menu
close
Categorieën

Nauwkeurig Meten met de Beste Digitale Waterpas

Man controleert of de muur waterpas is

Meten is weten: wanneer je iets bouwt of ophangt, wil je zeker weten dat het recht is. Schakel daarom de beste digitale waterpas in. Zo creëer een loodrechte basis voor elke klus! Hieronder vind je de top 3 van dit moment of lees verder en ontdek de mogelijkheden!

Hilda Zelfnivellerende Kruislijnlaser met 12

Hilda Zelfnivellerende Kruislijnlaser met 12
Bekijk op Bol.com

Aquila Kruislijnlaser Groen 360º Zelfnivellerend

Aquila Kruislijnlaser Groen 360º Zelfnivellerend
Bekijk op Bol.com

Profeco kruislijnlaser 10m met statief

Profeco kruislijnlaser 10m met statief
Bekijk op Bol.com

Waarom een digitale waterpas aanschaffen?

Een goed begin is het halve werk. Met een loodrechte basis bereik je nu eenmaal een beter klusresultaat. Een digitale waterpas helpt je hierbij, want je controleert of een oppervlakte perfect recht is.

Een digitale waterpas heeft een aantal voordelen ten opzichte van een analoog exemplaar. Allereerst is een digitale waterpas veel nauwkeuriger dan een analoge waterpas. Hij meet tot op 0,05° nauwkeurig. Zo wijkt hij altijd maar een paar millimeter per meter af. 🙌

Bovendien is een digitale waterpas makkelijker in gebruik. De metingen worden digitaal weggegeven en bij sommige apparaten zelfs opgeslagen. Daarnaast zijn er modellen op de markt met een verlicht display, waardoor je ook in donkere ruimtes meet. 🔦

Voor veel klussen is een recht oppervlakte vereist. Denk aan het ophangen van een schilderij, het plaatsen van kozijnen of het bouwen van een terras. Klus je graag? Bekijk dan ook eens dit artikel over de beste telescoopladder.

Een digitale waterpas is verkrijgbaar in verschillende maten, uitvoeringen en andere opties. In onderstaande koopgids lees je hier meer over!

Man gebruikt een waterpas op een muur.

Koopgids: hoe kies ik de beste digitale waterpas?

Nu is het tijd voor de koopgids! Hierin ontdek je alle belangrijke informatie over de beste digitale waterpas. 💧

Hoe werk je met een digitale waterpas?

Een nauwkeurige meting is essentieel als je iets bouwt. Om hier toe te komen, is het belangrijk om de waterpas juist te gebruiken. Ik leg uit hoe je dat doet. 👇

Bij een digitale waterpas lees je metingen af van een digitaal display. Daarnaast gebruik je ook de ingebouwde libel, net als bij een analoge waterpas.

De libel is het glazen buisje in het midden van een waterpas. Meestal is het geel of groen gekleurd. In de libel zit vloeistof, waar een luchtbel in zweeft. Wanneer het oppervlakte recht is, komt de luchtbel precies tussen twee streepjes in het midden.

Is het oppervlakte niet helemaal recht, dan wijkt de luchtbel af naar links of rechts. Dan pas je het oppervlakte aan die kant aan.

De waterpas moet altijd in het midden van het voorwerp staan dat je waterpas stelt. Daarnaast is de meting het beste als het oppervlakte glad is. Als je bijvoorbeeld een muur meet, let je erop dat er geen oneffenheden in de muur zitten.

De meetwaarden van je digitale waterpas lees je af van een digitaal display. Houd rekening met het feit dat een digitale waterpas iets langer over het rekenwerk doet dan een analoge waterpas. Het duurt een paar seconden voor je het resultaat van je meting ziet. ⌚

Er zijn legio klussen waarbij een digitale waterpas goed van pas komt. Een paar voorbeelden:

  • Metselen van een muurtje
  • Schilderij of lijst ophangen
  • Plaatsen van kozijnen
  • Plaatsen van een koelkast of wasmachine
  • Bouwen van een dakkapel
  • Timmerwerk

Een digitale waterpas gebruik je ook voor het leggen van een rechte vloer. Ga je laminaat leggen? Dan heb je een goede laminaatsnijder nodig.

