menu
close
Categorieën

Moeiteloos op Pad met de Beste Elektrische Fiets

Een oranje elektrische fiets naast een muurtje

Stel je voor hoe de ochtend eruitziet met de beste elektrische fiets. Je komt fris en ontspannen aan op werk. Je hebt meteen je dagelijkse beweging gehad. Bovendien heb je geen stress over files, parkeerplekken of openbaar vervoer dat niet komt opdagen.

Als je een elektrische fiets overweegt, dan is het een goed idee om je te verdiepen in de mogelijkheden voordat je geld uitgeeft. Ik zet ze allemaal op een rijtje in dit artikel. Bekijk alvast de top 3 van nu hieronder. 👇🏻

Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)
Bekijk op Bol.com

Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
Bekijk op Bol.com

Aventon Aventure.2 Step-Through

Aventon Aventure.2 Step-Through
Geslacht: Unisex
Bekijk op Bol.com

Waarom een elektrische fiets aanschaffen?

De beste elektrische fiets is ontzettend populair, en daar is een goede reden voor. Misschien trek ook jij binnenkort je beste fietsbroek aan en ga je met de e-bike naar het werk.

De fiets geeft je een duwtje in de rug. Deze ondersteuning maakt fietsen leuker en sneller. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de auto.

Een elektrische fiets haalt snelheden tussen de 20 en 30 km per uur. De snelste elektrische fiets met kentekenplaat, de speed pedelec, haalt zelfs 45 km per uur. Daarom is voor deze snelle e-bike een fietshelm verplicht.

Met de trapondersteuning van een elektrische fiets is het makkelijker om lange afstanden af te leggen. Dan moet je de accu wel van tevoren opladen.

Houd er ook rekening mee dat een elektrische fiets een stuk zwaarder is om te duwen dan een normale fiets. Gelukkig bevatten de nieuwste modellen een duw/loop-assistentie. Een goede e-bike is zelfs uitgerust met de beste fietscomputer. Zo zie je in een oogopslag de snelheid of hoe lang de reis nog duurt.

Schrik niet van de prijs als je gaat winkelen voor een e-bike. De aanschaf én het onderhoud zijn duur. Zit de prijs van een goede elektrische fiets boven je budget? Kijk dan eens naar de beste elektrische step. Dit is een goedkoper alternatief.

Voordelen:

 • Fietsen met ondersteuning
 • Milieuvriendelijk 
 • Snel
 • Leg makkelijk lange afstanden af

Nadelen:

 • Prijzig in aanschaf
 • Prijzig in onderhoud
 • Zwaar om te duwen
 • Accu moet worden opgeladen

Koopgids: hoe kies ik de beste elektrische fiets?

Het doel van de fiets maakt veel verschil. Voor sportieve en recreatieve doeleinden heb je andere eigenschappen nodig dan voor korte ritten naar het werk. Dat maakt een nieuw exemplaar kiezen niet gemakkelijk. Onderstaande tips helpen je een fiets te vinden die perfect bij je past. 🚲

Hoe ga je de elektrische fiets gebruiken?

De keuze van een elektrische fiets hangt af van hoe en waar je deze gebruikt. Er zijn diverse soorten fietsen. Een elektrische transportfiets is handig voor korte afstanden, zoals een ritje naar de supermarkt. Deze fiets is duurzaam en vraagt om weinig onderhoud.

Heb je kinderen? Wat dacht je van een elektrische mamafiets? Deze fiets geeft meer ruimte om voor en achter een kinderzitje te plaatsen. Je brengt ook makkelijk de kids naar school met de beste bakfiets. Ook deze fiets is beschikbaar in een elektrische variant. Zelfs voor kinderen is een goede kinderfiets tegenwoordig elektrisch verkrijgbaar.

Ik raad de mensen die van lange tochten houden een elektrische trekkingfiets aan. Deze fiets heeft brede banden en een krachtige motor. De fanatieke liefhebber van sport en snelheid koopt een elektrische racefiets.

