menu
close
Categorieën

Leg Iedere Rit Vast met de Beste Dashcam

Een dashcam in een auto

Een auto-ongeluk is zit in een klein hoekje. En als je betrokken bent bij een ongeval, dan wil je graag bewijs hebben. Met de beste dashcam heb je dit bewijs! Er is dan geen twijfel mogelijk, want je hebt beeldmateriaal van de situatie.

Met zo veel verschillende dashcams op de markt, raak je misschien overweldigd door alle opties. Maar waar let je nu precies op? Je wilt in ieder geval geen belangrijke details missen in je opnames. Daarom is het verstandig om te investeren in een goed exemplaar.

Lees gauw deze koopgids en bekijk ook de top 5 beste producten van dit moment!

VERTREX Dash23 zwart

VERTREX Dash23 zwart
Nachtmodus: Ja
Bekijk op Bol.com

Okik Dashcam voor auto Voor

Okik Dashcam voor auto Voor
Touchscreen: Nee
GPS: Nee
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja
Bekijk op Bol.com

AZDome M330 1CH zwart

AZDome M330 1CH zwart
Touchscreen: Nee
GPS: Nee
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een dashcam aanschaffen?

Er zijn tal van redenen waarom een dashcam van pas komt. Het voornaamste voordeel van een dashcam is dat het bewijs levert voor de verzekering of politie. Als je moet bewijzen wie de schuldige was, maak je gebruik van de beelden om de zaak aan te tonen. 🚘

Ga je op een roadtrip en leg je dit vast op film? Neem sowieso een dashcam mee en monteer de beelden in je video. Misschien leg je zelfs een bijzondere gebeurtenis vast, zoals het oversteken van een wilde dieren. Bovendien slaat de dashcam gps-locaties op, waardoor je bepaalde routes later kan bekijken.

Een dashcam dient ook als bewakingscamera. Zo loop je met een veilig gevoel weg bij je auto. Botst iemand tegen je auto of probeert iemand in te breken? Dan krijg je een waarschuwing én begint de dashcam met opnemen.

Ten slotte is de beste dashcam een uitstekende rijhulp! Een goede dashcam waarschuwt als een ongeluk dreigt, geeft vaste flitspalen aan en vertelt de bestuurder zelfs wanneer hij of zij te moe is om veilig te rijden.

Pak je ook wel eens de fiets? De beste fietscomputer is ook een goede aanwinst. Je leest hiermee in één oogopslag de snelheid, afgelegde afstand, verbrande calorieën en andere handige statistieken af.

Benieuwd hoe beelden van zo'n dashcam eruitzien en wat voor momenten je ermee vastlegt? Bekijk het filmpje hieronder!

Koopgids: hoe kies ik de beste dashcam?

Benieuwd naar de beste dashcams van dit moment? Er zijn verschillende merken en soorten op de markt. Daarom is het handig om te weten waar je op moet letten.

Beeldkwaliteit

Meerdere factoren hebben invloed op de beeldkwaliteit. Ik begin bij de resolutie. Een goede dashcam heeft minimaal een resolutie van 1080 p (full hd). Een lagere resolutie geeft korrelige beelden, die onbruikbaar zijn bij een aanrijding of auto-inbraak.

De beste dashcams bieden zelfs de mogelijkheid om in 4K te filmen. Bedenk wel dat de bestanden dan meer opslag nodig hebben en dat het geheugen sneller vol raakt.

De framerate van een dashcam moet minimaal 30 fps zijn. Dit is vooral bij snel rijden belangrijk, want het zorgt voor een vloeiende overgang van de beelden.

De kijkhoek bepaalt hoeveel van de omgeving in beeld is. Kies een brede kijkhoek, zodat je belangrijke onderdelen tijdens een ongeval niet mist. Als je een dashcam met een te smalle kijkhoek kiest, dan mis je misschien belangrijke informatie zoals een kenteken.

Als laatste raad ik een dashcam met beeldstabilisatie aan. Dit helpt trillingen tijdens het filmen te verminderen, zodat video's duidelijk zijn. Een schokkerig beeld is moeilijk te bekijken!

