menu
close
Categorieën

Zit er Warmpjes bij voor een Lage Prijs met de Beste Elektrische Kachel!

Elektrische kachel

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het huis afkoelt. De radiator warmt maar langzaam op en slurpt een enorme hoeveelheid gas. 🥲 Op zoek naar een snellere, goedkopere oplossing voor afgebakende ruimtes in de winter? Dan is een elektrische kachel iets voor jou! Lees hier alles wat je over de aanschaf van een elektrische kachel moet weten en de top 5 beste elektrische kachels van dit moment.

Auronic Elektrische Convectorkachel 750/1250/2000 Watt

Auronic Elektrische Convectorkachel 750/1250/2000 Watt
Vermogen: 2000 W
Aantal warmtestanden: 3
Bekijk op Bol.com

Auronic Elektrische Kachel – Convectorkachel

Auronic Elektrische Kachel – Convectorkachel
Vermogen: 2000 W
Aantal warmtestanden: 2
Bekijk op Bol.com

Oneiro's Luxe Elektrische ventilator kachel

Oneiro's Luxe Elektrische ventilator kachel
Vermogen: 1200 W
Aantal warmtestanden: 2
Bekijk op Bol.com

Waarom een elektrische kachel aanschaffen?

In tegenstelling tot een radiator, verwarmt de elektrische kachel snel en plaatselijk waardoor je nooit meer op de bank hoeft te rillen.

Hij is klein en praktisch en daarmee makkelijk te verplaatsen. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en hij begint meteen te verwarmen. Dit doet hij via het verwarmingselement: deze zet stroom om in hitte. De lucht draagt deze vervolgens mee omhoog, waarna deze weer omlaag zakt.

Je gebruikt een elektrische kachel als bijverwarming of hoofdverwarming. De meeste mensen kiezen ervoor om het naast de centrale verwarming te gebruiken, om een afgebakende ruimte op te warmen.

Een elektrische kachel heeft enkele voordelen ...

1. Milieuvriendelijk

Een elektrische kachel werkt niet op gas, maar elektriciteit. Veel ingebouwde verwarmingssystemen, zoals een radiator of vloerverwarming, gebruiken gas, wat bijdraagt aan de uitstoot van schadelijke stoffen in de atmosfeer.

Wanneer je een elektrische kachel gebruikt draag je dan ook meteen je steentje bij aan het milieu – al is het maar een kleintje. De meeste stroomleveranciers in Nederland maken tegenwoordig gebruik van groene stroom. De elektriciteit die je gebruikt komt bijvoorbeeld van zonnepanelen of windmolens.

2. Goedkoper

Wanneer je je ingebouwde verwarmingssysteem aanzet, brengt deze je hele huis op temperatuur. Wanneer je echter alleen wat extra warmte in één ruimte nodig hebt, verspil je veel van die kostbare warmte. Een elektrische kachel verplaats je gemakkelijk en verwarmt alleen de kamer waar hij in staat. Zo hoef je niet het hele verwarmingssysteem aan te zetten, en dat scheelt centjes!

3. Veiliger

Een elektronische kachel is veiliger dan een kachel die op gas of olie werkt. Wanneer er kortsluiting ontstaat, zal een elektrische kachel vrijwel direct uitschakelen. Daarnaast zijn veel elektrische kachels dubbel geïsoleerd en hebben ze een beveiliging tegen oververhitting. Ook is er geen kans op lekkage, iets wat met radiatoren wel eens gebeurt.

De 5 beste elektrische kachels op een rij

1. Auronic Elektrische Convectorkachel 750/1250/2000 Watt

1. Auronic Elektrische Convectorkachel 750/1250/2000 Watt
Vermogen: 2000 W
Omvalbeveiliging: Nee
Aan-uit schakelaar: Ja
Aantal warmtestanden: 3

2. Auronic Elektrische Kachel – Convectorkachel

2. Auronic Elektrische Kachel – Convectorkachel
Vermogen: 2000 W
Omvalbeveiliging: Nee
Aan-uit schakelaar: Ja
Aantal warmtestanden: 2

