menu
close
Categorieën

Breng je Gazon in Topvorm met de Beste Elektrische Grasmaaier

elektrische grasmaaier staat op gras

Een strak gazon geeft je tuin een frisse, natuurlijke look. Daarnaast is de geur van pas gemaaid gras er een die door veel mensen als heerlijk is bestempeld. 👃 Een gazon maaien is echter niet iedereens favoriete klus. Gelukkig was het nog nooit zo eenvoudig als met de beste elektrische grasmaaier!

In dit artikel vind je de top 5 beste van dit moment en een handige koopgids die antwoord geeft op alle belangrijke vragen.

Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart

Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart
Bekijk op Bol.com

Ego LM2156SP Power+ 21″ Select

Ego LM2156SP Power+ 21″ Select
Geluidsniveau: 83 dB
Bekijk op Bol.com

Greenworks 25-inch 60-volt cordless self-propelled

Greenworks 25-inch 60-volt cordless self-propelled
Bekijk op Bol.com

Waarom een elektrische grasmaaier aanschaffen?

Een net gazon staat mooi en geeft je tuin een veel natuurlijker gevoel dan een stenen terras. Het is wel belangrijk dat je het gazon goed onderhoudt, anders verandert hij snel in een oerwoud van woekerend gras. Door het gras regelmatig te maaien met een elektrische grasmaaier, ligt het gazon er binnen no time weer verzorgd en netjes bij!

Wanneer moet je grasmaaien?

In de winter hoef je het gras niet te maaien, maar vanaf half maart is het tijd om de elektrische grasmaaier uit het hok te halen. Wanneer het overdag minstens 7 tot 11 °C is, begint het echt met groeien. Ook moet de temperatuur ‘s nachts minstens 3 °C bedragen, aan de grond.

Ook de zon speelt hierin een rol. Ligt het gazon deels in de schaduw, dan zal dat deel aan de grond kouder aanvoelen en het gras op die plekken minder snel groeien.

Het gras maaien bij nat weer is bovendien geen goed idee. De grasmaaier moet dan veel harder werken om zich een weg door het natte gras heen te banen. Wanneer de temperatuur overdag boven de 25 °C ligt, is het ook niet verstandig het gras te maaien.

Het lange gras beschermt de wortels tegen de brandende zon. Maai je dit kort, dan stel je de wortels direct bloot aan de zon en verbranden ze. Zo ontstaan plekken met dood gras in het gazon.

Voor- en nadelen

Het gebruiken van een elektrische grasmaaier bestaat uit zowel voor- als nadelen. Om je een goede keuze te helpen maken, zet ik deze voor je naast elkaar.

Voordelen:

  • Goedkoper dan bijvoorbeeld een benzine-, accu- of robotmaaier
  • Gemakkelijk te onderhouden
  • Milieuvriendelijk
  • Stiller dan grasmaaiers die op benzine werken

Nadelen:

  • Je hebt wellicht (verleng)snoer nodig
  • Stroompunt nodig
  • Niet bedoeld voor gazons groter dan 1000 m²

Types grasmaaiers

Wanneer je op zoek gaat naar de beste grasmaaier, kom je erachter dat er veel verschillende grasmaaiers bestaan. Een die je veel ziet op middelgrote gazons is bijvoorbeeld de robotgrasmaaier. Deze maait het gras zelfstandig, zonder dat je erachteraan hoeft te lopen.

Andere grasmaaiers die meer op de elektrische grasmaaier lijken, zijn de accu-grasmaaiers. Deze werken ongeveer hetzelfde, maar er zitten enkele verschillen tussen de twee types!

Een elektrische grasmaaier die met een kabel werkt, heeft een groter vermogen dan zijn accu-tegenhanger. Daarbij hoort wel meteen het grootste nadeel: een elektrische grasmaaier is altijd afhankelijk van een snoer, in tegenstelling tot een accugrasmaaier.

Deze laad je eenvoudig op en gebruik je vervolgens draadloos. Dit gaat ook weer gepaard met een zekere tijdsdruk: zorg dat je klaar bent voor de accu leeg is! Dat, of schaf een reserveaccu aan die je oplaadt voor je begint, zodat je deze kunt verbruiken als de accumaaier onverhoopt stil komt te staan.

Daarnaast moet je rekening houden dat je ook nog kunt kiezen voor een benzinegrasmaaier.

Elektrische grasmaaier versus de benzinegrasmaaier

Vergeleken met een benzinemaaier is een elektromaaier een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast vergt hij ook minder onderhoud. Dit maakt een elektrische grasmaaier altijd de winnaar wanneer je een gazon bezit tussen 50 en 750 .

