menu
close
Categorieën

Pomp Banden tot de Perfecte Spanning met de Beste Compressor

Man pompt fietsband op.

De beste compressor is het enige apparaat dat onder druk wél goed presteert! Het apparaat maakt perslucht en is daarom geschikt voor allerlei klussen, van banden oppompen tot verf spuiten. In dit artikel vind je de top 5 van dit moment, gevolgd door een handige koopgids.

Quincy QT-54 60-gallon splash lubricated

Quincy QT-54 60-gallon splash lubricated

California Air Tools CAT-20015HP 20-gallon

California Air Tools CAT-20015HP 20-gallon

Industrial Air ILA4708065 80-gallon stationary

Industrial Air ILA4708065 80-gallon stationary

Waarom een compressor aanschaffen?

De compressor perst lucht samen, voor allerlei doeleinden. De perslucht bestaat uit allemaal luchtmoleculen, die bij het samenpersen sneller gaan bewegen. Wanneer de luchtmoleculen vrijkomen, vliegt de lucht eruit.

Voor simpele klusjes zoals het opblazen van een luchtbed, het schoonspuiten van een computerkast of het oppompen van een fietsband is een kleine compressor voldoende. Voor zwaarder werk wil je een compressor met een flinke ketelinhoud en een goed aanzuigvermogen.

Alleen dan lukt het om met voldoende kracht tackers, verfspuiten of ander gereedschap zoals slagmoersleutels aan te drijven. Hierover lees je meer in de koopgids!

Wat ga je met de compressor doen?

Niet elke compressor is geschikt voor alle soorten werkzaamheden. Bedenk daarom wat jij met het apparaat wil doen. Vraag je jezelf af wat je zoal met een compressor doet? Ik zet het voor je op een rij:

  • Op- en schoonblazen
  • Banden oppompen
  • Spuiten van verf en reinigingsmiddel
  • Tacken (spijkers inschieten)
  • Zandstralen
  • Boren in hout en gips
  • Schuren van hout en metaal
  • Muren wegbreken

Je kunt je voorstellen dat voor het opblazen van een fietsband minder kracht nodig is dan het wegblazen van een gipswand. Hoe zwaarder de klus, hoe meer kracht het van de compressor vraagt.

Ben je op zoek naar een compressor waarmee je allerlei kleine klussen uitvoert? Bekijk dan ook eens de beste draagbare compressor!

De 5 beste compressors op een rij

1. Quincy QT-54 60-gallon splash lubricated

1. Quincy QT-54 60-gallon splash lubricated

2. California Air Tools CAT-20015HP 20-gallon

2. California Air Tools CAT-20015HP 20-gallon

3. Industrial Air ILA4708065 80-gallon stationary

3. Industrial Air ILA4708065 80-gallon stationary

4. Craftsman CMEC6150K 6-gallon pancake air

4. Craftsman CMEC6150K 6-gallon pancake air

5. California Air Tools 2010A 2

5. California Air Tools 2010A 2

Koopgids: hoe kies ik de beste compressor?

Zoals je inmiddels weet, bestaan er compressors in veel verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de werkzaamheden die je ermee uitvoert, is het belangrijk dat je kijkt naar verschillende specificaties. In deze koopgids vertel ik je alles wat je moet weten bij de aanschaf!

Ketelmaat

Hoe groter de ketel, hoe langer het duurt tot de ketel onder een minimum druk komt en de motor aanslaat om de ketel bij te vullen. Bovendien is de druk van grotere ketels constanter dan van kleinere. Bij een aantal toepassingen, zoals verf spuiten of zandstralen, is dit belangrijk.

Gemiddeld beschikt een compressor over een ketelmaat van 24 liter. Met een kleine ketel (minder dan 24 liter) voel je dat de druk verminderd naar mate je hem vaker gebruikt. Hierdoor werkt de compressor minder efficiënt.

Tegenwoordig vind je steeds meer compressors op de markt met een ketelinhoud van 0 liter. Deze compressors zetten de lucht direct om in druk. Dat is handig, aangezien je in één keer door werkt zonder bijvullen tussendoor. Compressors zonder ketel zijn alleen wel minder krachtig.

Iemand die een compressor op een autoband gebruikt.

Vermogen (watt)

Het vermogen bepaalt, samen met de luchtdruk en de aanzuigkracht, hoe krachtig de compressor de perslucht naar buiten stoot. Gemiddeld beschikt een compressor over een vermogen van 120 watt.

