menu
close
Categorieën

Meer Inzicht in Jouw Prestaties met het Beste Hardloophorloge

Een vrouw met een hardloophorloge om

Trek je graag je hardloopschoenen aan voor een rondje, en zoek je een manier om je prestaties bij te houden? Dan is het beste hardloophorloge iets voor jou!

Onderstaande koopgids vertelt je waar je op moet letten bij je aankoop, zodat je het hardloophorloge vindt dat bij jou past. Bekijk hieronder alvast de top 3 beste producten van nu.

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch
Bekijk op Bol.com

Garmin Fenix 7 Pro Solar

Garmin Fenix 7 Pro Solar
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zwangerschapstracking, Zuurstofgehalte in bloed
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
Bekijk op Bol.com

Apple Watch Ultra GPS +

Apple Watch Ultra GPS +
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bloeddrukmeter, Caloriemeting, ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Stappenteller, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zuurstofgehalte in bloed, Zwangerschapstracking, Bewegingssensor
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Bekijk op Bol.com

Waarom een hardloophorloge aanschaffen?

Kennis is macht, zeker als het gaat om het verbeteren van je hardloopprestaties. Met een hardloophorloge om je pols track en analyseer je je hardloopprestaties.

Tijdens en na je work-out bekijk je de route, je hartslag en de gelopen afstand. Het geeft je een steuntje in de rug, door je te motiveren je doelen te behalen. 📈

Je draagt een hardloophorloge om je pols, net als een gewoon horloge. Qua functies lijkt het op de beste activity tracker, die ook je stappen en andere bewegingen telt, maar een hardloophorloge meet meer. Het heeft ingebouwde gps, trainingsprogramma's en een hartslagmeter.

Hardloopprestaties zijn niet het enige dat een hardloophorloge bijhoudt. Afhankelijk van het model trackt hij ook je slaapcyclus, stappen, calorieën en zuurstofgehalte. Bovendien luister je met sommige modellen tijdens het rennen naar muziek.

Een groot voordeel van een hardloophorloge is dat je je telefoon thuis laat. Een hardloophorloge is lichter en handzamer tijdens het rennen dan je telefoon.

Sommige modellen verbindt je bovendien met je smartphone, zodat je ook notificaties van je telefoon ontvangt. Meer hierover vindt je verderop in het artikel.

Een foto van een persoon die een hardloophorloge gebruikt. De persoon draagt sportschoenen.

Koopgids: hoe kies ik het beste hardloophorloge?

Het beste hardloophorloge heeft genoeg functies, meet verschillende waardes, lees je in één oogopslag af, is makkelijk oplaadbaar, zit lekker én heeft een zacht prijsje. In onderstaande koopgids leg ik belangrijke specificaties uit.

Wat meet je met een hardloophorloge?

Een hardloophorloge is een sporthorloge dat specifiek is ontwikkeld voor hardlopers. Wat je met een hardloophorloge meet, is afhankelijk van het model. Vanzelfsprekend meet een hardloophorloge je afstand en hartslag, maar sommige modellen meten ook je andere zaken.

Afstandsmetingen

Een afstandsmeting vertelt je hoeveel meters je in de benen hebt. Je leest je afstand af in nummers. Hardloophorloges met gps zijn nauwkeuriger én laten ook je precieze route zien.

Als je ook je stappen wilt tellen, ga je voor een hardloophorloge met stappenteller. Deze meet ook de stappen die je de hele dag door zet, ook als je bijvoorbeeld de trap neemt of een blokje omloopt tijdens je pauze.

Hartslagmetingen

Hartslagmetingen hebben meerdere functies: ze voorkomen blessures en bewaken de intensiteit van je trainingen. Aan de hand van je hartslag kun je tijdens en na je training veel aflezen, bijvoorbeeld de intensiteit van je training en hoe het met je conditie en herstel staat. ❤️‍🩹

Hartslagmetingen maken het ook mogelijk om te trainen gebaseerd op je hartslagzones. Zo kun je specifieke hartslagzones aanhouden om je conditie te verbeteren óf je te concentreren op vetverbranding. 

Slaapmetingen

Tegenwoordig houden sommige hardloophorloges ook je slaapcyclus bij. Zo zie je precies hoe lang je slaapt.

Deze functie is niet essentieel, maar wel leuk voor erbij. Hij houdt bijvoorbeeld ook je slaapfases bij en maakt je wakker wanneer je in een fase van lichte slaap zit, waardoor je uitgerust wakker wordt.

Caloriemetingen

Als je aan de lijn bent, is het handig om te zien hoeveel calorieën je precies hebt verbrandt met je hardloopsessie en alle andere beweging.

