menu
close
Categorieën

Altijd Perfecte Espresso met de Beste Espressomachine

espressomachine maakt espresso in een blauw kopje

Ik ben dol op een sterke espresso. Sterker nog, ik kan mijn dag niet beginnen zonder. Daarom voelde ik me verplicht om de beste espressomachine met jou te delen. ☕

Het is geen mysterie dat je voor goede koffie begint met de beste koffiebonen. Die beïnvloeden de smaak zeker, maar de apparatuur waarmee je koffie zet maakt ook veel verschil.

Een goede espressomachine bedien je eenvoudig, reinig je makkelijk en laat je koffie heerlijk smaken! Bekijk hieronder alvast de 3 topkeuzes van dit moment. 👇

Gaggia Classic Pro

Gaggia Classic Pro
Instelbare koffiesterkte: Nee
Aantal kopjes per keer: 2
Bekijk op Bol.com

De'Longhi La Specialista EC9335M

De'Longhi La Specialista EC9335M
Bekijk op Coolblue

Breville Barista Touch

Breville Barista Touch
Instelbare koffiesterkte: Ja
Aantal kopjes per keer: 2
Bekijk op Bol.com

Waarom een espressomachine aanschaffen?

Het is tijdrovend en duur om telkens naar het dichtstbijzijnde restaurant te gaan voor een kopje koffie. Daarom schaffen steeds meer mensen een espressomachine aan. Met deze goede koffiemachine haal je een barista in huis.

Een espressomachine is duurder dan een koffiezetapparaat, maar biedt meer mogelijkheden. Naast espresso maakt de machine ook andere soorten koffie, waarvan espresso de basis is. Denk aan een heerlijke cappuccino met een perfecte melklaag. Bovendien is een espressomachine sneller dan een koffiezetapparaat met bonen.

Een espressomachine biedt naast snelheid een hoop andere voordelen. Reinigen is makkelijk en hij is eenvoudig in gebruik. De sterkte van de koffie pas je volledig aan op jouw smaak. Een espressomachine is een aanwinst voor elke keuken.

Koopgids: hoe kies ik de beste espressomachine?

Een espressomachine van goede kwaliteit is een investering waar je jarenlang plezier van hebt. Met zoveel opties is het moeilijk kiezen. Daarom heb ik de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.

Handmatig, automatisch of met capsules?

Espressomachines zijn er in verschillende soorten. Laat ik beginnen met de makkelijkste mogelijkheid. Dit is een espressomachine die werkt met capsules. Een voorbeeld hiervan is een Nespresso-apparaat. Zo'n machine is goedkoop in aanschaf en eenvoudig te bedienen. Kies dit als je weinig koffie drinkt, want de capsules zijn prijzig. Een kop koffie kost je minimaal 40 cent.

Verder kun je kiezen voor een volautomatische espressomachine. Dit type espressomachine is ontworpen voor koffiedrinkers die met minimale inspanning perfecte koffie willen. Voeg de juiste hoeveelheid water en koffie toe en het apparaat doet de rest.

Wil je meer controle of ben jij een expert in het zetten van espresso's? Dan is een handmatige of halfautomatische espressomachine een goed idee. Met deze machine maal je zelf de koffie in de juiste hoeveelheid.

Met een halfautomatische pistonmachine heb je het meeste invloed op de smaak, omdat je de druk en de temperatuur zelf bepaalt. Het kost daarentegen met deze machine het meeste werk om een kop koffie te maken.

Maalschijven: vorm en materiaal

Hoe vaak ga je de espressomachine gebruiken? Als je van plan bent de machine alleen in het weekend aan te zetten, dan heb je niet dezelfde machine nodig als iemand die meerdere keren per dag een dampende kop koffie zet.

In een volautomatische espressomachine zit per definitie een koffiemolen met maalschijven. Sommige halfautomaten hebben ook een koffiemolen, maar dit verschilt per model.

Het materiaal van deze maalschijven heeft in ieder geval invloed op de levensduur van de espressomachine. Goedkopere modellen hebben metalen maalschijven. Deze slijten sneller en genereren meer hitte dan de duurdere optie, keramische maalschijven.

