menu
close
Categorieën

De Lekkerste Snacks maak je met de Beste Frituurpan!

frituurpan met frietjes in de mand

Lekkere frietjes, een krokante kroket of een pittige mexicano. Voor een vettige snack maak je veel mensen 's nachts wakker. Geniet jij ook zo van een lekkere snack op zijn tijd? Dan is de beste frituurpan onmisbaar! Hier vind je de top 5 beste frituurpannen van dit moment en vertel ik je waar je op moet letten wanneer je er een aanschaft.

Cuisinart 4-Quart Deep Fryer

Cuisinart 4-Quart Deep Fryer
Bekijk op Bol.com

Breville Smart Oven Air Fryer

Breville Smart Oven Air Fryer

Chefman 4.5L Dual-Cook Pro Deep

Chefman 4.5L Dual-Cook Pro Deep

Waarom een frituurpan aanschaffen?

Een kroket, kaassoufflé of bitterbal. Nederlanders staan wereldwijd bekend om onze gefrituurde snacks. We halen ze uit de muur na een stapavond, maar ze misstaan ook niet op tafel als lekkernij op vrijdagavond.

Een frituurpan zorgt voor lekkere, vette snacks. En ook al is de samenleving tegenwoordig gebrand om de gezondste gerechten te maken, toch blijven we het met zijn allen eten. 🍟

Sinds het ontstaan van de frituurpan in 1950 is het apparaat volop in ontwikkeling. Je hebt tegenwoordig veel verschillende opties op de markt. Wie op een gezondere manier wil snacken, gaat bijvoorbeeld voor de beste airfryer.

Ovensnacks

Dat je geen frituurpan of airfryer hebt staan, betekent niet dat je geen lekkere snacks eet. Tegenwoordig bestaan er ook ovensnacks. Deze stop je even in de oven en ze smaken net zo krokant als uit de frituur. Dit is een fijne budget oplossing, want je hoeft geen extra apparaten aan te schaffen voor je snacks.

Let wel goed op welke snacks je in de supermarkt koopt, want alleen de snacks speciaal ontwikkeld voor de oven komen er ook lekker uit. De ovensnacks hebben een andere samenstelling van ingrediënten; ze zijn bijvoorbeeld veel vetter. Zo is er geen frituurvet nodig om ze te garen. Dat ovensnacks gezonder zijn dan gefrituurde snacks is dus een fabel.

Uiteindelijk komt de lekkerste bitterbal uit de vette frituurpan. Bekijk daarom hieronder de top 5 beste frituurpannen van dit moment!

De 5 beste frituurpannen op een rij

1. Cuisinart 4-Quart Deep Fryer

1. Cuisinart 4-Quart Deep Fryer
Vaatwasser veilig: Nee

2. Breville Smart Oven Air Fryer

2. Breville Smart Oven Air Fryer

3. Chefman 4.5L Dual-Cook Pro Deep

3. Chefman 4.5L Dual-Cook Pro Deep

4. Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central

4. Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central
Maximale temperatuur: 90 °C
Cool touch handgreep: Ja
Vaatwasser veilig: Ja

5. Hamilton Beach Triple Basket Electric

5. Hamilton Beach Triple Basket Electric

Goed frituren doe je zo

Houd je frituurpan schoon. Dit doe je door de pan regelmatig schoon te maken. Maak de pan het liefst schoon wanneer je het frituurvet vervangt. Een schone frituurpan geeft minder geurtjes en daarnaast hebben je snacks en friet een betere smaak.

Laat na gebruik de olie afkoelen en zeef de olie. Dit is vooral belangrijk als je gepaneerde snacks zoals kroketten hebt gefrituurd.

Ten tweede frituur je vers gesneden frietjes – gebruik hiervoor een goede frietsnijder – idealiter in twee beurten gaar. De eerste keer op 175 °C en de tweede keer op 190 °C. Frietjes uit de diepvries frituur je in één keer op 190 °C, maar zorg ervoor dat je er niet teveel tegelijk frituurt: een handvol is genoeg.

Doe je teveel tegelijk in het mandje, dan bakken de frietjes niet gelijkmatig, wat zorgt voor minder knapperigheid!

Hoeveel mandjes?

Voor een groter huishouden zijn twee mandjes gemakkelijker. Je bakt niet alleen meer snacks per keer, maar het is ook sneller klaar. Ook wanneer je alleen bent zijn twee mandjes fijner. Je frituurt friet in het ene mandje, terwijl je het andere mandje voor snacks gebruikt. Op deze manier voorkom je ook dat je frietjes naar je snacks gaan smaken.

Koopgids: hoe kies ik de beste frituurpan?

Alleen de beste frituurpan bakt de perfecte snacks. Daarom vertel ik je op welke eigenschappen je let wanneer je een frituurpan kiest!

Inhoud

Hoeveel inhoud je nodig hebt, hangt af van je huishouden: als je een groot huishouden hebt, is een kleine frituurpan met 2 liter inhoud niet handig. Gelukkig bestaan er richtlijnen die aangeven hoeveel liter per aantal personen aanbevolen is.

