menu
close
Categorieën

De Gladste Huid met het Beste Harsapparaat

wax die wordt aangebracht op een been

Wil je een gladde huid zonder een bezoekje aan het schoonheidssalon te brengen? Kies voor het beste harsapparaat! Hiermee verwijder je haartjes die naderhand wel wekenlang wegblijven. Omdat je niet naar een schoonheidsspecialiste gaat, bespaar je daarnaast veel tijd en geld. Laat die gladde huid maar komen!

IGOODS Harsontharing - Ontharingstool

IGOODS Harsontharing - Ontharingstool
Materiaal: Kunststof, Blik
Kleur: Zwart
Merk: Igoods
Bekijk op Bol.com

VRL Smart Wax Apparaat Ontharing

VRL Smart Wax Apparaat Ontharing
Materiaal: RVS
Kleur: Zwart
Merk: VRL
Bekijk op Bol.com

MEGA BEAUTY SHOP Waxapparaat starterset

MEGA BEAUTY SHOP Waxapparaat starterset
Materiaal: Wax, Kunststof
Kleur: Roze/creme 300gr
Merk: MEGA BEAUTY SHOP®
Bekijk op Bol.com

Waarom een harsapparaat aanschaffen?

Harsen verwijdert ongewenst haar op lichaam en gezicht door middel van wax. Een harsapparaat verwarmt de wax, waardoor hij smelt en vloeibaar wordt. Daarna breng je de wax aan op het lichaam met een spateltje, en vervolgens laat je de hars even zitten. Zo kan het zich aan de haren hechten.

De haren verwijder je na zo'n 30 seconden met wortel en al, waardoor deze langer wegblijven dan bij een normale scheerbeurt: na gemiddeld 3 tot 8 weken groeien de haartjes pas terug. Ook zijn de haartjes dunner wanneer ze terug groeien. Het nadeel is dat harsen pijnlijk is voor velen, maar dan ben je wel een paar weken stoppelvrij. Als je vaak harst, groeien de haartjes zelfs minder dik of niet terug, net als bij een epilator.

Het harsapparaat zorgt dat de wax niet stolt of verbrandt, wat wel gebeurt als je een simpel pannetje gebruikt. Harsapparaten werken daarnaast sneller dan een normale pan op het vuur. Met een ingebouwde thermostaat blijft de wax op temperatuur.

Sommige hebben bovendien een filtersysteem dat reeds gebruikte was reinigt, waardoor je langer met de wax doet en zonder dat je bacteriën verspreidt elke keer dat je de wax op je huid smeert.

Het is geen verrassing dat harsen een populaire ontharingsmethode is: het geeft een aantrekkelijke en gladde huid voor een lange tijd. Thuis harsen met een harsapparaat een stuk goedkoper dan een bezoekje aan de schoonheidssalon.

Hoewel vooral vrouwen een harsapparaten gebruiken, laten ook steeds meer mannen de beste bodygroomer links liggen voor een harsapparaat. Voordelen zat dus! Nu nog weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van je harsapparaat...

Vrouw met gladde benen

Koopgids: hoe kies ik het beste harsapparaat?

Om de juiste keuze te maken, is het aan te raden om je in te lezen in de belangrijkste specificaties. Ook loont het zich om het een en ander te weten over wax en hoe je het moet gebruiken. Hieronder lees je het!

Welke lichaamsdelen harsen?

Je kunt vrijwel elk lichaamsdeel harsen: het gezicht, benen, armen, oksels, rug, bikinilijn, benen, enzovoorts. Waar je wel op moet letten, is dat je de juiste wax voor elk lichaamsdeel gebruikt.

Sommige lichaamsdelen, zoals de bikinilijn, oksels en gezicht zijn gevoeliger dan andere delen. Dit vereist een ander type wax. Het is aan te raden om eerst ervaring op te doen met het harsen van minder gevoelige delen van je lichaam, en daarna pas naar gevoeligere delen te kijken!

Ook moeten de haren tussen de 0,5 cm en 1,5 cm lang zijn om ze te harsen. Als de haren te lang zijn, moet je ze eerst trimmen met bijvoorbeeld een goede ladyshave. Als de haartjes juist te kort zijn, is de kans groot dat de wax niet goed pakt. Hierdoor is het resultaat teleurstellend. Laat de haartjes daarom eerst groeien. Hoelang dit duurt, verschilt per persoon, maar over het algemeen duurt dit 2 tot 3 weken.