De 5 beste elektrische fietsen op een rij

1. Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

2. Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

2. Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
Kleur: zwart

3. Aventon Aventure.2 Step-Through

4. Ride1Up Turris XR

4. Ride1Up Turris XR

5. Rad Power Bikes RadRunner

5. Rad Power Bikes RadRunner
Kleur: zwart

Vermogen

Je koopt een elektrische fiets omdat je behoefte hebt aan ondersteuning. Hoe goed deze ondersteuning is, zie je aan het vermogen. Het vermogen van elektrische fietsen drukt men uit in Newtonmeter.

Voor dagelijkse, korte ritten is 30 Nm voldoende. Als je houdt van een lange, ontspannende rit op zijn tijd, kies dan een exemplaar vanaf 50 Nm. Mensen die van sport houden moeten op zijn minst een elektrische fiets kopen met 65 Nm of meer. 🚵‍♀️

Frame

Beslis eerst of je een hoge of een lage instap wilt. Over het algemeen is een lage instap voor vrouwen en een hoge voor mannen. Je beslist echter zelf wat je het liefste hebt. Als je moeite hebt om over een hoog frame te stappen, dan kies je een lage instap.

Bij het kiezen van een elektrische fiets is het belangrijk dat het frame de juiste maat heeft. Het kiezen van een goede maat zorgt voor maximaal comfort en betere fietsprestaties. Bereken eenvoudig jouw ideale framemaat in 5 stappen:

 1. Ga tegen de muur staan.
 2. Spreid je voeten 20 cm uit elkaar.
 3. Meet de afstand vanaf de voet tot aan de lies. Dit noem je de binnenbeenlengte.
 4. Vermenigvuldig de binnenbeenlengte met 0,66.
 5. De uitkomst hiervan is je framemaat!

Bekijk het filmpje hieronder als je graag beeld hebt bij de uitleg.

Comfort

Als je een fiets koopt, dan wil je er met plezier op rijden. Comfort is daarom een belangrijk punt. Zo is goede vering voor een sportieve elektrische fiets belangrijk. Een degelijk zadel is een pluspunt bij lange tochten. Denk ook aan de zithouding. Een mountainbike laat je naar voren leunen en een stadsfiets geeft een rechte houding.

Accu

De accu is een noodzakelijk onderdeel van een elektrische fiets. Ik vertel je de belangrijkste punten om op te letten!

Welke soort accu?

Er bestaan 4 soorten accu's. De populairste fietsaccu is de NiMh-accu. Dit is bovendien de goedkoopste optie. De accu heeft enkele nadelen: hij is zwaar en opladen duurt lang. In de winter gaat de capaciteit een flink stuk omlaag.

De Li-ion-accu is gemaakt van Lithium. De accu heeft meerdere voordelen. Opladen is binnen 3 uur klaar en de accu is lichtgewicht. De winter is geen probleem voor de capaciteit. Deze voordelen geven de fietsaccu wel een hoger prijskaartje.

Als je nog betere prestaties en snelheid wilt, kies dan een LiPo-accu. Deze is kleiner en lichter in verhouding. In anderhalf uur tijd is de accu alweer vol! Daar betaal je ook voor: de prijs is aan de hoge kant.

Is voor jou alleen het allerbeste goed genoeg? De nieuwste accu op de markt is de LifePo4-accu. Alleen de allerduurste fietsen hebben deze accu. De accu hoeft nooit vervangen te worden en binnen een uur laden is de accu vol.

Positie van de accu

De meeste elektrische fietsen hebben de accu onder de bagagedrager. Dit geeft een goede balans in combinatie met een voorwielmotor. Als de motor op een andere plek zit, dan is deze accu minder praktisch.

Een accu in het frame of in de kettingkast valt minder snel op. Doordat de accu bij beide posities vrij laag zit, geeft dit een stabiele ligging op de weg. De laatste plek waar de accu kan zitten, is onder de voordrager. Dit is handig voor een elektrische fiets met een achterwielmotor.

Actieradius

De actieradius is de afstand die je aflegt met een volle accu. Deze berekening gaat uit van de meest optimale omstandigheden. Zodra je de elektrische fiets gebruikt, dan merk je al gauw dat diverse factoren invloed hebben op de actieradius.

