menu
close
Categorieën

De Beste Grastrimmer voor een Verzorgd Gazon

Man verzorgt gazon met een grastrimmer

Zoek je een manier om gras en onkruid langs de randen van je gazon te maaien? Ik heb een oplossing voor je: de beste grastrimmer! Zo geniet je van een perfect onderhouden gazon, zonder onkruid en gras langs de kanten.

In deze koopgids leg ik je precies uit waar je op let bij het kiezen van een grastrimmer. Ook geef ik je de top 5 beste producten. Lees snel verder!

DeWalt DCST972X1 String Trimmer

DeWalt DCST972X1 String Trimmer
Maaidiameter: 1 mm
Trimwijze: Draad
Bekijk op Bol.com

Makita XRU15 PT1 String Trimmer

Makita XRU15 PT1 String Trimmer
Maaidiameter: 260 mm
Grastrimmer opties: Draagriem, Instelbare steel
Trimwijze: Mes
Bekijk op Bol.com

Ego Power+ Powerload with Line

Ego Power+ Powerload with Line

Waarom een grastrimmer aanschaffen?

Zelfs de beste elektrische grasmaaier maait niet al je gras weg. Zo blijven aan de randen van het gazon altijd enkele grassprieten staan, bijvoorbeeld langs hekwerk, bomen en tuinmeubelen. Dit maai je weg met een grastrimmer!

Een grastrimmer (ook wel 'kantenmaaier' of 'strimmer') is perfect voor precisieklussen op plekken waar je moeilijk bij komt. Met een draaibare trimkop bereik je ook welvingen en rondingen.

Je kiest tussen grastrimmers met verschillende aandrijvingen: elektrisch, op benzine of met accu. Een draadloos model geeft je meer bewegingsvrijheid, maar heeft minder kracht dan een grastrimmer met draad.

Een grastrimmer lijkt op een bosmaaier, maar is alleen geschikt voor het precies maaien van gras. Met een bosmaaier maai je naast gras ook dik struikgewas, takken en stug onkruid.

Een bosmaaier maait daarnaast met een snel roterend mes, waardoor hij zwaarder is dan een grastrimmer. Bedenk van tevoren goed welk apparaat bij je wensen past.

Als je ruimte in de garage wilt besparen, kies je voor een multifunctioneel model. Deze tover je om tot grasmaaier of heggenschaar. 🪄🎩

Persoon gebruikt een grastrimmer

Koopgids: hoe kies ik de beste grastrimmer?

Een goede grastrimmer is goedkoop, makkelijk in gebruik en krachtig. In onderstaande koopgids lees je waar je nog meer op let. Lees snel verder!

Trimwijze

Een grastrimmer maait gras weg met behulp van een snel roterende draad of een mes.

Met een grastrimmer met draad maai je gras en onkruid. Hierbij slingert het apparaat de nylondraad met hoge snelheid om zijn as. De draad is afgeschermd met een kap, maar deze kap is aan één kant open. Hier maait de draad het gras weg. 🌱

Als de draad knapt, vervang je deze makkelijk. Hoe je dat doet, lees je verderop in het artikel.

Een grastrimmer met mes is krachtiger, maar minder goed verkrijgbaar op de markt. De messen bestaan uit stevig kunststof of staal. Je vervangt de mesjes makkelijker dan een snijdraad.

Maaidiameter

De maaidiameter of maaibreedte geeft aan hoeveel gras je in één keer maait. Deze diameter hangt af van de lengte van de draad.

Bij een grastrimmer met draad ligt de maaidiameter tussen de 250 en 350 mm. Het ligt aan het model dat je kiest. Een grotere maaibreedte betekent dat je sneller klaar bent met maaien, maar minder precies werkt.

Een grasmaaier met mes heeft een kleinere maaidiameter van tussen de 220 en 240 mm. Hoe groter de maaibreedte van de messen, hoe groter de strook die de grasmaaier in één maaibeweging trimt.

Kies de maaidiameter die bij je wensen past. Ga je voor snelheid zodat je meer tijd overhoudt voor leukere dingen? Of ga je liever voor iets meer precisie? Het is aan jou.

Nat gras trimmen - Nat gras is zwaar en kleverig. Wanneer je dit maait, breekt de draad van je grasmaaier sneller. Zorg daarom dat je genoeg draad in huis hebt wanneer je nat gras maait, of wacht totdat het gras weer droog is. 

Accu, elektrisch of benzine?

Wanneer je een grastrimmer koopt, kies je tussen verschillende soorten aandrijving. Hierbij is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat bij je tuin past.

In een grote tuin trek je liever geen lange kabel achter je aan. Kies dan voor een grastrimmer met accu of op benzine. In een kleinere tuin is een grastrimmer met snoer meestal geen probleem.