Is je gazon groter? Dan is in de meeste gevallen een benzinemaaier een betere keuze, omdat je hiermee grotere oppervlakten maait zonder tegen problemen aan te lopen, zoals een snoer dat niet ver genoeg reikt. 🔌

De 5 beste elektrische grasmaaiers op een rij

1. Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart

2. Ego LM2156SP Power+ 21″ Select

2. Ego LM2156SP Power+ 21″ Select
Geluidsniveau: 83 dB

3. Greenworks 25-inch 60-volt cordless self-propelled

4. Husqvarna Lawn Xpert LE-322

5. Worx WG779 40V Power Share

5. Worx WG779 40V Power Share

Koopgids: hoe kies ik de beste elektrische grasmaaier?

Wanneer uit de drie opties de elektrische grasmaaier als beste keuze naar voren is gekomen, is het goed om een aantal dingen te weten.

Er zitten enkele verschillen tussen de soorten elektrische grasmaaiers, en deze beïnvloeden hoe efficiënt je hem gebruikt. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar ik zet ze duidelijk voor je onder elkaar!

Gazon grootte

De meeste elektrische grasmaaiers maaien tot een oppervlakte van 1000 m² op een efficiënte manier. Meer dan dat, en je loopt het risico dat – op den duur – de grasmaaier gaat haperen, je de grasbak om de haverklap moet legen of dat je een enorm verlengsnoer moet aanschaffen. Vergeet overigens je heggenschaar niet! Je gazon ziet er netter uit wanneer je heg er ook goed bijstaat.

Experimenteren met een groter oppervlak en een elektrische grasmaaier mag natuurlijk altijd. Het advies blijft echter om voor een oppervlakte groter dan 1000 m² een benzinegrasmaaier te gebruiken. Bekijk voor je een grasmaaier aanschaft daarom altijd goed naar het maximale maaioppervlak.

Voor stukken gazon met veel onkruid is een elektrische grasmaaier bovendien ook niet erg handig. Hiervoor gebruik je een bosmaaier. Deze haalt gemakkelijk het meest hardnekkige onkruid weg van de meest lastige plekken in je tuin!

Maaihoogte

Het gebeurt regelmatig dat je de maaihoogte aan wil passen. Denk maar aan het begin van het lente of zomer wanneer het gras een lange tijd niet gemaaid is.

Het gras is dan veel langer en het is beter het op een hogere hoogte te maaien, en het kort daarna wat korter te maaien. Ga je te snel te kort, dan loop je het risico dat de grasmaaier vastloopt en/of het gras te beschadigen.

Als de grasmaaier beschikt over meerdere instelbare hoogtes, ga je een stuk preciezer te werk. Deze Bosch-grasmaaier is een goed voorbeeld van een maaier die over een instelbare maaihoogte beschikt.

Maaibreedte

De maaibreedte laat je weten hoe breed de strip gras is die je straks maait. Deze loopt vaak tussen de 30 en 45 cm. Met een grotere maaibreedte maai je het gazon uiteraard sneller dan met een kleinere. Je leest in de onderstaande tabel welke maaibreedtes ongeveer aansluiten op je gazonoppervlakte.

GazonpppervlakteMaaibreedte
50 m²Tot 33 cm
51 tot 250 m²33 - 37 cm
251 tot 500 m²38 - 45 cm
501 - 1000 m²38 - 45 cm

Snijmessen

Elektrische grasmaaiers gebruiken één van twee soorten snijmessen: messen van metaal of messen van kunststof. Om lang of nat gras te maaien gebruik je het best metalen messen, deze geven scherpere en mooiere snedes.

Voor kort en droog gras vertrouw je ook gerust op mesjes gemaakt van kunststof. Grasmaaiers met kunststofmessen kosten doorgaans minder, omdat deze sneller slijten. Daarom wil je deze liever niet op dik, lang gras gebruiken. Voor het accuraat trimmen van je gazon gebruik je de beste grastrimmer!

Opvangbak

Afgemaaid gras beland in de opvangbak. Deze bak leeg je na het maaien, zodat er geen gras op het gazon blijft liggen. Een grotere opvangbak hoef je vanzelfsprekend minder vaak te legen. Gemiddeld beschikt een opvangbak over een inhoud van 30 liter.