Maximale luchtdruk (bar)

Luchtdruk is de druk waarmee de compressor de lucht naar buiten perst. Een goede 12V-compressor, bijvoorbeeld, werkt hier in grote mate mee. Hoe hoger de maximale luchtdruk (het aantal bar), hoe groter de kracht is waarmee de compressor de lucht naar buiten blaast.

Met een hogere maximale luchtdruk en een hoog aanzuigvermogen, drijf je gemakkelijker zware luchtgereedschappen aan.

Aanzuigkracht (l/min)

Het aanzuigvermogen van een compressor is een maat voor de snelheid waarmee de tank zich met perslucht vult. Hoe hoger dit vermogen, hoe langer je profiteert van perslucht met een constante druk.

Daarom wordt voor zwaarder gereedschap en langdurige klussen altijd aangeraden om een compressor te kiezen met een hoog aanzuigvermogen in combinatie met een hoge maximale luchtdruk.

De LifeGood-compressor bevat bijvoorbeeld 35/1 en is daarmee een krachtige compressor.

Niet ieder luchtgereedschap werkt met iedere compressor. Dit heeft te maken met de combinatie van luchtdruk en aanzuigvermogen. In de productspecificaties van de compressor vind je welke luchtgereedschappen bij de compressor passen. 

Netto luchtopbrengst (l/m)

De netto luchtopbrengst (ook wel luchtdebiet) van een compressor is de hoeveelheid lucht die de compressor werkelijk per minuut afgeeft. Deze waarde bepaalt voor een belangrijk deel welke luchtgereedschappen je kan gebruiken.

De netto luchtopbrengst komt tot stand door de hoogte van het aanzuigvermogen en de maximale luchtdruk.

Olievrij

Een olievrije compressor is onderhoudsvriendelijker en blaast olievrije lucht. Dit is belangrijk als je verf gaat spuiten of met gevoelige apparatuur gaat werken.

Een oliegesmeerde compressor is veelal stiller dan een olievrije compressor, maar heeft wel meer onderhoud nodig.

Geluidsniveau (dB)

Een compressor maakt altijd geluid wanneer je hem gebruikt. Hoeveel geluid hij maakt, is afhankelijk van de kracht waarmee hij werkt. Hoe hoger de aanzuigkracht en de maximale luchtdruk, des te meer geluid hij maakt.

Gemiddeld maakt de beste kleine compressor geluid tot 70 dB. Dit is vergelijkbaar met het geluidsniveau van een grasmaaier. Een grote compressor kan tot wel 86 dB produceren.

Prijs

De prijzen van verschillende compressors variëren tussen de €80 en €800. Dit aanzienlijke verschil ontstaat door de grootte van de luchtdruk en de kracht van het aanzuigvermogen.

Een goede compressor koop je vanaf ongeveer € 100. Ben je op zoek naar een krachtige compressor voor zwaardere werkzaamheden? Dan kost een passend apparaat al snel boven de € 200.

Specificaties van compressors naast elkaar

1Quincy QT-54 60-gallon splash lubricated
2California Air Tools CAT-20015HP 20-gallon
3Industrial Air ILA4708065 80-gallon stationary
4Craftsman CMEC6150K 6-gallon pancake air
5California Air Tools 2010A 2

Quincy QT-54 60-gallon splash lubricated

California Air Tools CAT-20015HP 20-gallon

Industrial Air ILA4708065 80-gallon stationary

Craftsman CMEC6150K 6-gallon pancake air

California Air Tools 2010A 2

Veelgestelde vragen over compressors

Wat doet een compressor?

Een compressor perst lucht samen om luchtdruk te creëren. Met deze luchtdruk voer je verschillende werkzaamheden uit. Van kleine dingen zoals het oppompen van je band, tot aan grote klussen zoals het breken van een gipswand.

De maximale luchtdruk in combinatie met het aanzuigvermogen bepalen hoe krachtig een compressor is. Hoe hoger deze twee waarden zijn, hoe krachtiger de compressor is.

Wat voor compressor moet ik hebben voor het spuiten van verf?

Voor een verfspuit is veel lucht nodig, op een constant niveau. Je hebt hier een goede, grote compressor voor nodig die minstens een netto luchtopbrengst van 400 liter per minuut heeft. De ketelinhoud is bij voorkeur 24 liter of meer.

Conclusie

Met een compressor zet je lucht om in luchtdruk om hier vervolgens grote en kleine werkzaamheden mee te verrichten. Hoe groter het aanzuigvermogen en de maximale luchtdruk, hoe krachtiger de compressor werkt.

Hopelijk beschik je nu over voldoende informatie en ga je binnenkort aan de slag met je eigen compressor! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig en vergelijk de specificaties.

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je op weg geholpen heeft! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up