menu
close
Categorieën

Zaag de Mooiste Vormen met de Beste Elektrische Figuurzaag

De beste elektrische figuurzaag en een werkstuk.

Ken je de figuurzaag nog? Deze kwam je tegen bij de technieklessen op de middelbare school. Maar wist je dat het makkelijker én sneller kan met de beste elektrische figuurzaag? Zaag met de elektrische variant binnen een handomdraai complexe vormen!

Met dit artikel vind je snel uit welk model het beste bij je kluswensen past. Bekijk alvast de top 3 van nu!👇🏻

BLACK+DECKER Pendeldecoupeerzaag

BLACK+DECKER Pendeldecoupeerzaag
Vermogen: 0 W
Geschikt voor materiaal: Hout , Aluminium , Staal
Bekijk op Bol.comPijltje

BLACK+DECKER KS501-QS

BLACK+DECKER KS501-QS
Vermogen: 400 W
Geschikt voor materiaal: Staal , Hout , Aluminium
Bekijk op Bol.comPijltje

Bosch PST 900 PEL

Bosch PST 900 PEL
Vermogen: 620 W
Geschikt voor materiaal: Hout
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltjeBekijk op Bol.comPijltje

Waarom een elektrische figuurzaag aanschaffen?

Je zaagt makkelijk én nauwkeurig met een elektrische figuurzaag. Een scherpe bocht of rechte lijn is geen probleem. Dat maakt het een onmisbaar gereedschap voor kunstenaars, klussers en hobbyisten. Het apparaat is geschikt voor het zagen van dun materiaal, zoals MDF, triplex, plexiglas en aluminium.

Een groot voordeel is dat de elektrische figuurzaag veilig in gebruik is, waardoor hij geschikt is voor kinderen. Het is een goede manier om ze te laten wennen aan elektrisch gereedschap. Bovendien maakt de figuurzaagmachine weinig lawaai, waardoor gehoorbescherming niet nodig is.

Wil je dikker of sterker materiaal zagen? Gebruik dan een lintzaag of een decoupeerzaag. Deze machines hebben meer kracht, maar zijn ook duurder en minder veilig. Voor lange, rechte lijnen kies je een zaagtafel of een goede cirkelzaag.

Voor het afkorten van diverse materialen raad ik een goede afkortzaag aan. Werk je met stevig materiaal in een krappe ruimte? Wellicht biedt de beste reciprozaag dan de oplossing. Dit is een elektronische versie van de beste handzaag.

Koopgids: hoe kies ik de beste elektrische figuurzaag?

Je kent nu de voor- en nadelen van een elektrische figuurzaag. Haal je straks een exemplaar in huis? Dan wil je wel zeker weten dat je de beste koop maakt en speciaal daarvoor heb ik deze complete koopgids in elkaar gezet.

Vermogen

Het vermogen, uitgedrukt in watt, heeft invloed op de kracht van de machine. Wil je door sterke materialen zoals hardhout zagen? Kies dan een machine met een vermogen tussen de 100 en 200 watt. Een machine van 50 watt zaagt alleen zachte materialen zoals gewoon hout en kunststof.

Zaagdiepte

De maximale zaagdiepte wordt aangegeven in millimeters. Hierdoor weet je de maximale dikte van het materiaal dat je met de elektrische figuurzaag zaagt.

Met een apparaat waarbij de maximale zaagdiepte 50 mm is zaag je geen plank van 70 mm dik. De zaagdiepte klopt overigens niet altijd: ook het vermogen en het zaagblad moeten de dikte aankunnen.

Man zaagt plank met de beste elektrische figuurzaag.

Gebruiksgemak

Als je gereedschap koopt wil je er fijn mee kunnen werken. Let daarom goed op het ontwerp en het gebruiksgemak van een elektrische figuurzaag.

Het eerste punt om op te letten is de afstand vanaf de zaag tot de beugel. De beugel beperkt de maximale omvang van het materiaal waar je mee werkt.

Als je in het midden aankomt, dan is het mogelijk om het materiaal om te draaien. Daarom vermenigvuldig je de afstand met 2. De uitkomst hiervan is de maximale lengte van het materiaal.

Het volgende punt is de plaatsing van de knoppen en of de bediening makkelijk toegankelijk is. Ook belangrijk is de verstelbaarheid van het werkblad. De beste elektrische figuurzaag is draaibaar tot 45°, waardoor schuin zagen ook een optie is!

