menu
close
Categorieën

Zaag en Slijp met de Beste Haakse Slijper

Persoon zaagt metaal met een haakse slijper.

Als doe-het-zelver of bouwvakker kom je ooit op een punt waarop je de beste haakse slijper nodig hebt. Of misschien is je vorige exemplaar kapot gegaan? Een haakse slijper is in ieder geval ontzettend veelzijdig en handig om te hebben.

Om jouw leven gemakkelijker te maken, heb ik deze complete koopgids geschreven. Je ontdekt hier welke haakse slijper perfect bij je past! Snel op zoek naar een nieuwe? Hieronder vind je de top 3 van nu. 🔽

Makita DGA504Z Haakse Slijper 18

Makita DGA504Z Haakse Slijper 18
Aantal snelheden: 1
Geluidsniveau: 0 dB
Voedingstype: Accu
Geschikt voor materiaal: Aluminium
Diameter zaagblad: 125 mm
Vermogen: 0 W
Bekijk op Bol.com

Bosch Professional GWS 7-125 Haakse

Bosch Professional GWS 7-125 Haakse
Aantal snelheden: 1
Geluidsniveau: 102 dB
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Metaal
Diameter zaagblad: 125 mm
Vermogen: 720 W
Bekijk op Bol.com

VONROC Haakse Slijper 650W Ø125MM

VONROC Haakse Slijper 650W Ø125MM
Aantal snelheden: 1
Geluidsniveau: 97 dB
Voedingstype: Netstroom
Geschikt voor materiaal: Metaal, Steen, Beton
Diameter zaagblad: 125 mm
Vermogen: 650 W
Bekijk op Bol.com

Waarom een haakse slijper aanschaffen?

Een haakse slijper is een krachtig apparaat. Bouwvakkers noemen de slijpmachine ook wel slijptol of flex. Hij is perfect voor het slijpen van sterke materialen zoals steen en metaal.

Ook schuren, afbramen, poetsen en ontroesten van middelgrote oppervlakken behoren tot de mogelijkheden. Je slijpt zelfs botte messen weer scherp. Behoorlijk veelzijdig dus! 🧰

Heb je metaal gelast met het beste lasapparaat? Gebruik de haakse slijper voor de afwerking van de lasnaden. Ook is de haakse slijper handig voor het poetsen van metaal voordat je aan de slag gaat met de beste soldeerbout.

Kleine schuur- en slijpklussen rondom huis pak je beter aan met een goede multitool. Een haakse slijper is daarvoor te ruw. Wanneer je in plaatmateriaal van metaal, aluminium of blik wilt knippen of snijden is de beste knabbelschaar voldoende.

Haakse slijper die door een metalen buis heen zaagt.

Koopgids: hoe kies ik de beste haakse slijper?

Ben je op zoek naar advies over haakse slijpers? Lees dan zeker verder, want ik heb alle nodige informatie hieronder samengebracht.

Kracht van de motor

Het vermogen, uitgedrukt in watt (W), geeft de kracht van de motor aan. Het hangt van het soort klus af hoeveel vermogen je nodig hebt.

Voor kleine klusjes in huis zoals polijsten en schuren is een vermogen tussen de 800 en 1500 watt voldoende. Dit is ook een goede keuze wanneer je nog nooit een haakse slijper hebt aangeraakt.

Wil je door beton of metaal slijpen? Dan heb je minimaal een apparaat vanaf 2000 watt nodig. Ik raad aan om een haakse slijper te kiezen met een hoger vermogen dan je nodig hebt voor de klus. Zo ben je voorbereid op alles wat ook later nog op je pad komt.

Slijpschijf

Als je slijpschijven koopt voor de haakse slijper, let je op een paar dingen.

Ten eerste zijn er schijven in verschillende diameters beschikbaar. Een slijpschijf tot 125 mm is geschikt voor lichte werkzaamheden, terwijl een schijf van 230 mm voor zwaardere klussen is. Als je van plan bent om dikke balken te slijpen, ga dan voor een grote diameter.

