menu
close
Categorieën

De Beste Deltaschuurmachine bereikt zelfs de Moeilijkste Hoekjes

hout schuren met delta schuurmachine

Wil je de kozijnen voorzien van een nieuwe laag verf? Voor een goed resultaat begin je met schuren. De beste deltaschuurmachine helpt je hierbij! De puntige vorm van de deltaschuurmachine bereikt zelfs de moeilijkste plekken. Lees hieronder verder, want de top 5 staat al voor je klaar. ⬇️

Powerplus POWX0490 Driehoekschuurmachine 300W Variabele

Powerplus POWX0490 Driehoekschuurmachine 300W Variabele
Vermogen: 300 W
Vorm zool: Driehoek
Snoerlengte: 3 m
Voedingstype: Netstroom
Stofafzuiging: Ja
Product lengte: 34.50 cm
Product breedte: 12.50 cm
Bekijk op Bol.com

Metabo FMS 200 Intec

Metabo FMS 200 Intec
Vermogen: 200 W
Vorm zool: Driehoek
Voedingstype: Netstroom
Stofafzuiging: Nee
Product lengte: 14.70 cm
Product breedte: 14.70 cm
Geluidsniveau: 89 dB
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

FERM DSM1009 Deltaschuurmachine 280W Variabele

FERM DSM1009 Deltaschuurmachine 280W Variabele
Vermogen: 280 W
Vorm zool: Driehoek
Snoerlengte: 3 m
Voedingstype: Netstroom
Stofafzuiging: Ja
Product lengte: 13 cm
Product breedte: 9.60 cm
Geluidsniveau: 0 dB
Bekijk op Bol.com

Waarom een deltaschuurmachine aanschaffen?

Een deltaschuurmachine werkt in principe hetzelfde als een vlakschuurmachine, alleen de vorm van de schuurzool verschilt. Bij een deltaschuurmachine is deze driehoekig, vandaar de naam delta. De spitse punt werkt heel precies, waardoor je gemakkelijk kleine hoekjes en richels bereikt. Een kozijn schuren was nog nooit zo makkelijk!

Omdat een deltaschuurmachine niet zwaar is, ben je enorm flexibel. Het apparaat is compact en houd je met één hand vast. Met een lichte deltaschuurmachine schuur je zelfs verticaal. Zo hoef je een houten deur niet eerst uit zijn scharnieren te halen: dat scheelt. Wanneer je óók je muren of plafonds een kleurtje wil geven, begin je met de beste wandschuurmachine.

Daarnaast hebben sommige deltaschuurmachines een functie voor stofafzuiging. Hiermee heb je tijdens het schuren geen last van rondwaaiend stof, want de machine zuigt het meteen op. Ook je woning blijft schoon, waardoor het onvermijdelijke schoonmaken na het klussen zo gedaan is. 🧹

Koopgids: hoe kies ik de beste deltaschuurmachine?

Het kiezen van een deltaschuurmachine lastiger dan gedacht? Geen zorgen, deze koopgids helpt je een eindje op weg!

Waarvoor gebruik je een deltaschuurmachine?

Niet elke klus vereist dezelfde schuurmachine. Door de driehoekige schuurzool is de deltaschuurmachine perfect voor het schuren van kozijnen, deuren, kastjes en trappen. Je bereikt moeilijke hoekjes en richels met gemak. Met de spitse punt schuur je bovendien makkelijk in gleuven.

Door het trillen van de schuurzool, de korrels op het schuurpapier en de druk die je zet wordt het oppervlak ruw. Hierdoor hecht verf of lak beter. Je gebruikt het apparaat bijvoorbeeld om een kozijn te schuren voordat je het schildert. Verf hecht hierdoor beter en het resultaat is mooier. Wil je een supersnelle machine? Dan is een excentrische schuurmachine een andere optie.

Een deltaschuurmachine is geschikt voor het schuren en polijsten van de volgende oppervlakken:

  • Hout
  • Kunststof
  • Metaal
  • Plamuur
  • Gips
  • Gelakte oppervlakken

Grootte van de deltaschuurmachine

Het belangrijkste onderdeel van de deltaschuurmachine is de schuurzool. De schuurzool heeft een gemiddelde lengte van 11,2 cm en een gemiddelde breedte van 10,5 cm. Deze maat is perfect voor kleine oppervlaktes, zoals trappen en deuren.