Snelheid

Het toerental heeft invloed op de snelheid van de zaag. Een elektrische figuurzaag heeft een vast of een verstelbaar toerental tussen de 500 en 3000 omwentelingen per minuut. Voor het meeste gemak kies je een exemplaar met een verstelbaar toerental.

Pas de snelheid aan op het materiaal. Een hard materiaal heeft een hogere snelheid nodig dan een zacht materiaal. Bovendien is ook de werkwijze belangrijk. Wanneer je bochten zaagt heb je een lagere snelheid nodig dan bij rechte lijnen. Ook geeft een lage snelheid een preciezer resultaat.

Hoe je de snelheid aanpast hangt af van het model. Het ene apparaat heeft draaiknop en de ander een voetpedaal. Het voetpedaal is het best, omdat je dan beide handen vrij hebt om het materiaal vast te houden.

De 5 beste elektrische figuurzagen op een rij

1. BLACK+DECKER Pendeldecoupeerzaag

1. BLACK+DECKER Pendeldecoupeerzaag
Geschikt voor materiaal: Hout , Aluminium , Staal
Verpakkingsinhoud: BDCJS18N Pendeldecoupeerzaag, Handleiding
Vermogen: 0 W

2. BLACK+DECKER KS501-QS

2. BLACK+DECKER KS501-QS
Geschikt voor materiaal: Staal , Hout , Aluminium
Verpakkingsinhoud: KS501 decoupeerzaag 1 zaagblad voor hout Handleiding
Vermogen: 400 W

3. Bosch PST 900 PEL

3. Bosch PST 900 PEL
Geschikt voor materiaal: Hout
Verpakkingsinhoud: 3603CA0200 1 zaagblad T 144 D (2 608 630 040)** Zaagbladdepot (ET-nr. 2 608 040 231) Antisplinterplaatje (2 607 010 079)** Transparante beschermkap (ET-nr. 2 609 003 453) ** Bijkopen alleen per set van 5
Vermogen: 620 W

4. FERM Figuurzaagmachine met variabele snelheidsinstelling, zie foto

4. FERM Figuurzaagmachine met variabele snelheidsinstelling, zie foto
Veiligheidsslipkoppeling: Ja
Geschikt voor materiaal: Hout , Multiplex , Kunststof
Zaagbladlengte: 125 mm
Verpakkingsinhoud: 1x FERM SSM1007 Figuurzaagmachine | 1x Voetpedaalschakelaar | 2x Zaagbladen 10 TPI | 2x Zaagbladen 15 TPI | 2x Zaagbladen 25 TPI | 2 Zaagblad adapters | 1x Inbussleutel
Vermogen: 120 W
Zaagbladbreedte: 1 mm

5. Bosch PST 650

5. Bosch PST 650
Geschikt voor materiaal: Hout
Verpakkingsinhoud: 3603CA0700 Kunststof koffer 1 decoupeerzaagblad voor hout (T 144 D)
Vermogen: 500 W

Zaagblad

De zaag van de elektrische figuurzaag noem je het zaagblad. Er zijn diverse zagen beschikbaar voor verschillende doeleinden en materialen. De dikte en hardheid van het materiaal bepalen welke zaag je nodig hebt.

Het zaagblad is voorzien van tanden. Als je zaagt in dun materiaal wil je zo veel mogelijk tanden hebben. Is het materiaal dik of wil je grof zagen? Kies dan een zaagblad met minder tanden.

Bovendien zijn sommige zaagbladen dubbel getand voor fijner eindresultaat. Wil je er zeker van zijn dat je de onderkant van het materiaal niet kapotmaakt? Daarvoor zijn zaagbladen beschikbaar met tegengestelde tanden.

Verlichting

Heb je in de avond niet voldoende licht in de werkplaats? Schaf dan een machine met verlichting aan. Werken met de elektrische figuurzaag is precisiewerk, en dat doe je niet in het donker.💡

De beste elektrische figuurzaag heeft de verlichting gemonteerd op een draaiarm. Daarmee richt je het licht precies op de plek waar je het wil hebben.

Stofafzuiging

Wanneer je materiaal zaagt komt er stof vrij. Dit geeft rommel, en maakt werken onprettig. Een goede stofafzuiging is daarom gewenst! Een elektrische figuurzaag kan op diverse manieren van zijn stof afkomen.

Een effectieve manier is met de hulp van een blaaspijp. Deze blaast het stof weg. Een andere manier is de stofzuigadapter. Hierop sluit je een bouwstofzuiger aan. Daarmee bespaar je ook tijd, want het stof is meteen opgeruimd.

