menu
close
Categorieën

Het Beste Filterkoffiezetapparaat voor je Perfecte Kopje Koffie!

Koffiefilter met natte gemalen koffie erin

Niets is zo lekker als het eerste bakje koffie om de dag mee te beginnen. De geur van verse koffie vult je kamer terwijl het rustgevende pruttelen van de pot en die eerste slok koffie ervoor zorgen dat je dag goed begint. Er zijn veel verschillende manieren om dit kopje koffie te zetten en het beste filterkoffiezetapparaat is een goede keus wanneer je een grote pot verse koffie nodig hebt!

Smeg DCF02

Smeg DCF02
Aantal kopjes per keer: 10
Instelbare koffiesterkte: Ja
Bekijk op Bol.com

Moccamaster KBGV Select

Moccamaster KBGV Select
Aantal kopjes per keer: 1
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

OXO Brew Pour Over Coffee

OXO Brew Pour Over Coffee
Aantal kopjes per keer: 2
Bekijk op Bol.com

Waarom een filterkoffiezetapparaat aanschaffen?

Een kop koffie is anno 2021 niet meer weg te denken uit ons leven, en je kan nu gewoon thuis het beste kopje koffie bereiden! Naast het standaard kopje koffie kun je ook zelf een lekkere cappuccino of latte macchiato maken door een melkopschuimer te gebruiken.

Ben je op zoek naar de beste koffiesmaak? Dan kan je zelfs je eigen koffiebonen malen met een koffiemolen! Heb je hier liever de optimale controle over? Dan kan je ook een handmatige koffiemolen gebruiken. Zo gaat er geen smaak verloren.

Filterkoffie is het originele bakje koffie zoals hij van oorsprong bedoeld is: gemalen koffiebonen die je met water verandert in een heerlijke kop koffie. Het voordeel van een filterkoffiezetapparaat is dat hij altijd een pot koffie voor je zet. Zo kan jij zelf gemakkelijk bijschenken zonder elke keer opnieuw koffie te zetten!

kopje koffie die wordt ingeschonken

Zo werkt het!

Een filterkoffiezetapparaat verschilt qua proces met het beste koffiezetapparaat met bonen. Een filterkoffieapparaat geeft je een volle pot filterkoffie. Er gaat een flink proces van start op het moment dat jij het apparaat aanzet. Dit proces gaat als volgt:

Op het moment dat je de machine aanzet, start hij met het koken van het water in het waterreservoir. Het water bereikt een temperatuur tot 97°C. De waterdamp die hierbij vrijkomt, gaat via een stijgbuis omhoog en bereikt zo het overlooppijpje aan de bovenzijde van het koffiezetapparaat.

In de stijgbuis zit een kogelventieltje. Dit zorgt ervoor dat de waterdamp enkel omhoog gaat en automatisch de richting van de stijgbuis volgt.

Vanuit het overlooppijpje druppelt het water op de gemalen koffie in het filter. Het hete water lost een deel van de koffie op en bereikt de onderkant van het filter. Vervolgens druppelt de koffie in de kan en duurt het ongeveer 5 minuten tot de kan gevuld is.

Wat doet koffie met je lichaam?

Koffie geeft je een energieke boost, of je het nu in de ochtend of juist in de middag nodig hebt: koffie is your man. Maar hoe werkt dit nu precies?

In de koffiebonen zit het stofje cafeïne. Dit stofje zorgt er bij inname van kleine hoeveelheden (1 à 2 kopjes) voor dat je concentratie groeit en je je wakkerder voelt. De cafeïne is al binnen 5 minuten nadat je het tot je neemt in je bloedbaan verdwenen en geeft je daardoor een snelle energiekick.

Let wel op, teveel cafeïne heeft juist een nadelig effect op je lichaam! Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Teveel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Drink daarom niet meer dan 3 kopjes koffie per dag.

De 5 beste filterkoffiezetapparaten op een rij

1. Smeg DCF02

1. Smeg DCF02
Aantal kopjes per keer: 10
Vaatwasserbestendig: Ja
Instelbare koffiehoeveelheid: Nee
Afneembare waterreservoir: Nee
Warmhoud functionaliteit: Ja
Instelbare koffiesterkte: Ja

2. Moccamaster KBGV Select

2. Moccamaster KBGV Select
Aantal kopjes per keer: 1

3. OXO Brew Pour Over Coffee

3. OXO Brew Pour Over Coffee
Aantal kopjes per keer: 2

4. Cuisinart DGB-650BC Grind & Brew

4. Cuisinart DGB-650BC Grind & Brew

5. Melitta Porcelain Pour Over Set

Koopgids: hoe kies ik het beste filterkoffiezetapparaat?

Het beste filterkoffiezetapparaat is niet gemakkelijk te vinden door alle soorten en maten waaruit je kan kiezen. Je wilt natuurlijk een goed apparaat, want het gaat wel om je dagelijkse bakje(s) koffie! Kiezen uit het grote aanbod van koffiezetapparaten valt nog niet mee. Geen nood, ik zet alle specificaties voor je op een rij zodat je weet waar je op moet letten!

De koffiekan

Wanneer het op de koffiekan aankomt, heb je twee keuzes: een thermoskan of een koffiekan van glas. Het voordeel van een thermoskan is dat het filterkoffiezetapparaat zichzelf na gebruik direct uitschakelt. Dit bespaart energie en de koffiekan kan op tafel blijven staan zonder dat de koffie meteen afkoelt.