Daarnaast is het ook belangrijk te kijken naar de vorm van de maalschijven. Conische maalschijven genereren minder hitte dan platte maalschijven, maar leveren een iets ongelijkmatigere maling op.

Stel de hoeveelheid koffie in om de sterkte van de koffie te bepalen. Bovendien is het mogelijk om de maalgraad aan te passen. De maalgraad bepaalt of de koffie grof of fijn gemalen wordt. Fijngemalen koffie geeft een betere smaak aan espresso's en je doet langer met dezelfde hoeveelheid koffie.

De 5 beste espressomachines op een rij

1. Gaggia Classic Pro

1. Gaggia Classic Pro
Druk van de pomp: 15
Instelbare koffiesterkte: Nee
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Anti calcium filter: Nee

2. De'Longhi La Specialista EC9335M

3. Breville Barista Touch

3. Breville Barista Touch
Druk van de pomp: 15
Instelbare koffiesterkte: Ja
Espresso en stoom tegelijkertijd: Ja
Anti calcium filter: Nee

4. Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40

4. Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40
Druk van de pomp: 15
Materiaal maalschijven: Keramiek
Instelbare koffiesterkte: Ja
Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
Anti calcium filter: Ja
Geluidsniveau: 80 dB

5. DeLonghi De'Longhi Dedica Style EC685.BK

5. DeLonghi De'Longhi Dedica Style EC685.BK

Formaat

Espressomachines zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen. Bedenk voor aanschaf hoeveel ruimte je hebt. Ben je van plan om de espressomachine op te bergen als je hem niet gebruikt? Kies dan geen zwaar apparaat. Voor een compacte keuken raad ik een kleinere machine aan.

Aantal kopjes

Heb je een groot of klein huishouden? Wanneer meerdere mensen in huis van een goede kop koffie houden, dan is het raadzaam om een machine te kiezen waarmee je 2 koppen tegelijkertijd maakt.

Als je de enige in het huishouden bent die koffie drinkt, dan is de capaciteit geen probleem. Als je van plan bent grote hoeveelheden espresso te zetten, overweeg dan een machine met een groot waterreservoir. Op die manier hoef je niet voortdurend water bij te vullen.

Geluid

Het malen van koffie maakt geluid. Bovendien maakt het apparaat zelf geluid. Daarom is een espressomachine nooit stil. Zoek in de specificaties naar dB. Dit getal geeft aan hoeveel geluid het apparaat maakt. Een lager getal betekent minder lawaai. Ga ervan uit dat apparaten met minder dan 66 dB weinig geluid maken.

Thermoblok of boiler?

Een espressomachine heeft twee opties om water op te warmen. De eerste mogelijkheid is met een thermoblok. Het is een metalen blok met leidingen waar water doorheen stroomt.

Dit is de snelste manier van opwarmen, maar geeft een minder constante temperatuur. Dat komt de smaak niet ten goede. Doordat er geen water achterblijft, is kalkaanslag minimaal.

De andere optie is een boiler. Dit is een watertank die warm wordt gehouden door verwarmingselementen. Het duurt langer voordat het water is opgewarmd, maar de boiler levert een constante temperatuur.

Het materiaal van de boiler een belangrijke factor. Aluminium is goedkoop, maar heeft de neiging snel kalkaanslag te vertonen. Koper is duurder, maar geeft minder snel kalkaanslag.

Pistonmachine: traditionele filter of drukfilter?

In een halfautomatische espressomachine doe je gemalen koffie in de (porta)filter. Plaats de filter in een filterhouder en druk deze aan met een koffietamper. Er zijn twee soorten filters beschikbaar voor de pistonmachine.

De traditionele filter vereist meer vaardigheden. Wanneer je dit eenmaal goed beheerst, dan zet je de lekkerste koffie. Bij deze filter wordt de druk gecreëerd door het malen van de koffie en de kracht waarmee de koffie door de tamper wordt aangestampt.