Controleer ook het maximaal aantal toeren van de slijpschijf. Het toerental van de slijper mag nooit hoger zijn dan van de schijf, anders krijg je levensgevaarlijke situaties.

Kijk ook naar de uiterste gebruiksdatum. Dit staat op de verpakking. Door het gebruik van hars op slijpschijven om het materiaal soepel te maken, hebben ze een houdbaarheidsdatum. Als een slijpschijf te oud is, dan kan deze bij gebruik barsten.

Houd als laatste rekening met slijtage. Kijk de schijf goed na voordat je begint met slijpen. Let op eventuele scheuren en barsten en vervang de slijpschijf op tijd. Heb je de haakse slijper op de grond laten vallen? Vervang ook dan de slijpschijf.

Er zijn verschillende soorten slijpschijven. Dit zijn de opties:

 • Doorslijpschijf
  Gebruik deze schijf voor het slijpen van diverse materialen zoals steen, metaal of staal.
 • Afbraamschijf
  Hiermee verwijder je scherpe randen van een metalen oppervlak. Na het afbramen is opschuren en polijsten nodig omdat er een grove structuur achterblijft.
 • Fiberschijf
  Deze schijf is handig voor zwaarder schuurwerk, en ook te gebruiken voor afbramen. Gebruik deze schijf in combinatie met een passende steunschijf.
 • Lamellenschijf
  Een veelzijdige slijpschijf. Geschikt voor zwaarder schuurwerk en voor de afwerking. Er zijn diverse korrelgroottes verkrijgbaar.
 • Diamantschijf
  Met deze schijf slijp je door harde maar delicate materialen zoals natuursteen.
 • Staalborstel
  Dit is een borstel met haren van staal. Geschikt voor het verwijderen van vuil en roest op metalen oppervlakken.

Ontwerp

Haakse slijpers zijn er in verschillende vormen en maten. Zo zijn slijpers met een 230 mm slijpschijf te bedienen met 2 handen. Deze apparaten zijn zwaar en dat is voordelig wanneer je op de grond werkt. Het gewicht zet kracht op het materiaal, waardoor jij dit niet hoeft te doen.

Er zijn ook compacte modellen. Deze hebben een kleinere slijpschijf, en bedien je met 1 hand. Dergelijke slijpers zijn niet zwaarder dan 5 kg. Je gebruikt ze overal, ook op moeilijk bereikbare plekken!

Je komt tijdens het winkelen ook haakse slijpers tegen met draaibare slijpkoppen en verstelbare zijhandgrepen. Op die manier slijp je moeilijke hoeken op een veilige manier.

De 5 beste haakse slijpers op een rij

1. Makita DGA504Z Haakse Slijper 18

1. Makita DGA504Z Haakse Slijper 18
Vermogen: 0 W
Softstart: Ja
Onbelast toerental: 8500 r/min
Aantal snelheden: 1
Geschikt voor materiaal: Aluminium
Geluidsniveau: 0 dB
Diameter zaagblad: 125 mm
Snoerlengte: 2 m

2. Bosch Professional GWS 7-125 Haakse

2. Bosch Professional GWS 7-125 Haakse
Vermogen: 720 W
Softstart: Nee
Onbelast toerental: 11000 r/min
Aantal snelheden: 1
Geschikt voor materiaal: Metaal
Geluidsniveau: 102 dB
Diameter zaagblad: 125 mm
Snoerlengte: 0 m

3. VONROC Haakse Slijper 650W Ø125MM

3. VONROC Haakse Slijper 650W Ø125MM
Vermogen: 650 W
Softstart: Ja
Onbelast toerental: 12000 r/min
Aantal snelheden: 1
Geschikt voor materiaal: Metaal, Steen, Beton
Geluidsniveau: 97 dB
Diameter zaagblad: 125 mm
Snoerlengte: 2 m

4. Makita DGA452Z Haakse Slijper 18

4. Makita DGA452Z Haakse Slijper 18
Vermogen: 0 W
Onbelast toerental: 10000 r/min
Geschikt voor materiaal: Metaal, Steen
Geluidsniveau: 0 dB
Diameter zaagblad: 115 mm
Snoerlengte: 0 m