Ik loop alle opties hieronder langs. ⬇️

Elektrische grastrimmer

De meeste grastrimmers zijn elektrisch: met een snoer en stekker. Het voordeel van een elektrische grastrimmer is dat je grastrimmer altijd even krachtig is. Bovendien is een elektrisch exemplaar duurzaam en veilig is, door het ontbreken van vloeibare brandstof.

Het nadeel van een elektrische grastrimmer is dat je altijd een stopcontact in de buurt nodig hebt. Kies daarom een model met lang snoer, of gebruik een verlengkabel.

Grastrimmer op accu

Een grastrimmer op accu is de beste keuze als je een grote tuin hebt. Je grastrimmer is draadloos, waardoor je altijd overal bij komt. Je maakt je geen zorgen over de kabel en stopcontacten en je hebt volledige bewegingsvrijheid.

Het grootste nadeel: de accu heeft maar een beperkte gebruiksduur, waardoor je hem misschien tussentijds moet opladen. Vergeet ook niet dat een accu kwetsbaar is. Kou en vocht hou je liever uit de buurt van het apparaat.

Grastrimmer in gebruik

Grastrimmer op benzine

Het grootste pluspunt van een model op benzine is de kracht. Ook werk je lang aan één stuk door. Zo maai je veel gras makkelijk en snel weg. Bovendien ben je niet afhankelijk van een snoer.

Het nadeel van een grastrimmer op benzine is het lawaai. Ze brengen veelal 95 tot 110 decibel voort. Het is daarom geen overbodige luxe om goede gehoorbescherming te dragen. 🎧

Hybride

De laatste optie is een hybride grastrimmer. Deze gebruik je met stekker én zonder. Als je hem in het stopcontact steekt om te gebruiken, laadt de accu op hetzelfde moment op. Wil je even iets achter in de tuin maaien? Dan trek je de grastrimmer uit het stopcontact en maai je op de accu.

Vermogen

De meeste grastrimmers hebben een vermogen tussen de 200 en 900 watt. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe krachtiger de grastrimmer, maar het vermogen is vooral in specifieke gebruikssituaties van belang.

Let vooral op het vermogen van de grastrimmer als je regelmatig stug gras maait. Wil je ook onkruid en struiken maaien? Dan is een bosmaaier misschien een betere keuze.

De 5 beste grastrimmers op een rij

1. DeWalt DCST972X1 String Trimmer

1. DeWalt DCST972X1 String Trimmer
Maaidiameter: 1 mm
Trimwijze: Draad

2. Makita XRU15 PT1 String Trimmer

2. Makita XRU15 PT1 String Trimmer
Maaidiameter: 260 mm
Grastrimmer opties: Draagriem, Instelbare steel
Trimwijze: Mes

3. Ego Power+ Powerload with Line

3. Ego Power+ Powerload with Line

4. Ego LM2156SP Power+ 21″ Select

5. Kobalt KST 2580-06

5. Kobalt KST 2580-06

Gebruiksgemak

Een grastrimmer met hoog gebruiksgemak is niet alleen beter voor je werkhouding. Je vergroot ook je veiligheid. Je hebt de keuze uit verscheidene opties en extra's.

  • Voor de beste werkhouding, moet de grastrimmer passen bij je lengte. Als je de lengte van de grastrimmer wilt instellen, kies je voor een telescopische steel. Deze steel maak je makkelijk korter of langer.
  • Met een extra handvat aan de zij- of bovenkant houdt je de grastrimmer een stuk makkelijker vast. Draag ook werkhandschoenen om je handen te beschermen.
  • Een draagriem vermindert het gewicht dat je armen en schouders tillen, waardoor je lichaam minder snel moe is. De draagriem lijkt op een soort harnas, dat je op je schouders draagt. De grastrimmer maak je vast aan een clip. De meeste draagriemen gebruik je ook voor ander zwaar tuingereedschap.
  • Met een draaibare snijkop trim je ook schuin en verticaal. Je stelt precies de trimhoek in die je nodig hebt. Dit maakt het makkelijk om welvingen in je tuin te volgen. Daarnaast trim je hier ook snel de boord van een haag mee.

Wil je ultiem gebruiksgemak in de tuin en heb je geen zin in gesjouw met een grastrimmer? Ga dan voor een goede robotmaaier! Makkelijker kan niet.

Gewicht - Over het algemeen is een grastrimmer op accu zwaarder dan een met stekker. Kies je voor een model op accu? Ga dan voor een extra handvat of draagriem als je niet te zwaar wilt tillen. 

Onderhoud

Een apparaat dat je goed onderhoudt, gaat langer mee. Maar hoe onderhoud je een grastrimmer precies? Ik leg het uit.