Koffie in een glazen kan ziet er elegant uit en je ziet bovendien hoe ver de koffie is wanneer hij langzaam in de kan druppelt. Helaas blijft deze pot niet warm en moet hij in het apparaat staan om warm te blijven. Het nadeel hiervan is dat de koffie snel bitter smaakt.

Het waterreservoir

Bij de meeste filter koffiezetapparaten zit het waterreservoir vast. Als je weinig ruimte hebt rondom het koffiezetapparaat, dan kan het vullen lastig zijn. Een uitneembaar waterreservoir die je gemakkelijk onder de kraan vult is een goede oplossing wanneer je minder ruimte hebt in de keuken.

Onderhoud

Naast het ontkalken van je apparaat zijn er ook een aantal andere dingen die je moet onderhouden. Zo worden veel onderdelen na verloop van tijd vies door aangekoekte koffieresten. Denk hierbij aan het filter en de koffiekan. Je kunt deze onderdelen vaak gemakkelijk met de hand wassen, maar sommige apparaten bieden de mogelijkheid om ze in de vaatwasser te doen!

Ontkalkingssysteem

Het is van belang dat je je filterkoffiezetapparaat regelmatig ontkalkt. Zo verleng je de levensduur van je filterkoffiezetapparaat en behoud je ook de smaak van de koffie. Met een ontkalkingsindicator weet je precies wanneer het tijd is om je filterkoffiezetapparaat te ontkalken.

Heeft het appraat een automatisch ontkalkingssysteem? Dan zal hij dit uit zichzelf doen en hoef jij je handen niet vuil te maken!

Benieuwd hoe je het filterkoffiezetapparaat gemakkelijk zelf ontkalkt? Bekijk dan dit filmpje:

Formaat

Het is handig om van tevoren te bedenken voor hoeveel personen je koffie zet. Als je regelmatig met veel koffiedrinkers bent, dan wil je voor iedereen koffie inschenken.

Ben je juist veel alleen, dan is een grote pot overbodig. Over het algemeen kan je beter een iets groter filterkoffiezetapparaat kopen dan een te kleine. De kan hoeft niet altijd vol te zijn en zo weet je zeker dat je geen koffie tekort komt!

Druppelstop

Een filterkoffiezetapparaat met druppelstop voorkomt dat er nog koffie uit het apparaat druppelt wanneer je de koffiekan eruit haalt. Je kan zelfs de koffiekan uit het apparaat halen terwijl hij nog koffie zet. Voor het eerste kopje koffie hoef je dus niet te wachten totdat het koffiezetapparaat helemaal vol zit en alles blijft schoon!

Timer

Er zijn filter koffiezetapparaten te koop die je met een timer kan instellen. Op elk moment van de dag kan je deze timer eenvoudig aanzetten. Zo heb je bijvoorbeeld elke ochtend een vers kopje koffie bij je ontbijt zonder dat je daar zelf nog iets voor hoeft te doen. Dat is pas een goede morgen!

Instelbare koffiesterkte

Het is een luxe specificatie en lang niet alle apparaten zijn gezegend met deze optie: instelbare koffiesterkte. Deze optie geeft je de mogelijkheid om je koffiesterkte gemakkelijk in te stellen. Ideaal voor de echte koffieliefhebber die wel eens wat anders wil!

Specificaties van filter koffiezetapparaten naast elkaar

Aantal kopjes per keerVaatwasserbestendigInstelbare koffiesterkte
1Smeg DCF0210JaJa
2Moccamaster KBGV Select1JaJa
3OXO Brew Pour Over Coffee2JaJa
4Cuisinart DGB-650BC Grind & Brew2JaJa
5Melitta Porcelain Pour Over Set2JaJa

Smeg DCF02

Aantal kopjes per keer: 10

Vaatwasserbestendig: Ja

Instelbare koffiesterkte: Ja

Moccamaster KBGV Select

Aantal kopjes per keer: 1

Vaatwasserbestendig: Ja

Instelbare koffiesterkte: Ja

OXO Brew Pour Over Coffee

Aantal kopjes per keer: 2

Vaatwasserbestendig: Ja

Instelbare koffiesterkte: Ja

Cuisinart DGB-650BC Grind & Brew

Aantal kopjes per keer: 2

Vaatwasserbestendig: Ja

Instelbare koffiesterkte: Ja

Melitta Porcelain Pour Over Set

Aantal kopjes per keer: 2

Vaatwasserbestendig: Ja

Instelbare koffiesterkte: Ja

Veelgestelde vragen over filter koffiezetapparaten

De laatste veelvoorkomende vragen over filter koffiezetapparaten beantwoord ik hieronder voor je.

Waarom moet je het filter van een koffiezetapparaat ontkalken?

Door je koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken en te reinigen, gaat hij langer mee en blijft de koffiesmaak optimaal. Tijdens het ontkalken van het apparaat worden alle plekken waar water en koffie door lopen van kalk ontdaan.

Hoe werkt een filterkoffiezetapparaat?

Vanuit het overlooppijpje druppelt het water op de gemalen koffie in het filter. Het hete water lost een deel van de koffie op en bereikt de onderkant van het filter. Vervolgens druppelt de koffie langzaam in de kan.

Hoelang duurt het voor een kan filterkoffie vol is?

Meestal duurt dit ongeveer 5 minuten, afhankelijk van hoeveel water er in het reservoir zit.

Conclusie

Bedankt voor het lezen en hopelijk maak je snel de keuze voor het beste koffiezetapparaat!

Ben je er nog niet helemaal uit? Bekijk dan de top 5 nog eens en vergelijk de specificaties. Laat ook vooral weten of dit artikel je geholpen heeft 😊.

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up