Wat is het verschil tussen harsen en waxen? – Harsen en waxen is hetzelfde! 'Waxen' is de Engelse vertaling voor het Nederlandse woord 'harsen'. 'Wax' of 'hars' is het woord voor de substantie die je gebruikt tijdens het ontharen. Men gebruikt beide woorden doorgaans, maar ze betekenen hetzelfde. 

Soorten wax: voor ieder wat wils

Er is een grote verscheidenheid aan typen wax te verkrijgen. De soort wax bepaalt mede het resultaat van jouw ontharingsbeurt. Het ontharingsproces vereist wat kennis over de wax om zo'n goed mogelijk resultaat te boeken. Wax is verkrijgbaar in drie verschillende soorten: harde wax, zachte wax en elastische wax.

Harde wax

Harde wax noemt men ook wel 'harsen zonder strip'. Deze wax gebruik je onder andere bij de befaamde Brazilian wax. Je brengt de wax hierbij met een spateltje op de huid aan.

Wanneer de wax is afgekoeld, hardt deze uit en hecht hij zich aan de haartjes. Vervolgens wordt de wax verwijderd door een hoekje los te maken en hieraan te trekken. Dit type wax wordt veel gebruikt bij gevoelige lichaamsdelen, zoals de bikinilijn.

Zachte wax

Bij zachte wax dek je de wax af met een doekje. Daarom heet deze vorm ook wel 'harsen met strip'. Harsen met strip slaat op zowel kant-en-klare harsstrips als op de harsmethode waar je eerst de opgewarmde hars aanbrengt op de huid en daarop een strip of doek plakt.

Zachte wax is het best voor minder gevoelige delen van het lichaam te ontharen, zoals de benen en rug. Helaas heb je bij zachte wax wél meer kans op huidirritatie.

Elastische wax

Elastische wax is op de markt gebracht omdat harde wax de eigenschap heeft om te breken nadat het is afgekoeld. Met elastische wax heb je hier geen last van. Elastische wax hecht zich alleen aan de haartjes en niet aan de huid. Hierdoor is het waxen bovendien minder pijnlijk, en is dit type wax ideaal voor onervaren harsers.

Daarnaast is wax verkrijgbaar in verschillende kleuren en geurtjes. De kleur maakt niet uit, maar de geur wel. Lavendel heeft bijvoorbeeld een geruststellende werking! Dit is tijdens het harsen een bijkomend voordeel.

Lila wax korrels in een potje

Eigenschappen van het apparaat: thermostaat, opwarmtijd en capaciteit

Hieronder volgen een aantal belangrijke eigenschappen van harsapparaten die handig zijn bij het kiezen van het beste harsapparaat.

Thermostaat

Met een thermostaat stel je zelf de temperatuur in en hou je deze in de gaten. Het is aan te raden om de temperatuur van de wax nooit uit het oog te verliezen. Te hete wax is gevaarlijk en zeer pijnlijk zodra deze je huid aanraakt.

Door op de temperatuur te letten, bespaar je niet alleen je huid, maar ook je wax en het apparaat zelf. Aangekoekte wax is nergens goed voor.

Opwarmtijd

Het vermogen van de thermostaat bepaalt de opwarmtijd. Het is aan te raden om minsters 100 watt aan vermogen te kiezen om de wax snel en gemakkelijk te laten smelten. Zodra de wax een temperatuur rond de 40 °C en 50 °C bereikt, is hij klaar voor gebruikt. Dit duurt meestal tussen de 10 en 30 minuten.

Met een geheugenfunctie hoef je nooit meer zelf de juiste temperatuur in te stellen, omdat het apparaat de laatst gebruikte temperatuur onthoudt.

Safety first - Harsen wordt afgeraden bij mensen met diabetes, omdat diabetici een dunnere huid hebben. Ook is het niet aan te raden om te waxen over nieuw littekenweefsel, moedervlekken, een zonverbrande huid, wratten, snij- en schaafwonden en uitslag (zoals eczeem). Heb je een gevoelige huid? Test de wax dan eerst uit op je pols of bovenkant van je hand 24 uur voordat je gaat waxen. Als er geen reactie (jeuk, bultjes of uitslag) optreedt, is het veilig om te gebruiken. 

Capaciteit

De capaciteit is de hoeveelheid wax die je in één keer kunt smelten. De juiste capaciteit is afhankelijk van hoe vaak je het apparaat gebruikt en welk(e) lichaamsdelen je wilt ontharen. Grote oppervlaktes zoals de rug hebben bijvoorbeeld meer wax nodig dan de benen.