Bevestiging: klittenband of klemmetjes?

Schuurpapier bevestig je op de schuurzool op één van deze twee manieren: met klittenband of met een klemsysteem. Met een zool van klittenband vervang je gemakkelijk het oude schuurpapier voor een nieuw vel door het oude vel eraf te trekken. Klittenband laat gemakkelijk los en houdt het nieuwe schuurpapier goed op zijn plek.

Andere schuurmachines zijn voorzien van twee klemmetjes aan de zijkant van de schuurzool, waar je het schuurpapier op vastklemt. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van de afmetingen van de schuurzool, waardoor je ook grotere stukken schuurpapier gemakkelijk aan de schuurzool klemt. Je kunt ook een rol schuurpapier kopen en het zelf op maat knippen.

Vrouw gebruikt delta schuurmachine op kozijn

Trillingen

Een deltaschuurmachine schuurt oppervlakte met trillingen. De sterkte van de trilling wordt aangegeven in Hertz. Dankzij een trilling, die varieert tussen de 16.000 a 26.000 Hz, schuurt de deltaschuurmachine het oppervlak. Hoe sneller het apparaat trilt, hoe beter het schuurt zonder extra kracht te zetten.

Een groter oppervlak schuren? Voor het zwaardere werk kies je de beste bandschuurmachine.

De kracht van een deltaschuurmachine

De kracht van een deltaschuurmachine wordt bepaald door het vermogen. Dit staat aangegeven in watt. Het gemiddelde vermogen van een deltaschuurmachine ligt tussen de 50 watt en 800 watt, maar de meeste zijn rond de 300 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger het apparaat werkt. Ook het toerental speelt een rol. Hoe dat werkt, leg ik hieronder uit. 👇

Toerental

Het vermogen van een schuurmachine wordt bepaald door het vermogen van de motor in combinatie met het toerental van de schuurzool. Het toerental is het aantal omwentelingen van een draaiend voorwerp, bijvoorbeeld de as van een motor. Bij een hoger toerental trilt de schuurmachine meer en werkt het daarom sneller.

Met een variabel toerental stel je zelf het apparaat in. Wanneer het toerental staat aangegeven als "onbelast", is dit het toerental wanneer je het apparaat wel aanzet, maar niet gebruikt.

Gewicht: hoeveel weegt een deltaschuurmachine?

Het gewicht van een deltaschuurmachine ligt tussen de 0,6 kg en 2 kg. Het hele gewicht draag je terwijl je schuurt: kies daarom voor een lichte schuurmachine wanneer je liever niet te zwaar tilt. Met een lichte schuurmachine schuur je daarnaast gemakkelijk verticaal of boven je hoofd. Mooi meegenomen!

Welk schuurpapier heb ik nodig?

Schuurpapiersoorten verschillen in korrelgrootte. Wanneer je kiest voor schuurpapier met P100, staat voor de "P" voor het Engelse particles. De 100 staat voor de hoeveelheid korrels die op 1 vierkante centimeter zitten. Schuurpapier met gradatie P100 heeft 100 korrels op 1 vierkante centimeter.

Daarnaast is het handig om schuurpapier te kiezen naar het soort materiaal dat je schuurt. Zo is er speciaal schuurpapier voor een houten ondergrond of een ondergrond met verf.

Elk type schuurpapier heeft een bepaalde eigenschap. P40 is bijvoorbeeld het beste voor het verwijderen van oude verflagen die erg hardnekkig zijn. Over het algemeen geldt: hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.

Let op: voorkom krassen - Wanneer je te grof schuurpapier gebruikt voor het oppervlak dat je schuurt, bestaat de kans dat krassen ontstaan. Kies daarom altijd voor het juiste schuurpapier voor je klus. 

Als je oude verflagen verwijdert, gebruik je voor het beste resultaat schuurpapier met verschillende gradaties. Je begint met schuurpapier met een lage gradatie, zoals P60. Hierna gebruik je schuurpapier met een kleine korrel, zoals P100 of P150. Hieronder een handig overzicht van de verschillende gradaties schuurpapier:

P40 - P60Oude verflagen en roest verwijderen
P80 - P100Schuren van nieuw hout
P120 - P150Schuren bestaande verflagen
P180 - P220Schuren bestaande, goede verflagen
P240Opschuren nieuwe verflagen

Kleur: rood of wit?

Schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit heeft te maken met het type materiaal waarvoor het geschikt is. Donkere schuurvellen (rood) gebruik je voor blank hout, spaanplaat en metaal. Witte schuurvellen, die meestal langer meegaan, gebruik je voor schilderwerk, vulmaterialen en plamuur.

Snoer of draadloos?

Nog een belangrijke specificatie: de snoerlengte. Die bepaalt namelijk je bewegingsvrijheid. Gelukkig is de snoerlengte van de meeste deltaschuurmachines aardig lang. Wil je je helemaal vrij voelen? Kies dan voor een draadloze schuurmachine. Deze werkt op accu en moet je tussendoor opladen.

De 5 beste deltaschuurmachines op een rij

1. Powerplus POWX0490 Driehoekschuurmachine 300W Variabele

1. Powerplus POWX0490 Driehoekschuurmachine 300W Variabele
Vermogen: 300 W
Vorm zool: Driehoek
Snoerlengte: 3 m
Voedingstype: Netstroom
Stofafzuiging: Ja
Product lengte: 34.50 cm
Product breedte: 12.50 cm

2. Metabo FMS 200 Intec

2. Metabo FMS 200 Intec
Vermogen: 200 W
Vorm zool: Driehoek
Voedingstype: Netstroom
Stofafzuiging: Nee
Product lengte: 14.70 cm
Product breedte: 14.70 cm
Geluidsniveau: 89 dB

3. FERM DSM1009 Deltaschuurmachine 280W Variabele

3. FERM DSM1009 Deltaschuurmachine 280W Variabele
Vermogen: 280 W
Vorm zool: Driehoek
Snoerlengte: 3 m
Voedingstype: Netstroom
Stofafzuiging: Ja
Product lengte: 13 cm
Product breedte: 9.60 cm
Geluidsniveau: 0 dB

Stofafzuiging

Liever niet veel schoonmaken na het klussen? Kies dan voor een deltaschuurmachine met stofafzuiging. Wanneer je naar het schuurpapier voor een deltaschuurmachine kijkt, valt je misschien op dat er gaatjes in zitten. Deze gaatjes maken het mogelijk om schuursel en stof tijdens het schuren meteen af te zuigen.

Het apparaat heeft een uitlaat aan de achterkant. Een cassette vangt het stof en schuursel op. Het is ook mogelijk om een gewone stofzuiger of een professionele stofafzuiger aan te sluiten op de uitlaat die het stof en schuursel opvangt.

De geïntegreerde stofopvang is geschikt voor gebruik tijdens het schuren van kleine oppervlakken. Voor het schuren van grof materiaal, zoals gips, is het beter om een professioneel afzuigapparaat aan te sluiten. Niet elke deltaschuurmachine heeft stofafzuiging. Als je liever niet veel tijd kwijt bent aan schoonmaken, kies je voor een schuurmachine met stofafzuiging.

Draag een stofmasker - Om jezelf te beschermen draag je bij grote klussen het liefst een goed stofmasker. Daarnaast is het aan te raden om een veiligheidsbril én gehoorbescherming te dragen. 

Geluidsniveau

Een deltaschuurmachine is niet bepaald stil. Helaas maakt klussen nu eenmaal geluid. Het geluidsniveau van deltaschuurmachines ligt tussen de 70 dB en 90 dB. Bij langdurig gebruik (8+ uur) is een geluidsniveau boven de 80 dB schadelijk voor je gehoor. Bij elke 3 extra decibel halveert de maximale gebruiksduur. Draag dus gehoorbescherming en voorkom gehoorschade.

Budget

Een goede deltaschuurmachine koop je al vanaf een paar tientjes, maar er zijn ook modellen op de markt die een paar honderd euro kosten. De duurdere modellen hebben luxe functies, zoals een accu, meerdere opzetstukken en goede stofafzuiging. Wanneer je de deltaschuurmachine vaak gebruikt, is het slim om naar gebruiksvriendelijkheid te kijken.

