menu
close
Categorieën

De Beste Handzaag voor Elke Zaagklus!

Handzaag tussen ander gereedschap

Het vak van timmerman is een van de oudste ambachten ter wereld. Een handzaag bestaat al eeuwen, en is nog steeds onmisbaar voor elke timmerman. Tegenwoordig gebruiken we de beste handzaag voor allerlei klussen: van planken afkorten tot metalen buisjes zagen. Toe aan een nieuwe handzaag? Met onderstaande koopgids kies je de beste!

Benson Handzaag 500 mm

Benson Handzaag 500 mm
Zaagbladlengte: 500 mm
Geschikt voor materiaal: Kunststof
Bekijk op Bol.com

STANLEY STHT20348-1 Houtzaag Tradecut Fijn

STANLEY STHT20348-1 Houtzaag Tradecut Fijn
Zaagbladlengte: 380 mm
Geschikt voor materiaal: Hout
Tanden per inch: 11
Bekijk op Bol.com

STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag HP

STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag HP
Zaagbladlengte: 500 mm
Geschikt voor materiaal: Hout, Kunststof
Tanden per inch: 11
Bekijk op Bol.com

Waarom een handzaag aanschaffen?

Een handzaag is een stuk handgereedschap dat je voornamelijk gebruik om hout te zagen. Er zijn ook zagen voor werk in de tuin, zoals een kapzaag of snoeizaag. Ze hebben een flexibel zaagblad, waarmee je overal bijkomt. Een snoeizaag is inklapbaar en neem je makkelijk mee.

Voor metaal en kunststof zijn er op hun beurt weer speciale metaalzagen. Daarnaast bestaan er toffelzagen en Japanse handzagen, waarmee je nauwkeurig afkort en verstek zaagt.

Het grootste voordeel van een handzaag is het feit dat je te maken hebt met handgereedschap: elektriciteit is niet vereist. Dit maakt het een mobiel stuk gereedschap, dat je zowel binnen als buiten gebruikt.

Je zaagt gemakkelijk door hout, maar piepschuim, gipsplaten en isolatiemateriaal zijn met de juiste zaag ook geen probleem. Daarnaast is een handzaag voordeliger dan andere zagen, waardoor je voor kleine klussen niet veel geld kwijt bent.

Koopgids: hoe kies ik de beste handzaag?

Weet je niet waar je moet beginnen bij het kiezen van een handzaag? Lees dan verder! Onderstaande koopgids maakt je wegwijs in de wereld van handzagen: zo ben je verzekerd van een goede keuze.

Welke handzaag gebruik ik waarvoor?

Een afkortzaag levert alle kracht voor je, maar bij een handzaag doe je dat zelf. Gelukkig hoef je met de juiste handzaag nauwelijks moeite te doen. Elke handzaag heeft een andere toepassing. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende handzagen. ⬇️

Handzaag

De bekendste handzaag is een klassiek model dat de meesten wel kennen. Deze zaag heeft een lang stalen zaagblad die taps toeloopt. Het zaagblad is gemiddeld 0,8 mm tot 1 mm dik. Een dikker zaagblad is stabieler en geeft een rechte snede. Deze zaag wordt het meest gebruikt voor het zagen van houten planken en latten.

Metaalzaag

Wil je metaal zagen? Dan kies je voor een metaalzaag. De tanden van een metaalzaag staan dichter bij elkaar en de zaag komt zo makkelijker door metaal heen. Ook is het zaagblad gemiddeld dunner dan bij een handzaag: zo'n 0,6 mm. Deze zaag is daarnaast ook bruikbaar om pvc mee te zagen.

Kapzaag

Een kapzaag (rugzaag) heeft veel tanden, wat hem vooral geschikt maakt voor het fijnere zaagwerk. Denk hierbij aan het afkorten van planken. Een kapzaag zaagt recht en precies, omdat het zaagblad aan de bovenkant is gezet met een metalen strip. Net als een snoeizaag is een kapzaag óók handig in de tuin.

man zaagt balk met handzaag

Toffelzaag

Een toffelzaag is handig gereedschap voor afkorten en verstekzagen. De tanden van een toffelzaag zijn nog smaller dan bij een kapzaag, waardoor de zaagsnede mooi smal blijft. Een toffelzaag wordt dikwijls gebruikt in combinatie met een verstekbak. Hiermee zaag je precieze hoeken van 45º en 90º.

Figuurzaag

De figuurzaag is een andere handzaag die je vooral gebruikt om figuren te zagen uit dun materiaal. Een figuurzaag heeft een grote beugel waarmee je een groot bereik hebt: tot wel 30 centimeter! Wanneer je liever niet te veel handwerk doet, is de beste elektrische figuurzaag een uitkomst.