  • 2 liter: één of twee personen
  • 2,5 liter: gezin van drie à vier personen
  • 3,5 liter: gezin van vier à vijf personen
  • 4 liter: zes of meer personen

Gebruik

Hoe vaak en waarvoor je de frituurpan gebruikt, is belangrijk om mee te nemen in je keuze. Wil je een nieuwe frituurpan kopen voor de kantine van de plaatselijke voetbalclub? Dan is een duurdere variant wenselijk.

Wanneer je de frituurpan eens in de zoveel tijd gebruikt voor wat frietjes, dan is het echt geen probleem om een wat goedkopere variant aan te schaffen die niet is voorzien van allemaal luxe elementen.

frietjes op een bord

Koude zone

Als de frituurpan een koude zone onderin de pan heeft, branden je snacks niet aan. Hierdoor hoef je je frituurvet minder vaak te verversen.

Onderhoud

Het scheelt je een hoop frustratie wanneer je je frituurpan gemakkelijk schoonmaakt en de olie eenvoudig ververst. Een goede frituurpan zorgt ervoor dat dit makkelijk gaat, vooral omdat je dit regelmatig moet doen om de levensduur van je frituurpan te verlengen.

Sommige frituurpannen haal je zo uit elkaar en doe je in de vaatwasser. Andere was je met de hand af. Dit verschilt per model, dus loop altijd de gebruiksaanwijzing na vóór je begint.

Geurfilter

Het enige minpunt aan een frituurpan is de intense frituurlucht. Hier spelen fabrikanten op in door van alles en nog wat te beloven over de geurfilters (“geen frituurlucht meer in je keuken!”). In de praktijk blijken deze beloftes vaak niet helemaal waar.

Sommige geurfilters verminderen de typische frituurlucht wel, maar helemaal weg gaat de geur nooit. Lees de gebruikersreviews voor de aanschaf door en beslis dan hoe effectief het geurfilter is.

Koude wand

Een frituurpan met een koude wand blijft koel aan de buitenkant. Dit is prettig, vooral wanneer je kleine kinderen hebt die de frituurpan aanraken. Frituurvet veroorzaakt een derdegraads brandwond wanneer het contact heeft met de huid.

Frituurvet is doorgaans 190°C. Dat is heet genoeg om directe 3e graads brandwonden te veroorzaken. Zorg ervoor dat de frituurpan altijd op een stabiele ondergrond staat, waarbij de mogelijkheid erg klein is dat je hem per ongeluk omstoot.

Timer

Een timer helpt je eraan herinneren hoelang je frietjes al in het vet zitten en wanneer deze eruit moeten.

Is de timer afgelopen, dan check je even of je snacks en frietjes al klaar zijn. Zo hoef je niet continu bij de frituurpan te staan en verklein je de kans op ongelukken en verbrande snacks.

Temperatuurindicatie

Op sommige frituurpannen zit een lampje wat brandt tijdens het opwarmen en uitgaat zodra de frituurpan de juiste temperatuur bereikt. Zo hoef je hem zelf niet te meten.

Specificaties van frituurpannen naast elkaar

Vaatwasser veilig
1Cuisinart 4-Quart Deep FryerNee
2Breville Smart Oven Air FryerNee
3Chefman 4.5L Dual-Cook Pro DeepNee
4Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook CentralJa
5Hamilton Beach Triple Basket ElectricJa

Cuisinart 4-Quart Deep Fryer

Vaatwasser veilig: Nee

Breville Smart Oven Air Fryer

Vaatwasser veilig: Nee

Chefman 4.5L Dual-Cook Pro Deep

Vaatwasser veilig: Nee

Cuisinart 6-Quart 3-in-1 Cook Central

Vaatwasser veilig: Ja

Hamilton Beach Triple Basket Electric

Vaatwasser veilig: Ja

Veelgestelde vragen over frituurpannen

Het is bijna tijd voor die lekkere frituursnacks, maar eerst behandel ik nog wat veelvoorkomende vragen over frituurpannen.

Hoe vaak moet je frituurolie verversen?

Zodra je frituurvet een donkere kleur krijgt of sterk ruikt, is het tijd om het te vervangen. Gebruik je de frituur erg weinig, dan nog raadt men aan de olie elke drie maanden te vervangen.

Is frituren ongezond?

Frituren is in ieder geval niet ongezond als je het met mate doet. Gebruik onverzadigd vet, dit is de gezondste optie. Gebruik bijvoorbeeld zonnebloemolie om in te frituren en frituur frietjes op ongeveer 180 °C. Dat ovensnacks gezonder zijn is overigens een fabel. De airfryer is iets gezonder doordat het geen vet maar hete lucht gebruikt.

Hoe maak ik de frituurpan schoon?

De meeste onderdelen van je frituurpan stop je in de vaatwasser, maar lees eerst de handleiding om hier zeker van te zijn. Zijn de onderdelen niet vaatwasmachinebestendig, dan maak je alles schoon met een sopje.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een idee over welke frituurpan het beste bij je past. Ben je er nog niet helemaal over uit? Bekijk dan de top 5 beste frituurpannen nog eens rustig en vergelijk specificaties. 😄

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten of dit artikel je geholpen heeft!

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up