menu
close
Categorieën

De Beste Föhn voor Iedere Haarstijl

vrouw met krullen

Je hebt waarschijnlijk net als de meeste anderen een föhn in je slaapkamer liggen. Een effectievere manier om je haar snel droog te krijgen na het wassen ervan bestaat niet! Heeft de jouwe het echter begeven? Dan is het tijd om naar de beste föhn als vervanger te zoeken.

Geen nood, ik schep orde ik de chaos door de top 5 en alle belangrijke specificaties te bespreken. We beginnen met de beste 3 hieronder!

Empty products count or some error API!

Waarom een föhn aanschaffen?

Als er iets is wat dit decennium omschrijft, is het wel drukte en snelheid. We moeten allemaal op 100 plekken tegelijk zijn en dat het liefst in binnen een uur. Door deze levensstijl moeten andere dingen – waar we vroeger nog de tijd voor namen – nu zo snel mogelijk klaar zijn. Een voorbeeld daarvan is het drogen van ons haar zonder dat het plat en pluizig wordt.

Je haar drogen met een föhn zorgt er niet alleen voor dat het sneller opdroogt dan wanneer je het aan de lucht laat drogen. Het geeft ook meer volume aan je hairdo! Het föhnen van je haar heeft wel een aantal kanttekeningen waar je rekening mee moet houden. Daar lees je hier meer over!

Koopgids: hoe kies ik de beste föhn?

Hoewel föhns allemaal dezelfde functie hebben – het drogen van je haar – bestaan er verschillende functies en specificaties die je misschien mee wilt nemen in je overwegingen. Ik zet de belangrijkste voor je op een rij.

Vermogen

Het vermogen van de föhn bepaalt hoe effectief deze je haar droogt. Hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger en warmer de (maximale) luchtstroom uit de föhn is. Dit stel je bij sommige föhnen precies in door de snelheidsstanden aan te passen.

Het vermogen geeft men weer in watt. Professionals raden minimaal 1700 watt aan. Dit is geschikt voor de meeste haartypes. Heb je erg dik haar, dan koop je het beste een föhn van 1900 of 2000 watt zodat het snel kan drogen. Fijn of dun haar heeft een lagere wattage nodig. Zo worden je broze lokken gedroogd zonder al te veel hitte en kracht. In deze gevallen is een föhn van 1250 tot 1500 watt het best.

Het vermogen bepaald ook het energieverbruik van de föhn. Hoe hoger het vermogen is, hoe meer stroom hij verbruikt. Een föhn van 1500 watt verbruikt jaarlijks € 19-, aan stroom.

De 5 beste föhns op een rij

Speciale functies

Ioniserende en keramische technologie – wablief? Sommige föhns hebben een van deze functies of zelfs beide, maar wat houden ze in?

Ioniserende technologie

Moderne föhns beschikken steeds vaker over deze functie, om statisch haar tegen te gaan. Dit doet hij door negatieve ionen te genereren die de statische elektriciteit van je haar verlagen. Deze manier van föhnen zorgt ervoor dat je haar niet statisch wordt en gemakkelijk in model te brengen is.

De ioniserende functie maakt je haar ook zachter, geeft het meer glans en meer volume. Daarnaast herstelt het ook het natuurlijke vochtbalans in je haar, waardoor deze minder snel uitdroogt door de warmte van de föhn. Het is geschikt voor ieder haartype, dus daar hoef je verder geen rekening mee te houden.

Keramische functie

De keramische functie beschermt het haar tegen de hitte van de föhn. Heb je geverfd haar, dan is deze functie al helemaal aan te raden. Haarverf mag dan vaak voedende ingrediënten bevatten, goed voor je haar is het niet (vooral niet als je het eerst ook nog eens bleekt). Voeg daar hitte aan toe, en je hebt een recept voor beschadigd haar.

In een normale föhn zitten meerdere warmte-elementen die los van elkaar opwarmen. De keramische technologie verspreidt de warmte overal gelijkmatig. Of je nu een blaasmond of diffuser gebruikt: overal in de luchtstroom is de lucht even warm. Zo voorkom je dat de ongelijkmatig verdeelde hitte bepaalde lokken beschadigen.

Motortype

Föhns kunnen drie soorten motors hebben; een DC-motor, een AC-motor of een digitale motor. Alle drie de motors hebben elk hun voor- en nadelen.

DC-motor

Deze motor is het oudste type en daarmee ook het goedkoopst. Dit type motor maakt tijdens het föhnen veel lawaai.

AC-motor

Een AC-motor komt het vaakst voor. Hij is duurzaam, heeft een lange levensduur en droogt op hoge snelheden. Hierdoor zijn de föhns met AC-motor vaak wel iets zwaarder.

Digitale motor

Een digitale motor is het nieuwst en daardoor duurder. Hij is veel stiller dan de andere twee typen en heeft een hoger vermogen. Daarnaast is hij lichter in gewicht.

Warmte- en snelheidsstanden

Deze standen geven je de mogelijkheid om verschillende temperaturen en snelheden te gebruiken. Dit is handig wanneer je lichtvochtig haar wil stylen met een lichte bries of juist je natte haren snel en droog wil föhnen met wat power. De heetste stand kan je haar uitdrogen en beschadigen, dus probeer deze zo min mogelijk te gebruiken.

Heeft de föhn meerdere warmtestanden, kies dan de middelste. Veel föhns hebben naast een warmtestand ook een koude luchtstand die je activeert door een knop ingedrukt te houden. Met deze stand kan je je haar extra fixeren. Door de warmte hiermee tijdelijk te onderbreken en een lok snel af te koelen, geef je glans aan je haar en creëer je gemakkelijk het model dat je wil.

