menu
close
Categorieën

Last van Winterblues? Niet Meer met de Beste Daglichtlamp

Vrouw houdt een mok met een warme drank vast.

Pfff, die wintermaanden zijn behoorlijk pittig. De dagen worden korter, de zon verstopt zich wat meer. Het liefst liggen we allemaal permanent onder een dekentje tot het weer voorbij is. Helaas moeten we toch aan het werk en naar school. Met de beste daglichtlamp heb je nauwelijks nog last van die winterblues!

Voor sommige mensen zijn de wintermaanden geweldig. Ikzelf ben een enorme kerstliefhebber, dus kijk altijd enorm uit naar december. Toch merken we allemaal dat zodra de temperatuur daalt, ons energieniveau mee daalt. Je hoeft je hier niet aan over te geven! Ik vertel je alles over de beste daglichtlamp zodat je alsnog vol energie de koude periode doorkomt.

Levanda Daglichtlamp met 5 standen

Levanda Daglichtlamp met 5 standen
Therapie geschikt voor: Anti-stress, Anti winterblues, Energieboost, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel
Snoerlengte: 1.5 m
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja
Bekijk op Bol.com

Beurer TL 30 Lichttherapielamp Daglichtlamp

Beurer TL 30 Lichttherapielamp Daglichtlamp
Therapie geschikt voor: Anti winterblues, Anti-depressie, Energieboost, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel
Snoerlengte: 150 cm
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja
Bekijk op Bol.com

Silvergear Daglichtlamp Daglicht Bureaulamp Daylight

Silvergear Daglichtlamp Daglicht Bureaulamp Daylight
Therapie geschikt voor: Anti-stress, Anti winterblues, Tegen vermoeidheid, Stemmingsverbetering, Energieboost
Snoerlengte: 1 m
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een daglichtlamp aanschaffen?

We ontkomen er niet aan: als het kouder wordt, voelen de meesten van ons zich minder goed. Dit komt door een gebrek aan natuurlijk zonlicht. We voelen ons hierdoor sneller moe en als je echt pech hebt, kan het zelfs zorgen voor depressies.

Met een daglichtlamp verhelp je de meeste klachten die ontstaan tijdens de wintermaanden. Je herkent een winterdepressie aan de volgende symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Sombere gevoelens die maar niet weggaan
  • Weinig zin om iets te ondernemen
  • Slaapproblemen
  • Ineens veel aankomen of afvallen

Dit zijn de meest voorkomende symptomen. Herken je jezelf hierin? Dan kan een daglichtlamp soms een wereld van verschil maken. Ook wanneer je alleen last hebt van slaapproblemen (of eerder problemen omtrent wakker worden en blijven), is dit een goede uitkomst.

Hoe werkt een daglichtlamp?

Als eerste geef ik je even een lesje in neurotransmitters, oftewel de stoffen die in je hersenen circuleren. Om goed te slapen en om lekker in je vel te zitten zijn twee neurotransmitters van groot belang: serotonine en melatonine. Hoeveel natuurlijk licht je binnenkrijgt, beïnvloedt hoe goed deze stofjes hun werk kunnen doen.

Serotonine heeft onder andere invloed op het geheugen, de stemming, slaap, zelfvertrouwen en emotieregulatie. Het beïnvloedt daarnaast je eetlust. We hebben dit stofje nodig als we die somberheid willen bestrijden.

Melatonine is een grote speler als het komt op ons slaap-waakritme. Het zorgt ervoor dat je slaperig wordt als het donker is en dat je alert bent als de zon weer schijnt. Gedurende de wintermaanden weet ons lichaam soms niet helemaal meer wanneer het dag of nacht is, want de dagen zijn grauw, en de zon komt laat op en gaat vroeg onder.

Een daglichtlamp stimuleert de aanmaak van serotonine en onderdrukt de aanmaak van melatonine door zonlicht na te bootsen. De effectiviteit hiervan is meermaals door onderzoek aangetoond.

Met zo'n lamp maak je dus zelfs als de zon verstoppertje speelt voldoende serotonine en melatonine aan, en voel je je een stuk beter. Helaas lost het niet alles op. Heb je last van gewrichtspijn of vergelijkbare lichamelijke klachten, dan kijk je liever naar een infraroodlamp.

Zie het niet als vervanger van een expert – Een daglichtlamp kan veel klachten van een winterdepressie al voor een deel verlichten, maar het is geen wondermiddel. Heb je nog steeds enorm last van depressieve symptomen, dan is het raadzaam in gesprek te gaan met de huisarts en/of een psycholoog.

