menu
close
Categorieën

De Gaafste Game-Ervaring met de Beste Gaming-Headset

Headset voor monitoren

Ik ben van mening dat de beste gaming-headset een wereld van verschil maakt. De waarde van geluidskwaliteit wordt nog wel eens onderschat tijdens het gamen, en dat terwijl het een grote invloed op de mate van immersion (onderdompeling) heeft. Ik heb laatst een gaming-headset gekocht, waarvan de extra functies het al helemaal de moeite waard maken. Het geluid is kristalhelder, de microfoonkwaliteit is uitstekend, en de headset zit uiterst comfortabel!

Maar hoe kies je een goede gaming-headset? Dat is waarom ik dit artikel schrijf! In deze gids kom je meer te weten over de beste producten en hoe je de juiste voor jou kiest. 🎧

wired gaming headsets

wired gaming headsets
Draadloos: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Kabellengte: 0 m
Noise cancelling: Nee
Bekijk op Bol.com

wireless gaming headsets

wireless gaming headsets

SteelSeries Arctis 7P+ Wit

SteelSeries Arctis 7P+ Wit
Draadloos: Ja
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Kabellengte: 0 m
Noise cancelling: Nee
Bekijk op Coolblue

Waarom een gaming-headset aanschaffen?

Je game-ervaring hangt af van verschillende factoren, zoals in het bezit zijn van de beste muis en het beste gaming-toetsenbord. Ook helpt het als je de beste laptop, computer of console gebruikt. Een goede gaming-headset maakt de ervaring compleet.

Een gaming-headset biedt meerdere voordelen. Ten eerste stoor je niemand met je spelgeluid. Bewaar de beste pc-speakers voortaan voor overdag, en zet in de avond de headset op. Het maakt dan niets uit als je midden in de nacht besluit om die moeilijke missie te halen. Je huisgenoten en buren gaan je dankbaar zijn!

Ten tweede heb je geen last van storende achtergrondgeluiden. Dat komt je concentratie ten goede. Bovendien hoor je vijanden ruim op tijd aankomen, en dat is een groot pluspunt. Als laatste biedt een gaming-headset de kans tot heldere communicatie. Als je games speelt waarbij samenwerking belangrijk is, dan is het fijn als je teamgenoten je luid en duidelijk verstaan (en andersom).

En waarom zou je de beste gaming-headset kopen, en niet een goedkoop exemplaar? Het antwoord is simpel: een goede headset gaat jaren mee. Een goedkope headset geeft al hoofdpijn na een paar uur spelen.

Koopgids: hoe kies ik de beste gaming-headset?

Een goede gaming-headset beschikt over handige functies, zoals ruisonderdrukking en een muteknop. Ik leg alle belangrijke kenmerken uit, zodat je een verstandige aankoop doet. Ook vind je hier mijn aanbevelingen van dit moment!

Platform

Speel je op de PC of op een console? Zoek in de productomschrijving naar de systeemeisen. De meeste headsets zijn universeel, hoewel er uitzonderingen bestaan. Zo maakt Xbox bijvoorbeeld geen gebruik van Bluetooth, want ze hebben een eigen type draadloze verbinding. Ook zijn bepaalde gaming-headsets afhankelijk van software, en die software moet compatibel zijn met je besturingssysteem.

De 5 beste gaming-headsets op een rij

1. wired gaming headsets

1. wired gaming headsets
Microfoon mute control: Via draaien microfoon
Materiaal oorkussens: Schuim
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Buigbare microfoon: Nee
Noise cancelling: Nee

2. wireless gaming headsets

2. wireless gaming headsets

3. SteelSeries Arctis 7P+ Wit

3. SteelSeries Arctis 7P+ Wit
Microfoon mute control: Oorschelp
Materiaal oorkussens: Imitatieleer
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Buigbare microfoon: Ja
Noise cancelling: Nee

4. Sony Playstation Sony Pulse 3D

4. Sony Playstation Sony Pulse 3D

5. Razer BlackShark V2 + sound

5. Razer BlackShark V2 + sound

Met snoer of liever draadloos?

Voordat je een keuze maakt tussen een bedraad of een draadloos exemplaar, is het handig om de voor- en nadelen te overwegen. Een gaming-headset met snoer maakt gebruikt van een usb-aansluiting of een 3.5mm-aansluiting. Je hebt met een bedraad exemplaar altijd een stabiele verbinding! Kies een headset met een lange kabel – lang genoeg om comfortabel te bewegen, maar niet zo lang dat hij in de weg zit.

Een draadloze headset wordt geleverd met een laadstation of op zijn minst een kabel, en maakt verbinding via een 2,4GHz-band of Bluetooth. Je krijgt in beide gevallen een dongle (ontvanger) meegeleverd, maar als je pc of laptop een ingebouwde Bluetooth-ontvanger heeft en je een Bluetooth-headset koopt, kun je deze ook direct met elkaar verbinden, zonder dongle.

