menu
close
Categorieën

Lees Overal Je Lievelingsboeken met de Beste E-reader

Vrouw leest ereader op het strand

Lezen is voor de een een manier om kennis op te doen, en voor de ander een manier om te ontspannen. Boeken lezen doe je overal: thuis, onderweg of op vakantie. Met de beste e-reader heb je al je favoriete boeken bij de hand en hoef je nooit meer stapels mee te slepen naar je vakantiebestemming. 🏖️

In dit artikel vind je de top 5 beste e-readers van dit moment. Ook lees je in de koopgids over de verschillende kenmerken tussen e-readers en welke kenmerken het best aansluiten op je persoonlijke wensen. ⤵️

Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Amazon Kindle Paperwhite (2021)
Bekijk op Bol.com

Amazon Kindle (11th Gen, 2022)

Amazon Kindle (11th Gen, 2022)
Bekijk op Bol.com

Kobo Libra H2O

Kobo Libra H2O
Maximale batterijduur: 30 dag
Bekijk op Bol.com

Waarom een e-reader aanschaffen?

Lezen is niet alleen goed om te ontspannen: het verbetert ook je concentratie. Dit komt door het cognitieve proces in de hersenen dat woorden omzet in betekenissen en informatie. Dit vergt op zijn beurt concentratie, wat betekent dat je lezen kunt zien als een grote oefening.

Hoe vaker je dit proces herhaalt, hoe meer je je concentratievermogen traint. Dit zie je vervolgens ook terug in andere activiteiten die concentratie vereisen.

Daarnaast vergroot lezen ook de taalvaardigheid. Dit begint al in de kindertijd. Voorgelezen baby's en peuters scoren later beter op taalvaardige vakken op school dan kinderen die niet zijn voorgelezen.

Tijdens het voorlezen horen peuters woorden die ze vervolgens koppelen aan een concept in hun hersenen. Dit zorgt ervoor dat deze peuters op latere leeftijd beter omgaan met taal.

Neerploffen in een hoekbank met een goed boek is al met al goed voor allerlei verschillende doeleinden: van het ontwikkelen van een bredere woordenschat, tot het vinden van je eigen identiteit.

Wist je dat je door lezen jezelf beter leert kennen? Door jezelf te herkennen in personages ga je dieper nadenken over je eigen normen en waarden. Andersom zorgen personages die je verafschuwt ervoor dat je je eigen waarden en normen gaat evalueren. Op deze manier ontwikkel je eerder een eigen identiteit.

E-reader versus tablet

Het is ook mogelijk om boeken te lezen via een tablet. Veel mensen twijfelen daardoor ook tussen een e-reader of een tablet, maar wat sluit beter aan bij jou?

E-reader

Als je alleen boeken gaat lezen, gaat de voorkeur waarschijnlijk uit naar een e-reader. Dit komt doordat een e-reader verschillende eigenschappen heeft die het lezen op het scherm ervan prettiger maken.

Zo beschikt de e-reader meestal over een e-ink (electronic ink) scherm. Dit betekent dat het scherm de tekst en afbeeldingen eenmalig vormgeeft wanneer je de pagina omslaat. Dit maakt een e-reader veel zuiniger dan een tablet.

Daarnaast gebruikt een e-reader front light-verlichting. Deze verlichting komt niet uit de e-reader, maar schijnt van bovenaf. Dit voorkomt spiegeling van de zon of licht, en maakt het beeld rustiger voor je ogen.

Al met al is het doel van een e-reader redelijk eenduidig: je leest er boeken op. In sommige gevallen kun je ook browsen of eventueel een video op kijken, maar een diepgaande, meeslepende ervaring wordt dit niet.

Tablet

Het voordeel van een tablet is dat je hem ook voor andere activiteiten gebruikt, zoals surfen op internet, je social media checken, digitale tekeningen maken en misschien zelfs voor je werk.

Dit maakt een tablet multifunctioneel. Ben je op zoek naar een apparaat waar je meer mee doet dan alleen boeken lezen, kies dan voor de beste tablet! 📱

Er bestaan ook tablets speciaal voor senioren. De beste seniorentablet beschikt alleen over de basis-apps, zodat de besturing ervan een stuk eenvoudiger is. Deze optie is er niet voor e-readers.

Boeken toevoegen

Het belangrijkste onderdeel van de e-reader is het toevoegen van boeken aan de bibliotheek van de e-reader. Zo lees je gemakkelijk een grote variatie aan boeken, allemaal op één apparaat. Het toevoegen van boeken doe je op drie verschillende manieren.