Koopgids: hoe kies ik de beste daglichtlamp?

Daglichtlampen hebben een behoorlijke hoeveelheid eigenschappen, wat de zoektocht er niet makkelijker op maakt. Ik neem daarom een paar van de belangrijkste functies met je door.

Lichtintensiteit

Op een mooie zomerdag heeft zonlicht een lichtintensiteit tot 100.000 lux. Ter vergelijking: in de winter bedraagt dit maar 3.000 lux. Als je leest over lichtintensiteit van een daglichtlamp, zegt dit niet zo zeer iets over de lamp zelf. Het geeft vooral aan hoeveel licht in je ogen komt en dus hoeveel effect het heeft.

Zit je kilometers van de lamp af, dan krijg je nauwelijks licht binnen. Logisch. Vaak staat in de handleiding van de daglichtlamp hoe ver je precies moet zitten voor een specifieke hoeveelheid lux.

Wil je de daglichtlamp gebruiken voor lichttherapie, zoek dan naar een lamp met tussen de 10.000 en 25.000 lux. Zo hoef je niet uren voor de lamp te zitten en heb je toch het gewenste effect.

Verstelbare hoogte

Helaas heeft lang niet elke daglichtlamp dit. Hoewel deze functie geen must is, staat het je wel toe zoveel mogelijk blootstelling aan het licht te krijgen. De meeste daglichtlampen hebben in ieder geval een standaard, maar afhankelijk van waar je de lamp opzet, is dit niet altijd voldoende om voldoende licht op de ogen te richten.

Lichttherapiebril of lamp

Misschien ben je tijdens je zoektocht ook een lichttherapiebril tegengekomen. Wat is het verschil tussen een bril en een daglichtlamp? Voor het grootste deel is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Toch heeft een lichttherapiebril bepaalde voordelen die een lamp niet heeft.

Bij een daglichtlamp is het soms een gok of je voldoende licht ontvangt. Dit hangt onder andere af van of je er wel dichtbij genoeg zit, alsook of de lamp goed staat en of je al die tijd stil hebt gezeten. Bij een lichttherapiebril ga en sta je waar je maar wilt, terwijl je dezelfde hoeveelheid licht binnen krijgt. Het bevindt zich namelijk continu direct voor je ogen.

De lichtintensiteit en kleurtemperatuur van een lichttherapiebril is bovendien behoorlijk anders in vergelijking met een daglichtlamp. Een daglichtlamp heeft net als de zon 10.000 lux, terwijl een bril maar 135 lux heeft. Het licht van een bril is daarnaast blauw in plaats van wit. Dit heeft als voordeel dat de bril je niet verblindt tijdens de therapie.

De 5 beste daglichtlampen op een rij

1. Levanda Daglichtlamp met 5 standen

1. Levanda Daglichtlamp met 5 standen
Therapie geschikt voor: Anti-stress, Anti winterblues, Energieboost, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel
Snoerlengte: 1.5 m
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

2. Beurer TL 30 Lichttherapielamp Daglichtlamp

2. Beurer TL 30 Lichttherapielamp Daglichtlamp
Therapie geschikt voor: Anti winterblues, Anti-depressie, Energieboost, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel
Snoerlengte: 150 cm
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

3. Silvergear Daglichtlamp Daglicht Bureaulamp Daylight

3. Silvergear Daglichtlamp Daglicht Bureaulamp Daylight
Therapie geschikt voor: Anti-stress, Anti winterblues, Tegen vermoeidheid, Stemmingsverbetering, Energieboost
Snoerlengte: 1 m
Automatisch uitschakelen: Ja
Timer: Ja

Kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur geeft aan welke lichtkleur je lamp heeft. We geven dit aan met kelvin (K). Om een idee te geven: warm licht heeft een waarde van ongeveer 2.700 K, terwijl koud licht rond 6.500 K ligt. Oftewel: hoe lager de waarde, hoe warmer het licht.

Voor lichttherapie is het de bedoeling dat de lamp zoveel mogelijk natuurlijk licht nabootst. Een goede daglichtlamp heeft daarom een kleurtemperatuur van rond de 5.500 K. Dit is in Europa de perfecte daglichtkleur.

