menu
close
Categorieën

Radio Zonder Ruis met de Beste DAB+-radio

Vrouw stelt Dab+-radio in op het strand

Je kent het wel: je hebt de radio aanstaan in je huis of auto, en je favoriete nummer komt. Plots hoor je allen nog maar ruis. Je draait onverhoopt aan de knoppen, maar hierdoor wordt de ruis alleen maar sterker. Frustrerend! Heb je hier genoeg van? Kies dan voor de beste DAB+-radio! Hiermee ontvang je kraakhelder geluid waar je ook bent.

Het vinden van de perfecte DAB+-radio is alleen wel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar geen zorgen: met onderstaande koopgids kies je in een handomdraai het beste model voor jouw situatie. Lees verder of check alvast onderstaande top 3 van dit moment. 👇

Roberts Revival iStream 3

Roberts Revival iStream 3
Type radio: Draagbare radio
Bluetooth: Ja
Maximale batterijduur: 20 uur
Bekijk op Bol.com

Roberts Stream 94L

Roberts Stream 94L

Roberts Rambler BT Stereo

Roberts Rambler BT Stereo

Waarom een DAB+-radio aanschaffen?

DAB (Digital Audio Broadcasting) is een Europees radiosysteem, dat een populair alternatief is voor de analoge FM-radio. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze radio.

Een DAB+-radio is minder gevoelig voor ruis, en biedt een grotere keuze aan radiozenders. Wanneer het model ook internetradio ondersteunt, ontvang je ook internationale zenders.

Daar stopt het niet: een DAB+-radio biedt ook meer gebruiksgemak. Je hoeft geen frequenties meer te onthouden en te frutselen met de zenderknop. In plaats daarvan selecteer je je favoriete radiozender uit een keuzemenu dat op alfabetische volgorde staat.

Een DAB+-radio heeft meestal ook Bluetooth, waardoor je ook draadloos je Spotify-playlist streamt vanaf je telefoon.

Daarnaast hebben de meeste DAB+-radio's een display, waar je de artiest en de titel van het nummer van afleest. De meeste modellen ontvangen ook andere informatie, bijvoorbeeld over het weer of de verkeerssituatie.

Wees niet bang dat de ontvangst wegvalt, want sinds 2017 ontvang je DAB in heel Nederland. Als je onverhoopt tóch het signaal verliest, is het nog steeds mogelijk om FM-radio te luisteren. 📻

Voordelen:

 • Minder ruis
 • Groot aanbod radiozenders
 • Gebruiksvriendelijk
 • Geen wifi vereist
 • Gratis via de ether
 • Ondersteunt FM-zenders

Nadelen:

 • Duurder dan FM-radio's

Koopgids: hoe kies ik de beste DAB+-radio?

Met een DAB+-radio ga je mee met de tijd, maar deze nieuwe technologie heeft wel uitleg nodig. Daarom vind je hieronder een uitgebreide koopgids. Zo maak je de beste keuze!

Hoe werkt DAB+-radio?

Waar een FM-radio signalen analoog ontvangt, verwerft een DAB+-radio de signalen digitaal. Hierdoor is het bereik van DAB+ veel groter en de geluidskwaliteit beter.

Dit betekent dat je zelfs in de verste uithoeken van het land kraakhelder geluid ontvangt. In ons land beluister je vrijwel alle omroepen via DAB+, op een enkele regionale omroep na.

De meeste DAB+-radio's zijn uitgerust met een speciale DAB+-antenne. Deze ontvanger pikt digitale radiosignalen op uit de lucht, waardoor jij muziek afspeelt. Je hebt hiervoor geen internetverbinding nodig.

De eerste keer dat je de radiomodus selecteert, voert de radio automatisch een volledige scan uit. Voor het beste radio-ontvangst schuif je de antenne volledig uit.

DAB is een verbeterde versie van DAB+. DAB+ biedt toegang tot meer zenders dan oudere DAB-toestellen.

Waar wil je de radio gebruiken?

Bij je aankoop van een DAB+-radio heb je de keuze tussen een tafelmodel of een draagbare variant.