3. Oneiro's Luxe Elektrische ventilator kachel

3. Oneiro's Luxe Elektrische ventilator kachel
Vermogen: 1200 W
Omvalbeveiliging: Ja
Aan-uit schakelaar: Ja
Aantal warmtestanden: 2

4. Tristar Infrarood Paneelverwarming KA-5090 Modern

4. Tristar Infrarood Paneelverwarming KA-5090 Modern
Vermogen: 425 W
Omvalbeveiliging: Nee
Aan-uit schakelaar: Nee
Aantal warmtestanden: 1

5. hffmayr Höffmayr slimme infrarood verwarming

5. hffmayr Höffmayr slimme infrarood verwarming
Vermogen: 720 W
Omvalbeveiliging: Nee
Aan-uit schakelaar: Ja

Koopgids: hoe kies ik de beste elektrische kachel?

Een elektrische kachel is ontzettend handig wanneer je een specifieke ruimte snel wil verwarmen, maar waar moet je op letten als je er een aanschaft? Hier vertel ik je alles wat je moet weten over de elektrische kachel!

Typen kachels

Allereerst is het goed om te weten dat er vier verschillende typen kachels zijn, elk met hun voor- en nadelen. Ik zet ze voor je op een rij.

De convectorkachel

De eerste optie is de convectorkachel, die snel en redelijk stil hete lucht de ruimte in verspreidt. Deze kachel werkt perfect om in korte tijd een grote ruimte te verwarmen. Daarnaast blijft de warmte vaak ook langer hangen. Heb je grote ruimtes om te verwarmen? Dan is de beste convectorkachel een uitkomst.

Als je een ruimte langdurig wilt verwarmen met een convectorkachel, zijn hier speciale modellen voor. Deze gebruik je als permanente verwarming.

De ventilatorkachel

Als tweede optie hebben we de ventilatorkachel. Deze compacte kachel blaast hete of koude lucht de kamer in afhankelijk van hoe je hem instelt, maar maakt daarbij ook een stuk meer herrie. Wanneer je snel een ruimte wil opwarmen en geen last hebt van wat hardere geluiden, zoals bij een bouwplaats, dan is deze kachel ideaal. Voor in huis is hij niet erg geschikt.

De oliegevulde kachel

Ook heb je een oliegevulde kachel. Deze is elektrisch, maar gebruikt olie om de radiator te verhitten en zo warmte de kamer in te verspreiden. Dit type is ideaal voor kleinere ruimtes, zoals een slaapkamer of studeerkamer. Je kunt hem ook gebruiken als een badkamerkachel. Wel is de opwarmtijd wat langer. Een goede pelletkachel werkt overigens ongeveer op dezelfde manier.

De keramische kachel

Als laatste heb je ook nog een keramische kachel. Deze kachel is, zoals je waarschijnlijk al verwacht, gemaakt van keramiek. Hierdoor straalt de kachel gedurende een langere tijd warmte uit. Dit type is geschikt voor het opwarmen van kleinere ruimtes en voor mensen met gevoelige luchtwegen; het apparaat verbrandt geen stofdeeltjes. 

Gezellige woonkamer

Thermostaat instellen

Ben je op zoek naar een kachel met een thermostaat die je zelf kan regelen, of juist een die slechts één stand heeft? Wanneer je zelf de temperatuur instelt, heb je minder last van droge lucht en raakt het apparaat minder snel oververhit. Wanneer je een extreem koude ruimte hebt, is een apparaat met één stand ook prima, omdat deze snel en effectief warmte de lucht in brengt. 

Veiligheid

Ondanks het feit dat de beste elektrische kachel veiliger is dan de meeste andere kachels, moet je nog steeds rekening houden met de veiligheid. Zo hebben sommige kachels een speciale omvalbeveiliging waarbij ze direct uitschakelen wanneer ze omvallen.

Andere varianten hebben ook een functie waarbij ze uitschakelen wanneer ze te heet worden. Gebeurt dit niet, dan is het gevaarlijk om deze kachels zonder toezicht aan te laten. 

Let op! Ondanks de beveiliging van elektrische kachels, kun je oververhitting beter voorkomen dan genezen. Zorg ervoor dat er nooit iets is wat de kachel blokkeert. Houd alle openingen van de kachel altijd vrij, zowel aan de voor- als aan de achterkant. Zo voorkom je dat de kachel oververhit raakt. 