Duwstang

Elke grasmaaier beschikt over een duwstang. Hiermee beweeg je de grasmaaier over het gazon terwijl hij maait. Soms staat een duwstang niet hoog genoeg. Dit heeft nadelige gevolgen voor je rug, doordat je kracht uit je onderrug zet om de maaier toch te verplaatsen.

Het is beter om een grasmaaier te kopen met een duwstang die in de hoogte verstelbaar is. Dit bespaart je de zoektocht naar een grasmaaier die precies perfect is voor je lengte. Zet de duwstang wat lager of hoger en je het de maaier werkt een stuk comfortabeler!

Het is ook handig om te kiezen voor een opklapbare duwstang. Zo zet je de grasmaaier gemakkelijk weg in de schuur, zonder dat hij veel ruimte inneemt.

Elektrische grasmaaier van Bosch

Geluidsniveau

Zoals ieder apparaat met bewegende onderdelen maakt de elektrische grasmaaier geluid wanneer je het gras maait. De ene grasmaaier maakt een stuk meer lawaai dan de ander. 🔊

Hoeveel geluid een grasmaaier maakt, is aangegeven met de eenheid decibel (dB). Gemiddeld maakt een grasmaaier 80 dB geluid. Dit is prima wanneer je buiten bezig bent en veroorzaakt doorgaans geen overmatig overlast.

Vermogen

Het vermogen van de elektrische grasmaaier bepaald hoeveel elektriciteit hij verbruikt. Het is geen specifieke maatstaf voor hoe krachtig hij is, maar men leest dit hier doorgaans wel aan af.

Gemiddeld beschikt een elektrische grasmaaier over een vermogen van 1200 watt. Je mag er op zich van uit gaan dat meer vermogen tot een sterkere maaimotor leidt. Dat betekent op zijn beurt weer dat je – mits de messen sterk en duurzaam zijn – met zo'n krachtigere motor ook langer, dikker gras maait zonder tegen problemen aan te lopen.

Snoerlengte

Een elektrische grasmaaier heeft altijd een snoer. Deze dien je in een stroompunt – zoals een verlengsnoer of stopcontact – te stoppen om de grasmaaier te laten maaien. Hoe langer de snoerlengte, hoe gemakkelijker je er grotere oppervlakten mee maait zonder een verlengsnoer te gebruiken.

Mulchingfunctie

Mulchen is een goede manier om je gazon zelf te bemesten en gezond te houden. Met deze functie komt het gemaaide gras niet in een zak of bak terecht: het wordt in hele kleine deeltjes versnipperd en op het gazon achtergelaten. Zo ontbindt het vlugger en dient het als organische meststof.

Specificaties van elektrische grasmaaiers naast elkaar

GeluidsniveauHoogte instelbaar
1Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart
2Ego LM2156SP Power+ 21″ Select83 dB
3Greenworks 25-inch 60-volt cordless self-propelled83 dB
4Husqvarna Lawn Xpert LE-32283 dB
5Worx WG779 40V Power Share83 dB

Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart

Ego LM2156SP Power+ 21″ Select

Geluidsniveau: 83 dB

Greenworks 25-inch 60-volt cordless self-propelled

Geluidsniveau: 83 dB

Husqvarna Lawn Xpert LE-322

Geluidsniveau: 83 dB

Worx WG779 40V Power Share

Geluidsniveau: 83 dB

Veelgestelde vragen over elektrische grasmaaiers

Hier vind je de meestgestelde vragen over elektrische grasmaaiers nog eens terug.

Wat is het verschil tussen een elektrische grasmaaier en een accumaaier?

Het grootste verschil zit hem in het snoer. Een accugrasmaaier beschikt over een accu en gebruik je dus draadloos. Het grote voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van een stroompunt. Een elektrische grasmaaier maait krachtiger en beschikt doorgaans over een groter vermogen. Verder functioneren ze in principe hetzelfde: de motor van beide varianten is afhankelijk van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen.

Wat is de mulchingfunctie?

De mulchingfunctie zorgt ervoor dat het afgemaaide grast wordt ingezet als organische gazonbemesting. De afgesneden stukjes gras komen direct op het gazon terecht, in plaats van dat ze in een opvangzak of -bak terechtkomen.

Conclusie

Met een elektrische grasmaaier hou je het gazon verzorgt en netjes! Hopelijk weet je nu voldoende over de elektrische grasmaaier en ligt je gazon er deze zomer prachtig bij! Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens rustig door, en sta vooral even stil bij de maaibreedte en de snoerlengte!

Bedankt voor het lezen en laat ons even weten of dit artikel je heeft geholpen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up