Een tafelmodel is groot en werkt op netstroom, waardoor je hem het beste op een vaste plek zet. Dit model heeft een voller geluid door de grotere luidsprekers. Daarnaast is gelet een mooi ontwerp, omdat ze meestal in het zicht staan.

Als je een DAB+-radio graag verplaatst en meeneemt, is een draagbare variant wat je zoekt. Gebruik hem bijvoorbeeld in de tuin, in het park of tijdens je kampeertrip. 🏕️

Dit soort DAB+-radio's werken op accu of batterij. Vergeet ze niet op te laden! Gemiddeld draait een draadloos model zo'n 5 tot 20 uur met één volle accu. Lees vooral de reviews van je favoriete model voor een goede indicatie van de accuduur.

DAB+-radio met een klok op het scherm

Type radio's

Daarnaast heb je ook nog de keuze tussen verschillende soorten radio's.

Ga bijvoorbeeld voor een goede wekkerradio als je je ochtendhumeur wilt wegdansen op ruisvrije muziek. Je kiest hierbij tussen modellen die afgaan met een zoemer of radiozender, of een model waarbij je meerdere alarmen instelt.

Ga je klussen? Kies dan voor de beste bouwradio. Deze zijn stevig genoeg om te overleven in een werkplaats, en met een DAB+-bouwradio heb je daarnaast geen last van ruis.

Ook in de auto is een DAB+-autoradio geen overbodige luxe. Je geniet in tegenstelling tot FM-radio van ruisvrije radio, omdat de signaalsterkte niet wordt beïnvloed door voortdurende beweging.

Als je ook muziek vanaf je smartphone op de radio wilt streamen, kies je voor een DAB+-radio met Bluetooth. Een uitgebreidere uitleg over verbindingsopties vind je verderop in het artikel.

Audiokwaliteit

Meerdere factoren bepalen de geluidskwaliteit. Zo heb je vast wel eens gehoord dat het wattage invloed heeft op de geluidskwaliteit, maar kijk hierbij niet naar het piekwattage. Het piekwattage geeft alleen aan hoeveel watt een radio in een korte periode kan verwerken, zonder uit te vallen.

In werkelijkheid is het RMS-wattage belangrijker. Als je geen geluidsvervorming op hoog volume wilt horen, is een hoog RMS-wattage wenselijk.

Het RMS-wattage vertelt je hoeveel kracht de speakers van je radio langdurig aankunnen, zonder dat ze kapotgaan. Hoe hoger het RMS-wattage, hoe harder je de radio zet zonder vervorming van het geluid.  

Het wattage van een DAB+-radio varieert van 1 watt tot meer dan 20 watt. Een RMS-vermogen van 1 watt tot 5 watt is prima voor thuis en onderweg.

Vanaf 5 watt is de radio perfect voor grote woonkamers, werkplaatsen en andere werkplekken. Ga voor meer dan 10 RMS-watt als je wilt dat je radio ook werkt als een draadloze luidspreker, die je gebruikt om feestjes te bouwen.

Naast het wattage zijn de termen "mono" en "stereo" van belang. Een mono radio heeft één geluidskanaal, maar bij stereo zijn dat er twee. 

Het voordeel van een stereoradio is dat het geluid van links én rechts komt. Dit geeft een ruimtelijke geluidsweergave, vooral wanneer een nummer een groot aantal muziekinstrumenten bevat. Zo voelt het alsof je de muziek live hoort, in plaats van uit een vierkant doosje naast je.

Een echte muziekliefhebber heeft daarnaast veel plezier van een equalizer. Hiermee stel je zelf hoge, lage en middentonen in. Wil je de bas beter horen, of juist minder? Je stelt het allemaal zelf in. 

Gebruiksgemak

Een apparaat dat je makkelijk bedient, gebruik je meer. Zo eenvoudig is het. Daarom leg ik hieronder uit welke functies het gebruiksgemak verhogen en je geld waard zijn!

