menu
close
Categorieën

Print Foto's in de Hoogste Kwaliteit met de Beste Fotoprinter

Een zwarte fotoprinter van Canon print een foto

De laatste jaren is fotografie enorm in populariteit gestegen. Dat komt onder andere door de komst van de camera op de mobiele telefoon. Bij iedereen staat zijn of haar telefoon vol met foto's. Maar foto's komen pas écht tot hun recht wanneer je ze print. Hang ze op een leuke plek, maak een fotoalbum óf geef een foto als cadeau. En dat doe je allemaal met behulp van de beste fotoprinter!

Waar let je precies op letten als je een ​​goede fotoprinter? Dat leg ik uit in deze uitgebreide gids. Bekijk hieronder alvast de 3 topkeuzes van dit moment! 🔽

Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket

Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket
Bekijk op Bol.com

Epson Expression Photo XP-8700

Epson Expression Photo XP-8700
Apple AirPrint: Ja
Capaciteit papierladen: 100
Randloos printen: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Epson Expression Photo XP-970

Epson Expression Photo XP-970
Apple AirPrint: Ja
Capaciteit papierladen: 100
Randloos printen: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een fotoprinter aanschaffen?

Tegenwoordig heeft iedereen een archief van duizenden digitale foto's, maar dat is iets anders dan fysieke foto's. Een foto op papier is tastbaar en geeft een compleet ander gevoel. Met de beste fotoprinter in huis rijd je voortaan niet meer naar een winkel om foto's af te drukken.

Een goede fotoprinter in huis biedt genoeg voordelen. Experimenteer bijvoorbeeld met verschillende papiersoorten. Het fotopapier heeft invloed op de kleuren en uitstraling van een foto.

Je plakt de foto's thuis meteen in een fotoalbum of je stopt ze in een fotolijstje. Dit is meteen een leuk cadeau! 🎁

Fine-art-fotografen printen een foto uit op verschillende papiersoorten, totdat ze de beste soort tegenkomen. Ook wat betreft formaat zijn de mogelijkheden eindeloos: van posters tot foto's in creditcardformaat. Dit maakt een fotoprinter ontzettend veelzijdig.

Op zoek naar een manier om je geprinte foto's en documenten weg te gooien? Gebruik hiervoor de beste papierversnipperaar.

Koopgids: hoe kies ik de beste fotoprinter?

Bedenk voor de aanschaf van een fotoprinter eerst wat je doel is. Wil je een printer die gespecialiseerd is in het printen van foto's? Ben je bijvoorbeeld een student die professionele afdrukken wilt, maar tegen een goede prijs? Of ben je een kunstenaar die de hoogste kwaliteit wilt?

Zodra je dit weet, kun je verder met de onderstaande koopgids. Je vindt snel en gemakkelijk een fotoprinter die bij je behoeften en budget past. 🖼️

Printtechniek

Inkjet is de beste printtechniek voor foto's. Deze printer werkt met spuitkoppen die de inkt op het papier druppelen. Een standaard inkjetprinter heeft 4 cartridges: geel, magenta, cyaan en zwart. Met deze kleuren print een inktjet printer vrijwel elke kleur. Dit heet ook wel full colour-printen.

Een professionele fotoprinter gebruikt meer dan 4 cartridges. Deze printers hebben ook een cartridge voor extra kleuren, zoals lichtcyaan. Hierdoor print de fotoprinter realistischere kleurovergangen.

Hoe meer cartridges, hoe beter het kleurbereik. Houd er wel rekening mee dat de verbruikskosten hoger zijn als je meerder cartridges gebruikt.

Een laserprinter print ook foto’s, maar de kwaliteit is bij veel van dit soort printers twijfelachtig. Ze blinken vooral uit in het printen van grafieken en documenten. Bovendien zijn niet alle papiersoorten zijn geschikt. Papiersoorten die gevoelig zijn voor warmte gebruik je liever niet bij deze printers, maar daar kom ik zo op terug.

Een derde geschikte printtechniek voor foto's is de beste led-printer. Een led-printer lijkt op een laserprinter, maar is duurzamer en sneller. Led-printers staan bekend om hun hoge afdrukkwaliteit. Door de compacte techniek in de printer, vindt er geen vervorming van je foto's plaats.

Soorten printers

Naast de printtechniek heb je ook de keuze voor de soort printer.

  • Ga je thuis aan de slag? Ga dan voor een multifunctioneel model. Voor foto's van de hoogste kwaliteit kies je een geavanceerde fotoprinter met meer dan 4 cartridges.
  • Benieuwd naar andere printtechnieken? Lees dan onze andere gidsen. Zo ontdek je welke printer je nodig hebt. Wordt het de beste A3-printer of misschien een goede all-in-one printer?
  • Of leer meer en ontdek waarom een laserprinter zo snel print. Zelfs de matrixprinter of een 3D-printer komen aan bod.