Het is vooral belangrijk om op de capaciteit te letten als je een professional bent. Professionals hebben geen zin om voor elke cliënt een nieuwe portie wax helemaal te smelten, waardoor een capaciteit van meer dan 300 ml wel zo prettig is.

Ben je van plan om het apparaat alleen voor thuis te gebruiken? Kies dan voor een capaciteit van minder dan 300 ml. Dit is voldoende voor huis-tuin-en-keukengebruik.

Accessoires

Afhankelijk van het model dat je kiest, zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar die het gebruik van je harsapparaat makkelijker maken. Handige accessoires zoals houten stokjes, handschoenen en een uitneembaar potje zijn altijd nuttig. Als deze niet worden bijgeleverd, is het aan te raden om ze nog los te kopen. Bij sommige harsapparaten wordt ook wax meegeleverd!

De 5 beste harsapparaten op een rij

1. IGOODS Harsontharing - Ontharingstool

1. IGOODS Harsontharing - Ontharingstool
Materiaal: Kunststof, Blik
Kleur: Zwart
Merk: Igoods

2. VRL Smart Wax Apparaat Ontharing

2. VRL Smart Wax Apparaat Ontharing
Materiaal: RVS
Kleur: Zwart
Merk: VRL

3. MEGA BEAUTY SHOP Waxapparaat starterset

3. MEGA BEAUTY SHOP Waxapparaat starterset
Materiaal: Wax, Kunststof
Kleur: Roze/creme 300gr
Merk: MEGA BEAUTY SHOP®

How to: harsen

Nu je weet wat de belangrijkste specificaties zijn, is het belangrijk om de ins and outs van harsen te weten. Hieronder lees je enkele tips, zodat je weet hoe je het moet aanpakken!

 • De juiste temperatuur. Verwarm de hars goed op en check de temperatuur vóórdat je begint. Dit voorkomt dat je je verbrandt. Probeer de wax daarom eerst uit op de binnenkant van je pols of de bovenkant van je hand. Als de temperatuur goed is, kun je verder.
 • Correct aanbrengen. Zorg ervoor dat je de wax in stroken met de haargroeirichting mee aanbrengt. Span met de ene hand de huid strak en breng met de andere hand de wax in een egale laag aan. Probeer de stroken ongeveer 8 cm te maken. Harsen doe je strook voor strook: smeer niet je hele been in één keer in. Laat de wax 20 tot 30 seconden uitharden.
 • Verwijderen. Het is belangrijk om de wax tegen de haargroeirichting in te verwijderen. Ook moet je de huid goed strak trekken: hierdoor doet het minder pijn. Gebruik je ene hand om de wax te verwijderen en de ander op de huid strak te trekken. De haarzakjes zijn direct na het harsen gevoelig voor infecties, dus gebruik handschoenen.
  • Na het harsen is het belangrijk om de restjes hars te verwijderen. Daarna breng je een speciale nabehandelingslotion aan. Dit ontsmet de huid en heeft een verzorgende werking. Je kunt de huid ook behandelen met een kalmerend product, zoals aloë vera-gel. Zijn er een paar haartjes blijven zitten? Verwijder deze met een pincet.

Naast deze stappen is het ook belangrijk op de juiste voor- en nazorg te verrichten. Hieronder leg ik het je haarfijn uit.

Talkpoeder – Gebruik talkpoeder op je huid voordat je gaat harsen! Talkpoeder maakt je huid droog en vetvrij. De hars hecht zich hierdoor niet alleen beter aan het haar, maar het proces doet hierdoor ook nog eens minder pijn!

Een goed begin is het halve werk

Nu je weet hoe je het harsen moet aanpakken, is het belangrijk om meer te weten over de voor- en nazorg. De juiste voor- en nazorg helpt niet alleen voor het mooiste resultaat, maar voorkomt óók ingegroeide haartjes en huidirritaties. Met deze tips weet je precies waar je op moet letten.

Voorzorg

 • Test de reactie op de wax 24 uur voordat je gaat harsen. Dit doe je door de wax op een klein stukje van je pols of hand aan te brengen. Zijn er na 24 uur geen bultjes, uitslag of jeuk ontstaan? Dan kun je de wax gebruiken.
 • Bereid je huid voor. Scrub de huid die je wilt gaan harsen, zodat dode huidcellen wegvallen en de haartjes iets losser gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat de wax zich goed hecht. Zorg er ook voor dat de haartjes tussen de 0,5 cm en 1,5 cm lang zijn.
 • De huid moet droog, vetvrij en schoon zijn voordat je gaat beginnen. Sommige doucheproducten laten een vetlaagje achter, waardoor het beter is om niet vooraf te douchen. Gebruik ook geen bodylotion of crème op de plek die je wilt harsen.

