menu
close
Categorieën

Zorgeloos Kokkerellen met de Beste Gietijzeren Koekenpan

Gietijzeren koekenpan met gerecht staat op een tafel

Zelf ben ik een enorme fan van gietijzeren pannen. Je zet ze in voor popcorn, gebakken eieren, vlees, vis en zelfs brood. De beste gietijzeren koekenpan is veelzijdig en duurzaam.

Ben je op zoek naar een gietijzeren koekenpan om lekker mee te kokkerellen? Laat onderstaande koopgids je dan wegwijs maken in de wereld van deze robuuste alleskunner!

Ocina Gietijzeren Pannen Set voor

Ocina Gietijzeren Pannen Set voor
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 25 cm
PFAS-vrij: Ja
Bekijk op Bol.com

Ocina Gietijzeren pan voor BBQ

Ocina Gietijzeren pan voor BBQ
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 30.5 cm
PFAS-vrij: Ja
Bekijk op Bol.com

Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan

Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 28 cm
PFAS-vrij: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een gietijzeren koekenpan aanschaffen?

Een gietijzeren koekenpan is dé pan voor iedereen die het heft in eigen handen wilt nemen. Deze pan is volledig van gietijzer gemaakt, waardoor hij robuust, duurzaam én gezond is.

Een natuurlijke anti-aanbaklaag creëer je zelf via inbranding. Zo belanden er geen chemische resten in je eten. Hoe je de koekenpan inbrandt, lees je verderop in dit artikel.

Gietijzeren koekenpannen hebben een lange levensduur, en met het nodige onderhoud gebruik je hem zelfs levenslang. Zo zijn er gietijzeren koekenpannen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Bovendien werkt een gietijzeren koekenpan op elke warmtebron: van de beste inductiekookplaat tot een elektrische kookplaat, en zelfs boven een kampvuur! 🏕️

Een gietijzeren koekenpan is geschikt voor meerdere kooktechnieken: bakken, braden, frituren, grillen, schroeien en stoven. Een pan met gietijzeren handvat zet je zelfs in de oven. Heeft je pan een deksel? Dan is het ook mogelijk om brood te bakken in de oven!

Als je minder onderhoud wenst, is een geëmailleerde gietijzeren koekenpan een goede keuze.

Voordelen:

  • Gaat levenslang mee bij correct gebruik
  • Natuurlijke anti-aanbaklaag, zonder chemische stoffen
  • Geschikt voor meerde kooktechnieken
  • Metalen keukengerei beschadigt de pan niet 
  • Duurzaam
  • Werkt op elke warmtebron
  • Geleidt warmte goed en houdt de warmte lang vast

Nadelen:

  • De pan is vrij zwaar
  • Heeft af en toe wat onderhoud nodig
  • Niet vaatwasserbestendig

Koopgids: hoe kies ik de beste gietijzeren koekenpan?

De keuze tussen alle soorten koekenpannen is groot. Ook bij een gietijzeren koekenpan kies je tussen verschillende uitvoeringen. Om de beste keuze te maken, vindt je hieronder de koopgids. Deze maakt je wegwijs in de wereld van verschillende gietijzeren koekenpannen. 👇

Het materiaal

Een gietijzeren pan wordt gegoten in een mal, waardoor de pan uit één geheel bestaat in plaats van uit losse onderdelen. De pan is gemaakt van een mengsel van ijzer en koolstof, wat hem robuust en slijtvast maakt.

Een van de grote voordelen van gietijzer is dat het op alle soorten warmtebronnen werkt: gasfornuis, elektrische/keramische kookplaat, inductiekookplaat en halogeen.

Ga je verhuizen en heeft je nieuwe stekkie een inductiekookplaat? Dan gebruik je de gietijzeren koekenpan op inductie. Een gietijzeren pan is een van de vele opties als je op zoek bent naar de beste inductiepannen.

Door de dikke bodem moet je over het algemeen wel langer wachten tot de pan op temperatuur is.

Anti-aanbaklaag

Een gietijzeren koekenpan heeft een natuurlijke anti-aanbaklaag. Hierdoor komen geen chemische stofjes, zoals PFAS, in je eten terecht. Dit maakt een gietijzeren koekenpan een gezonde keuze.