Een drukfilter is makkelijker in gebruik. De druk wordt opgewekt door de filter zelf. Dit is ideaal als je net begint met espresso's maken. Daarom vind je de drukfilter in de meeste instapmodellen.

Een espresso op tafel

Druk van de pomp

Om een goede espresso te maken is 9 bar de beste druk. Een goede espressomachine haalt dit dan ook. Door kalkaanslag kan de druk echter afnemen.

Daarom is het mogelijk om de druk hoger in te stellen. De maximale druk van een espressomachine is 15 bar. Hoger dan dit, en de smaak van je koffie wordt aangetast door onder, wat de koffie zuur maakt.

Andersom krijg je bij een te lage pompdruk overextractie, waardoor de koffie bitter wordt.

Koffie met melk

Lust jij graag melk in de koffie? Dan mag een melkopschuimer niet ontbreken. Heb je geen losse melkschuimer? Melk opschuimen met een espressomachine kan op twee verschillende manieren. 🥛

De eerste manier is via een stoompijpje. Het is even oefenen, maar oefening baart kunst. Door stoom in een melkkannetje te blazen ontstaat een perfecte laag schuimende melk. Een stoompijp van metaal is beter dan een plastic exemplaar.

Een andere methode is met een melkreservoir. Het enige wat je moet doen is het juiste reservoir vullen met melk en op de juiste knop drukken. Het apparaat doet vervolgens het werk; je melk eindigt automatisch in je kopje.

Tussen de twee opties in ligt een melkslangetje. Deze verbindt je aan een meegeleverde kan, of hang je in een melkkannetje of pak melk. De machine zuigt de melk op en stoomt deze vervolgens automatisch.

Bij de laatste twee mechanismen oefen je weinig tot geen invloed uit over de precieze textuur van je uiteindelijke melkschuim. Bij een stoompijpje kies je zelf in hoeverre je de melk stoomt, wat voor barista's in spe wel zo handig is.

Handige functies

Een groter budget geeft de mogelijkheid om te kiezen voor interessante toevoegingen. Een voorbeeld hiervan is een kopjeswarmer. Een kop koffie smaakt natuurlijk het beste als het kopje ook warm is. Twee verwarmingselementen verwarmen het kopje tot een ideale temperatuur van 55 °C.

Soms biedt het apparaat de optie om heet water te schenken. Op deze manier geniet jij zelfs van een heerlijke kop warme thee. Een andere luxe optie is de optie om persoonlijke profielen op te slaan. Met deze profielen is de koffie altijd naar jouw smaak!

Onderhoud

Een espressomachine heeft onderhoud nodig. Dankzij demonteerbare onderdelen is een espressomachine gemakkelijker te onderhouden. In sommige gevallen zijn deze onderdelen zelfs vaatwasserbestendig. Dit bespaart jou weer tijd.

Spoel de machine dagelijks door met water om verstoppingen te voorkomen. Als je dit niet doet, dan merk je dat de koffie niet meer smaakt. Je doet dit met een simpele druk op de knop, want de apparaten hebben een zelfreinigingsfunctie. Daarnaast heb je de optie om een espressomachine met ontkalkingssysteem te kopen. Kalk verkort de levensduur van de machine.

Prijsklasse

Hoeveel ben je van plan om uit te geven aan een espressomachine? De aanschaf is prijzig, maar op de lange termijn loont het. Een kop koffie kost gemiddeld maar 9 cent!

De prijzen van espressomachines lopen sterk uiteen, wat komt door de verschillende opties die de machines bieden. Een machine van € 150 heeft geen extra functies en de behuizing is vaak van plastic.

Een espresso apparaat tussen de € 200 en € 500 is van betere kwaliteit. De behuizing bestaat gedeeltelijk uit roestvrij staal. Dit is makkelijk om te onderhouden en ook nog eens duurzaam. Daarnaast mag je alle functies verwachten die een professionele espressomachine ook bezit.