Functies digitale waterpas

Waterpassen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Je kiest bijvoorbeeld uit modellen met laser, magneet of akoestische kantelgeleiding.

Zo laat een laserwaterpas je een lijn projecteren door de ingebouwde laser. Je projecteert de laser bijvoorbeeld op een muur, waardoor je een rechte lijn zo aftekent.

Deze waterpas wordt veel gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld bij de constructie van kozijnen en dakkapellen en voor timmerwerk. Er zijn verschillende soorten laserwaterpassen.

Kies bijvoorbeeld een puntlijnlaser voor minder ingewikkelde klussen. De punt die je hiermee projecteert gebruik je als richtlijn voor het tekenen van een lijn.

Voor complexere klussen gebruik je een kruislijnlaser of 360° roterende laser. Denk aan projecten zoals behangen, een constructie bouwen of kozijnen maken. Met deze laserwaterpassen worden meetlat en potlood overbodig.

Daarnaast zijn er ook magnetische waterpassen op de markt. Dit type waterpas is vooral handig als je met metaal werkt, want je hangt de waterpas ermee op. Zo blijven je handen vrij. 🧲

Als laatste heb je ook nog digitale waterpassen met geluid. Dit wordt wel akoestische kantelgeleiding genoemd. De waterpas geeft met behulp van een pieptoon aan of je oppervlakte waterpas is.

De pieptoon wordt luider naarmate je dichter bij de ingestelde hoek komt. De pieptoon stel je, afhankelijk van het model, in bij 0°, 45°, 90° en/of 180°.

Deze waterpas is handig als je metingen boven je hoofd doet, bijvoorbeeld bij het maken van een hoge constructie.

De libel van een waterpas.

Libellen

Een waterpas bestaat uit een lange balk met hierin een libel. De libel is een buisje gevuld met gekleurde vloeistof en een luchtbel. Beweeg je de waterpas, dan beweegt de luchtbel. Zoals je hierboven las, komt de luchtbel precies in het midden van de libel als het oppervlakte recht is.

Een kleurstof zoals fluoresceïne, meestal geel of groen, wordt toegevoegd om de zichtbaarheid van de luchtbel te vergroten. De vloeistof in de libel is meestal ethanol (alcohol), omdat dit niet bevriest. In sommige waterpassen zit lampolie of antivries.

Hoe meer, hoe beter?

Er zijn waterpassen met één, twee of drie libellen. De libellen zitten in het midden of aan de zijkanten. Hiermee meet je naast horizontaal, ook verticaal en diagonaal of een oppervlakte recht is.

Om bijvoorbeeld een verticaal oppervlakte te meten, houd je de waterpas rechtop tegen het oppervlakte aan. Je leest de meting af van de libel aan de zijkant van de waterpas, die bedoeld is voor verticale metingen.

Een waterpas met drie libellen heeft er één in het midden en twee aan de zijkant. Voor een multifunctionele waterpas kies je een model met drie libellen: een horizontale, verticale en diagonale libel.

Automatische nivellering

Bij een zelfnivellerende waterpas is een pendule ingebouwd die de waterpaslijn vanzelf bepaalt. Ook bij een oneffen ondergrond vindt een zelfnivellerende waterpas de waterpaslijn. Ze zijn nauwkeuriger dan een waterpas zonder deze functie.

Een zelfnivellerende waterpas werkt het best wanneer hij op een oppervlak geplaatst wordt dat bijna waterpas is. Je gebruikt bijvoorbeeld de ingebouwde libel om handmatig te bepalen of iets ongeveer waterpas is, voordat het zelfnivellerende mechanisme van het toestel het overneemt.

Weetje - De naam "waterpas" is misleidend, want er zit geen water in een waterpas. Water bevriest in koude temperaturen, waardoor de libel zou barsten. Daarom bevat een waterpas geen water maar alcohol, lampolie of antivries. Alcohol en olieachtige vloeistoffen bevriezen niet én zetten niet uit bij temperatuurschommelingen. 