De 5 beste dashcams op een rij

1. VERTREX Dash23 zwart

1. VERTREX Dash23 zwart
Looprecording: Ja
Aantal megapixels: 3 Megapixel
Nachtmodus: Ja

2. Okik Dashcam voor auto Voor

2. Okik Dashcam voor auto Voor
Looprecording: Ja
Aantal megapixels: 1080 Megapixel
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

3. AZDome M330 1CH zwart

3. AZDome M330 1CH zwart
Looprecording: Ja
Aantal megapixels: 4 Megapixel
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

4. Menzo Dual Dashcam voor Auto

4. Menzo Dual Dashcam voor Auto
Looprecording: Ja
Aantal megapixels: 1080 Megapixel
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

5. Apeman C450A01 zwart

5. Apeman C450A01 zwart
G-sensor: Ja
Looprecording: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Aantal megapixels: 200 Megapixel
Beeldstabilisatie: Ja
Kijkhoek horizontaal: 170º
Parkeermodus: Ja
Nachtmodus: Ja

Dual dashcam

Wil je ook zien wat er achter je gebeurt? Een dual dashcam beschikt over twee camera's. Zo heb je een extra paar ogen, want je filmt vanaf de voor- en achterkant.

De tweede camera kan bovendien dienen als achteruitrijhulp. Je kunt sommige camera's ook draaien zodat je de binnenkant van de auto filmt. Dat geeft een extra veilig gevoel als je vreemde mensen in de auto hebt zitten.

Formaat en display

Wordt het een grote of kleine dashcam? Het lijkt niet veel uit te maken, maar niets is minder waar.

Een kleine dashcam is ideaal wanneer jij in het bezit bent van een kleine auto. Bovendien trekt een kleine dashcam minder aandacht dan een groot exemplaar.

Handig om te weten: een kleine dashcam heeft geen display, maar toont beelden via een app op je telefoon.

G-sensor

Een G-sensor registreert schokken tijdens het rijden of parkeren. Een andere benaming hiervoor is impactdetectie.

De sensor wordt bij een aanrijding of hard remmen geactiveerd. Zo weet de dashcam dat het om een belangrijk bestand gaat. Het bestand wordt daarom beveiligd of opgeslagen in een aparte map, zodat de bestanden niet overschreven worden.

Gps

Gps helpt bij het aangeven waar gebeurtenissen plaatsvonden. Naast het opslaan van locaties, geeft gps ook de mogelijkheid om de snelheid van jouw voertuig te registreren. Dat biedt meer context bij een ongeval.

Looprecording

Looprecording zorgt ervoor dat de camera blijft filmen, zelfs als het geheugen vol is. De eerste beelden worden overschreven door nieuwe, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over het verlies van belangrijk beeldmateriaal.

Parkeermodus

De parkeermodus is in feite een bewakingscamera voor jouw auto. Je gebruikt de dashcam om je auto in de gaten te houden terwijl hij geparkeerd staat.

Bewegingsdetectie zorgt ervoor dat de camera aanspringt wanneer er activiteiten plaatsvinden rondom de auto. De beste dashcam met parkeermodus geeft zelfs een waarschuwing op je telefoon bij een botsing of inbraak.

Een persoon in een auto op de weg met een dashcam

Nachtmodus

Een dashcam met nachtmodus is onmisbaar als je 's nachts veel op de weg bent. Nachtmodus zorgt voor duidelijke beelden met weinig licht, waardoor je nog steeds een kenteken leest of een persoon herkent. De dashcam gebruikt infrarood licht.

Gebruiksgemak

Een enkel exemplaar bedien je met knoppen, maar de meeste dashcams werken via een touchscreen of mobiele app. Het voordeel van touchscreen is dat je niet afhankelijk bent van je telefoon.

Zorg dat je alles goed instelt voordat je gaat rijden. Het de bedoeling dat je tijdens het rijden handsfree bezig bent. Daarom is een exemplaar met stembediening de veiligste optie!

Niet alle dashcams filmen door zodra je de motor uitzet, terwijl bijvoorbeeld na een ongeluk ook belangrijke dingen gebeuren. Zo leg je bijvoorbeeld vast wanneer een auto doorrijdt na een aanrijding. Zoek daarom naar een dashcam die minimaal 3 minuten blijft filmen na het uitzetten van de motor.

Opslag

Hoeveel opslag je nodig hebt, hangt af van hoeveel tijd je in de auto doorbrengt. Als je de hele dag op de weg bent, dan maak je meer beeldmateriaal dan wanneer je korte afstanden aflegt.

Er wordt een externe geheugenkaart gebruikt voor de opslag. In enkele gevallen wordt deze erbij geleverd. Het betreft SD-kaarten of microSD-kaarten. In de productomschrijving lees je welke je nodig hebt!

Maar hoeveel opslag heb je nodig op zo'n geheugenkaart? Met een geheugenkaart van 8 GB film je zo'n 2-3 uur. Een geheugenkaart van 128 GB slaat ongeveer 30 uur aan beeldmateriaal op. Koop bovendien een snelle en betrouwbare kaart. Klasse 10 heeft de beste schrijfsnelheid.

Bevestiging

Een dashcam moet goed op het raam blijven plakken. Daar zijn meerdere manieren voor bedacht. Zo is een houder met zuignap een bekende bevestigingswijze. Een zuignap is alleen wel gevoelig voor trillingen.