5. Bosch Professional GWS 880 +

5. Bosch Professional GWS 880 +
Vermogen: 880 W
Softstart: Ja
Onbelast toerental: 11000 r/min
Aantal snelheden: 1
Geschikt voor materiaal: Steen, Metaal
Geluidsniveau: 90 dB
Diameter zaagblad: 125 mm

Aandrijving

Een haakse slijper wordt op verschillende manieren van stroom voorzien. De eerste optie is met snoer. Houd er rekening mee dat het snoer lang genoeg is. Bovendien ben je afhankelijk van een stopcontact dat misschien niet altijd in de buurt is.

De tweede optie is een apparaat met accu. Met een apparaat op accu heb je meer bewegingsvrijheid en werk je veiliger, want je kunt niet over de kabel struikelen. Ze zijn even krachtig als slijpers met een snoer, maar vergeet niet om de accu op te laden!

De laatste optie is een pneumatische haakse slijper. Deze werkt met luchtdruk en heeft geen motor. Dat scheelt in gewicht en maakt werken met een pneumatische haakse slijper comfortabel. Een pneumatische haakse slijper drijf je aan met een goede compressor.

Toerental

Een standaard haakse slijper heeft minimaal een onbelast toerental van 10.000 omwentelingen per minuut.

Dit is prima voor de meeste klusjes, maar bij bepaalde materialen, zoals roestvrijstaal, veroorzaakt dit toerental teveel hitte. Werk je met zulke materialen? Kies dan een apparaat met een regelbaar toerental. Daarmee zet je eenvoudig het toerental lager.

Voor een perfect eindresultaat kies je een haakse slijper die constante toeren maakt. Het aantal omwentelingen moet niet ineens gaan fluctueren bij gebruik.

Ventilatie en stofafzuiging

Een goed ventilatiesysteem is bij een haakse slijper onmisbaar. Zonder dit systeem raakt de haakse slijper snel oververhit, waardoor je gevaarlijke situaties krijgt. De luchtstroom blaast bovendien stof en vonken van je weg.

Over stof gesproken: dit is de grootste vijand van de haakse slijper. Bij gebrek aan een goed ventilatiesysteem, moet het apparaat beschikken over een systeem om stofafzuiging aan te sluiten.

Man slijpt metaal met een haakse slijper.

Veiligheid

Een haakse slijper is een krachtige machine. Daarom zijn voorzorgsmaatregelen belangrijk. Het beste exemplaar heeft een herstart beveiliging. Als de stroom uitvalt, gaat het apparaat niet aan wanneer de stroom het weer doet.

Ook een schijfrem is gewenst. Wanneer het apparaat op hoge toeren ronddraait, duurt het even voordat dit stop wanneer je de slijper uitzet. Een schijfrem brengt de slijpschijf binnen enkele seconden tot stilstand.

Een asblokkering zorgt ervoor dat je de slijpschijf veilig en makkelijk verwisselt, zonder risico op ongelukken. Daarnaast zorgt softstart ervoor dat de machine langzaam op gang komt. Dit is veiliger dan wanneer het apparaat direct op volle kracht start.

Een trillingsdemping is essentieel wanneer je de slijper intensief gebruikt. Zonder trillingen werk je makkelijker, langer én met meer precisie.

Bescherm jezelf ook buiten de voorzorgsmaatregelen van het apparaat en neem veiligheidsvoorschriften serieus. Draag gehoorbescherming en een veiligheidsbril. Handschoenen beschermen je handen tegen vonken. Doe sieraden af en draag lang haar in een staart of doe een muts op.

Zorg ervoor dat het apparaat uit staan als je de stekker in het stopcontact doet. Leg de slijper niet neer wanneer het apparaat nog aanstaat. Dit levert gevaarlijke situaties op wanneer de slijper eventueel wegschiet.

Haal ook nooit de beschermkap van de machine. Deze is ontworpen om je te beschermen!