Je ervaart optimale bewegingsvrijheid, hoewel de verbinding wegvalt als de afstand te groot is. Doorgaans ligt de grens bij zo'n 10 meter, mits er geen muren tussen de dongle en jou in zitten.

Kies het liefst een draadloze headset met een minimale batterijduur van 15 uur. Zo hoef je niet bang te zijn dat de headset uitvalt tijdens een deathmatch.

Heb je ook een draadloze muis en/of toetsenbord? Het wordt lastig als je de batterijen van drie apparaten in de gaten moet houden. De beste gaming-headset is daarom ook te gebruiken tijdens het opladen

Geluidsweergave

Audio wordt op een bepaalde manier opgenomen en weergegeven. Geluid in mono is prima wanneer je videogesprekken voert. Zodra je films kijkt of een game aanzet, dan wordt het een ander verhaal. Dit geluid is doorgaans opgenomen in stereo, en moet je daarom ook in stereo afspelen voor de beste beleving. Het geluid komt dan vanuit twee kanalen: links en rechts.

Een vooruitstrevendere geluidsweergave vind je met 7.1 virtueel surroundsound. Hierbij worden 7 verschillende geluidsrichtingen gesimuleerd. Virtueel surroundsound kent zo zijn voordelen: als je bijvoorbeeld een first person shooter (FPS) speelt zoals Battlefield, dan hoor je vanuit welke richting geschoten wordt. Ook hoor je precies waar de vijand loopt. Dit levert een gigantisch voordeel op tijdens het gamen!

De nieuwste techniek is dimensioneel geluid. Nog niet alle games ondersteunen deze technologie. Dat maakt dat een koptelefoon met deze technologie vooral een investering is voor gebruik bij toekomstige games. Dit geluid klinkt pas echt realistisch, want je hoort ook geluiden vanuit boven en onder.

Geluidskwaliteit

Iedere koptelefoon heeft aan iedere kant een driver. Deze zet elektrische signalen om in geluid. Het formaat varieert tussen de 20 en 50 mm. Het is niet zo dat de grootste driver gegarandeerd de beste geluidskwaliteit geeft. Een driver met een groter formaat is beter in het weergeven van lage tonen.

Daarnaast hoor en lees je vaker over de frequentierespons. Dit vertelt je meer over de balans tussen de lage tonen, middentonen en hoge tonen. Zo weet je bijvoorbeeld of de koptelefoon een sterke bas heeft of niet. Mensen horen tussen de 20 Hz en 20.000 Hz. Dat zorgt ervoor dat een headset met dit bereik of meer de beste kwaliteit biedt.

Helaas vind je deze informatie niet terug in de productomschrijving. Dat komt doordat frequentierespons van een koptelefoon moeilijk te meten is en afhankelijk is van diverse factoren. Heb je toevallig lang haar, is je oor anders gevormd dan de testpersoon of draag je een bril? Dit zijn slecht enkele onderdelen die de frequentierespons van een headset beïnvloeden. Zelfs leeftijd speelt een rol. De beste manier om dit te testen, is door zelf goed te luisteren.

Zwarte gaming headset op een standaard met foto van cactussen ernaast

Comfort

Als je games speelt, dan weet je dat het makkelijk is om jezelf urenlang in een spel te verliezen. Dat is de reden waarom comfort zo'n belangrijk punt is. Je wilt geen zere oren na een lange gamesessie. Onder andere het materiaal heeft een grote invloed hierop. Leer gaat lang mee, maar ademt niet goed. Stof ademt beter, echter slijt het sneller.

Het volgende onderdeel is de hoofdband. Je hebt een goed exemplaar te pakken wanneer je de hoofdband niet voelt zitten! Het mag geen druk uitoefenen op je hoofd. Een verstelbare hoofdband is ideaal voor de beste pasvorm.

Wat oorschelpen betreft, heb je de keuze tussen een open of een gesloten exemplaar. Een open oorschelp sluit de oren niet volledig af. Dat is goed voor de akoestiek van het geluid. Een nadeel is dat het geluid lekt, waardoor de directe omgeving je spelgeluiden hoort. Ook hoor jij de directe omgeving op de achtergrond.

Een gesloten oorschelp sluit het geluid volledig af. Dat geeft je de beste concentratie tijdens het gamen. Houd er rekening mee dat de bas sterk aanwezig lijkt te zijn, en dat de headset klam wordt bij warm weer. Een gesloten exemplaar zit het comfortabelst, want deze steunt minder op je oren.

Let als laatste op het gewicht van de headset. Het materiaal waarvan het frame is gemaakt speelt hierin een belangrijke rol. Zo is een plastic model van polycarbonaat zwaarder dan een aluminium koptelefoon. Daarnaast is een exemplaar met snoer lichter, omdat het gewicht van de accu ontbreekt.

Gebruiksgemak

Koop een gaming-headset die gebruiksvriendelijk is. De knoppen op de headset zitten op een plek waar je gemakkelijk bij kunt en werken idealiter soepel. Eventuele software is eenvoudig en snel te installeren, want een langzaam installatieproces is een echte spelbreker.