De natuurlijke anti-aanbaklaag van een gietijzeren koekenpan creëer je door middel van inbranden. Dit is een proces waarbij je een dun laagje olie onder hoge temperatuur in de pan bakt, waardoor het laagje olie zich aan de pan hecht. De natuurlijke anti-aanbaklaag wordt met elk gebruik een stukje beter. 🍳

Deze natuurlijke anti-aanbaklaag heeft af en toe wat onderhoud nodig, zodat hij in goede conditie blijft. Geen zorgen: dit kost elke keer maar een paar minuten. Meer informatie over het onderhoud vindt je verderop in het artikel.

Een gietijzeren koekenpan met een gebakken ei staat op een houten serveerplank

Hoe brandt ik mijn gietijzeren koekenpan in?

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je een gietijzeren pan inbrandt, en of dit moeilijk is. Het antwoord is simpel: met de juiste aanwijzingen lukt het iedereen. Lees de stappen hieronder, of kijk naar onderstaand filmpje!

Inbranden is niets anders dan zelf een anti-aanbaklaag in je pan aanbrengen. Door deze laag blijft je eten niet aan de bodem plakken. Normaliter brandt je de pan vóór gebruik zo'n 5 tot 10 keer in.

Als de anti-aanbaklaag is beschadigd, bijvoorbeeld omdat je de pan per ongeluk met zeep hebt afgewassen (het gebeurt de besten), brandt je de pan simpelweg opnieuw in.

Voor het inbranden gebruik je plantaardige olie met een hoog smeltpunt. Denk aan olijfolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie of arachideolie.

Inbranden op het fornuis

Je brandt een pan in door hem eerst helemaal af te wassen en te drogen, en daarna een dun laagje olie aan te brengen. Wrijf hierna de olie uit met een velletje keukenpapier, en vergeet de randen niet mee te nemen.

Hierna zet je de pan op je fornuis, en laat je hem opwarmen totdat hij rookt. Hierna zet je de warmtebron uit en laat je de pan afkoelen.

Herhaal dit proces nog een paar keer, minimaal zo'n 5 tot 10 keer. Door het inbranden wordt de bodem van de koekenpan donkerbruin: dit betekent dat het inbranden is gelukt. 🎉

Inbranden in de oven

Sommige mensen geven de voorkeur aan inbranden in de oven. Het voordeel hiervan is dat de pan gelijkmatig wordt ingebrand. Zo krijg je een egale, donkerbruine laag in de pan.

Om een gietijzeren pan in de oven in te branden, zet je de oven op 200 graden. Wrijf de pan in met olie en zet hem ondersteboven in de oven. Leg onder de pan een stuk aluminiumfolie, zodat er geen oliedruppels in de oven achterblijven.

Laat de pan een klein uurtje op 200 graden inbranden, en laat hierna de pan afkoelen. Herhaal dit proces nog één tot twee keer.

Als je deze methode wilt gebruiken, is het belangrijk dat het handvat van de koekenpan ovenbestendig is. Dat betekent: zorg dat je hele pan van 100 procent gietijzer is.

Geëmailleerde gietijzeren koekenpan

Zoek je alle voordelen van een gietijzeren koekenpan, maar heb je geen zin in het extra onderhoud? Kies dan voor een gietijzeren koekenpan met emaille anti-aanbaklaag.

Emaille is gesmolten glas. Het emaille wordt als laagje aan de binnenkant van de koekenpan aangebracht en vormt ook een natuurlijke anti-aanbaklaag die roestbestendig is. Deze anti-aanbaklaag is sterk en heeft een lange levensduur.

Een emaille koekenpan hoef je niet in te branden en vergt nauwelijks onderhoud. Daarnaast was je deze koekenpan simpelweg af met een beetje zeep en water. 🧼

Formaat pan

Bij een koekenpan wordt het formaat uitgedrukt in de diameter. De standaardmaten voor een gietijzeren koekenpan zijn 24 en 28 cm, inclusief rand.

Een diameter van 24 centimeter is over het algemeen perfect voor een huishouden van twee personen. Met een groter huishouden ga je voor 28 centimeter of meer.

