menu
close
Categorieën

Ga op Pad met de Beste Elektrische Step

Een man op een elektrische step

De dagen van op de bus wachten of veel geld uitgeven aan benzine zijn voorbij. Met de beste elektrische step ga je op een gezonde en milieuvriendelijke manier op pad!

Je komt dit nieuwe vervoermiddel steeds vaker tegen op de weg. Ze zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en snelheid.

Is dit iets voor jou? In dit artikel lees je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische step. Leer daarnaast ook hoe je veilig de weg op gaat! 🛴

Segway Ninebot KickScooter Max G30LP

Segway Ninebot KickScooter Max G30LP
Bekijk op Bol.com

Apollo City 2023

Apollo City 2023
Bekijk op Bol.com

Gotrax GXL V2 Electric Scooter

Gotrax GXL V2 Electric Scooter

Waarom een elektrische step aanschaffen?

Een elektrische step is een handige en leuke manier om te reizen. Hij is vooral ideaal voor korte afstanden. Met een e-scooter ben je wendbaar, en dat is een groot voordeel in de stad. Je staat nooit meer in de file! 🚗 🚕 🚙

Rijden op een elektrische step kost nog minder inspanning dan rijden op de beste elektrische fiets. Step een paar keer en geef gas. De e-scooter doet de rest! Jij komt heerlijk uitgerust aan op de eindbestemming.

Een elektrische step is ook leuk voor kinderen. Ze mogen niet de openbare weg op, maar op eigen terrein is het geen enkel probleem.

Bovendien is het gebruik van een elektrische step milieuvriendelijk en maken ze weinig tot geen geluid. Een e-scooter is goedkoop in vergelijking met andere vormen van vervoer. Je hoeft niet te tanken en ze vragen om weinig onderhoud. Als iets kapot gaat, dan is een reparatie betaalbaar.

De meeste elektrische steps mogen in Nederland niet op de openbare weg. De RDW moet een step eerst goedkeuren en aanwijzen als bijzondere bromfiets. Bij het negeren van de regels riskeer je een boete en inbeslagname.

Koopgids: hoe kies ik de beste elektrische step?

Als je op zoek bent naar een elektrische step, zit je hier goed. Zet je wensen en eisen op een rijtje en bepaal vervolgens welk model het beste bij je past. Ik vertel je waar je op let bij de aanschaf!

Actieradius

De actieradius is de afstand die je aflegt op een volle acculading. Gemiddeld legt een goede elektrische step na één keer opladen 15 tot 45 kilometer af. Denk daarom na over welke afstanden je aflegt. Meerdere factoren beïnvloeden de actieradius:

  • Bergopwaarts rijden kost meer energie dan bergaf.
  • De eco-stand is langzamer dan de sport-stand, maar je legt wel een langere afstand af.
  • Meer gewicht op de step, bijvoorbeeld door een zware boodschappentas, kost meer energie.
  • Heeft je elektrische step luchtbanden? Zorg dan voor een goede bandenspanning.

Bepaalde e-scooters hebben de optie om een extra accu te plaatsen. De actieradius verdubbelt dan! Dit is onmisbaar wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om een lange tocht door de natuur te maken.

Vermogen

Het vermogen geeft aan hoe snel de elektrische step optrekt. Dit wordt aangegeven in watt. Kies een exemplaar met het juiste vermogen en je hebt altijd genoeg kracht om vooruit te komen.

Voor kinderen is een goedkope elektrische step van 150 watt een goed begin. Als je volwassen bent, dan heb je minimaal 300 tot 500 watt nodig.

Ben je van plan om in heuvelachtig gebied te rijden? Kies een exemplaar vanaf 750 watt. Een step met een lager vermogen valt stil als je bergop rijdt.

De 5 beste elektrische steps op een rij

1. Segway Ninebot KickScooter Max G30LP

2. Apollo City 2023

3. Gotrax GXL V2 Electric Scooter

3. Gotrax GXL V2 Electric Scooter

4. TurboAnt M10 Commuting Electric Scooter

4. TurboAnt M10 Commuting Electric Scooter

5. Glion Balto Electric Scooter

5. Glion Balto Electric Scooter

Accu

De oplaadtijd en het uithoudingsvermogen van de accu zijn belangrijke overwegingen. Met een goede elektrische step rijd je minimaal een uur voordat je hem weer oplaadt.