Microfoon

Voor sommige games is een goede samenwerking nodig. De microfoon zorgt voor een kraakheldere communicatie met je teamleden, en is daarom een belangrijk onderdeel. Dit zijn kenmerken om op te letten:

  • Ruisonderdrukking. Storende omgevingsgeluiden en ruis worden met ruisonderdrukking – oftewel noise-cancellation – onderdrukt. Bovendien voorkomt dit gehoorschade, omdat je je volume niet zo hoog hoeft te zetten om de buitenwereld niet meer te horen. 🔊
  • Muteknop. Met een druk op de knop zet je de audio van je microfoon op stil, waardoor teamgenoten je niet horen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je een telefoontje krijgt tijdens je sessie.
  • Verwijderbare microfoon. Een verwijderbare microfoon is makkelijk te vervangen als deze kapot gaat. Ga je voor duurzaamheid, dan is dit de beste keuze!
  • Buigbare microfoon. Je wilt dat mensen je stem horen, en niet dat ze je horen ademen. Met een buigbare microfoon breng je de microfoon in de ideale positie.
Close-up headsetmicrofoon

Haptische feedback

Haptische feedback is een moeilijke term voor voelbare trillingen. Als je een spelletje op je mobiele telefoon speelt, dan heb je vast wel gemerkt dat de telefoon reageert op het spel door te trillen. Dat is haptische feedback.

Steeds meer gaming-headsets beschikken ook over deze functie, waardoor je explosies letterlijk voelt aan je oren. Ook voel je beter vanuit welke richting het geluid komt.

Handige functies

Goede gaming-headsets bevatten nog meer functies. Rgb-verlichting (rood, groen, blauw) biedt de mogelijkheid om de uitstraling van de headset te veranderen door de kleurpatronen aan te passen. Er zijn duizenden kleuren om uit te kiezen. Dat is vooral leuk als je al een hele set-up hebt die stijf staat van de rgb-verlichting. 🌈

Sommige headsets hebben daarnaast ondersteunende software waarmee je de equalizer aanpast of de functie van bepaalde knoppen instelt.

Specificaties van gaming-headsets naast elkaar

DraadloosRuisonderdrukking microfoonKabellengteNoise cancelling
1wired gaming headsetsNeeJa0 mNee
2wireless gaming headsetsNeeJa0 mNee
3SteelSeries Arctis 7P+ WitJaNee0 mNee
4Sony Playstation Sony Pulse 3DJaNee0 mNee
5Razer BlackShark V2 + soundJaNee0 mNee

wired gaming headsets

Draadloos: Nee

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Kabellengte: 0 m

Noise cancelling: Nee

wireless gaming headsets

Draadloos: Nee

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Kabellengte: 0 m

Noise cancelling: Nee

SteelSeries Arctis 7P+ Wit

Draadloos: Ja

Ruisonderdrukking microfoon: Nee

Kabellengte: 0 m

Noise cancelling: Nee

Sony Playstation Sony Pulse 3D

Draadloos: Ja

Ruisonderdrukking microfoon: Nee

Kabellengte: 0 m

Noise cancelling: Nee

Razer BlackShark V2 + sound

Draadloos: Ja

Ruisonderdrukking microfoon: Nee

Kabellengte: 0 m

Noise cancelling: Nee

Veelgestelde vragen over gaming-headsets

Ik wil niet dat je deze pagina met onbeantwoorde vragen verlaat. Daarom vind je hieronder de antwoorden op de meest voorkomende vragen van dit moment.

Hoeveel kost een gaming-headset?

Een gaming-headset koop je al vanaf € 50. Als je het beste wilt, dan geef je € 150 of meer uit. Met extra functies en betere comfort ga je helemaal op in de spelwereld, maar daar betaal je vaak meer voor. Draadloze modellen zijn daarbij over het algemeen ook duurder dan hun bekabelde tegenhangers.

Wat is het verschil tussen een standaard headset en gaming-headset?

Een standaard headset richt zich vooral op videogesprekken en bellen. De geluidskwaliteit is niet geoptimaliseerd voor de geluidseffecten en muziek in games. Ook wat betreft ontwerp past een gaming-headset beter bij de gamer aesthetic.

Hoelang gaat een gaming-headset mee?

Als je tientallen euro's aan een headset uitgeeft, dan wil je een exemplaar van met een goede bouwkwaliteit. Controleer daarom of de headset duurzaam aanvoelt. Kijk vooral naar onderdelen die gemakkelijk kapot gaan, zoals kabels en aansluitingen.

Sommige headsets maken gebruik van verwijderbare onderdelen, zodat je deze eenvoudig vervangt wanneer iets kapot gaat. Let als laatste op de garantievoorwaarden, want dit verschilt per product.

Conclusie

De beste gaming-headset heeft een comfortabele pasvorm, overlegt hoogwaardige audio en een groot aantal functies. Hopelijk vind je snel een goed exemplaar met behulp van de koopgids en top 5 aanbevelingen. Bedankt voor je tijd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons hieronder weten. Veel succes en plezier met gamen! 🎮

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up