Japanse handzaag

Een Japanse zaag is net als een toffelzaag een zaag met een dun zaagblad voor precisiewerk. De zaag heeft veel kleine tanden en een zeer nauwkeurige snede. Bij een Japanse zaag gebruik je, in tegenstelling tot een westerse zaag, een trekkende beweging. Deze beweging kost minder inspanning en zorgt voor een mooie snede.

Lengte zaagblad

De lengte van een standaard handzaag ligt tussen de 30 en 50 centimeter. Voor grote stukken hout is een lang zaagblad handig. Bij andere handzagen, zoals een toffelzaag of kapzaag, is het zaagblad over het algemeen korter.

Zaagtanden

De zaagtanden van een handzaag zijn gezet, wat betekent dat de tanden om en om naar links of rechts zijn gebogen. Dit voorkomt dat de zaag in het hout vastloopt en het verbetert de zaagsnede. Een duurzame zaag heeft bovendien geharde tanden, waarmee je efficiënt zaagt.

Om de juiste zaag te kiezen voor je klus, kijk je echter ook goed naar het aantal tanden per inch (TPI). Een laag aantal tanden is geschikt voor grove klussen, zoals het afzagen van takken, sloopwerkzaamheden of het snel afzagen van balken. Rond de 7 tanden per inch is hiervoor voldoende. De snede is grof, maar dit valt achteraf bij te schuren.

Tussen de 7 en 9 tanden per inch is perfect voor 'normaal' zaagwerk. De zaagsnede is niet te grof, maar ook niet fijn. Voor fijne klussen, bijvoorbeeld de eindbewerking van je project, kies je een hoger aantal tanden. Denk hierbij aan het zagen van balken, profielen of kozijnen. Hiervoor gebruik je zo'n 11 tot 16 tanden per inch. Dit creëert een mooie, fijne snede.

Het grootste aantal tanden zie je bij toffelzagen en Japanse handzagen, die zo'n 23 tanden per inch hebben. Dit is perfect voor fijne, precieze klusjes zoals verstekzagen en afkorten. Ook zaag je hiermee dunne materialen en zacht hout.

Voor het precies uitzagen van vormen is daarnaast een decoupeerzaag handig!

Elk materiaal een ander aantal

Voor zachte houtsoorten kan je een handzaag met veel of weinig tanden gebruiken. Dit hangt af van het gewenste resultaat: een grove of fijne snede. Hierbij werkt een zaag met een laag aantal tanden sneller, maar geeft het een grove snede. Voor harde houtsoorten gebruik je het liefst een handzaag met een hoog aantal tanden, want veel tanden maken in dit geval licht werk.

Metaalzagen hebben over het algemeen een hoog aantal tanden, wat het makkelijk maakt om door metaal en kunststof te zagen.

De 5 beste handzaag op een rij

1. Benson Handzaag 500 mm

1. Benson Handzaag 500 mm
Zaagbladlengte: 500 mm
Geschikt voor materiaal: Kunststof

2. STANLEY STHT20348-1 Houtzaag Tradecut Fijn

2. STANLEY STHT20348-1 Houtzaag Tradecut Fijn
Zaagbladlengte: 380 mm
Geschikt voor materiaal: Hout
Tanden per inch: 11

3. STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag HP

3. STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag HP
Zaagbladlengte: 500 mm
Geschikt voor materiaal: Hout, Kunststof
Tanden per inch: 11

Handvat

Bij een handzaag is een comfortabel handvat belangrijk, want je houdt de handzaag lang vast tijdens het klussen. Kies een ergonomische handgreep die je makkelijk vasthoudt. Een softgriph-andvat ligt extra zacht in je handen.

De meesten handzagen hebben een handvat dat te gebruiken is door links- en rechtshandigen, net als een reciprozaag.

Sommige handzagen, zoals een toffelzaag, hebben een recht handvat zoals een schroevendraaier. Dit maakt een toffelzaag ook geschikt voor zowel links- als rechtshandigen.

Zo zaag je het beste met een handzaag

Recht zagen is zeker voor beginners niet altijd even makkelijk. Voor een rechte zaaglijn leg je tijdens het zagen je wijsvinger losjes op de rug van het zaagblad. Zaag met lange, regelmatige bewegingen zonder teveel druk te zetten. Wanneer je teveel druk zet, zaag je scheef.

Vergeet niet dat een handzaag het beste werkt voor kleine en lichte zaagklusjes. Voor het zagen van grote, dikke materialen kies je liever een lintzaag of de beste cirkelzaag.

Tip! - Voorkom een botte zaag door je handzaag alleen voor hout te gebruiken. Voor het zagen van isolatiemateriaal, gips en andere materialen schaf je liever een tweede zaag aan. Voor kunststof en metaal gebruik je een metaalzaag. 