Wil je de pan ook in de oven zetten? Let dan naast het materiaal van het handvat ook op de grootte van de pan, zodat je zeker weet dat hij in je oven past.

De hoogte van de rand

De randhoogte van een pan heeft invloed op het gebruiksdoel: een lage rand is perfect voor pannenkoeken, een hoge rand is handig voor wokgerechten. 🍛 Als je de pan alleen gebruikt om af en toe een ei te bakken, is de rand niet zo van belang.

De 5 beste gietijzeren koekenpannen op een rij

1. Ocina Gietijzeren Pannen Set voor

1. Ocina Gietijzeren Pannen Set voor
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 25 cm
PFAS-vrij: Ja

2. Ocina Gietijzeren pan voor BBQ

2. Ocina Gietijzeren pan voor BBQ
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 30.5 cm
PFAS-vrij: Ja

3. Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan

3. Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 28 cm
PFAS-vrij: Ja

4. Belluci Ø26cm Gietijzeren pan

4. Belluci Ø26cm Gietijzeren pan
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 27 cm
PFAS-vrij: Ja

5. Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan

5. Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan
Magnetronbestendig: Nee
Diameter: 31 cm
PFAS-vrij: Nee

Het handvat

Het handvat van de koekenpan is van gietijzer, of bedekt met hout of kunststof. Sommige gietijzeren koekenpannen hebben zelfs geen handvat, waardoor ze op een braadpan lijken. Deze zijn handig in een compacte keuken, of als je vooral ovengerechten wilt maken.

Een handvat van hout of kunststof geeft comfort, maar is niet ovenbestendig. Bedenk daarom van tevoren goed hoe je de pan wilt gebruiken.

Met of zonder deksel?

Sommige gietijzeren koekenpannen worden geleverd met een deksel, die meestal ook van gietijzer is. Een gietijzeren koekenpan met deksel werkt als een soort braadpan, waar je heerlijke stoofpotjes in maakt.

Daarnaast bak je met een deksel ook brood in de koekenpan, omdat je als het ware een Dutch oven nabootst. Let hierbij wel op dat het handvat van 100% gietijzer is, en niet bedekt is met hout of kunststof.

Gietijzer is als geen ander bestendig tegen hoge temperaturen, waardoor je hem zonder zorgen in een open vuur zet en de deksel met kolen bedekt. Vroeger werd de pan op deze manier gebruikt, tegenwoordig alleen nog tijdens (wild)camperen of barbecueën.

een gietijzeren koekenpan met deksel staat op een inductieplaat in een keuken

Schoonmaak & onderhoud

Met een paar minuten onderhoud per dag verleng je de levensduur van je gietijzeren koekenpan flink. Hieronder de belangrijkste tips:

  • Smeer na elk gebruik de pan in met een beetje olie. Gebruik hiervoor een stukje keukenpapier, zodat er geen druppels achterblijven.
  • Houdt de pan niet onder de kraan als hij nog warm is, want hierdoor trekt de pan krom.
  • Laat de pan nooit in de gootsteen weken.
  • Gebruik nooit zeep of afwasmiddel om de pan schoon te maken. Warm water is voldoende.
  • Schuursponsjes en staalwol laat je ook liever links liggen. Gebruik een afwasborstel of zachte spons.
  • Droog de pan meteen af na het afwassen met een theedoek of een velletje keukenpapier.
  • Is de anti-aanbaklaag beschadigd of weggetrokken? Dan brandt je de pan opnieuw in. Ook als je aangekoekte etensresten uit de pan schraapt, brandt je hierna de pan opnieuw in.
  • Een gietijzeren pan reageert niet goed op zuur eten, zoals tomaten. Wil je pasta maken? Kies dan voor een gietijzeren koekenpan met emaille binnenlaag.
Roest verwijderen – Inbranden voorkomt roest in je koekenpan, maar soms ontstaat het alsnog. Dit is geen ramp: verwijder het met een metalen pannenspons, en brandt je koekenpan daarna opnieuw in. De olie werkt als beschermlaag, waarna je pan weer als nieuw is!