Shop

Veel e-readers beschikken over een eigen 'shop' die je gemakkelijk opent op de e-reader. Vaak vind je deze optie in het menu van de e-reader, of als pictogram aan de onderkant van de homepagina.

In deze shop vind je alle boeken die het merk van je e-reader ondersteunt. De bekendste merken zijn Kobo, Amazon en Pocketbook. Je betaalt vervolgens via iDeal, PayPal of je creditcard.

Account

Wanneer je voor het eerst je e-reader aanzet, maak je een account aan. Dit doe je via een app of direct via de e-reader, afhankelijk van het merk en het model.

In dit account voeg je een betalingsmogelijkheid toe, bijvoorbeeld PayPal of creditcard. Wanneer je een boek aanschaft, haalt de e-reader (het merk) automatisch het bedrag van je rekening.

Abonnement

De verschillende merken beschikken haast allemaal over een optioneel abonnement. Dit geeft je korting op verschillende bestsellers en toegang tot een groot scala aan gratis boeken.

Zo'n abonnement kost gemiddeld € 10 per maand. Daarnaast is er een apart abonnement waarbij je ook luisterboeken krijgt om te beluisteren via je e-reader of bijbehorende app.

De 5 beste e-readers op een rij

1. Amazon Kindle Paperwhite (2021)

2. Amazon Kindle (11th Gen, 2022)

3. Kobo Libra H2O

3. Kobo Libra H2O
Maximale batterijduur: 30 dag
Opslagcapaciteit: 8 GB

4. Kobo Clara HD

4. Kobo Clara HD
Maximale batterijduur: 30 dag
Opslagcapaciteit: 8 GB

5. Amazon Kindle Scribe (2022)

5. Amazon Kindle Scribe (2022)

Koopgids: hoe kies ik de beste e-reader?

Er zitten veel verschillen tussen de e-readers, bijvoorbeeld het merk, de schermresolutie en de batterijduur. In deze koopgids zet ik de belangrijkste verschillen voor je op een rij! 😄

Merk

De grootste merken voor e-readers zijn Kobo, Amazon, Tolino en PocketBook. Ieder merk heeft voor- en nadelen.

Kobo

Het bekendste merk voor e-readers in Nederland is Kobo. Een gave feature bij de e-readers van Kobo is dat de omslag van het actieve boek te zien is op het scherm wanneer deze uit is. Dit kost geen extra energie, omdat de e-ink-techniek alle pixels eenmalig laadt en vasthoudt.

Het Kobo-plus-abonnement geeft je voor een tientje per maand een grote variatie aan gratis bestsellers, wat een enorm voordeel is voor lezers die boeken verslinden. Het nadeel van Kobo is dat je niet met iDeal kunt betalen.

Amazon

De e-readers van Amazon, de Kindles, reageren sneller dan de gemiddelde e-reader en maakt ze daarom een van de gebruikvriendelijkste varianten.

De boeken uit de Amazon-winkel bezitten allemaal een speciale beveiliging van het kopiëren van de boeken onmogelijk maakt. Ook beschikken ze over een speciaal formaat. Hierdoor lees je de boeken van Amazon niet op andere e-readers.

Let wel: de meeste Kindles werken alleen met hun eigen bijbehorende bestandstype met dezelfde naam. Wil je een ePub of pdf downloaden, dan kan deze e-reader daar waarschijnlijk niet mee overweg. Je leest straks hoe dan ook meer over de bestandstypen.

Tolino

Het merk Tolino komt niet veel voor in Nederland, maar is wereldwijd wel populair. Tolino ondersteunt ook boeken van andere merken en is gebruiksvriendelijk, omdat hij snel reageert, net als de e-readers van Amazon.

PocketBook

De naam zegt het al, een PocketBook is kleiner dan de meeste e-readers. Gemiddeld is een e-reader tussen de acht en tien inch (20 tot 25 cm).

Een PocketBook zit vaak rond de 6 inch (15 cm). Dit maakt hem ongeveer even groot als de gemiddelde smartphone en is daarmee gemakkelijk mee te nemen op reis. Een nadeel is dat het scherm een stuk kleiner is, wat niet iedereen prettig vind lezen. 👓

Iemand leest op een ereader

Bestandstypen

Het is belangrijk stil te staan bij welke bestandstypen je beoogde e-reader ondersteunt. Dit geldt vooral als je veel met oudere bestandsformaten in de weer bent.