VO2max-metingen

Met een VO2max-meter meet je de maximale zuurstofopname in je bloed. Hoe hoger je VO2max, hoe fitter je bent. Als je je hardlooptechniek wil verbeteren, of vooral wilt letten op je conditie, is dit een stok achter de deur.

Voor een VO2max-meting ga je normaliter naar een sportmedisch laboratorium. Hier doe je intensieve oefeningen met een masker op. Zo wordt het zuurstof dat je lichaam verwerkt gemeten. Een hardloophorloge heeft deze techniek niet en is daarom een stuk minder accuraat.

Sensoren

Wat een hardloophorloge meet, is afhankelijk van de ingebouwde sensoren.

Zo gebruikt het horloge een hartslagsensor voor hartmetingen. De meeste hartslagsensoren werken constant, waardoor je op elk moment precies weet wat je hartslag beïnvloedt. 🫀

Het horloge gebruikt hiervoor een groen licht, dat op de huid straalt en weerkaatst. Hierbij bepaalt het horloge de hoeveelheid bloed die zich onder de huid bevindt, en de doorbloeding.

Hoogtemeters, barometers en gyroscopen vind je in hardloophorloges voor wandelaars en trailrunners, die de hoogte en luchtdruk in de gaten wensen te houden als ze nieuwe routes in de wildernis navigeren.

Voor afstandsmetingen maakt je hardloophorloge gebruik van gps. De gps-sensor in je hardloophorloge meet naast afgelegde afstand ook je snelheid. Ook legt hij je routes vast, waardoor je ze naderhand terugziet.

Dit zijn niet de enige sensoren in een hardloophorloge: ook bewegingssensoren, weersensoren, bloeddrukmeter, ECG-sensoren voor hartfilmpjes én EDA-sensoren die je stress meten behoren tot de vele mogelijkheden. Niet elk sporthorloge heeft standaard dit volledige arsenaal. Kijk vooral naar de opties die jij graag terugziet.

Type training

Hardloophorloges bieden je verscheidene trainingsprogramma's aan, maar niet elk hardloophorloge biedt dezelfde opties. Er zijn hardloophorloges met een intervaltraining, constante training en rondetijden.

Daarnaast kies je uit een trainingsoptie met virtuele partner. Hierbij stel je de snelheid van je virtuele mede-hardloper in, en zorg je dat je sneller bent.

Bij een intervaltraining krijg je precies te zien op je horloge wanneer je moet versnellen en wanneer je juist rustig aan moet doen. Je versnelt bijvoorbeeld voor 2 minuten, waarna je 2 minuten rustiger aan doet om je ademhaling en hartslag onder controle te houden.

Als je simpelweg een blokje hardloopt, zijn trainingsprogramma's niet van belang. Houd je van afwisseling? Dan zijn trainingsprogramma's op je hardloophorloge een waardevolle toevoeging.

Muziek luisteren

Een muziekje tijdens het hardlopen is geen overbodige luxe. Als je er even doorheen zit, geeft muziek je het nodige steuntje in de rug.

Als je hardloophorloge verbonden is met je telefoon, luister je muziek met je horloge. Je bedient zo via je hardloophorloge de muziekspeler.

Houd rekening met het feit dat je alsnog je telefoon moet meenemen tijdens het hardlopen. Als je geen zakken in je sportkleding hebt, is een sportarmband een goed alternatief.

Laat je je telefoon liever thuis tijdens het hardlopen? Kijk dan naar een sporthorloge waarmee je MP3-bestanden op het horloge zet of naar een gedownloade afspeellijst luistert via een app zoals Spotify. Check dan wel welke apps je horloge ondersteunt.

Het aantal nummers dat je op het horloge zet, is afhankelijk van de opslagruimte. 4 GB aan opslagruimte staat gelijk aan zo'n 1000 nummers.

Compatibiliteit met smartphone

Als je je hardloophorloge met je smartphone verbindt, haal je het meeste uit alle extra functies. Hierbij is het wel belangrijk dat het horloge matcht met het besturingssysteem van je telefoon. iOS (van Apple) en Android zijn de populairste besturingssystemen.

Een Apple Watch werkt het beste met een iPhone. Hoewel je een Apple Watch wel met een Android kan verbinden, heeft dit proces nogal wat voeten in de aarde. Kies daarom alleen voor een Apple Watch als je ook een goede iPhone bezit.