  1. Was de grastrimmer na elk gebruik. Spoel alle gras- en plantresten weg, zodat het apparaat niet verstopt. Gebruik een tuinslang of hogedrukreiniger. Maak de kop hierna schoon met een vochtige doek of zachte borstel.
  2. Controleer het snijwerktuig. Bij een maaikop met draad, controleer je voor gebruik of de draad goed op de spoel zit. De draad mag niet gekruist liggen. Is de draad geknapt of oud? Vervang deze dan. Bij een grastrimmer met mes controleer je het snijblad.
  3. Gebruik de juiste brandstof. Een grasmaaier die benzine gebruikt, heeft de juiste brandstof nodig. Meestal is dit een mengsel dat je kant-en-klaar koopt. Het is ook mogelijk om het mengsel zelf te mengen, maar lees goed welke verhouding je nodig hebt.

Het is belangrijk om altijd de handleiding van je apparaat te lezen, om precies te weten welk onderhoud je grastrimmer nodig heeft.

Veiligheid

Een grastrimmer is een krachtige machine. Als je met een grastrimmer werkt, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Draag beschermende kleding, stevige schoenen en werkhandschoenen.

Als je gaat maaien, is het belangrijk dat er niemand bij je in de buurt komt. Huisdieren horen hier ook bij. Door rondvliegende steentjes en takken is dit niet veilig.

Specificaties van grastrimmers naast elkaar

Ben je klaar om een keuze te maken? Hier vind je de belangrijkste specificaties van grastrimmers naast elkaar!

MaaidiameterTrimwijzeGrastrimmer opties
1DeWalt DCST972X1 String Trimmer1 mmDraad
2Makita XRU15 PT1 String Trimmer260 mmMesDraagriem, Instelbare steel
3Ego Power+ Powerload with Line260 mmMesDraagriem, Instelbare steel
4Ego LM2156SP Power+ 21″ Select260 mmMesDraagriem, Instelbare steel
5Kobalt KST 2580-06260 mmMesDraagriem, Instelbare steel

DeWalt DCST972X1 String Trimmer

Maaidiameter: 1 mm

Trimwijze: Draad

Makita XRU15 PT1 String Trimmer

Maaidiameter: 260 mm

Trimwijze: Mes

Grastrimmer opties: Draagriem, Instelbare steel

Ego Power+ Powerload with Line

Maaidiameter: 260 mm

Trimwijze: Mes

Grastrimmer opties: Draagriem, Instelbare steel

Ego LM2156SP Power+ 21″ Select

Maaidiameter: 260 mm

Trimwijze: Mes

Grastrimmer opties: Draagriem, Instelbare steel

Kobalt KST 2580-06

Maaidiameter: 260 mm

Trimwijze: Mes

Grastrimmer opties: Draagriem, Instelbare steel

Veelgestelde vragen over grastrimmers

Heb je nog vragen? Hieronder vind je waarschijnlijk het antwoord! Zo niet, laat het ons dan weten via de knoppen onderaan de pagina.

Hoe werkt een grastrimmer?

Een grastrimmer heeft een sterke nylondraad die snel op zijn eigen as draait. De draad is afgeschermd met een kap, die een opening heeft aan één kant. Deze kant houdt je tegen de grasrand, waardoor de draad door het gras snijdt.

Sommige grastrimmers gebruiken een mes, net als een bosmaaier. Dit maakt ze sterker, waardoor ze ook door stug onkruid maaien.

Wanneer gebruik je een grastrimmer?

Een grastrimmer gebruik je voor het maaien van moeilijk bereikbare plekken. Denk aan de randen van je tuin of plekken rondom hekken, bomen en stenen. Het is bovendien een handig apparaat om onkruid te verwijderen.

Hoe snel groeit gras?

Gras groeit zo'n 2 tot 5 cm per week. Dit hangt af van de grassoort, de weersomstandigheden, het jaargetijde en de bodemvochtigheid. Gewoonlijk duurt het ontkiemen tussen vijf en tien dagen. Eenmaal ontkiemd blijft het gras groeien met een snelheid van 2 tot 5 cm per week.

Wat is het verschil tussen een grastrimmer en bosmaaier?

Het grootste verschil tussen een grastrimmer en een bosmaaier is de sterkte van het apparaat. Bosmaaiers zijn geschikt voor ruig terrein. Ze maaien niet alleen gras, maar ook stug onkruid en struiken met takken.

Een grasmaaier gebruik je enkel voor het maaien van gras en onkruid, en precisieklusjes zoals het bijwerken van een heg.

Conclusie

Met de beste grasmaaier is het gras nooit meer groener aan de overkant! Ga je voor een elektrische grastrimmer, of is je oog gevallen op een model met draaibare kop? Ik hoop dat deze koopgids je heeft geholpen bij het kiezen van je nieuwe favoriet.

Bedankt voor je aandacht! Wil je feedback achterlaten? Doe dit dan via de knoppen hieronder.

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up