Over het algemeen ondersteunt zo'n beetje iedere e-reader ePub- en pdf-bestanden. De meeste elektronische boekenwinkels verkopen tegenwoordig dan ook boeken in de vorm van een van deze bestandstypen. Kindle-bestanden werken daarentegen alleen op de Kindles van Amazon. Wil je daar gebruik van maken, dan moet je een e-reader van Amazon scoren.

Dat zit anders bij de oudere bestandstypen. Die worden vooral niet ondersteund door de goedkoopste onder de e-readers. Denk hierbij aan bestandsformaten als .chm, .azw, .fb2., enzovoorts.

Scherm

Een belangrijk onderdeel van de e-reader is het scherm. Het is belangrijk dat het scherm groot genoeg is om prettig op te lezen, en het licht niet vervelend is voor je ogen. Ook de schermresolutie is een kenmerk om eens naar te kijken.

Formaat

Het schermdiagonaal van het scherm staat meestal aangegeven in inches. Voor een gewone e-reader is 7 tot 10 inch gebruikelijk, terwijl PocketBooks over een kleiner formaat van 5 à 6 inch beschikken.

Om inches om te rekenen naar centimeters, hoef je het aantal inches enkel te vermenigvuldigen met 2,54.

Het voordeel van een kleiner scherm is dat je de e-reader gemakkelijker in je handtas stopt en zo overal mee naartoe neemt. Een groter scherm daarentegen leest voor veel mensen prettiger. Wat je kiest, hangt af van je eigen wensen. Denk er hoe dan ook aan dat het schermdiagonaal eventuele randen eromheen niet omvat.

Helderheid

De meeste e-readers maken gebruik van een e-ink-scherm met front light. Deze verlichten het scherm vanaf de zijkant door licht over het scherm te werpen, in plaats van dat het van achter het scherm recht je ogen in schijnt.Dit is prettig voor je ogen en geeft je na verloop van tijd geen hoofdpijn of slaapproblemen. Bovendien helpt het de pagina uit te laten zien als een blad uit een boek, wat voor boekenfanaten een leuke extra is!

Er bestaan wel e-readers met een lcd-scherm. Dit licht komt wél direct in je ogen terecht, omdat een stel ledjes het paneel van achteren verlichten. Dit is alleen aan te raden als je veel boeken met afbeeldingen leest die je in kleur wilt zien. Is dat niet zo, dan is het zonde hiervoor te kiezen, want het komt de batterijduur niet ten goede en is minder prettig voor je ogen.

Veel e-readers beschikken over allerlei schermopties. Zo kun je ervoor kiezen dat de e-reader zich zelf aanpast op het licht van de omgeving, of stel je dit volledig handmatig in. Zo pas je de helderheid en de kleurtonen aan, maar ook de lettergrootte en het lettertype.

Schermresolutie

Gemiddeld heeft een e-reader van 6 inch een schermresolutie van 1448 × 1072 pixels. Dit is de rekensom voor het totale aantal pixels, in dit geval 1,5 miljoen. Iedere pixel is een gekleurd, verlicht puntje in het scherm van de e-reader. Hoe meer pixels, hoe gedetailleerder de afbeeldingen en tekst zijn.

Dots per inch

Dots per inch (DPI) geeft aan hoeveel pixels er in een inch zitten. Kies je bijvoorbeeld voor een Kobo Clara van zes inch, dan geeft de DPI aan hoeveel pixels een inch bevat – in dit geval 300. Hoe meer pixels er in een inch zitten, des te meer details je ziet.

Geheugen

Het geheugen van de e-reader bepaald hoe veel boeken je tegelijk in de bibliotheek zet. Het is fijn wanneer je de bibliotheek kunt vullen met je favoriete boeken, zonder dat je telkens ruimte moet maken voor een nieuwe. Gemiddeld sla je 1000 boeken op 1 GB op.

Ben je een echte book hoarder?📚 Kies dan voor een e-reader met 32 gigabyte (GB) opslagruimte. De kans is klein dat je deze opslag vol krijgt met boeken, omdat dit ontzettend veel opslag is.