Andersom geldt hetzelfde: hardloophorloges die Android ondersteunen werken het beste met een Android-telefoon. Als je het horloge met een iPhone gebruikt loop je allerlei extra functies mis. 📲

Apps

Haal je het liefst het meeste uit je horloge? Verbind hem dan met een app, bijvoorbeeld een app als Strava of Runkeeper. Een app geeft een overzicht van je trainingen per week, maand en jaar, zodat je inzicht hebt in je voortgang en trainingsintensiteit. 

Smartphone-functies

Als je een hardloophorloge heb die werkt met je telefoon, geniet je naast het gebruik van apps ook van anders extra functies. Denk aan bellen via je horloge, berichten versturen, notificaties van je smartphone ontvangen en je muziek bedienen.

Twee joggende vrouwen met hardloophorloges om.

Gps: essentieel of niet?

Een hardloophorloge met gps geeft een nauwkeurige weergave van je afgelegde afstand en route, waardoor je ook na je rondje je resultaten nog terugziet.

Goedkopere hardloophorloges hebben meestal geen gps, waardoor je afstandsmetingen niet zo nauwkeurig zijn. Een hardloophorloge zonder gps maakt een inschatting van de afstand die je loopt bij één stap. Aan de hand hiervan wordt de afstand die je hardloopt ingeschat.

Als je twee keer per week hetzelfde rondje loopt, is gps niet zo belangrijk. Gps is daarom voor beginnende hardlopers niet per se nodig. Als fanatieke hardloper volg je je prestaties graag aan de hand van je afstand en snelheid, waardoor gps wél een waardevolle functie is.

Kies je voor gps? Dan moet je weten of het gaat om een zelfstandige gps of een gps die enkel werkt in combinatie met je smartphone. Het voordeel van een zelfstandige gps is dat je je smartphone lekker thuis laat, maar hier hangt wel een hoger prijskaartje aan.

ATM- en IP-certificering

Zoek je een waterdicht horloge? Kijk dan naar de ATM- en IP-certificering. Lees hieronder of je met je nieuwe horloge doucht, zwemt of duikt. 🚿

De mate van waterdichtheid wordt uitgedrukt in ATM (atmosfeer). Bekijk per ATM-waarde hoe waterdicht een horloge is:

  • 0 ATM: een horloge met deze certificering is niet bestand tegen vocht of regen.
  • 3 ATM: met deze certificering is een horloge spatwaterdicht, wat betekent dat je het horloge probleemloos draagt tijdens het handen wassen en in de regen.
  • 5 ATM: met deze classificatie is zwemmen en douchen geen probleem. Het is daarentegen niet mogelijk om met dit horloge te duiken of snorkelen.
  • 10 ATM: dit horloge kun je dragen met de meeste watersportactiviteiten zoals zeilen, duiken in een zwembad, snorkelen of zwemmen.
  • 20 ATM: met deze certificering duik je tot 40 meter diepte.
  • 100 ATM: deze classificatie is geschikt voor diepzeeduiken.

Als je naast hardlopen ook een andere sport beoefent, past het beste sporthorloge waarschijnlijk beter bij je wensen.

IP-certificering

Als je hardloopt in ons regenachtige kikkerlandje, heb je een stof- en waterbestendig hardloophorloge nodig. Hiervoor let je op de IP-certificering. Een IP-certificering bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer staat voor de stofbestendigheid, en het tweede voor de vochtbestendigheid.

De hoogste certificering is IP69, waarbij de '6' staat voor volledige stofbestendigheid, en de '9' voor vochtdichtheid. Hoe hoger de cijfers, hoe beter het hardloophorloge bestand is tegen een neerslag.

Vanaf IP-certificering X8 kun je met het horloge douchen en zwemmen. Een X in plaats van een cijfer betekent dat de vocht- of waterdichtheid niet is getest.

De 5 beste hardloophorloges op een rij

1. Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

2. Garmin Fenix 7 Pro Solar

2. Garmin Fenix 7 Pro Solar
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zwangerschapstracking, Zuurstofgehalte in bloed
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

3. Apple Watch Ultra GPS +

3. Apple Watch Ultra GPS +
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bloeddrukmeter, Caloriemeting, ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Stappenteller, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zuurstofgehalte in bloed, Zwangerschapstracking, Bewegingssensor
Geschikt voor besturingssysteem: iOS

4. Garmin Instinct 2 Solar

4. Garmin Instinct 2 Solar
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zuurstofgehalte in bloed, Zwangerschapstracking
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

5. Garmin

5. Garmin
Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Caloriemeting, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Hartslagfunctie, Zwangerschapstracking
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Batterij & oplaadtijd

Een hardloophorloge staat bekend om zijn lange batterijtijd. Gemiddeld gaat een hardloophorloge zo'n 4 tot 6 dagen mee voordat je hem opnieuw moet opladen. Als je de gps-functie gebruikt en veel muziek luistert tijdens het hardlopen, gaat de batterij sneller leeg.