 • Besturing via een afstandsbediening is fijn voor iedereen die van gemak houdt. Zo bedien je de radio van een afstand, bijvoorbeeld om de muziek te pauzeren. Sommige radio's bieden de mogelijkheid om een live-uitzending te pauzeren, weer af te spelen of terug te spoelen. 
 • Andere DAB+-radio's bedien je via een app. Deze app is meestal van de fabrikant zelf, en installeer je eerst voordat je hem gebruikt met je smartphone. Met een app regel je het volume, het alarm van een wekkerradio of andere instellingen.
 • Als je wilt dat de radio zichzelf na een aantal uur uitzet, is een sleep timer handig. Deze timer schakelt de radio uit op een vooraf ingestelde tijd. Gebruik hem bijvoorbeeld als je graag in slaap valt met de radio op de achtergrond.
 • Als je DAB+-radio ook is voorzien van intern geheugen, sla je makkelijk je favoriete zenders op via een paar sneltoetsen.
 • Heb je nog ergens een stapel cd's liggen? Ze hoeven nog niet de deur uit: met een ingebouwde cd-speler speel je ze ook op je DAB+-radio af!

De 5 beste DAB+-radio's op een rij

1. Roberts Revival iStream 3

1. Roberts Revival iStream 3
Type radio: Draagbare radio
Bluetooth: Ja
Maximale batterijduur: 20 uur

2. Roberts Stream 94L

2. Roberts Stream 94L

3. Roberts Rambler BT Stereo

3. Roberts Rambler BT Stereo

4. Pure Evoke Spot

4. Pure Evoke Spot
Type radio: Keukenradio, Tafelradio, Wereldontvanger
Bluetooth: Ja
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afstandsbediening: Nee
Totaal uitgangsvermogen: 20 W
Stereogeluid: Nee

5. Ruark Audio R2 Mk4

5. Ruark Audio R2 Mk4
Type radio: Tafelradio
Bluetooth: Ja
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Afstandsbediening: Nee
Touchscreen: Nee
Maximale batterijduur: 0 minuut
Totaal uitgangsvermogen: 20 W
Stereogeluid: Ja

IP-certificering

In hoeverre een DAB+-radio waterbestendig is, hangt af van de IP-certificering. Als je bijvoorbeeld je draagbare DAB+-radio meeneemt naar het zwembad of strand, is het belangrijk dat je radio wat druppels aankan. 🏖️

De IP-certificering bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer staat voor de stofbestendigheid en het tweede voor de waterbestendigheid. Als er een 'X' staat in plaats van een cijfer, betekent het dat de waarde niet is gemeten.

Vanaf IP-certificering IPX3 is je model spatwaterdicht, en vanaf IPX4 sproeidicht. Pas vanaf IPX7 zijn radio's dompeldicht. De meeste radio's zijn spatwaterbestendig. Dompeldicht komt minder voor.

Het einde van FM-radio - Het staat vast dat DAB+ uiteindelijk de FM-radio vervangt, maar wanneer is nog niet duidelijk. In Nederland is er nog geen definitieve datum bekend voor het afkoppelen van de FM-zenders. Blijf je graag je radio luisteren? Stap dan nu alvast over naar DAB+. 

Bluetooth, NFC en meer

Een DAB+-radio is een moderne radio. Daarom heeft hij de nodige verbindingsopties.

Zo hebben de meeste DAB+-radio's Bluetooth, waarmee je vanaf je smartphone of goede tablet je favoriete playlist opzet. Ook verbind je op deze manier de radio met de beste draadloze koptelefoon of de beste draadloze oordopjes.

Bekijk voor je aankoop om welke versie van Bluetooth het gaat, en hoe groot het bereik is. Gemiddeld houdt een Bluetoothverbinding tot 10 meter stand, maar binnenshuis is dit meestal minder. Wil je voornamelijk muziek streamen? Dan past een Bluetooth-speaker beter bij je wensen.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat een modern apparaat als de DAB+-radio steeds vaker van NFC is voorzien. Hiermee verbind je de radio nog makkelijker met een ander apparaat, bestuur je de radio vanaf een afstandje en verander je instellingen.

Daarnaast heeft een DAB+-radio ook nog old-school verbindingen zoals aux, usb en koptelefoonaansluiting. Altijd handig om te hebben, maar niet noodzakelijk.