Trillingen

Hoe minder trillingen, hoe nauwkeuriger je werkt. Lees daarom goed de specificaties en beoordelingen en kijk wat mensen hierover vertellen.

Als de elektrische figuurzaag trillingen veroorzaakt, wordt er in sommige gevallen een aandrukvoet bijgeleverd. Deze klem je op het materiaal waardoor het stabiel blijft.

Veiligheid

Enkele kleine toevoegingen verbeteren de veiligheid van de figuurzaagmachine. Een vingerbeschermer is zo'n toevoeging. Je vingers komen dan niet in de buurt van de zaag. Een beschermkap zorgt ervoor dat stof niet in je ogen komt.

Specificaties van elektrische figuurzagen naast elkaar

Geschikt voor materiaalVermogenVeiligheidsslipkoppelingZaagbladlengteZaagbladbreedte
1BLACK+DECKER PendeldecoupeerzaagHout , Aluminium , Staal0 W
2BLACK+DECKER KS501-QSStaal , Hout , Aluminium400 W
3Bosch PST 900 PELHout620 W
4FERM Figuurzaagmachine met variabele snelheidsinstelling, zie fotoHout , Multiplex , Kunststof120 WJa125 mm1 mm
5Bosch PST 650Hout500 WJa125 mm1 mm

BLACK+DECKER Pendeldecoupeerzaag

Geschikt voor materiaal: Hout , Aluminium , Staal

Vermogen: 0 W

BLACK+DECKER KS501-QS

Geschikt voor materiaal: Staal , Hout , Aluminium

Vermogen: 400 W

Bosch PST 900 PEL

Geschikt voor materiaal: Hout

Vermogen: 620 W

FERM Figuurzaagmachine met variabele snelheidsinstelling, zie foto

Geschikt voor materiaal: Hout , Multiplex , Kunststof

Vermogen: 120 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Zaagbladlengte: 125 mm

Zaagbladbreedte: 1 mm

Bosch PST 650

Geschikt voor materiaal: Hout

Vermogen: 500 W

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Zaagbladlengte: 125 mm

Zaagbladbreedte: 1 mm

Veelgestelde vragen over elektrische figuurzagen

Hoe werkt een elektrische figuurzaag?

Het zaagblad zit met spanning vastgeklemd in een beugel. Deze wordt aangedreven door een motor. Je gebruikt de zaag op het gewenste aantal toeren met behulp van een pedaal, schakelaar of draaiknop. Schuif het materiaal over de werktafel heen, en de figuurzaag doet de rest.

Benieuwd hoe je de elektrische figuurzaag gebruikt? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Hoe verwissel je de zaagbladen van een elektrische figuurzaag?

Zodra de zaag breekt of buigt, is het noodzakelijk om deze te verwisselen. Bij een elektrische figuurzaag vervang je de zaag op twee verschillende manieren.

Bij een snelspansysteem vervang je de zaag door hem vast te klemmen. Het is de snelste en makkelijkste manier.

De andere optie is om een inbussleutel te gebruiken. Dit is betrouwbaar, want je weet zeker dat de zaag goed vast zit. Het kost daarentegen wel meer tijd. Bovendien moet je de inbussleutel bij de hand hebben.

Wat is het verschil tussen een elektrische figuurzaag en een lintzaag?

Een elektrische figuurzaag lijkt op een lintzaag. Het grootste verschil zit in de capaciteit en veiligheid. Een elektrische figuurzaag is enkel geschikt voor kleine voorwerpen. De figuurzaagmachine is beperkt door de beugel en de maximale zaagdiepte.

Een lintzaag is voor het zwaardere werk, maar is ook meteen minder veilig. De machine heeft meer kracht, en de zaag is groter. Dat maakt het risico op ongelukken groter. Bovendien zijn de zaagbladen van een lintzaag duurder dan die van een elektrische figuurzaag.

Conclusie

Binnenkort zaag jij perfectie vormen uit hout en andere materialen. De beste elektrische figuurzaag is handig voor allerlei toepassingen. Maak de mooiste decoraties voor in huis, start een hobby of kies een professioneel exemplaar voor al je kunstwerken.

Ik hoop dat deze koopgids je helpt met je beslissing! Kom je er niet uit? Bekijk dan bovenstaande top 5 nog eens. Daar vind je de favorieten van vandaag.🤩

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up