Zo onderhoud je een deltaschuurmachine

Bij schuren komt stof vrij: dat is geen geheim. Hierom is het goed om af en toe de schuurmachine een grote schoonmaakbeurt te geven. Zelfs met goede stofafzuiging blijven er nog steeds stofresten in de machine zitten. Na een dag klussen verwijder je daarom het liefst zo veel mogelijk stof.

Ook het vervangen van onderdelen hoort bij het onderhoud van je deltaschuurmachine. De grotere onderdelen van een schuurmachine vervangen laat je beter over aan een professional. Het is niet eenvoudig om deze zelf te vervangen en je kunt de schuurmachine zelfs beschadigen.

Specificaties van deltaschuurmachines naast elkaar

VermogenSnoerlengteVoedingstypeStofafzuigingGeluidsniveau
1Powerplus POWX0490 Driehoekschuurmachine 300W Variabele300 W3 mNetstroomJa
2Metabo FMS 200 Intec200 W3 mNetstroomNee89 dB
3FERM DSM1009 Deltaschuurmachine 280W Variabele280 W3 mNetstroomJa0 dB
4Bosch PDA 180 E180 W2.50 mNetstroomNee96 dB
5Hyundai schuurmachine delta 220 W220 W5 mNetstroomJa81 dB

Powerplus POWX0490 Driehoekschuurmachine 300W Variabele

Vermogen: 300 W

Snoerlengte: 3 m

Voedingstype: Netstroom

Stofafzuiging: Ja

Metabo FMS 200 Intec

Vermogen: 200 W

Snoerlengte: 3 m

Voedingstype: Netstroom

Stofafzuiging: Nee

Geluidsniveau: 89 dB

FERM DSM1009 Deltaschuurmachine 280W Variabele

Vermogen: 280 W

Snoerlengte: 3 m

Voedingstype: Netstroom

Stofafzuiging: Ja

Geluidsniveau: 0 dB

Bosch PDA 180 E

Vermogen: 180 W

Snoerlengte: 2.50 m

Voedingstype: Netstroom

Stofafzuiging: Nee

Geluidsniveau: 96 dB

Hyundai schuurmachine delta 220 W

Vermogen: 220 W

Snoerlengte: 5 m

Voedingstype: Netstroom

Stofafzuiging: Ja

Geluidsniveau: 81 dB

Veelgestelde vragen over deltaschuurmachines

Heb je nog vragen over deltaschuurmachines? Ik beantwoord ze hieronder.

Wat is een deltaschuurmachine?

Een deltaschuurmachine werkt in principe hetzelfde als een vlakschuurmachine, alleen de vorm van de schuurzool verschilt. Bij een deltaschuurmachine is deze driehoekig. Door de driehoekige schuurzool van een deltaschuurmachine is het mogelijk om niet alleen vlakke ondergronden te schuren, maar ook kleine hoekjes en richels. Daarnaast is het apparaat handzamer dan andere schuurmachines.

Hoe werkt een deltaschuurmachine?

Een deltaschuurmachine schuurt je oppervlakte door trillingen te creëren. De sterkte van de trilling wordt aangegeven in Hertz. Door het trillen van de schuurzool, de korrels op het schuurpapier en de druk die je zet wordt het oppervlak ruw. Hierdoor hecht verf of lak beter. Je gebruikt het apparaat bijvoorbeeld om een kozijn te schuren voordat je het gaat verven.

Welk schuurpapier gebruik ik voor een deltaschuurmachine?

Schuurpapier voor een deltaschuurmachine heeft de vorm van een strijkzool. Dit schuurpapier wordt ingedeeld op korrelgrootte. Wanneer je kiest voor schuurpapier met P100, staat voor de "P" voor het Engelse particles. De 100 staat voor de hoeveelheid korrels die op 1 vierkante centimeter zitten. Over het algemeen geldt: hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.

Conclusie

Hopelijk heb je met deze koopgids je nieuwe favoriete klusmaatje gevonden. Zo niet, dan raad ik je aan om de producten hierboven nog eens te bekijken, want de top 5 hebben we zorgvuldig voor je geselecteerd. Ben je nog niet klaar met klussen en zoek je een handig overzicht van schuurmachines? Met onze koopgids kies je de beste schuurmachine!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up