Als de batterij leeg is, dan wil je een zo kort mogelijke oplaadtijd. De batterijduur en oplaadtijd staan bij de productspecificaties. Zoek je een realistisch beeld van de batterijduur en oplaadtijd? Kijk dan ook naar de reviews.

Extra functies

Zoals je merkt, heeft een hardloophorloge veel functies. Naast de standaardfuncties heb je ook de keuze tussen allerlei extra's. Ik vertel je waar je allemaal uit kiest!

  • Verlicht scherm. Als je vooral in het donker hardloopt, is een verlicht scherm handig.
  • Stopwatch functie. Hiermee meet je precies hoe lang je over een afstand doet.
  • Kompas. Met een digitaal kompas ingebouwd raak je nooit de weg kwijt.
  • Weersverwachting. Hiermee check je het weer voordat je een rondje loopt. Als je tijdens je hardloopsessie een donkere lucht ziet, weet je meteen of je om moet keren! 🌧️
  • Betalen met je horloge. Telefoon thuis laten liggen en geen portemonnee op zak? Geen probleem! Met een betalingsfunctie betaal je met je horloge. Check wel van tevoren of je favoriete horloge ook je bank ondersteunt.
  • Deel je resultaten op je social media.

Connectiviteit

Hierboven las je al dat het besturingssysteem van je smartphone van belang is. Als je muziek wil luisteren via het hardloophorloge, is bluetooth ook belangrijk. Hiermee beluister je draadloos muziek en bel je.

Als je daarnaast ook contactloze betalingen wilt uitvoeren, heeft het horloge een nfc-chip (near field communication) nodig. Check even van tevoren of je bank dit ook ondersteunt, anders heb je er niets aan!

Het polsbandje

Een hardloophorloge moet lekker zitten. Het liefst is het materiaal ook waterbestendig. Kunststof is licht, waardoor je het bijna niet voelt zitten. Daarnaast maak je het eenvoudig schoon.

Is je polsomtrek groter of kleiner dan gemiddeld? Check dan ook of het polsbandje verstelbaar is.

Specificaties van hardloophorloges naast elkaar

In dit handige overzicht staan alle specificaties nog eens naast elkaar. Check welke aan jouw eisen voldoet. Misschien staat hier het ideale model voor jou wel tussen!

Continue hartslagmetingTouchscreen
1Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch
2Garmin Fenix 7 Pro Solar
3Apple Watch Ultra GPS +
4Garmin Instinct 2 Solar
5Garmin

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

Garmin Fenix 7 Pro Solar

Apple Watch Ultra GPS +

Garmin Instinct 2 Solar

Veelgestelde vragen over hardloophorloges

Hieronder beantwoord ik de meest gestelde vragen over hardloophorloges. Stuur ons een berichtje als je vraag er niet tussen staat!

Wat is een hardloophorloge?

Een hardloophorloge is een digitaal horloge dat je bewegingen bijhoudt en opslaat. Het houdt bijvoorbeeld bij hoe lang je hardloopt, wat je hartslag is, welke afstand je aflegt en welke route je loopt. Op basis van deze informatie geeft een hardloophorloge je ook trainingssuggesties.

Wat kan je met een hardloophorloge?

Met een hardloophorloge meet je verschillende waardes. Denk aan afstandsmetingen, hartslagmetingen, snelheidsmetingen, het zuurstofgehalte in je bloed, slaapmetingen en caloriemetingen.

Daarnaast geven de meeste hardloophorloges ook trainingssuggesties en trainingsprogramma's. Zo houdt je je hardloopdoelen in het oog en blijf je gemotiveerd.

Wat is het verschil tussen een hardloophorloge en een smartwatch?

Een hardloophorloge en een smartwatch lijken op elkaar. Twijfel je tussen een hardloophorloge of smartwatch? Vraag je dan af waar je het horloge vooral voor gebruikt. Een smartwatch is een verlengstuk van je telefoon, en een hardloophorloge zet je hoofdzakelijk in voor hardlopen.

Conclusie

Bij het kiezen van het beste hardloophorloge komt nogal wat kijken. Welke meetwaardes zijn voor jou belangrijk? Ga je voor een model met gps, of vindt je het belangrijker via het horloge muziek te luisteren?

Kies een model met de functies die voor jou belangrijk zijn, en houdt je sportdoelen in je achterhoofd! Laat hieronder weten of dit artikel je heeft geholpen. Bedankt voor het lezen en tot ziens. 👋

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up