Printkwaliteit

De printresolutie bepaalt de kwaliteit van een fotoprint. Dit wordt aangegeven in dots per inch, ofwel DPI. Hoe hoger de DPI, des te meer druppeltjes inkt worden gebruikt. Meer druppeltjes inkt betekent een scherper eindresultaat.

Vooral bij grote afdrukken vanaf A4 is een hoge resolutie belangrijk. Kies in dit geval een printer met minimaal een resolutie van 4800 × 1200 DPI. Bedenk alleen wel dat printen met een hoge DPI meer tijd in beslag neemt.

De 5 beste fotoprinters op een rij

1. Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket

2. Epson Expression Photo XP-8700

2. Epson Expression Photo XP-8700
Apple AirPrint: Ja
Capaciteit papierladen: 100
Randloos printen: Ja

3. Epson Expression Photo XP-970

3. Epson Expression Photo XP-970
Apple AirPrint: Ja
Capaciteit papierladen: 100
Randloos printen: Ja

4. Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket

5. Nolad Professionele Thermische Overdrachtsprinter Tattoo

5. Nolad Professionele Thermische Overdrachtsprinter Tattoo
Apple AirPrint: Nee
Capaciteit papierladen: 1
Randloos printen: Nee

Inkt

Even belangrijk als de printtechniek, is de inkt die je gebruikt. Qua inkt heb je de keuze tussen meerdere soorten, maar de populairste zijn pigment-based inkt en dye-based inkt.

  • Een professionele fotoprinter gebruikt pigmen inkt (op pigmentbasis). Je hebt de keuze tussen allerlei tinten en pigmentsets. Pigmentinkt is gemaakt voor verschillende soorten papier. Zo pas je de kleuren helemaal aan op je project. Daarnaast blijft pigmentinkt na een lange periode in zonlicht levendig van kleur. Dat maakt zwart ook écht zwart.
  • Dye inkt is inkt op kleurstofbasis. De kleurstof is opgelost in water of glycol. Deze vloeibare inkt zorgt voor scherpe prints. Hoewel dit type inkt goedkoper is, blijven de prints minder lang mooi. Eén druppel water verknoeit de print al, dus voorzichtigheid is geboden!

Cartridges

Een fotoprinter gebruikt vrijwel altijd cartridges (inktpatronen van inkjetprinters). Deze zijn makkelijk te vervangen en verkrijgbaar in meerdere kleuren. Laserprinters gebruiken toners, een soort pigmentpoeder wat over het algemeen niet het geschiktst is voor foto's.

Kijk ook naar het aantal cartridges. Een fotoprinter met 6 cartridges biedt meer kleurnuances, contrast en helderheid dan een printer met 4 cartridges.

Maak je graag zwart-witfoto's? Er zijn goede fotoprinters beschikbaar die meerdere cartridges hebben voor grijstinten en zwart. Zo zijn je zwart-witfoto's nóg beter dan van de copyshop. Haal het maximale uit je zwart-wit fotografie!

Inktreservoirs

De andere optie zijn inktreservoirs of inkttanks. Inktreservoirs gebruiken meestal 4 inktkleuren. Je vult zelf de inkt bij: dit kost minder geld en is duurzamer dan nieuwe cartridges kopen. Een voorbeeld van een printer die inktreservoirs gebruikt zijn de Epson EcoTank-printers. Hierdoor zijn de prints 10 tot 15 keer goedkoper dan met cartridges! Het nadeel is dat je niet meer dan 4 inktkleuren kunt gebruiken, waardoor het kleurbereik niet bepaald spectaculair is.

Gebruiksgemak

Verschillende onderdelen en functies bepalen het gebruiksgemak van de printer. Een premium fotoprinter heeft al snel meer gebruiksgemak en gebruiksopties.

De printsnelheid is zo'n eigenschap. Als je van plan bent om hele fotoseries af te drukken, dan is een hoge printsnelheid fijn. Dit lees je af aan het aantal pagina's per minuut (PPM) die een printer verwerkt. Bij de meeste printers varieert de snelheid voor kleur en zwart-wit.

Bedenk wel: in de meeste gevallen is de afdrukkwaliteit belangrijker dan de snelheid! Het is normaal dat een foto in de hoogste printresolutie extra tijd nodig heeft om te printen.