Prijs

DAB+-radio's zijn iets duurder dan FM-versies, maar de verwachting is dat het prijsverschil de komende jaren daalt. Vanaf ongeveer € 40 vind je al compacte, draagbare DAB+-radio's. Modellen met meer gebruiksgemak en slimme functies hebben een groter prijskaartje.

Specificaties van DAB+-radio's naast elkaar

Gebruik dit handige overzicht om specificaties met elkaar te vergelijken!

Type radioBluetoothMaximale batterijduurAfstandsbedieningTotaal uitgangsvermogenStereogeluid
1Roberts Revival iStream 3Draagbare radioJa20 uur
2Roberts Stream 94LDraagbare radioJa20 uur
3Roberts Rambler BT StereoDraagbare radioJa20 uur
4Pure Evoke SpotKeukenradio, Tafelradio, WereldontvangerJa20 uurNee20 WNee
5Ruark Audio R2 Mk4TafelradioJa0 minuutNee20 WJa

Roberts Revival iStream 3

Type radio: Draagbare radio

Bluetooth: Ja

Maximale batterijduur: 20 uur

Roberts Stream 94L

Type radio: Draagbare radio

Bluetooth: Ja

Maximale batterijduur: 20 uur

Roberts Rambler BT Stereo

Type radio: Draagbare radio

Bluetooth: Ja

Maximale batterijduur: 20 uur

Pure Evoke Spot

Type radio: Keukenradio, Tafelradio, Wereldontvanger

Bluetooth: Ja

Maximale batterijduur: 20 uur

Afstandsbediening: Nee

Totaal uitgangsvermogen: 20 W

Stereogeluid: Nee

Ruark Audio R2 Mk4

Type radio: Tafelradio

Bluetooth: Ja

Maximale batterijduur: 0 minuut

Afstandsbediening: Nee

Totaal uitgangsvermogen: 20 W

Stereogeluid: Ja

Veelgestelde vragen over DAB+-radio's

Als je nog duidelijkheid over enkele details zoekt, zijn onderstaande antwoorden je redding in nood. Staat je vraag er niet tussen? Wacht dan niet, en neem contact met ons op. 📨

Wat is het verschil tussen een DAB+-radio en een FM-radio?

Het grootste verschil is dat een DAB+-radio meer zenders ontvangt dan een FM-radio. Daarnaast heb je met een DAB+-radio minder kans op ruis. Het signaal wordt net als bij een FM-radio uit de ether geplukt, en is daardoor compleet gratis.

Wat zijn de voordelen van een DAB+-radio?

DAB+-radio heeft verschillende voordelen. Je hebt minder ruis tijdens het luisteren en je ontvangt een breed scala aan radiozenders. Daarnaast is het apparaat gebruiksvriendelijk, heeft het geen internetverbinding nodig en is luisteren via DAB+ bovenal gratis.

Sinds wanneer is DAB+-radio beschikbaar in Nederland?

Sinds 1 september 2013 zijn de commerciële landelijke omroepen via DAB+ te beluisteren. Ook de meeste publieke regionale omroepen zijn vanaf 2017 te horen via DAB+.

Wat heb ik nodig om DAB+ te ontvangen?

Niets! Nou ja, behalve een DAB+-radio dan. Een internetverbinding is niet nodig. Verschillende radiostations ontvang je digitaal. Het is gratis om via de ether radio te ontvangen, net als bij FM-radio.

DAB+-radio op een tafel bij het raam

Conclusie

Of je nu een DAB+-radio zoekt voor in je woonkamer, een model voor op je bureau, of een wekkerradio: met de beste DAB+-radio geniet je van de beste geluidskwaliteit!

FM blijft nog wel een tijdje in de lucht, maar met een DAB+ ben je voorbereid op de toekomst. En FM-zenders ontvang je óók op je DAB+-radio. Wat wil je nog meer?

Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen bij het kiezen van de beste DAB+-radio. Heb je je favoriet nog niet gevonden? Bekijk dan nog eens de top 5 hierboven. Laat hieronder weten of je het artikel behulpzaam vond. Bedankt voor het lezen!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up