Een zelfklevende folie is een goed alternatief. Deze folie plakt strak op het raam. Maak je gebruik van meerdere auto's? Dan is zelfklevende folie minder praktisch, want verwijderen gaat lastig.

Extreme temperaturen? – In de auto loopt de temperatuur hoog op, soms tot wel 90 ° C. Dit is niet goed voor een dashcam. Haal de dashcam daarom bij extreem hoge of lage temperaturen uit de auto!

Andere handige functies

Een dashcam met noodoproepsysteem biedt extra veiligheid. Het werkt eenvoudig: als je ooit hulp nodig hebt, stuurt de dashcam automatisch je exacte locatie inclusief medische informatie door naar de hulpdiensten. Op die manier zijn ze snel bij je – en weten ze direct je medische geschiedenis.

Een andere aanrader is de dashcam met polarisatiefilter. De zon kan voor ongewenste reflecties en schitteringen zorgen, waardoor een beeld slecht wordt.

Een polarisatiefilter zit over de lens, en heft ongewenste reflecties op. In het donker draai je de polarisatiefilter uit, omdat dit licht tegenhoudt. Je wilt dan juist zoveel mogelijk licht in de camera!

Specificaties van dashcams naast elkaar

NachtmodusParkeermodusVideokwaliteitG-sensorBeeldstabilisatieKijkhoek horizontaal
1VERTREX Dash23 zwartJa
2Okik Dashcam voor auto VoorJaJa
3AZDome M330 1CH zwartJaJa
4Menzo Dual Dashcam voor AutoJaJa
5Apeman C450A01 zwartJaJaFull HDJaJa170º

VERTREX Dash23 zwart

Nachtmodus: Ja

Okik Dashcam voor auto Voor

Nachtmodus: Ja

Parkeermodus: Ja

AZDome M330 1CH zwart

Nachtmodus: Ja

Parkeermodus: Ja

Menzo Dual Dashcam voor Auto

Nachtmodus: Ja

Parkeermodus: Ja

Apeman C450A01 zwart

Nachtmodus: Ja

Parkeermodus: Ja

Videokwaliteit: Full HD

G-sensor: Ja

Beeldstabilisatie: Ja

Kijkhoek horizontaal: 170º

Veelgestelde vragen over dashcams

Heb je nog vragen over dashcams? Hieronder vind je de antwoorden op de meestvoorkomende vragen van dit moment!

Hoe gebruik je een dashcam?

Installeer de dashcam op een plek waar het je zicht niet belemmert en het beeld niet vervormt. De beste plaats is in het midden en zo hoog mogelijk, achter de achteruitkijkspiegel.

Maak het raam regelmatig schoon, want een vuil raam zorgt voor onduidelijke beelden. De ruitenwissers komen meestal niet op de plek waar de dashcam zit. Positioneer de camera in een hoek waardoor je 1/3e lucht en 2/3e van de weg ziet.

Is een dashcam toegestaan in Nederland?

In Nederland en België zijn dashcams toegestaan. Zodra je beelden openbaar maakt, zijn er wel regels aan verbonden. Personen mogen niet herkenbaar in beeld vanwege de privacywetgeving.

In sommige landen zijn dashcams wél verboden (Portugal, Oostenrijk en Luxemburg) of worden afgeraden (Zwitserland, Spanje en Duitsland). Controleer daarom eerst de plaatselijke wetgeving voordat je naar het buitenland vertrekt met een dashcam.

Hoeveel kost een goede dashcam?

De prijs van een dashcam varieert van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Het prijsverschil zit in beeldkwaliteit, aantal camera's, functies en gebruiksgemak.

Hoelang gaat de accu van een dashcam mee?

De meeste dashcams laden op tijdens het rijden. Je hebt alleen ook een parkeermodus en op dat moment staat de auto stil. Kies daarom een dashcam met een minimale accuduur vanaf 10 uur.

Sommige dashcams maken gebruik van continue voeding. Deze hebben dan geen ingebouwde accu, want ze gebruiken stroom van de auto. Als de accu van de auto leeg loopt, dan schakelt de dashcam uit.

Conclusie

Het kiezen van een dashcam is niet de makkelijkste taak. Er zijn tal van opties beschikbaar. Een hoge beeldkwaliteit is altijd belangrijk. Denk daarnaast aan je wensen: wil je een tweede camera of zoek je naar extra veiligheid tijdens het parkeren?

In de bovenstaande top 5 staat sowieso een geschikt exemplaar! Als laatste wil ik je bedanken voor het lezen. Heb je nog vragen of heb ik iets over het hoofd gezien? Laat dan hieronder een reactie achter.

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up