De actieradius wordt met name bepaald door de capaciteit van de accu. Dit wordt aangegeven in wattuur. De standaard voor een fietsaccu is 400 Wh. Een hoge capaciteit betekent een lange actieradius. Ook handig om te weten: de leeftijd van de accu heeft invloed op de capaciteit. Deze wordt minder na verloop van tijd.

Het weer is andere belangrijke factor. Wind en een koude temperatuur zorgen ervoor dat de accu sneller leegloopt. Bescherm de accu hiervoor met een geschikte accuhoes. Een slechte bandenspanning zorgt ervoor dat de motor harder moet werken. Dat kost de accu meer energie, die vervolgens gauw leegloopt.

Een zware bestuurder en bagage is ook een punt. Hoe zwaarder het gewicht op de fiets, hoe meer energie de accu verbruikt. Als laatste maakt het wegdek een verschil: een onverharde heuvel op fietsen kost meer moeite dan fietsen op een glad, vlak wegdek.

Uitneembare of vaste accu?

De accu zit vast of is uitneembaar. Met de vaste accu heb je een stopcontact in de buurt van de fiets nodig. De vaste accu is beter beschermd. Als de accu kapot is, dan is het niet mogelijk om deze zelf te vervangen.

Een uitneembare accu is verreweg de beste keuze. Je hebt de mogelijkheid om de accu overal op te laden. Een kapotte accu vervang je gemakkelijk zelf. Neem de accu mee om deze te beschermen tegen weersomstandigheden.

Positie van de motor

De positie van de motor heeft invloed op het gebruik van de elektrische fiets. Een voorwielmotor is perfect voor korte afstanden. De motor is minder geschikt voor hellingen en het sturen voelt zwaar. Het is wel de goedkoopste optie.

Een motor in het midden geeft stabiliteit. De fiets is door zijn positie in perfecte balans en biedt daardoor veel ondersteuning. Een achterwielmotor is het sportiefste exemplaar. Deze krachtige motor ondersteunt goed, ook op hellingen.

Versnellingen

Er bestaan 3 soorten versnellingen. Deze versnellingen hebben invloed op jouw manier van fietsen. De eerste is de naafversnelling. Dit is verreweg het populairste systeem, want deze is onderhoudsarm. Deze heeft ongeveer 7 versnellingen, wat voldoende gemak biedt. Je moet stoppen met trappen om te schakelen.

Een traploze versnelling schakelt zelf. Ook dit systeem vraagt om weinig onderhoud. Je schakelt tijdens het trappen. Deze versnelling vraagt wel meer energie van de accu.

Het laatste systeem is de derailleurversnelling. Het gaat hierbij om 20 versnellingen of meer. Dit is perfect voor iemand die van sport houdt of fietst in heuvelachtig gebied.

De versnellingen en handrem van de beste elektrische fiets

Trapondersteuning

Er zijn 2 soorten trapondersteuningen beschikbaar voor de elektrische fiets. De eerste is de rotatiesensor. Deze meet het aantal omwentelingen van de pedalen. De meting bepaalt vervolgens hoeveel trapondersteuning de motor levert. De ondersteuning begint pas als je fietst en voelt onnatuurlijk.

De andere optie is de trapkrachtsensor. Deze methode meet ook de trapkracht. Het start meteen en de ondersteuning voelt natuurlijk aan. Deze sensor vraagt om meer onderhoud en is duurder dan een rotatiesensor.

Remsysteem

De beste elektrische fiets is voorzien van een goed en betrouwbaar remsysteem. Er zijn diverse systemen, en dat maakt het ingewikkeld. Bovendien is het mogelijk dat een e-bike meerdere remsystemen combineert. Daarom heb ik de voor- en nadelen per systeem samengebracht.

Velgrem

Een van de populairste systemen is de velgrem, ook wel V-brake genoemd. Deze bestaat uit twee remblokken die tegen de velg aandrukken wanneer je remt. Dit remsysteem werkt minder goed bij regen. De velgrem is slijtagegevoelig, en is daarom na een aantal jaar aan vervanging toe.

Rollerbrakes

Dit is een ander veelvoorkomend systeem. Deze bevinden zich in het midden van het wiel - in de trommel. De rollers bewegen naar buiten als je remt. Daardoor ontstaat druk en remt de fiets af. Dit systeem is minder gevoelig voor slijtage en heeft geen last van de weersomstandigheden.