Waarom maakt kleurtemperatuur uit? Slechte verlichting leidt juist tot een gebrek aan concentratie, hoofdpijn of pijnlijke ogen. Bovendien zorgt te warm licht ervoor dat je slaperiger wordt. Daarom is het belangrijk dat een daglichtlamp zuiver wit licht uitstraalt. Zo haal je het meeste uit de lichttherapie.

Verschillende gebruiksscenario's

Lichttherapie is niet alleen voor degenen die last hebben van een winterdepressie. Een beetje extra daglicht doet iedereen goed.

Een daglichtlamp geeft onder andere een fijne energieboost. Perfect voor die harde werker die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Je zet de lamp aan tijdens het werken en merkt vanzelf dat die productiviteit omhoog schiet.

Ben je enorm gestrest en slaap je slecht? Ook dan is een daglichtlamp een redder in nood. Een warmer licht stimuleert de aanmaak van serotonine en melatonine, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Melatonine is belangrijk voor ons slaap-waakritme, maar te veel maakt ons slaperig en minder alert. Het bepaalt – zoals gezegd – ons slaap-waakritme. Daarom is een lamp die koeler licht uitstraalt geschikt om je wakker te houden. Serotonine is daarentegen verantwoordelijk is voor ons geluksgevoel en algemene stemming. Sommige modellen helpen zelfs om de bloedcirculatie te verbeteren.

Snoerlengte

Tijdens de lichttherapie is het van belang dat het licht je goed bereikt. Dan is het verstandig rekening te houden met waar je de lamp neerzet. Wat dan natuurlijk ook meespeelt is de snoerlengte.

Voor optimaal gebruik staat de lamp minimaal 50 cm van je vandaan. Gebruik dit als indicatie voor hoe lang het snoer voor je moet zijn. Niet iedereen heeft tenslotte de luxe van meerdere stopcontacten die ook nog eens in de buurt zitten van iets waar je de lamp op kwijt kan.

Lekker wakker worden

Een gemiddelde daglichtlamp is rechthoekig en geeft constant dezelfde lichtintensiteit. Dit is het meest effectief voor degene die last heeft van somberheidsklachten of tussendoor snel een boost wil.

Naast dit type daglichtlamp vind je ook een wake up light. Dit model wordt langzaam steeds feller: net een soort privé zonsopkomst. Wees niet bang, je slaapt er sowieso niet doorheen, want je hebt daarnaast keuze uit verschillende wekgeluiden.

Automatisch uitschakelen en timer

Blootstelling aan een daglichtlamp helpt tegen een tal aan klachten. De duur van de sessie is daarbij bepalend voor de effectiviteit van de therapie. Ik weet niet hoe jij bent in de ochtend, maar ik ben allesbehalve alert. Dit is juist de beste tijd om de daglichtlamp te gebruiken, maar als ik niet uitkijk, blijf ik zo uren voor het apparaat zitten en dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Gelukkig hebben sommige modellen een optie waarmee ze zichzelf automatisch uitschakelen. Dat niet alleen, ze hebben zelfs een timer zodat jij optimaal gebruikmaakt van de lamp.

Specificaties van daglichtlampen naast elkaar

Therapie geschikt voorSnoerlengteAutomatisch uitschakelenTimer
1Levanda Daglichtlamp met 5 standenAnti-stress, Anti winterblues, Energieboost, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel1.5 mJaJa
2Beurer TL 30 Lichttherapielamp DaglichtlampAnti winterblues, Anti-depressie, Energieboost, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel150 cmJaJa
3Silvergear Daglichtlamp Daglicht Bureaulamp DaylightAnti-stress, Anti winterblues, Tegen vermoeidheid, Stemmingsverbetering, Energieboost1 mJaJa
4AYOlite lichttherapiebril Tijdelijk gratis toegangAnti winterblues, Alertheid, Anti-stress, Energieboost, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel50 cmJaJa
5We Flow WeFlow Daglicht lampAlertheid, Anti winterblues, Anti-depressie, Anti-stress, Energieboost, Nachtdienst, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel60 cmJaJa

Levanda Daglichtlamp met 5 standen

Therapie geschikt voor: Anti-stress, Anti winterblues, Energieboost, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel

Snoerlengte: 1.5 m

Automatisch uitschakelen: Ja

Timer: Ja

Beurer TL 30 Lichttherapielamp Daglichtlamp

Therapie geschikt voor: Anti winterblues, Anti-depressie, Energieboost, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel

Snoerlengte: 150 cm

Automatisch uitschakelen: Ja

Timer: Ja

Silvergear Daglichtlamp Daglicht Bureaulamp Daylight

Therapie geschikt voor: Anti-stress, Anti winterblues, Tegen vermoeidheid, Stemmingsverbetering, Energieboost

Snoerlengte: 1 m

Automatisch uitschakelen: Ja

Timer: Ja

AYOlite lichttherapiebril Tijdelijk gratis toegang

Therapie geschikt voor: Anti winterblues, Alertheid, Anti-stress, Energieboost, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel

Snoerlengte: 50 cm

Automatisch uitschakelen: Ja

Timer: Ja

We Flow WeFlow Daglicht lamp

Therapie geschikt voor: Alertheid, Anti winterblues, Anti-depressie, Anti-stress, Energieboost, Nachtdienst, Slaapproblemen, Stemmingsverbetering, Tegen vermoeidheid, Uitgerust gevoel

Snoerlengte: 60 cm

Automatisch uitschakelen: Ja

Timer: Ja

Veelgestelde vragen over daglichtlampen

Wat is SAD?

Veel daglichtlampen worden verkocht als SAD Light. SAD staat voor Seasonal Affective Disorder. In de volksmond noemen we dit ook wel een winterdepressie. Sommige mensen zijn namelijk vooral gedurende de koudere maanden somber en/of oververmoeid. Dit komt naar alle waarschijnlijkheid door een gebrek aan zonlicht en daarmee onder andere vitamine D.

Hoellang gebruik je een daglichtlamp?

Heb je last van een winterdepressie, dan is het verstandig de daglichtlamp minimaal een kwartier per dag te gebruiken. Bij voorkeur doe je dit in de ochtend, want dit onderdrukt de aanmaak van melatonine, het stofje dat ons natuurlijke slaap-waakritme reguleert en ons slaperig maakt. Gebruik de lamp nooit langer dan twee uur, want langdurig gebruik is niet goed voor de ogen.

Hoelang je voor de lamp moet zitten, hangt van verschillende factoren af. Allereerst ligt dit aan hoe ver je van het apparaat afzit. Zit er 50 cm tussen jou en de lamp (ongeveer een armlengte), dan zet je de lamp voor 15 minuten aan. Je hoeft er niet direct in te kijken. Zet hem aan, pak een lekker ontbijtje en je voelt je zo weer de oude.

Iets anders wat bepaalt hoelang je voor de lamp zit, is waarvoor je het nodig hebt. Raadpleeg altijd een arts om te bepalen hoe je de lamp het beste gebruikt.

Voor wie is lichttherapie bedoeld?

Lichttherapie is niet alleen tegen winterblues. Zelfs als je niet per se somber bent gedurende de wintermaanden, heb je baat bij een daglichtlamp. Het helpt namelijk ook tegen vermoeidheid en geeft je een fijne energieboost. Zoals gezegd is natuurlijk licht belangrijk voor je slaap-waakritme, dus wil je extra lekker slapen tijdens de winter, probeer ook dan lichttherapie eens uit!

Kan ik zomaar elke lamp gebruiken voor lichttherapie?

Je vindt verschillende lampen op de markt die geschikt zijn voor lichttherapie. Let goed op waarvoor ze bedoeld zijn! Een lichttherapielamp heeft verschillende toepassingen, waaronder het behandelen van huidklachten of stemmingsklachten. Lampen tegen huidklachten gebruiken uv-licht, wat schadelijk is voor de ogen, terwijl infraroodlampen werken zijn tegen spierpijn.

Daglichtlampen tegen winterdepressie hebben geen uv-licht, want het licht moet juist de ogen bereiken. Alleen als het licht fatsoenlijk ogen bereikt, maak je voldoende stofjes als serotonine aan. Infraroodstraling is hierbij ook niet nodig.

Conclusie

Zoals je ziet, hoef je nooit meer bang te zijn voor die winterdip. Met een goede daglichtlamp kom je dit seizoen moeiteloos door. Heb jij nog een handige tip of wil je graag iets kwijt? Laat het achter onder dit artikel! Bedankt voor het lezen.

Rebecca de Jongh

Rebecca is altijd op zoek naar nieuwe kennis. Ze begon in 2013 met de opleiding Journalistiek en ontdekte hier dat ze een passie heeft voor onderzoek. Ze is daarom in 2019 aan de opleiding Online Culture. Ze schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen, van wetenschappelijke content tot lijstjes over de beste gadgets. In haar vrije tijd kijkt ze graag Netflix of leest ze een goed boek.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up