Het opladen duurt enkele uren. De beste elektrische step laadt binnen 5 uur op. Je hebt geen zin om een hele dag te wachten voordat je op pad kan. ⏱️

Daarnaast is het handig om te weten dat de kwaliteit van een accu na verloop van tijd afneemt. De beste accu vervang je pas na 500 keer opladen, terwijl een slechte accu na 100 of 200 keer opladen aan vervanging toe is.

Je hebt zelf ook invloed op de levensduur van de accu. Hier zijn enkele tips:

  • Laat de elektrische step niet in de zon staan en haal de step naar binnen wanneer het vriest.
  • Staat de e-scooter een tijd stil? Zorg ervoor dat de accu minimaal 50% tot 75% opgeladen is.
  • Haal de accu van de stroom zodra deze volledig opgeladen is.

Maximale belasting

Sommige modellen zijn niet ontworpen voor gebruik door volwassenen. Let daarom op de maximale belasting van de elektrische step.

Hoeveel weeg je? Ben je van plan om zware tassen mee te nemen? Dit is allemaal van belang. De beste elektrische step draagt minimaal 100 kg. Een overbelaste e-scooter is langzamer en heeft een kortere accuduur.

Gewicht

Het gewicht is belangrijk voor de draagbaarheid. Misschien wil je de elektrische step gemakkelijk meenemen in de bus, trein of auto. Als de step zwaarder is dan 20 kg, wordt het lastig om de step te tillen.

Bovendien is een opvouwbaar exemplaar het makkelijkst om mee te nemen. Met een paar simpele handelingen klap je de step in tot een handzaam formaat. Op die manier past de step zelfs in de kofferbak.

Man loopt met een opgevouwen elektrische step

Remsysteem

Kies voor een elektrische step met een veilig remsysteem. Als je een e-scooter kiest met een enkele rem, dan loop je het risico om van de step gegooid te worden wanneer je hard remt. Een dubbel remsysteem is beter. Hierbij rem je beide wielen af met een v-rem of schijfrem.

Snelheid

Over het algemeen hebben elektrische steps een maximumsnelheid van 25 km/u. In de praktijk ligt dit iets lager, omdat ook het draaggewicht, het weer en het type terrein invloed hebben op de snelheid.

In Nederland is dit tevens de wettelijk toegestane maximumsnelheid voor een elektrische step. Er zijn ook e-steps die maximaal 15 km/u bereiken.

Vind je snelheid belangrijk? Er zijn exemplaren die snelheden bereiken van 30 of 45 km/u. Controleer alleen wel de plaatselijke regelgeving voordat je op pad gaat. Met een hoge snelheid is het ook verstandig om een helm op te zetten.

Sommige e-scooters hebben een handige functie wat betreft snelheid: cruise control. Hiermee zet je de step op de gewenste snelheid vast. Vooral op lange, rechte stukken is dit fijn.

Wielen

Grotere wielen geven een elektrische step stabiliteit. Dat vergroot de veiligheid, want je valt minder snel van de step. Daarentegen maken kleine wielen het minste geluid, en kosten ze minder energie.

Daarnaast zijn er verschillende typen banden. Massieve banden zijn het goedkoopst, en het grote voordeel is dat ze nooit lek raken.

Massieve banden hebben alleen ook nadelen: ze zijn allereerst gevoelig voor slijtage. Bovendien vangt een massieve band schokken slecht op. Daarom zijn goede massieve banden voorzien van een bepaalde structuur, waardoor de schokdemping beter wordt.

Luchtbanden met een binnenband gaan langer mee dan een massieve band. Wel bestaat de kans dat je ze onderweg lek rijdt.

Daarom zijn er ook luchtbanden zonder binnenband. Deze hebben een sterke buitenlaag, waardoor de band minder snel lek raakt. Luchtbanden hebben de beste schokdemping, en dat maakt ze ideaal voor een ruwe ondergrond.

Comfort

Let altijd op de schokdemping voordat je tot aankoop overgaat. Een elektrische step met een vering zorgt voor een comfortabele rit. Er ontstaan minder trillingen, en dat is een fijne bijkomstigheid als je offroad gaat.

Een zadel is praktisch wanneer je lange afstanden aflegt. Je hebt de keuze tussen een vast of een inklapbaar zadel. Met een inklapbaar exemplaar bepaal je zelf wanneer je zit of staat.