Schijfremmen

Schijfremmen oefenen met remblokjes druk uit op een metalen schijf. Door de weerstand van deze schijf remt de fiets af. Deze bevindt zich in het midden van het wiel. Ze hebben de kortste remweg, werken perfect op hoge snelheden en remmen goed bij regen. De remmen zijn daarentegen wel roestgevoelig en vragen daarom om meer onderhoud.

Hydraulische schijfrem

Dit remsysteem werkt met een vloeistof onder hydraulische druk. Knijp in de rem en de vloeistof oefent druk uit via de kabels op de rem. Dit geeft een betrouwbaar systeem, zelfs bij regen. Hydraulische schijfremmen vragen nauwelijks om onderhoud. Ze zijn daarentegen wel aan de prijzige kant.

Terugtraprem

Een terugtraprem werkt minder goed op een e-bike dan de andere remsystemen. Op een elektrische fiets is dit remsysteem zeldzaam, maar het bestaat. Deze rem is praktisch voor mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben om een handrem te gebruiken. Door de andere richting uit te trappen activeer je het remsysteem.

Prijsklasse

De goedkoopste elektrische fiets is te verkrijgen vanaf € 350. Wil je een kwalitatief goede fiets, dan betaal je al gauw meer dan € 1000. Voor de meeste korting koop je een elektrische fiets het beste online.

Specificaties van elektrische fietsen naast elkaar

1Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)
2Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru
3Aventon Aventure.2 Step-Through
4Ride1Up Turris XR
5Rad Power Bikes RadRunner

Specialized Turbo Vado 4.0 (2022)

Merkloos Lectric XP 3.0 Step-Thru

Aventon Aventure.2 Step-Through

Ride1Up Turris XR

Rad Power Bikes RadRunner

Veelgestelde vragen over elektrische fietsen

Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt. Er valt zoveel over elektrische fietsen te vertellen. Ik beantwoord de meest voorkomende vragen hieronder.

Hoe onderhoud je een elektrische fiets?

Voorkom zachte banden, want dit zorgt ervoor dat de accu om meer energie vraagt. Pomp daarom regelmatig de banden op. Maak de fiets dan ook meteen schoon. De ketting smeer je met kettingolie voor e-bikes. Controleer of alle schroeven goed vastzitten. Ook vervang je versleten remblokken en defecte lichten.

Hoe beveilig je een elektrische fiets?

Je wilt niet dat je nieuwe elektrische fiets gestolen wordt. Allereerst zet je de fiets op slot met zijn eigen ringslot. Vervolgens maak je de fiets ergens aan vast met een stevig kettingslot. Doe dit zo hoog mogelijk, zodat dieven het slot niet op de grond met stenen kapot slaan.

Probeer ook je elektrische fiets in het zicht te zetten, en maak indien mogelijk gebruik van een bewaakte fietsenstalling.

Is elektrisch fietsen gezond?

Ja! Je krijgt hulp bij het fietsen waardoor je makkelijk grote afstanden aflegt. Het fietsen doe je nog altijd zelf, en dat maakt het gezond.

Wanneer laad je een elektrische fiets op?

Laad de accu op wanneer de acculading zich tussen de 40% en 70% begeeft. Het belangrijkste is dat de batterij nooit volledig leeg raakt. Laad de accu ook op als je de fiets een tijd niet gebruikt.

Conclusie

Door de auto in te ruilen voor een elektrische fiets, reis je in de spits naar het werk en geniet je tegelijkertijd van de buitenlucht. Om de beste keuze te maken kijk je naar jouw levensstijl.

Een sportfanaat heeft een fiets nodig met een grote actieradius. Bovendien moet de fiets een krachtige motor in het achterwiel hebben. Als je graag lange afstanden aflegt, dan is de actieradius net zo belangrijk. Voor dagelijkse korte ritten is een onderhoudsarm model gewenst. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hopelijk maak je met behulp van deze koopgids een geslaagde aankoop. Laat je me hieronder weten of het gelukt is?

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up