Bespaar je haar – Wanneer je je haar föhnt, stel je het bloot aan hoge temperaturen die je haar kunnen beschadigen. Dit kan je voorkomen door beschermende haarproducten te gebruiken, je föhn niet te heet te zetten en hem op minimaal 10 cm van je hoofdhuid te houden. Gebruik je de föhn regelmatig en kies je voor hoge temperaturen, houd er dan rekening mee dat je haar sneller afbreekt en kwetsbaar raakt.

Gewicht

Iets waar je misschien niet direct aan denkt is het gewicht van de föhn. Gek eigenlijk, je moet hem uiteindelijk steeds omhooghouden. Een lichtere föhn is handiger in het gebruik dan een die zwaarder is. Om je een beeld van 'zwaar' te geven: over het algemeen wordt alles boven de 1 kg dat je langere tijd boven het hoofd moet houden als zwaar ervaren.

Accessoires

Een föhn komt vaak met verschillende accessoires. Hoeveel dit er zijn hangt af van welke je koopt. Hoe meer accessoires, hoe duurder de föhn waarschijnlijk is. Toch is dit niet iets om op te bezuinigen: verschillende accessoires geven je de mogelijkheid om je haar op verschillende manieren te drogen en stylen! 💁‍♀️

De blaasmond zit er altijd standaard bij. Dit is het kopstuk van de föhn waarmee je het snelst je haar droogt. Daarnaast is ook de diffuser vaak inbegrepen. Dit is een brede kop waar je je haar in kan leggen. De diffuser is handig wanneer je de krullen in je haar wil behouden en zorgt voor meer volume!

Vrouw met lang haar sprayt iets in haar haar

De föhn gebruiken

Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een föhn, is het ook handig om te weten hoe je hem het best kan gebruiken. Ik leg je stap voor stap kort uit hoe je de föhn inzet voor het beste resultaat. Geen zin om te fohnen maar wil je wel snel droog haar? Kies dan voor de beste droogkap!

Producten

Voor je begint met föhnen is het belangrijk dat je je haar erop voorbereidt. Voor jou is het föhnen waarschijnlijk no big deal, maar voor je haar is dit het wel. Door de warme temperaturen beschadig je het, en dat terwijl het makkelijk te voorkomen is!

Dit doe je door voor het föhnen je haar te wassen met een goede conditioner. Zo geef je het haar een extra vocht-boost en voorkom je uitdroging. Gebruik daarnaast ook een heat protection-product die speciaal ontwikkeld is om je haar te beschermen tegen de hitte van de föhn. Deze werkt ook goed bij het gebruiken van een krulset, krultang, stijltang of stoomstijltang.

Het föhnen

Föhn je haar als het nog vochtig is en föhn met de groeirichting mee. Gebruik het blaasstuk dat op het uiteinde van je haardroger past. Dit helpt om de warme lucht in de juiste richting te sturen. Hou de föhn altijd op minimaal 10 cm van je hoofdhuid om verbranding te voorkomen.

Een diffuser werkt beter voor krullend haar. Hier kan je je krullen in leggen, waardoor de haren niet door elkaar heen geblazen worden. Dit voorkomt pluizen en statisch haar. Ook blijven de krullen beter in je haar zitten en geef je ze meer volume dan met de blaasmond.

Föhnen met een borstel

Optimaal volume creëer je door tijdens het föhnen met een ronde borstel door je haar te gaan. Dit geeft het effect van een föhnborstel of een stijlborstel. Hoe je dit precies doet, zie je in dit filmpje:

Specificaties van föhns naast elkaar

Veelgestelde vragen over föhns

Hoe gebruik je een föhn?

Voor je begint, moet je je haar beschermen tegen de hitte. Dit doe je met verschillende haarproducten zoals conditioner en heat protection spray. Vervolgens föhn je je haar wanneer deze nog vochtig is met de groeirichting mee. Voor meer volume kan je een ronde borstel gebruiken bij je haaraanzet tijdens het föhnen. Een diffuser zorgt ervoor dat krullend haar niet pluist mamar zijn volume behoudt.

Is föhnen slecht voor je haar?

Hitte is slecht voor je haar, maar tijdens hitte gebruik je het wel. Het antwoord is daarmee 'ja', föhnen kan slecht zijn voor je haar. Je kan deze beschadigingen wel minimaliseren door beschermende producten te gebruiken, nooit met de heetste stand te föhnen en de föhn op minimaal 10 cm van je hoofd te houden.

Wat verbruikt een föhn aan energiekosten?

Een föhn van 1500 watt verbruikt jaarlijks voor € 19,- aan stroom. Gebruikt jouw model meer of minder, dan kun je dit ook zelf berekenen: het wattage per uur van je föhn × het aantal uur dat je hem gebruikt per jaar / 1000. Stel het wattage van je föhn is 1250 en je föhnt je haar in totaal 10 uur per jaar, dan is het sommetje als volgt: 1250 × 10 / 1000 = 12.500 / 1000 = € 12,50 per jaar.

Conclusie

Nu weet je precies waar je op moet letten wanneer je een nieuwe föhn koopt! Bekijk de top 5 nog eens en vergelijk de verschillende specificaties met elkaar om de beste föhn voor je haar te vinden!

Bedankt voor het lezen van dit artikel en laat vooral weten of het je geholpen heeft. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up