menu
close
Categorieën

Dé Beste Föhnborstel: Alsof Je Iedere Dag Vers van de Kapper Komt!

een set haarfohn materiaal

Vind jij je haar ook altijd het mooist als je net bij de kapper bent geweest? Zij weten het altijd perfect te stijlen, met veel volume of een mooie slag in je haar die je er thuis nooit meer zo mooi in krijgt. Wist je dat je dit wél zelf kan doen? Een föhnborstel geeft je hetzelfde effect. Zo lijkt het alsof je elke dag vers van de kapper komt!

Je hebt wel een föhnborstel nodig die bij je type haar past om het perfecte effect te krijgen. Hoe je de beste föhnborstel kiest en waar je allemaal op moet letten lees je in deze top 5! Geen zin om te föhnen? Overweeg dan een goede droogkap.

5-in-1 Föhnborstel Aestra Keramische Borstel

5-in-1 Föhnborstel Aestra Keramische Borstel
Aantal warmtestanden: 3
Roterende borstel: Ja
Materiaal borstelharen: Kunststof
Bekijk op Bol.com

BaByliss Air Style 1000 Föhnborstel

BaByliss Air Style 1000 Föhnborstel
Aantal warmtestanden: 2
Roterende borstel: Nee
Materiaal borstelharen: Kunststof
Bekijk op Bol.com

BaByliss Perfect Finish AS126E

BaByliss Perfect Finish AS126E
Aantal warmtestanden: 3
Roterende borstel: Nee
Materiaal borstelharen: Everzwijnhaar
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een föhnborstel aanschaffen?

Een föhnborstel wordt ook wel een krulborstel genoemd, wat meteen verklapt wat de functie van deze borstel is. Hij zet natuurlijke krul in je haar met de ronde borstelkop en de warme lucht die hij blaast. Het is een borstel en föhn in één.

Door je haar in plukjes om de borstel heen te draaien creëer je slag in je haar. De warme lucht van de föhn blaast ondertussen door je haarplukjes heen en geeft je haar meer meer volume.

Koopgids: hoe kies ik de beste föhnborstel?

De beste föhn kiezen is lastig, een fohnborstel kiezen is ook niet eenvoudig! Föhnborstels verschillen van elkaar in borstelharen, diameter, type rotatie en verschillende extra functies. Een goede haarborstel kiezen is niet simpel! Ik geef je een overzicht van alle specificaties waar je rekening mee houdt!

Borstelharen

Föhnborstels verschillen vooral van elkaar in het type borstelhaar. De meeste krulborstels zijn voorzien van nylon haren, stalen haren, everzwijnhaar of kunststof haren. Iedere haarsoort zorgt voor een ander resultaat:

  • Everzwijnhaar geeft je haar meer glans
  • Stalen borstelharen zijn geweldig in het verwijderen van klitten
  • Kunststof haren zijn het beste voor de gezondheid en hygiëne van je haar
  • Nylon borstelharen gaan van deze verschillende borstelharen gemiddeld het langste mee

Kies op basis van je type haar welke borstelharen voor jou geschikt zijn.

De 5 beste föhnborstels op een rij

1. 5-in-1 Föhnborstel Aestra Keramische Borstel

1. 5-in-1 Föhnborstel Aestra Keramische Borstel
Merk: Aestra
Snoerlengte: 2 m
Materiaal borstelharen: Kunststof

2. BaByliss Air Style 1000 Föhnborstel

2. BaByliss Air Style 1000 Föhnborstel
Merk: BaByliss
Snoerlengte: 2.5 m
Materiaal borstelharen: Kunststof

3. BaByliss Perfect Finish AS126E

3. BaByliss Perfect Finish AS126E
Merk: BaByliss
Snoerlengte: 2.2 m
Materiaal borstelharen: Everzwijnhaar

4. Auronic 3-in-1 Föhnborstel Rond Keramische

4. Auronic 3-in-1 Föhnborstel Rond Keramische
Merk: Auronic
Snoerlengte: 2 m
Materiaal borstelharen: Nylon

5. AGERMANN 4-in-1 Föhnborstel Keramische Magic

5. AGERMANN 4-in-1 Föhnborstel Keramische Magic
Merk: Agermann
Materiaal borstelharen: Nylon

Diameter

De lengte van je haar bepaalt welke diameter geschikt is om de krullen mee te zetten. Een krulborstel voor kort haar heeft een diameter van ongeveer 18 tot 20 millimeter. Voor halflang haar kies je uit verschillende diameters afhankelijk van de precieze lengte. Dit kan je het best zelf inschatten en ligt tussen de 20 millimeter en 35 millimeter.

Een dikke krulborstel heeft bij lang haar het meeste effect. Denk hierbij aan een diameter van 38 millimeter of dikker.

Rotaties

Warme lucht zorgt ervoor dat het haar in krulvorm blijft staan. Deze krulvorm ontstaat doordat je het haar in de krulpositie om de borstelkop draait. Dit draaien, ook wel roteren genoemd, hoef je niet altijd zelf te doen. Er zijn föhnborstels met een automatisch roterende borstelkop.

De borstelkop draait uit zichzelf links- of rechtsom. De draairichting bestuur je eenvoudig met een knopje op de borstel. Dit scheelt een hoop spierpijn in je vingers! Wil je niet föhnen en toch krullen? Gebruik dan een krulset.

Krullen zetten bij de kapper

Opzetstukken

De meeste föhnborstels worden verkocht met een aantal verschillende opzetstukken. Het verschilt per product hoeveel dit er precies zijn, maar de ronde borstelkop zit er altijd bij.

Soms zit er een ronde blaasmond bij. Deze bevestig je aan de föhn. Zo ontstaat een kleine föhn waarmee je nat haar (handdoek)droog kan föhnen. Je krijgt sneller slag in je haar en bespaart wat tijd.

