menu
close
Categorieën

Optimale Prestaties met het Beste Gaming-Toetsenbord

Een gaming-toetsenbord met rood licht

Een goede pc-gamer worden is niet makkelijk. Het is een proces, en een van de eerste stappen is om jezelf het beste gaming-toetsenbord te geven. Hoe goed je presteert tijdens een gamesessie hangt samen met hoe responsief en comfortabel je toetsenbord is.

Het goede nieuws: er zijn verschillende soorten verkrijgbaar op dit moment. Het is aan jou om te ontdekken welke bij je past, en ik ben hier om die zoektocht eenvoudiger te maken! ⌨️

Corsair K100 RGB Mechanical Gaming

Corsair K100 RGB Mechanical Gaming
Bekijk op Bol.com

Corsair K70 RGB TKL

Corsair K70 RGB TKL
Per toets apart verlicht: Ja
Numeriek keypad: Nee
Instelbare verlichting: Ja
Kabellengte: 1.82 m
Toetsenbord indeling: QWERTY
Multimediasneltoetsen: Ja
Vlakke toetsen: Nee
Bekijk op Bol.com

SteelSeries Apex Pro TKL (2023)

SteelSeries Apex Pro TKL (2023)
Per toets apart verlicht: Ja
Numeriek keypad: Nee
Instelbare verlichting: Ja
Kabellengte: 2 m
Toetsenbord indeling: QWERTY
Multimediasneltoetsen: Ja
Vlakke toetsen: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een gaming-toetsenbord aanschaffen?

Wil jij een goede gamer worden? Dan moet je zorgen dat je alles in huis haalt voor een zo soepel mogelijke speelervaring. Behalve de beste gaming-headset of een set kwalitatieve pc-speakers, een goede muis of de beste draadloze muis, heb je ook veel aan het beste gaming-toetsenbord.

Het doel van een gaming-toetsenbord is om je zo veel mogelijk comfort en een snelle reactietijd te bieden. Zo speel je langer achter elkaar door en vergroot je de kans dat je wint tijdens een potje multiplayer.

Koopgids: hoe kies ik het beste gaming-toetsenbord?

Je hebt besloten om een gaming-toetsenbord te kopen, maar waar begin je dan? Onderstaande gids legt de belangrijkste kenmerken van gaming-toetsenborden uit!

Ontwerp

Gaming-toetsenborden zijn beschikbaar in diverse formaten. Als je grote handen hebt, dan voelt een groot toetsenbord prettiger. Met kleine handen kies je beter een kleiner model.

Je vingers moeten comfortabel bij alle toetsen kunnen. De lay-out van de toetsen heeft een grote invloed op het formaat. De verschillende lay-outs bespreek ik later in dit artikel.

Daarnaast kan een polssteun extra comfort bieden. Je voorkomt zo pijn of blessures aan de pols als je urenlang gamet.

De 5 beste gaming-toetsenborden op een rij

1. Corsair K100 RGB Mechanical Gaming

1. Corsair K100 RGB Mechanical Gaming
Draadloos: Nee

2. Corsair K70 RGB TKL

2. Corsair K70 RGB TKL
Fabrieksgarantie termijn: Geen fabrieksgarantie
Verlichting: Ja
Draadloos: Nee
Systeemeisen: USB 3.0 of 3.1 Type-A
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbord opties: TKL (Tenkeyless)

3. SteelSeries Apex Pro TKL (2023)

3. SteelSeries Apex Pro TKL (2023)
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Verlichting: Ja
Draadloos: Nee
Systeemeisen: USB Poort
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbord opties: Anti-Ghosting, Multimedia toetsen, Programmeerbare toetsen, Numeriek keypad, Toetsenbord-verlichting

4. Roccat Vulkan TKL Pro

4. Roccat Vulkan TKL Pro
Verlichting: Ja
Draadloos: Nee
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbord opties: Multimedia toetsen, Programmeerbare toetsen, TKL (Tenkeyless), Toetsenbord-verlichting, Vlakke toetsen

5. Logitech G413 TKL SE

5. Logitech G413 TKL SE
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
Verlichting: Ja
Draadloos: Nee
Systeemeisen: USB 2.0 of 3.0 poort | Windows® 10 of later / macOS® X 10.14 of later
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbord opties: Anti-Ghosting, Multimedia toetsen, Numeriek keypad, TKL (Tenkeyless), Toetsenbord-verlichting

Functies van het toetsenbord

Als je een serieuze gamer bent, dan koop je waarschijnlijk het liefst een gaming-toetsenbord met extra knoppen en functies. Hieronder vind je de opties waar je iets aan hebt. 🔽

Anti-ghosting

Een standaard toetsenbord registreert maximaal drie toetsen tegelijkertijd. Tijdens het gamen heb je in sommige situaties meer dan drie toetsen nodig. Een toetsenbord met anti-ghosting zorgt ervoor dat het toetsenbord niet vastloopt wanneer je meerdere toetsen indrukt.