Let daarnaast op de capaciteit van de papierlade. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer je door print zonder onderbrekingen. Ook maakt het aantal papierlades een verschil. Als je een printer kiest met meerdere lades, haal je niet telkens al het papier eruit wanneer je op verschillende papiersoorten print.

De functie automatisch dubbelzijdig afdrukken (duplexprinten) maakt je fotoprinter compleet. Hierbij draait de printer zelf de pagina om, waardoor je binnen een handomdraai – of de afwezigheid daarvan! – een dubbelzijdige afdruk creëert.

Wil je foto's zonder witte rand? Kies dan een fotoprinter met de optie om randloos te printen. Zo plak je je prints meteen in het fotoalbum. 📸

Formaat van de prints

Foto's kunnen in meerdere formaten geprint worden. Over het algemeen is A3 (297 × 420 mm) of A4 (210 × 297 mm) het grootste printformaat. Dit maakt het apparaat een compacte fotoprinter, die je overal neerzet.

Als je professioneel foto's afdrukt, heb je wellicht de behoefte om groter te printen. Bekende merken zoals Canon of Epson hebben de beste fotoprinters die A2 (420 × 594 mm) en groter ondersteunen.

Kies de beste pocketprinter om onderweg foto's af te drukken. Deze mini fotoprinter print je kleine fotootjes, waar je ook bent. Neem hem bijvoorbeeld mee op reis, en druk je mooiste herinneringen meteen af.

Je kunt zelfs een papierrol bevestigen, waarmee je panoramafoto's print. Dat maakt de printer alleen wel duurder en groter.

Afgedrukte foto's op een tafel.

Fotopapier

Je print de mooiste foto's als je fotopapier gebruikt. Fotopapier is anders dan het papier dat je gebruikt voor het printen van documenten. Het is dikker, zwaarder en gladder. Ook kies je fotopapier van talloze merken, diktes en afwerkingen.

Hierbij kies je tussen glanzend, halfglanzend en mat:

  • Glanzend. Kleurrijke prints springen uit op glanzend (glossy) papier, want de inkt blijft op het papier liggen. Glanzend papier reflecteert licht, waardoor de kleuren dieper lijken. Bij een zwart-witafdruk zie je hierdoor meer contrast. Houd er wel rekening mee dat het papier licht reflecteert, wat storend kan zijn als je ze in goed verlichte omgevingen bekijkt. Daarnaast is het papier gevoelig voor vuil, zoals vingerafdrukken.
  • Halfglanzend. Met half glanzend (semi glossy) papier biedt het beste van beide werelden: levendige kleuren, maar geen storende reflecties. Hierdoor is het een populaire keuze voor fotopapier.
  • Mat. Mat fotopapier absorbeert de inkt, waardoor de kleuren doffer worden. Mat papier laat foto's met zachte kleuren goed uitkomen. Je hebt daarnaast geen last van reflecties, en het papier is goed bestendig tegen vuil en vlekken.

Dan heb je ook nog speciaal fotopapier, zoals Baryta fotografisch papier voor zwart-wit prints en textuurpapier zoals een linnenpersing. Textuurpapier is ongestreken papier, met een speciale textuur. Deze papiersoorten worden door kunstenaars en fine art fotografen gebruikt.

Houd er rekening mee dat fotopapier prijzig is, zeker speciaal fotopapier. Voor standaard fotopapier betaalt je gemiddeld € 10 voor 20 vellen. Houd aanbiedingen goed in de gaten voor de beste deal!

Printen op dik papier? Let op het gewicht van het papier dat geschikt is voor je fotoprinter. Dit wordt uitgedrukt in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) van het A0-formaat. Het gewicht is per vierkante meter papier. Als je op A4 print deel je het aantal gram daarom door 16: een A4'tje past 16 keer in een vierkante meter. Fotoprinters printen meestal met papier tot een maximaal gewicht van 200 tot 300 g/m². Dit is het gewicht van standaard fotopapier.

Kleurprofiel

Ga jij professioneel aan de slag met de fotoprinter? Dan is het belangrijk dat de kleuren niet afwijken. Kies een geavanceerde fotoprinter, want dat geeft de mogelijkheid om kleurprofielen te installeren.

Digitale apparaten maken gebruik van kleurruimtes. Zo maakt een camera of een beeldscherm gebruik van RGB-kleuren. Dit is de afkorting voor red, green en blue.

Zodra je foto's print werk je met een andere kleurruimte: met CMYK-kleuren. CMYK is de afkorting voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Een kleurprofiel zorgt ervoor dat de RGB-kleuren op de juiste manier worden omgezet naar CMYK.

Een kleurprofiel houdt ook rekening met het papier. Daarom heeft het beste fotopapier eigen kleurprofielen die je kunt downloaden en installeren.