Andere opzetstukken zijn bijvoorbeeld de stijlborstel en een straightening opzetstuk om je haar juist stijl te föhnen.

Keramische en ionische technologie

Veel haarstyling apparaten (zoals een stoomstijltang en een standaard stijltang) gebruiken de termen keramische en ionische technologie. Deze termen hebben te maken met de bescherming van je haar tijdens gebruik van het apparaat.

Keramische technologie helpt om de warmte goed te verdelen over je haar en het zo beter te beschermen tegen hoge temperaturen. Hierdoor pluist je haar minder. Als een föhnborstel ionentechnologie gebruikt, zorgt dat ervoor dat je haar glanst en niet statisch wordt.

De Keratin Protect-technologie is een combinatie van keramische technologie en ionentechnologie die sommige merken gebruiken.

Temperatuur

Bij ieder haartype is het belangrijk om de temperatuur van de föhnborstel in de gaten te houden. Je wil je haar natuurlijk niet beschadigen of verbranden! Om hier meer controle over te hebben kies je voor een borstel met instelbare of wisselende temperaturen.

Föhnborstels met twee of meer temperatuurstanden zijn het best. Hoe meer standen, hoe beter!

Vrouw met krullen in de natuur

Een föhnborstel gebruiken

Nu je weet waar je op moet letten wanneer je een föhnborstel koopt, is het ook handig om te weten waar je op moet letten als je er een gebruikt.

Nat of droog haar

Licht vochtig of handdoek droog haar is het beste wanneer je een föhnborstel gebruikt. Té nat haar is zwaar en duurt een eeuwigheid om volledig droog te föhnen. Het opzetstuk met de blaasmond kan een uitkomst zijn om je haar licht vochtig te föhnen.

Haarproducten

Bescherming van het haar is erg belangrijk wanneer je met hoge temperaturen werkt. Je kan je haar beschermen door voor het föhnen een hittebeschermend haarproduct in je haar te doen.

Volume in je haar kan je extra boosten door voor het föhnen een mouse of olie in het haar te kneden. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de drogist. Ben je op zoek naar producten die de kapper gebruikt? Deze worden vaak verkocht in de kapsalons zelf. Hier kan je ook meer informatie vragen over de producten die bij jouw haartype passen.

Draaien

Of je nu zelf moet roteren met de föhnborstel of een borstel met automatische rotatie hebt; de draairichting is belangrijk. Het meeste volume creëer je door sommige plukken links en andere rechtsom te draaien. Dit geeft een variatie in de krullen. Een krultang is hier nog beter in.

Laag voor laag

Werk laag voor laag om zeker te weten dat je alle plukjes haar pakt. Zorg dat de plukjes haar ongeveer twee tot vier centimeter groot zijn voor het beste resultaat. Begin met de onderste laag haar door de rest van je haar bovenop je hoofd vast te zetten. Door elke keer een nieuw laagje haar los te maken krul je laag voor laag al je haar.

Nog niet helemaal duidelijk hoe je de föhnborstel precies gebruikt? Bekijk dan deze handige video:

Specificaties van föhnborstels naast elkaar

Aantal warmtestandenRoterende borstel
15-in-1 Föhnborstel Aestra Keramische Borstel3Ja
2BaByliss Air Style 1000 Föhnborstel2Nee
3BaByliss Perfect Finish AS126E3Nee
4Auronic 3-in-1 Föhnborstel Rond Keramische3Nee
5AGERMANN 4-in-1 Föhnborstel Keramische Magic3Nee

5-in-1 Föhnborstel Aestra Keramische Borstel

Aantal warmtestanden: 3

Roterende borstel: Ja

BaByliss Air Style 1000 Föhnborstel

Aantal warmtestanden: 2

Roterende borstel: Nee

BaByliss Perfect Finish AS126E

Aantal warmtestanden: 3

Roterende borstel: Nee

Auronic 3-in-1 Föhnborstel Rond Keramische

Aantal warmtestanden: 3

Roterende borstel: Nee

AGERMANN 4-in-1 Föhnborstel Keramische Magic

Aantal warmtestanden: 3

Roterende borstel: Nee

Veelgestelde vragen over de föhnborstel

Om ervoor te zorgen dat je alles over föhnborstels weet, beantwoord ik hieronder wat veelvoorkomende vragen.

Wat kan de föhnborstel?

Wat de föhnborstel kan hangt af van de soorten opzetstukken die erbij zitten. Een stijlborstel kan het haar bijvoorbeeld ook stijlen en een blaasmond föhnt het haar droog. Dit vervangt een losse föhn of een goede stijltang. De ronde borstelkop krult het haar juist.

Gebruik je de föhnborstel bij nat of droog haar?

Vochtig of handdoek droog haar is het beste, doordat dit met de krul mee opdroogt en snel droog is. Nat haar is erg zwaar en duurt lang om volledig droog te föhnen. Droog haar krult minder omdat de structuren in het haar al opgedroogd zijn.

Hoe gebruik je een föhnborstel?

Je verdeelt je haar in lagen en zet de bovenste lagen vast op je hoofd. Zo kan je laag voor laag al je plukken droogföhnen. Leg een pluk haar van ongeveer twee tot vier centimeter om de borstel en föhn deze terwijl je de kop draait. Het is verstandig om voor gebruik een hittebeschermend product in je haar te doen. Volumeproducten geven je haar meer volume wanneer je het föhnt.

Conclusie

Hopelijk ben je door deze tips een stap dichter bij het perfecte kapsel die je helemaal zelf in model brengt! Bekijk met deze nieuwe kennis de top 5 nog eens en laat hieronder vooral weten of dit artikel je heeft geholpen. 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up