De Key Rollover bepaalt het aantal toetsen dat je tegelijkertijd kan indrukken. Een goed gaming-toetsenbord registreert tot wel 6 toetsen op hetzelfde moment. Kom je de term N-Key Rollover, of NKRO tegen? Er zit dan geen limiet aan het aantal registreerbare toetsen.

Multimedia toetsen

Luister je graag naar je favoriete playlist of kijk je naar video's tijdens het gamen? Dan zijn multimedia toetsen onmisbaar. Hiermee ga je met een enkele klik naar het volgende nummer, zet je het volume hoger of pauzeer je een video.

Programmeerbare toetsen

Programmeerbare toetsen, ofwel macrotoetsen, zijn ontzettend praktisch. Je stelt zelf de functie van een toets in. Zo kan een enkele toets meerdere toetscombinaties bevatten. Dit geeft een gigantisch voordeel tijdens het spelen van een FPS of MMO.

Kabelmanagement

Dit houdt in dat het toetsenbord uitgerust is met sleuven, zodat je kabels gemakkelijk en snel verbergt. Zo houd je de ruimte rond het bureau netjes en opgeruimd.

Membraan of mechanisch?

Er zijn twee typen toetsenborden: een membraan-toetsenbord en een mechanisch toetsenbord. Het type toetsenbord heeft een grote invloed op het reactievermogen van de toetsen. Ook bepaalt dit hoe de toetsen aanvoelen wanneer je ze indrukt.

De populairste optie is het membraan-toetsenbord. Dit type vind je onder andere op laptops. Dit toetsenbord is goedkoop en maakt nauwelijks geluid. Het nadeel is dat het reactievermogen minder is, en toetsen moeten volledig worden ingedrukt.

Een mechanisch toetsenbord bestaat uit toetsen met elk een aparte schakelaar (een switch). Al bij een lichte aanraking registreert het toetsenbord de toets, waardoor je reactietijd sneller is. Bovendien heeft een mechanisch toetsenbord een langere levensduur.

Handig om te weten is dat er meerdere soorten switches zijn. Omdat het nogal verwarrend kan zijn, heb ik de verschillende soorten hieronder samengebracht in een handige lijst.

  • Lineaire switch: Deze toetsen geven weinig weerstand en je hoort ze niet. Je drukt ze snel in en daarom is dit de populairste keuze voor gamers. Lineaire switches zijn onder andere de Cherry MX Red, Cherry MX Black, Cherry MX Grey of Razer Yellow.
  • Clicky switch: Je hoort en voelt het beter wanneer je een toets indrukt. Dit is een populaire switch voor schrijvers die dagenlang typen. Een nadeel is dat iedereen in de omgeving je hoort typen. Onder andere de Cherry MX Blue en Razer Green zijn clicky switches.
  • Tactical switch: Typ je veel én game je graag? De oplossing is dan de tactical switch. Je voelt een kleine weerstand wanneer je de toets indrukt. Je hoort het klikkende geluid minder hard dan bij een clicky switch. Voorbeelden van deze switches zijn de Cherry MX Brown, Cherry MX Clear of Razer Orange.

Er is ook een compromis, wanneer je niet kunt kiezen tussen een membraan-toetsenbord of mechanisch exemplaar. Een half mechanisch toetsenbord heeft een mechanische switch op een membraan.

Je hoeft de toetsen niet zo ver in te drukken, terwijl de prijs voordelig blijft. Een half mechanisch toetsenbord is daarom een goede keuze voor een beginnende gamer!

Low profile gaming-toetsenbord met groene verlichting

Bedraad of draadloos?

Wordt het een bedraad of draadloos toetsenbord? Een exemplaar met snoer sluit je aan op de computer. Kabels geven al gauw veel rommel.

Een draadloos exemplaar werkt via een bluetooth-verbinding. Je laadt hem op of hij werkt op batterijen.

Hoewel een draadloos gaming-toetsenbord je het gedoe met snoeren bespaart, heeft het ook nadelen. Je hebt geen zin om AA-batterijen of een oplaadkabel te zoeken als je midden in een intense multiplayer-sessie zit.

Verlichting

Als het donker wordt, dan begint het gamen pas. Velen van ons spelen graag tot diep in de nacht. Daarom is een goede verlichting naar mijn mening absoluut noodzakelijk.

Verlichting zorgt ervoor dat je de knoppen gemakkelijk vindt. Het beste gaming-toetsenbord biedt zelfs de optie om veelgebruikte toetscombinaties een aparte kleur geven.

Kies voor RGB-verlichting wanneer je graag zelf de lichtkleur bepaalt. Daarnaast veranderen sommige exemplaren ook van kleur tijdens het gamen, bijvoorbeeld om aan te geven dat er bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden in het spel.