Het kleurprofiel verschilt per printer, papier en soort inkt. Als je een ander soort papier gebruikt, wordt de print waarschijnlijk anders.

Aansluitingen

Vind je het fijner om met kabels te werken of doe je printen liever draadloos? Gebruik je een computer om foto's te printen of doe je dit vanaf een telefoon of tablet? Hiervoor heeft je printer wifi of bluetooth nodig. De meeste printers zijn tegenwoordig wifi-printers, maar printen via de cloud is meestal ook mogelijk!

Wil je meteen na het schieten van foto's vanaf de opslag van je camera printen? Kies dan voor een printer met een geheugenkaartlezer. Als je wilt printen vanaf je usb-stick, heeft de printer een usb-ingang nodig.

Geavanceerde printers hebben een app waarmee je print. Je voert de instellingen via de app in. Denk aan de afdrukgrootte, kleuren en afdrukkwaliteit. Zo print je makkelijk vanaf je telefoon.

Specificaties van fotoprinters naast elkaar

Aantal inktpatronen/kleurenMaximaal printformaatDraadloze verbinding
1Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket
2Epson Expression Photo XP-87006A4Ja
3Epson Expression Photo XP-9706A3Ja
4Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket6A3Ja
5Nolad Professionele Thermische Overdrachtsprinter TattooGeenA4Nee

Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket

Epson Expression Photo XP-8700

Aantal inktpatronen/kleuren: 6

Maximaal printformaat: A4

Draadloze verbinding: Ja

Epson Expression Photo XP-970

Aantal inktpatronen/kleuren: 6

Maximaal printformaat: A3

Draadloze verbinding: Ja

Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket

Aantal inktpatronen/kleuren: 6

Maximaal printformaat: A3

Draadloze verbinding: Ja

Nolad Professionele Thermische Overdrachtsprinter Tattoo

Aantal inktpatronen/kleuren: Geen

Maximaal printformaat: A4

Draadloze verbinding: Nee

Veelgestelde vragen over de beste fotoprinters

Heb je nog vragen over fotoprinters? Hieronder vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen van dit moment.

Hoeveel kost een goede fotoprinter?

De prijs van een fotoprinter wordt bepaald door de printkwaliteit en het formaat. De prijzen lopen sterk uiteen: een goede pocket printer heb je voor ongeveer €100 in huis.

Iemand die geen zin heeft in gedoe en een makkelijke fotoprinter voor thuis wilt, is gemiddeld €300 kwijt. Een vakfotograaf betaalt al gauw meer dan €1000.

Denk ook aan overige kosten, naast de aanschaf van de printer zelf. De cartridges voor een fotoprinter zijn prijzig, en ook het fotopapier is duur.

Wat moet je doen als een fotoprinter niet de juiste kleuren print?

Een beeldscherm verandert na verloop van tijd van kleur. Ook de ruimte waar het beeldscherm staat heeft invloed op de kleurweergave. Een kamer met tl-lampen geeft een andere weergave dan een kamer met daglicht.

Ga je professioneel foto's printen? Investeer dan in goed kleurbeheer. Dat betekent: een geweldig beeldscherm voor fotobewerking en het beste kalibratiesysteem.

Welke cartridges passen in mijn fotoprinter?

Controleer de fabriekscode op de lege cartridge. Aan de hand daarvan zoek je op het internet of in de winkel een vervangende cartridge.

Ook als je het modelnummer van je printer intypt op Google, vind je vlug de juiste cartridges. Daarnaast heb je keuze uit originele inkt vanuit de fabrikant of een huismerk. Het huismerk is meestal de voordeligste optie, maar levert niet altijd de beste resultaten op.

Welk papier is geschikt voor een fotoprinter?

Een fotoprinter print op fotopapier of 'normaal' printpapier. Bij fotopapier heb je de keuze tussen glanzend, halfglanzend en mat papier. Klassieke foto's voor het fotoalbum gebruiken meestal glanzend papier. Halfglanzend papier is beter bestendig tegen vingerafdrukken en vuil, en op mat fotopapier komen zachte kleuren het beste tot hun recht.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel helpt bij het vinden van de beste fotoprinter die past bij je budget en wensen. Je bent wijzer geworden over de belangrijkste factoren, zoals het papierformaat en de printkwaliteit. Houd bovendien rekening met de cartridges en kleurprofielen.

Kom je er niet uit? Bekijk dan de top 5 voor mijn aanbevelingen. Daarnaast ben ik benieuwd naar je mening, laat daarom hieronder een reactie achter! Bedankt voor het lezen! 👇

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up