Kijk ook naar de bouw van de voetplaat. Het is een voordeel wanneer deze voorzien is van antislip. Dat geeft een betere grip. Controleer ook de breedte van de plaat. Een smalle voetplaat is niet stabiel en biedt daardoor minder comfort.

Verlichting

Verlichting in combinatie met goed zichtbare reflectoren zijn verplicht. Daarnaast vergroten richtingaanwijzers en een remlicht de veiligheid. Op die manier weten medeweggebruikers wat je van plan bent.

Helaas beschikt niet iedere elektrische step over goede verlichting. Als de step geen verlichting heeft, bevestig dan een fietslampje. Let wel op, want met name aan de achterkant van de step is het lastig om een fietslampje vast te maken.

App

Een goede elektrische step beschikt over een handige mobiele app. Met deze app controleer je binnen een handomdraai praktische informatie, waaronder de kilometerstand en het batterijpercentage. Ook is het mogelijk om favoriete routes te delen met familie en vrienden.📱

De beste elektrische step heeft zelfs diefstalbeveiliging in de app. Hiermee blokkeer je de step waardoor deze niet start. Een dief kan de step nog steeds optillen, maar rijden gaat dan in ieder geval niet lukken.

Specificaties van elektrische steps naast elkaar

1Segway Ninebot KickScooter Max G30LP
2Apollo City 2023
3Gotrax GXL V2 Electric Scooter
4TurboAnt M10 Commuting Electric Scooter
5Glion Balto Electric Scooter

Segway Ninebot KickScooter Max G30LP

Apollo City 2023

Gotrax GXL V2 Electric Scooter

TurboAnt M10 Commuting Electric Scooter

Glion Balto Electric Scooter

Veelgestelde vragen over elektrische steps

Word wegwijs in de wereld van de e-scooters! Hier vind je de antwoorden op de veelgestelde vragen van nu.

Wat zijn de regels voor een elektrische step?

Een elektrische step mag in Nederland pas de openbare weg op als deze aangewezen is door de RDW als een bijzondere bromfiets. Dan geldt ook een verzekeringsplicht.

Een rijbewijs, kenteken en helm zijn niet verplicht, maar je moet wel 16 jaar of ouder zijn. Je rijdt zoveel mogelijk rechts en mag niet de stoep op.

Ga je de openbare weg op met een elektrische step die niet goedgekeurd is? Je riskeert een hoge boete en de politie neemt eventueel de step in beslag.

Werkt een elektrische step in de regen?

Kijk voor meer informatie naar de IP-klasse van de step. Over het algemeen kan elke elektrische step tegen een kleine regenbui. Probeer plassen met water te vermijden. Kies een exemplaar met minimaal IP44 of hoger.

Let daarnaast goed op het ontwerp. Zijn kwetsbare onderdelen zoals het oplaadpunt voorzien van een beschermkap? Zijn kabels goed weggewerkt? Water mag niet in de buurt van de batterij en andere elektronische onderdelen komen.

Als laatste is het handig om te weten dat een nat wegdek minder grip heeft. Ook remmen kost meer tijd. Rijd daarom rustig met regenachtig weer.

Hoe gebruik je een elektrische step?

Een elektrische step is makkelijk in gebruik. Stap op de elektrische step, en step enkele keren. Vervolgens druk je het gaspedaal in. Het is de eerste paar minuten even wennen, maar daarna heb je al gauw door hoe het werkt. Houd je aan de verkeersregels en let op andere weggebruikers.

Wat betaal je voor een elektrische step?

De prijs die je betaalt voor een elektrische step loopt sterk uiteen. Je koopt al een e-scooter vanaf € 100. Deze goedkope exemplaren zijn geschikt voor kinderen.

Een goede step voor een volwassene kost minimaal € 300 tot € 500. De allerbeste elektrische step met de hoogste kwaliteit batterij en een hoog vermogen is verkrijgbaar vanaf € 1000.

Conclusie

Veel succes met je zoektocht naar de beste elektrische step! Je vindt met behulp van deze gids hopelijk snel een exemplaar dat aan je eisen voldoet.

Ga je voor snelheid of is een goede actieradius belangrijker? Let ook op het comfort en de veiligheid. Als je twijfelt, dan raad ik aan om de bovenstaande top 5 te bekijken.

Bedankt voor het lezen. Ik wens je alvast veel plezier tijdens je eerste rit op de elektrische step! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het mij dan hieronder weten. 🔽

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up