Precisiegraad

De precisie van een digitale waterpas wordt ook wel de tolerantie genoemd. De precisiegraad is het aantal millimeters dat de meting afwijkt per meter.

Als je de waterpas aan één kant opheft, verschuift de luchtbel. De hoogte die je nodig hebt om de luchtbel één millimeter te verschuiven, bepaalt de precisie van de waterpas. ⚖️📐

De meeste traditionele waterpassen hebben een tolerantie van 10 mm per meter. Bij een digitale waterpas is dit kleiner: maar zo'n 1 tot 5 mm.

Meetbereik

Een digitale waterpas blinkt uit in precisie. Hij is veel nauwkeuriger dan een traditionele waterpas. Het meetbereik van de waterpas bepaalt hoe ver hij meet.

Een digitale waterpas met een bereik van 0° tot 360 ° is het beste. Een horizontale of verticale 45° waterpas is nodig voor het berekenen van de hellingsgraad. Dit is de steilheid van een hellend vlak.

Het beste materiaal

Een digitale waterpas moet stevig zijn, zeker als je hem op een bouwplaats gebruikt. Veruit de meeste waterpassen zijn gemaakt van aluminium. Aluminium heeft als voordeel dat het licht, maar ook sterk is. Het zal niet snel vervormen.

Een ander materiaal dat gebruikt wordt is kunststof. Kunststof is goedkoper dan aluminium, maar gaat minder lang mee.

Lengte van de waterpas

Er zijn verschillende maten waterpassen. Zo kies je uit modellen van 20 cm tot aan exemplaren van 60 cm of meer.

Een waterpas tot 30 cm is geschikt voor kleine klussen, zoals het ophangen van een schilderij. Deze waterpas berg je makkelijk op en neem je makkelijk mee.

Vanaf 40 cm tot 60 cm is je waterpas voor de meeste klussen geschikt: van het plaatsen van kozijnen en ramen tot timmerwerkzaamheden en het maken van meubels. Wil je een breed inzetbare waterpas die je nog steeds vrij gemakkelijk opbergt en meeneemt? Kies dan voor 60 cm.

De grootste digitale waterpassen zijn 80 cm of langer. Deze gebruik je als je de hoogte in werkt of grote constructies bouwt. Ook bij het leggen van een vloer komt deze lengte goed van pas, want je meet een groter oppervlakte in één keer.

Over het algemeen geldt; hoe langer de waterpas, hoe nauwkeuriger je meet. Met een korte waterpas verplaats je voor een lange meting de waterpas steeds, waardoor de meting minder precies is.

Vergelijk het met een liniaal van 20 cm die je 5 keer verplaatst om één meter af te meten. Als je hiervoor een liniaal van één meter gebruikt, is de meting meteen correct.

De 5 beste digitale waterpassen op een rij

1. Hilda Zelfnivellerende Kruislijnlaser met 12

2. Aquila Kruislijnlaser Groen 360º Zelfnivellerend

3. Profeco kruislijnlaser 10m met statief

4. Hilda 4D kruislijn laser 16

5. Remma® Kruislijnlaser met statief Professionele

Kalibreren: zo controleer je of je waterpas correct meet

Voor de nauwkeurigste meetresultaten kalibreer je de digitale waterpas voor elk gebruik. Bij kalibreren stel je een nieuwe standaard in, waardoor het apparaat afwijkingen beter registreert.

Zo ga je te werk: plaats de waterpas recht op een oppervlakte. Controleer wat de stand van de libel is. Draai nu de waterpas een halve slag (180°) op hetzelfde oppervlakte en lees de waarde opnieuw af. Is de waarde gelijk met de eerste meting? Dan is de waterpas goed!

Zijn de twee standen niet gelijk? Herstel de fout van de waterpas door met de stelschroefjes naast de libel het verschil weg te stellen. Lees in de handleiding van je apparaat hoe je dit precies doet.

Bij een digitale waterpas is het daarnaast mogelijk om de digitale meting te kalibreren ten opzichte van de libellen. Zo ben je zeker dat beiden exact hetzelfde resultaat weergeven.