Dit hoeft overigens niet. Een e-reader met 8 of 16 GB is ook ruim voldoende om je favoriete boeken op te slaan. Verwijder zo nu en dan een boek dat is uitgelezen, en er is altijd voldoende ruimte. Hou je van zekerheid? Kies dan voor een e-reader met een extra geheugenslot, ofwel uitbreidbare opslag. Zo voeg je gemakkelijk een extra geheugenkaart toe.

Ereader op schoot

Batterijduur

Hoewel alle e-readers beschikken over een lange batterijduur, is de een langer dan de ander. Een voordeel van de e-readers is dat ze gebruik maken van een e-ink-scherm. Hierdoor gebruikt de e-reader een minimale hoeveelheid stroom, wat de batterijduur aanzienlijk langer maakt dan die van een tablet of laptop.

De gemiddelde batterijduur van een e-reader is 7.000 tot 8.000 paginawisselingen. Zoals je ziet, gaat de batterijduur dus niet over uren, maar om het aantal keer dat een nieuwe pagina moet laden. Zitten er veel afbeeldingen in het boek, dan zakt de batterijcapaciteit sneller.

Wanneer je op zoek gaat naar een e-reader, merk je al snel op dat de batterijduur vaak aangegeven wordt in uren of dagen. Dit klopt dus niet helemaal, maar hou als vuistregel aan: 30 dagen is ongeveer 8000 omslagen.

Interface

De interface, oftewel de bediening en scherm, van e-readers verschillen nogal. Modernere e-readers beschikken alleen over een touchscreen, en maken weinig tot geen gebruik meer van andere knopjes, behalve een aan- en uitknop.

Andere modellen hebben koppen waarmee je naar boven en beneden scrolt tussen de boeken in je bibliotheek. Er bestaan ook e-readers met een combinatie van beide.

Doorgaans is een e-reader met touchscreen gemakkelijker te bedienen, maar je persoonlijke voorkeur beslist!

App vereist

Veel moderne e-readers maken gebruik van een app om boeken toe te voegen aan de bibliotheek. Ook krijg je de mogelijkheid om via de app de boeken te lezen op je smartphone of laptop. Dit geeft dus veel voordelen, maar is voor sommige mensen ook een drempel om een e-reader aan te schaffen.

Kijk daarom altijd even of de e-reader een app vereist om hem te gebruiken. Is dit niet het geval, dan is het mogelijk om boeken rechtstreeks via de e-reader aan te schaffen.

Extra's

Het is handig wanneer een e-reader waterbestendig is. Zo neem je hem zonder problemen mee naar het strand of het zwembad. Ook bestaan er e-readers voor slechtzienden die de tekst tot wel tien keer vergroten.

Specificaties van e-readers naast elkaar

Maximale batterijduurOpslagcapaciteit
1Amazon Kindle Paperwhite (2021)
2Amazon Kindle (11th Gen, 2022)
3Kobo Libra H2O30 dag8 GB
4Kobo Clara HD30 dag8 GB
5Amazon Kindle Scribe (2022)30 dag8 GB

Amazon Kindle Paperwhite (2021)

Amazon Kindle (11th Gen, 2022)

Kobo Libra H2O

Maximale batterijduur: 30 dag

Opslagcapaciteit: 8 GB

Kobo Clara HD

Maximale batterijduur: 30 dag

Opslagcapaciteit: 8 GB

Amazon Kindle Scribe (2022)

Maximale batterijduur: 30 dag

Opslagcapaciteit: 8 GB

Veelgestelde vragen over e-readers

Toch nog brandende vragen over het kiezen van een e-reader? Wellicht vind je hieronder je antwoord!

Waarom een e-reader?

Met een e-reader houd je al je favoriete boeken op één plek, waarbij je ze gemakkelijk allemaal met je mee neemt. Zo hoef je nooit meer een tas met boeken mee te slepen naar je vakantiebestemming!

Hoe koop je boeken met een e-reader?

Het gebruik van een e-reader is eenvoudig. Je schaft boeken aan door naar de shop van de e-reader te gaan. Dit doe je, afhankelijk van het type, via de e-reader zelf of via een app op je telefoon. Koop de boeken, download ze en vind ze daarna terug in de bibliotheek. Door een optioneel abonnement af te sluiten krijg je bovendien toegang tot een grote variatie aan gratis boeken.

Hoeveel boeken passen op een e-reader?

Dit is afhankelijk van de opslagcapaciteit. De vuistregel is: 1000 boeken per 1 GB. Kies je voor een e-reader met 8 GB opslag, dan passen daar dus 8000 boeken op.

Conclusie

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up