Lay-out van de toetsen

Je kiest bij een gaming-toetsenbord uit diverse lay-outs. De volgorde van de letters hoort hier om te beginnen bij. Kies QWERTY als je in Nederland woont en AZERTY voor België.

Vervolgens kies je tussen ANSI of ISO. ANSI wordt met name in de Verenigde Staten gebruikt en ISO is in Europa populair. Het verschil zit in de plaatsing en vorm van enkele toetsen, waaronder de enter toets.

ISO maakt het gemakkelijker om in verschillende talen te typen. ANSI biedt daarentegen meer comfort, want tijdens het gamen kom je gemakkelijker bij de shift toets.

Kom je de term tenkeyless of TKL tegen? Dit betekent dat het toetsenbord enkele toetsen mist: het numerieke toetsenbord ontbreekt. Hierdoor is het toetsenbord compacter.

De laatste keuze is een US of een UK lay-out. Het verschil hiertussen is klein. Een US lay-out heeft een kleine toets voor de enter en een grote toets voor de shift. De UK lay-out heeft het tegenovergestelde: een grote toets voor de enter en een kleine voor de shift.

Specificaties van gaming-toetsenborden naast elkaar

MultimediasneltoetsenSoort mechanische toetsenKabellengteSysteemeisenType verlichting
1Corsair K100 RGB Mechanical Gaming
2Corsair K70 RGB TKLJaLinear1.82 mUSB 3.0 of 3.1 Type-ARGB
3SteelSeries Apex Pro TKL (2023)JaLinear2 mUSB PoortRGB
4Roccat Vulkan TKL ProJaLinear2 mUSB PoortRGB
5Logitech G413 TKL SEJaTactile1.80 mUSB 2.0 of 3.0 poort | Windows® 10 of later / macOS® X 10.14 of laterLED

Corsair K100 RGB Mechanical Gaming

Corsair K70 RGB TKL

Multimediasneltoetsen: Ja

Soort mechanische toetsen: Linear

Kabellengte: 1.82 m

Systeemeisen: USB 3.0 of 3.1 Type-A

Type verlichting: RGB

SteelSeries Apex Pro TKL (2023)

Multimediasneltoetsen: Ja

Soort mechanische toetsen: Linear

Kabellengte: 2 m

Systeemeisen: USB Poort

Type verlichting: RGB

Roccat Vulkan TKL Pro

Multimediasneltoetsen: Ja

Soort mechanische toetsen: Linear

Kabellengte: 2 m

Systeemeisen: USB Poort

Type verlichting: RGB

Logitech G413 TKL SE

Multimediasneltoetsen: Ja

Soort mechanische toetsen: Tactile

Kabellengte: 1.80 m

Systeemeisen: USB 2.0 of 3.0 poort | Windows® 10 of later / macOS® X 10.14 of later

Type verlichting: LED

Veelgestelde vragen over gaming-toetsenborden

Ontdek hier de antwoorden op de meest voorkomende vragen over gaming-toetsenborden. Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat dan een bericht achter!

Wat betaal je voor een gaming-toetsenbord?

De prijs van een gaming-toetsenbord hangt af van het merk en de kwaliteit. Heb je een klein budget? Dan heb je al een exemplaar in huis vanaf €20. De beste exemplaren kosten enkele honderden euro's.

Wat is het verschil tussen een normaal toetsenbord en een gaming-toetsenbord?

Een gaming-toetsenbord laat je makkelijker gamen en is gericht op de doelgroep. Gaming-toetsenborden bevatten kleurrijke verlichting en bieden meer handige functies dan een normaal exemplaar. Zo druk je de toetsen sneller in of programmeer je sommige toetsen zelf.

Hoe maak je een gaming-toetsenbord schoon?

Een toetsenbord wordt tijdens het gamen al gauw vuil. Daarom raad ik een regelmatige schoonmaakbeurt aan. Gebruik een usb-stofzuiger om kruimels tussen de toetsen te verwijderen. Met een vochtige microvezel doek maak je het oppervlak goed schoon.

Als jouw toetsenbord verwijderbare toetsen heeft, dan kun je deze nog beter schoonmaken. Maak eerst een foto van het toetsenbord, zodat je na afloop de toetsen makkelijk terugplaatst. Verwijder daarna voorzichtig alle toetsen. Laat ze weken in lauwwarm water met een druppel afwasmiddel.

Conclusie

Hopelijk heeft deze gids geholpen in je zoektocht naar het beste gaming-toetsenbord. Zorg dat je een toetsenbord kiest dat bij jouw type games en vaardigheden past.

Let op kenmerken zoals de lay-out, RGB-verlichting en het aantal programmeerbare toetsen. Het hangt allemaal af van je voorkeuren en hoeveel je uit wil geven aan een gaming-toetsenbord.

Bedankt voor het lezen. Nu is het tijd om urenlang te gamen! Laat het me weten als je het perfecte gaming-toetsenbord gevonden hebt.

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up