Verplaatsen

Een elektronische kachel is makkelijk te verplaatsen wanneer hij klein en compact is. Ben je op zoek naar een groter formaat, dan is het handig om te checken of er wieltjes onder zitten. Anderen hebben juist een handvat die niet heet wordt, waarmee je hem verplaatst. 

Vermogen

Elke kachel heeft zijn eigen vermogen. De één is beter om te gebruiken in grote ruimtes, terwijl een andere elektrische radiator wellicht beter werkt in kleinere ruimtes. Afhankelijk van de grootte van de kamer waarin je dit apparaat wil plaatsen kijk je daarom naar het vermogen. 

Het vermogen drukken we uit in de eenheid watt. Hoe groter de ruimte, des te meer vermogen de elektrische kachel nodig heeft. Gemiddeld heeft een elektrische kachel een vermogen van 2000 Watt nodig om efficiënt een ruimte te kunnen verwarmen.

Verwarming

Wil je een kachel die snel een ruimte verwarmt of wil je er juist een die geleidelijk warmte uitstoot? Afhankelijk van de doeleinden is het verstandig om hiernaar te kijken wanneer je een elektrische radiator wil aanschaffen.

Een snelle verwarming is fijn wanneer je snel wil opwarmen, maar deze stoot meer stofdeeltjes uit en kost vaak ook meer stroom. Stofdeeltjes in je huis zijn op lange termijn schadelijk voor je gezondheid, al gebeurt dit niet alleen met een kachel. Een geleidelijke verwarming is fijner voor de luchtwegen en de stroom, maar dan duurt het ook langer voordat je de warmte voelt. 

Specificaties van elektrische kachels naast elkaar

Omvalbeveiliging
1Auronic Elektrische Convectorkachel 750/1250/2000 WattNee
2Auronic Elektrische Kachel – ConvectorkachelNee
3Oneiro's Luxe Elektrische ventilator kachelJa
4Tristar Infrarood Paneelverwarming KA-5090 ModernNee
5hffmayr Höffmayr slimme infrarood verwarmingNee

Auronic Elektrische Convectorkachel 750/1250/2000 Watt

Omvalbeveiliging: Nee

Auronic Elektrische Kachel – Convectorkachel

Omvalbeveiliging: Nee

Oneiro's Luxe Elektrische ventilator kachel

Omvalbeveiliging: Ja

Tristar Infrarood Paneelverwarming KA-5090 Modern

Omvalbeveiliging: Nee

hffmayr Höffmayr slimme infrarood verwarming

Omvalbeveiliging: Nee

Veelgestelde vragen over elektrische kachels

Hieronder beantwoord ik nog enkele vragen over elektrische kachels, zodat je precies weet hoe je er een gebruikt.

Is een elektrische kachel gevaarlijk?

Nee, ondanks zijn imago gevaarlijk te zijn, is een elektrische kachel juist veiliger dan de meeste andere kachels! Dit komt doordat hij niet lekt en bij kortsluiting en oververhitting automatisch afslaat. Wel is voorkomen beter dan genezen. Zorg ervoor dat er niks tegen of over de kachel heen zit om oververhitting te voorkomen.

Hoe werkt een elektrische kachel?

Een elektrische verwarming is verwarming waarbij elektrische stroom verandert in warmte. Hier zorgt het verwarmingselement dat in de kachel is geplaatst voor. Dit verwarmingselement is een elektrische weerstand die elektrische stroom omzet in warmte.

Hoeveel vermogen moet een elektrische kachel hebben?

Elke kachel heeft een ander vermogen. Hoe meer vermogen hij heeft, hoe groter het oppervlak of de ruimte die hij verwarmt. Om een gemiddelde kamer, zoals je woonkamer, te verwarmen heb je een kachel van 2000 watt nodig.

Conclusie

Hopelijk weet je nu alles over de elektrische kachel en zit je er deze winter warmpjes bij! Ben je er nog niet helemaal uit? Vergelijk dan de top 5 beste elektrische kachels nog eens met elkaar. Bedankt voor het lezen van dit artikel en laat vooral even weten of dit artikel je geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up