merk je hier weinig van.
  • OLED. Een Oled-paneel geeft een goede kleurweergave en hoog contrast. Bovendien heeft het ook een grote kijkhoek, waardoor je makkelijk samen films kijkt.
Een persoon zit op bed met een Chromebook

Batterijlevensduur

Een Chromebook heeft een lange batterijtijd, want er is geen zware processor of harde schijf die de batterij leegslurpt. Hierdoor gaat de batterij van een Chromebook tot wel twaalf uur mee.

De batterijduur is ook afhankelijk van het model, maar de meesten halen zeker 10 uur. Genoeg om zonder onderbrekingen door te ploeteren, of lekker lang series te kijken. 🤩

Lees de reviews om te weten of de aangegeven batterijlevensduur overeenkomt met de realiteit.

Connectiviteit

Nieuwe modellen Chromebooks hebben tegenwoordig usb-c poorten in plaats van usb-a poorten. Deze nieuwe usb-c poorten zijn sneller en nemen minder ruimte in beslag. Als je nog oude randapparatuur met usb-a aansluiting hebt liggen, heb je een usb-converter nodig.

De komende jaren wordt usb-a volledig vervangen door usb-c. Let daarom goed op bij het kopen van nieuwe accessoires, zoals het beste docking station.

Budget

Een van de redenen om voor een Chromebook te kiezen, is de prijs. Een Chromebook kost aanzienlijk minder dan andere laptops. Een Chromebook hoort daarom zeker in de categorie beste budgetlaptop. 💰

Onderling vind je wel enige prijsverschillen: in de lagere prijscategorieën heb je al een Chromebook vanaf 200 euro. In de middenmoot zitten Chromebooks van rond de 500 euro, en in de hogere prijsklassen vindt je modellen tot wel 1000 euro.

Die extra investering is het zeker waard, want een duurder model heeft allerlei extra's en voordelen. Denk aan een krachtigere processor, meer werkgeheugen en meer opslagruimte. Verdiep je goed in de verschillende modellen, en lees de reviews voor een goede keuze.

Specificaties van de beste Chromebooks naast elkaar

Binnen de kortste keren zit jij met je nieuwe Chromebook op schoot. Maar eerst nog een keuze maken! Vergelijk hieronder de belangrijkste specificaties, en kies de beste.

SchermgrootteIntern geheugenTouchscreen
1Google Chromebook
2Asus Chromebook Flip CX515.6 Inch8 GBJa
3Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)15.6 Inch8 GBJa
4HP Chromebook x360 1414 Inch4 GBJa
5Acer Chromebook Spin 514 (2022)14 Inch4 GBJa

Google Chromebook

Asus Chromebook Flip CX5

Schermgrootte: 15.6 Inch

Intern geheugen: 8 GB

Touchscreen: Ja

Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

Schermgrootte: 15.6 Inch

Intern geheugen: 8 GB

Touchscreen: Ja

HP Chromebook x360 14

Schermgrootte: 14 Inch

Intern geheugen: 4 GB

Touchscreen: Ja

Acer Chromebook Spin 514 (2022)

Schermgrootte: 14 Inch

Intern geheugen: 4 GB

Touchscreen: Ja

Veelgestelde vragen over de beste Chromebook

Zijn er tijdens het lezen van deze koopgids vragen bij je opgekomen? Dan staat het antwoord waarschijnlijk hierbeneden. Als je vraag er niet tussen staat, beantwoorden we hem graag alsnog. Stuur ons een berichtje!

Wat is het verschil tussen een Chromebook en tablet?

Het voordeel van een Chromebook is dat het apparaat vrijwel altijd krachtiger en sneller is dan een tablet.

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een Chromebook en een tablet: een Chromebook heeft een normaal toetsenbord (zoals een laptop), waarmee je makkelijk en snel typt. Daarnaast is een tablet meestal kleiner en lichter dan een Chromebook. Hierdoor neem je hem makkelijker mee.

Wat is het verschil tussen een Chromebook en een Windows- of Apple-laptop?

Het grootste verschil tussen een Chromebook en andere laptop is het besturingssysteem. Een Chromebook werkt met Chrome OS. Dit besturingssysteem maakt een Chromebook snel en makkelijk in gebruik, maar zorgt ook dat veel Windows-programma's niet werken op het apparaat.

Ook is een Chromebook niet geschikt voor zware toepassingen, zoals intensieve games spelen en foto- of videobewerking. In het filmpje hieronder wordt het nog een keer kort uitgelegd!

Heb ik een antivirus nodig op mijn Chromebook?

Nee, een Chromebook heeft geen antivirus nodig. Het systeem is automatisch beschermd tegen virussen en heeft daarom geen losse virusscanner nodig. Omdat je bestanden opslaat in de Cloud, zijn ze altijd beschermd door Google.

Wat is de beste Chromebook voor school?

Als je op zoek bent voor een Chromebook voor school, let je op een aantal specificaties. Denk aan de batterijduur, het werkgeheugen, de opslagcapaciteit en de schermgrootte.

Als je ook wat zwaardere programma's wilt gebruiken, is de processor belangrijk. Hoe beter de processor en het werkgeheugen, hoe meer apps en tabbladen je tegelijk open kunt laten.

Je keuze is bovenal afhankelijk van de soort studie die je doet. Als je voor school bepaalde programma's nodig hebt, check je of de programma's beschikbaar zijn voor Chromebooks. De meeste Windows-programma's zijn niet compatibel. Microsoft Office werkt wel, maar alleen in je browser.

Conclusie

Ik hoop dat je dankzij deze koopgids de beste Chromebook voor jou vindt! Een Chromebook is voor jong en oud een uitkomst: ik weet zeker dat je eentje vind die bij je wensen past.

Als je nog vragen hebt, hoor ik dat graag. Stuur een berichtje of laat weten wat je van het artikel vond via de knoppen hierbeneden. Dankjewel voor het lezen! 🤗

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up