Batterij

Omdat een digitale waterpas een elektronisch meetinstrument is, heeft hij stroom nodig. Dit is meestal in de vorm van een batterij. Wanneer je de waterpas veel gebruikt, is het belangrijk dat de batterij een lange levensduur heeft.

Als je de digitale waterpas een dag lang gaat gebruiken, is het handig om een extra setje batterijen bij je te hebben. 🔋

Wat mag het kosten?

Je koopt een digitale waterpas al voor een paar tientjes. Een goedkoper model is niet per se minder goed, maar duurdere modellen hebben meer functies, zoals een magnetisch oppervlakte of meerdere libellen.

Ga je de waterpas veel gebruiken? Kies dan voor kwaliteit. Je hebt al een luxe model vanaf 75 euro.

Extra functies

Sommige modellen hebben extra functies. Deze maken het meten nóg makkelijker.

Zo kies je bijvoorbeeld uit modellen met antistatische vloeistof. Als je statisch geladen bent, beïnvloed dat de libel. Dan klopt je meting niet meer. Met antistatische vloeistof is dit fenomeen verleden tijd.

De meeste klussers hebben geen last van twee linkerhanden, dat mag duidelijk zijn. Maar: ongelukken gebeuren. Als je de waterpas toch per ongeluk laat vallen, is het handig als deze schokbestendig is. Hierbij zijn de hoeken voorzien van rubber. Zo blijft de schade beperkt.

Ook zijn er modellen met rolmaat op de markt. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je meet een oppervlakte, en controleert of het recht is. 🙌

Bekijk ook eens deze koopgids over de beste metaaldetector!

Specificaties van digitale waterpassen naast elkaar

Hier vind je de belangrijkste specificaties van waterpassen naast elkaar.

1Hilda Zelfnivellerende Kruislijnlaser met 12
2Aquila Kruislijnlaser Groen 360º Zelfnivellerend
3Profeco kruislijnlaser 10m met statief
4Hilda 4D kruislijn laser 16
5Remma® Kruislijnlaser met statief Professionele

Hilda Zelfnivellerende Kruislijnlaser met 12

Aquila Kruislijnlaser Groen 360º Zelfnivellerend

Profeco kruislijnlaser 10m met statief

Hilda 4D kruislijn laser 16

Remma® Kruislijnlaser met statief Professionele

Veelgestelde vragen over digitale waterpassen

Een digitale waterpas werkt nét even anders dan een traditionele waterpas. Het is begrijpelijk dat je vragen hebt! Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe werkt een digitale waterpas?

Een digitale waterpas werkt met een digitaal display waar je de waardes op afleest. Je hoeft hiervoor alleen de waterpas aan te zetten en te kalibreren voordat je meet.

Een digitale waterpas is nauwkeuriger dan een analoge waterpas. Een digitale waterpas heeft net als een analoge waterpas een libel, die je ook voor je metingen gebruikt.

Sommige digitale waterpassen zijn magnetisch, of maken gebruik van een laser of akoestische kantelgeleiding.

Hoe lees je een digitale waterpas af?

De metingen van je digitale waterpas lees je af met behulp van het digitaal display. De meeste digitale waterpassen hebben daarnaast libellen, waar je de meting ook van afleest.

Wat zit er in een waterpas?

De vloeistof in de libel van een waterpas is meestal ethanol (alcohol), omdat dit niet bevriest en uitzet bij temperatuurschommelingen. In sommige waterpassen zit lampolie of antivries. Daarnaast geeft een stof genaamd fluoresceïne de geelgroene kleur aan de vloeistof.

Conclusie

Wat je klus ook is: voor een kaarsrecht resultaat kies je de beste digitale waterpas. In de bouw én thuis is de beste digitale waterpas onmisbaar.

Je kiest tussen verschillende lengtes, het aantal libellen en extra functies. De een heeft veel plezier van een magnetische waterpas, de ander van een laserwaterpas.

Ik hoop dat je dankzij deze koopgids je favoriet hebt gevonden in onze top 5. Vond je dit artikel behulpzaam? Laat het weten door het feedbackformulier hieronder in te vullen. Bedankt voor je aandacht!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up