Onderhoud van een handzaag

Tijdens het zagen wordt het blad van een handzaag vuil, waardoor deze langzaam slijt. Gelukkig valt - met het juiste onderhoud - de levensduur van de zaag aardig te verlengen.

Het blad van een zaag is niet roestbestendig, behalve als de handzaag over een speciale coating bezit. Met zo'n roestwerende coating hoef je nauwelijks onderhoud uit te voeren.

Handzagen zonder deze coating vereisen meer werk; je moet af en toe wat onderhoud plegen. Smeer het zaagblad in met olie om roest te voorkomen. Voordat je de zaag weer gebruikt, verwijder je de olie met een ontvetter. Sla deze stap niet over, want olie laat vlekken achter op hout!

Als er toch roest is ontstaan op het zaagblad, verwijder je dat eenvoudig met een schuursponsje. Daarnaast is het belangrijk om een zaag op te hangen en niet neer te leggen, zodat het zaagblad niet kromtrekt.

Zaag slijpen

Wanneer je handzaag bot is, maak je hem gemakkelijk weer als nieuw door de zaag te slijpen. Dat doe je zo:

  • Klem de zaag tussen twee plankjes in een bankschroef.
  • Vijl de tanden die naar je toe staan door de vijl met één lange haal naar je toe te trekken. De tanden van een handzaag staan om en om een andere kant op. Een tip is dan ook om de tanden die naar je toe staan te markeren.
  • Wissel hierna van kant.
  • Zorg ervoor dat de zaag waterpas is.

Specificaties van handzagen naast elkaar

ZaagbladlengteGeschikt voor materiaalTanden per inch
1Benson Handzaag 500 mm500 mmKunststof
2STANLEY STHT20348-1 Houtzaag Tradecut Fijn380 mmHout11
3STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag HP500 mmHout, Kunststof11
4STANLEY FatMax 0-20-331 Japanse Zaag120 mmHout23
5Stanley Metaalzaagbeugel Mini 150mm200 mmMetaal23

Benson Handzaag 500 mm

Zaagbladlengte: 500 mm

Geschikt voor materiaal: Kunststof

STANLEY STHT20348-1 Houtzaag Tradecut Fijn

Zaagbladlengte: 380 mm

Geschikt voor materiaal: Hout

Tanden per inch: 11

STANLEY 2-15-599 JetCut Handzaag HP

Zaagbladlengte: 500 mm

Geschikt voor materiaal: Hout, Kunststof

Tanden per inch: 11

STANLEY FatMax 0-20-331 Japanse Zaag

Zaagbladlengte: 120 mm

Geschikt voor materiaal: Hout

Tanden per inch: 23

Stanley Metaalzaagbeugel Mini 150mm

Zaagbladlengte: 200 mm

Geschikt voor materiaal: Metaal

Tanden per inch: 23

Veelgestelde vragen over handzagen

Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen!

Kun je elk soort materiaal zagen met een handzaag?

Een handzaag is geschikt voor zachte en harde houtsoorten. Daarnaast zijn er ook handzagen die kunststof, isolatiemateriaal en gips zagen. Wanneer je deze materialen met een houtzaag zaagt, wordt de zaag snel bot - schaf hiervoor een tweede handzaag aan. Voor metaal of pvc gebruik je het liefst een metaalzaag.

Hoe zaag je recht met een handzaag?

Om recht te zagen is het verstandig om je zaaglijn eerst af te tekenen, bijvoorbeeld met een winkelhaak. Houd tijdens het zagen je wijsvinger losjes op de rug van het zaagblad. Zaag met lange, regelmatige bewegingen zonder teveel druk te zetten: hierdoor ga je scheef zagen. Wil je een lange plank afzagen? Dan is het handiger om een goede zaagtafel te gebruiken.

Hoe slijp je een handzaag?

Om een handzaag te slijpen klem je hem tussen twee plankjes in een bankschroef. De tanden van een zaag staan om en om een andere kant op. Vijl daarom eerst de linkertanden die naar je toe staan. Haal in één lange beweging de vijl naar je toe. Zorg er daarnaast voor dat de zaag waterpas staat.

Wat is de beste handzaag voor hout?

Om zachte houtsoorten te zagen kies je een handzaag met weinig tanden voor een grove, snelle snede. Voor een fijne afwerking kies je een hoger aantal tanden: zo'n 11 per inch. Voor harde houtsoorten gebruik je een handzaag met een hoog aantal tanden - zo hoef je niet te veel kracht te leveren.

Conclusie

Kortom: de beste handzaag is een handige en voordelige zaag die in de gereedschapskist van elke klusser hoort. Hopelijk heeft deze koopgids je geholpen bij het kiezen van de beste handzaag. Heb je nog geen keuze gemaakt? Dan raad ik je aan bovenstaande producten nog eens te bekijken. Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, is de keuze makkelijker!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up