Heb je een flink budget en betaal je meer dan € 500? Verwacht dan behuizing van superieure kwaliteit. De machine heeft bovendien betere verwarmingselementen en waterfilters.

Specificaties van espressomachines naast elkaar

Verwijderbare sediment reservoirVaatwasserbestendigInhoud waterreservoirAantal programma's
1Gaggia Classic ProNeeNee2.1 l
2De'Longhi La Specialista EC9335MNeeNee2.1 l
3Breville Barista TouchJaNee2.8 l
4Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40JaJa1.80 l3
5DeLonghi De'Longhi Dedica Style EC685.BKJaJa1.80 l3

Gaggia Classic Pro

Verwijderbare sediment reservoir: Nee

Vaatwasserbestendig: Nee

Inhoud waterreservoir: 2.1 l

De'Longhi La Specialista EC9335M

Verwijderbare sediment reservoir: Nee

Vaatwasserbestendig: Nee

Inhoud waterreservoir: 2.1 l

Breville Barista Touch

Verwijderbare sediment reservoir: Ja

Vaatwasserbestendig: Nee

Inhoud waterreservoir: 2.8 l

Philips LatteGo 2200 Serie EP2231/40

Verwijderbare sediment reservoir: Ja

Vaatwasserbestendig: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Aantal programma's: 3

DeLonghi De'Longhi Dedica Style EC685.BK

Verwijderbare sediment reservoir: Ja

Vaatwasserbestendig: Ja

Inhoud waterreservoir: 1.80 l

Aantal programma's: 3

Veelgestelde vragen over espressomachines

Zijn er nog onduidelijkheden? Lees dan de meest gestelde vragen over espressomachines.

Wat is een espresso?

Espresso is een sterke geconcentreerde koffie die wordt gemaakt door water en fijngemalen koffiebonen onder hoge druk te zetten. De koffie komt oorspronkelijk uit Italië. Het wordt geserveerd in een klein kopje. Door deze techniek krijgt de koffie een rijke smaak.

De crema -de schuimlaag bovenop een espresso- is het meest opvallende kenmerk van de drank. Het maakt hooguit 10% van het totale volume uit.

Hoe maak je de beste espresso met een espressomachine?

Maak keer op keer een perfecte espresso door deze eenvoudige stappen te volgen. Allereerst heb je koffiebonen van hoge kwaliteit nodig. Een espresso bevat ongeveer 7 tot 9 gram koffie. Bewaar de bonen nooit langer dan 1 dag in de machine, omdat de kwaliteit achteruit gaat. Koffiebonen nemen vocht op uit de omgeving.

De volgende stap is om de machine op temperatuur te krijgen. Zet de machine 2 minuten voordat je koffie zet aan. De beste espresso wordt gemaakt in 20 tot 30 seconden.

Wat is de beste koffie voor mijn espressomachine?

Er is een ruim aanbod aan koffie in verschillende kwaliteiten beschikbaar. De kwaliteit wordt beslist door de verpakking, manier van oogsten en drogen, het branden en de soort.

Ook is het beter om zelf de koffie te malen. Voorgemalen koffie heeft niet de juiste maalgraad, wat invloed heeft op de smaak van espresso.

Er zijn twee soorten koffiebonen: Arabica en Robusta. De Robusta boon is kleiner en bevat meer cafeïne. De Arabica boon is aangeraden voor de espressomachine, want deze boon is zachter. Dat is beter voor de maalschijven van de machine!

Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kijk dan naar de volgende keurmerken: Rainforest Alliance (behoud van natuur), Fairtrade (eerlijke betaling aan boeren) en UTZ Certified (duurzame landbouw en betere arbeidsomstandigheden). Bovendien is biologische teelt beter.

Conclusie

Jij weet nu wat nodig is voor die perfecte kop koffie als start van de dag. Een espressomachine is multifunctioneel, snel en makkelijk in gebruik. Met deze informatie maak je een weloverwogen beslissing! Vergeet niet om de top 5 uit dit artikel te bekijken. Veel succes, je lust nu waarschijnlijk wel een lekker kopje koffie.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter. ⤵️

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up