Specificaties van haakse slijpers naast elkaar

VeiligheidsslipkoppelingGeschikt voor materiaalMax. toerentalVermogenGeluidsniveauAantal snelheden
1Makita DGA504Z Haakse Slijper 18NeeAluminium8500 r/min0 W0 dB1
2Bosch Professional GWS 7-125 HaakseNeeMetaal11000 r/min720 W102 dB1
3VONROC Haakse Slijper 650W Ø125MMJaMetaal, Steen, Beton12000 r/min650 W97 dB1
4Makita DGA452Z Haakse Slijper 18JaMetaal, Steen10000 r/min0 W0 dB1
5Bosch Professional GWS 880 +NeeSteen, Metaal11000 r/min880 W90 dB1

Makita DGA504Z Haakse Slijper 18

Veiligheidsslipkoppeling: Nee

Geschikt voor materiaal: Aluminium

Max. toerental: 8500 r/min

Vermogen: 0 W

Geluidsniveau: 0 dB

Aantal snelheden: 1

Bosch Professional GWS 7-125 Haakse

Veiligheidsslipkoppeling: Nee

Geschikt voor materiaal: Metaal

Max. toerental: 11000 r/min

Vermogen: 720 W

Geluidsniveau: 102 dB

Aantal snelheden: 1

VONROC Haakse Slijper 650W Ø125MM

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Geschikt voor materiaal: Metaal, Steen, Beton

Max. toerental: 12000 r/min

Vermogen: 650 W

Geluidsniveau: 97 dB

Aantal snelheden: 1

Makita DGA452Z Haakse Slijper 18

Veiligheidsslipkoppeling: Ja

Geschikt voor materiaal: Metaal, Steen

Max. toerental: 10000 r/min

Vermogen: 0 W

Geluidsniveau: 0 dB

Aantal snelheden: 1

Bosch Professional GWS 880 +

Veiligheidsslipkoppeling: Nee

Geschikt voor materiaal: Steen, Metaal

Max. toerental: 11000 r/min

Vermogen: 880 W

Geluidsniveau: 90 dB

Aantal snelheden: 1

Veelgestelde vragen over haakse slijpers

Hieronder beantwoord ik veelgestelde vragen over haakse slijpers. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het me weten onderaan dit artikel!

Hoe werkt een haakse slijper?

Lees voor gebruik de handleiding. Zo weet je zeker dat je het apparaat correct gebruikt. Neem de veiligheidsvoorschriften serieus.

Houd de haakse slijper goed vast, zodat deze niet uit je handen valt. Je hoeft geen druk op het materiaal te zetten, want dat doet het apparaat voor je. Als je zelf druk uitoefent, loop je het risico dat de slijpschijf breekt.

Heb je behoefte aan een gedetailleerde stap voor stap uitleg? Bekijk dan het filmpje hieronder!

Hoeveel kost een haakse slijper?

Er bestaat een goede haakse slijper voor ieder budget. De goedkoopste haakse slijper heb je al in huis voor € 30. De duurste exemplaren kosten rond de € 700, en zijn geschikt voor professioneel gebruik.

Wat is het verschil tussen een haakse slijper en een polijstmachine?

Een haakse slijper lijkt in eerste instantie op de beste polijstmachine, maar het verschil zit in het toerental. De polijstmachine maakt minder toeren. Daarom gebruik je hem voor de fijnere klussen en een subtiele afwerking.

De haakse slijper is geschikt voor het zware werk. De afwerking is ruw en het apparaat werkt snel!

Conclusie

Binnenkort vindt je vast en zeker de beste haakse slijper, of misschien staat het juist model voor jou wel in de top 5 hierboven! Voor de doe-het-zelver is een compact model tot 5 kg de beste optie, maar als bouwvakker heb je al gauw zwaarder geschut nodig.

Bedankt voor het lezen! Heb je vragen of tips? Laat het mij hieronder weten!

Rowena Golob

Rowena is 28 jaar, woont in het zuiden van het land en is afgestudeerd aan de kunstacademie. Ze is altijd op zoek naar nieuwe manieren om zich zelf uit te dagen. Naast schrijven, is ze vooral druk met haar bedrijf in fotografie en social media. In haar vrije tijd geniet ze vooral van reizen, haar hond, en familie en vrienden!
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up