Nadelen gietijzeren koekenpan

Elk product heeft zijn nadelen, en zo ook een gietijzeren koekenpan. Het grootste nadeel is volgens de meesten het gewicht: gietijzer is een zwaar metaal. Als je zwakke polsen hebt, is een gietijzeren pan tillen niet eenvoudig en op lange termijn niet haalbaar. ⚖️

Ben je bang dat gietijzer te zwaar voor je is? Kies dan voor een plaatstalen pan, want deze is aanzienlijk lichter dan een gietijzeren pan. Ook heeft deze pan net als een gietijzeren pan geen chemische anti-aanbaklaag. Je brandt de pan in voor een natuurlijke anti-aanbaklaag.

Een ander nadeel is het feit dat een gietijzeren pan tijd kost: je wast hem met de hand af en brandt hem af en toe opnieuw in. Op de lange termijn zijn deze paar minuten per dag te verwaarlozen, maar als je een druk leven hebt staat dit je misschien niet aan.

Specificaties van gietijzeren koekenpannen naast elkaar

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van gietijzeren pannen naast elkaar. Kies alleen de beste!

DiameterPFAS-vrijVolume in liters
1Ocina Gietijzeren Pannen Set voor25 cmJa3 l
2Ocina Gietijzeren pan voor BBQ30.5 cmJa3 l
3Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan28 cmJa6 l
4Belluci Ø26cm Gietijzeren pan27 cmJa3 l
5Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan31 cmNee3.4 l

Ocina Gietijzeren Pannen Set voor

Diameter: 25 cm

PFAS-vrij: Ja

Volume in liters: 3 l

Ocina Gietijzeren pan voor BBQ

Diameter: 30.5 cm

PFAS-vrij: Ja

Volume in liters: 3 l

Belluci Ø28cm Gietijzeren Braadpan

Diameter: 28 cm

PFAS-vrij: Ja

Volume in liters: 6 l

Belluci Ø26cm Gietijzeren pan

Diameter: 27 cm

PFAS-vrij: Ja

Volume in liters: 3 l

Koock Amsterdam® Skillet gietijzer koekenpan

Diameter: 31 cm

PFAS-vrij: Nee

Volume in liters: 3.4 l

Veelgestelde vragen over gietijzeren koekenpannen

Met onderstaande antwoorden hoop ik alle vragen die je nog hebt te beantwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons dan weten!

Is een gietijzeren koekenpan gezond?

In vergelijking met pannen met een chemische anti-aanbaklaag is een gietijzeren pan gezonder. Tijdens het koken komen geen giftige stoffen vrij. Bij een gietijzeren koekenpan creëer je zelf een natuurlijke anti-baklaag door de pan in te branden met olie.

Welke olie gebruik je voor het inbranden van een pan?

Voor het inbranden van een gietijzeren pan gebruik je een plantaardige olie met een hoog smeltpunt. De beste opties zijn zonnebloem-, olijf-, arachide- en lijnzaadolie. Smeer de olie uit met een stukje keukenpapier, want zo creëer je een egale anti-aanbaklaag.

Wat zijn de voordelen van een gietijzeren koekenpan?

Het voordeel van gietijzer is dat het een natuurlijk, robuust en duurzaam product is. Je creëert zelf een anti-aanbaklaag door de pan in te branden, waardoor je zonder chemische anti-aanbaklaag kookt. Daarnaast is de pan geschikt voor elke warmtebron, van inductie tot gas.

Hoe maak je een gietijzeren koekenpan schoon?

Een gietijzeren koekenpan maak je na gebruik schoon met een afwasborstel of sponsje en warm water. Gebruik geen zeep, want dit tast de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.

Aangekoekte etensresten maak je schoon door grof zeezout in de pan te strooien en dit goed uit te wrijven. Spoel de pan uit en brand hierna de pan opnieuw in.

Conclusie

Met een gietijzeren koekenpan ben je hoe dan ook verzekerd van een duurzame én natuurlijke kookervaring. Je kookt op elke warmtebron en bent vrij om elke kooktechniek te gebruiken. Wat wil je nog meer?

Laat met onderstaande knoppen weten of je dit artikel behulpzaam vindt. Bedankt voor het lezen! 👏

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up