Nazorg

 • Vermijd risicofactoren. Denk aan zonnebaden, onder de zonnebank gaan, een bezoekje aan de sauna of een duik in het zwembad of de zee. Dit zorgt niet alleen zorgen voor roodheid en gevoeligheid van de huid, maar kan zelfs tot infecties leiden.
 • Gebruik geen geparfumeerde producten, zoals deodorant of parfum op de pas gewaxte huid. Dit leidt alleen maar tot een geïrriteerde huid.
 • Draag loszittende kleding en ga niet intensief sporten direct na de behandeling. Zweet kan irriterend werken en strakke kleding zorgt voor te veel wrijving met de huid.
Vrouw die een potje wax vasthoud

Hoe maak je het harsapparaat schoon?

Het is aan te raden om je harsapparaat regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen. Bovendien is het hygiënisch. Het schoonmaken doe je zo:

 • Verwarm het harsapparaat zoals gewoonlijk.
 • Wanneer het apparaat op temperatuur is, haal je de stekker uit het stopcontact. Dit is belangrijk om ongelukken te voorkomen.
 • Nu kun je met een katoenen doek de hars voorzichtig verwijderen.

Je kunt ook alcohol gebruiken of een speciale harsreiniger gebruiken, maar let op: deze producten zijn enigszins agressief. Gebruik daarom latex handschoenen en maak het apparaat buiten – en niet in een gesloten kamer – schoon.

Specificaties van harsapparaten naast elkaar

Geschikt voor lichaamsdeelMateriaal
1IGOODS Harsontharing - OntharingstoolArmen, BenenKunststof, Blik
2VRL Smart Wax Apparaat OntharingArmen, Benen, Billen, Borst, Bovenarm, Bovenrug, Buik, Decollete, Dijen, Elleboog, Enkels, Gezicht, Hals, Handen, Helix, Intiem, Kuit, Labret, Lichaam, Lip, Nagels, Navel, Nek, Neus, Oksel, Onderrug, Oor, Overig, Plams, Polsen, Rug, Schouders, Septum, Tragus, Triceps, Voeten, Wenkbrauw, TepelRVS
3MEGA BEAUTY SHOP Waxapparaat startersetLichaamWax, Kunststof
4VRL Smart Wax Apparaat SetArmen, Benen, Billen, Borst, Bovenarm, Bovenrug, Buik, Decollete, Dijen, Elleboog, Enkels, Gezicht, Hals, Handen, Helix, Intiem, Kuit, Labret, Lichaam, Lip, Nagels, Navel, Nek, Neus, Oksel, Onderrug, Oor, Overig, Plams, Polsen, Rug, Schouders, Septum, Tragus, Triceps, Voeten, Wenkbrauw, TepelRVS
5Professionele waxverwarmer Ontharing / epilerenArmen, Benen, Billen, Borst, Bovenarm, Bovenrug, Buik, Decollete, Dijen, Elleboog, Enkels, Gezicht, Hals, Helix, Handen, Hoofd, Intiem, Kuit, Labret, Lichaam, Lip, Navel, Nek, Neus, Ogen, Oksel, Onderrug, Oor, Overig, Plams, Polsen, Rug, Schouders, Septum, Tepel, Voeten, WenkbrauwKunststof, RVS

IGOODS Harsontharing - Ontharingstool

Geschikt voor lichaamsdeel: Armen, Benen

Materiaal: Kunststof, Blik

VRL Smart Wax Apparaat Ontharing

Geschikt voor lichaamsdeel: Armen, Benen, Billen, Borst, Bovenarm, Bovenrug, Buik, Decollete, Dijen, Elleboog, Enkels, Gezicht, Hals, Handen, Helix, Intiem, Kuit, Labret, Lichaam, Lip, Nagels, Navel, Nek, Neus, Oksel, Onderrug, Oor, Overig, Plams, Polsen, Rug, Schouders, Septum, Tragus, Triceps, Voeten, Wenkbrauw, Tepel

Materiaal: RVS

MEGA BEAUTY SHOP Waxapparaat starterset

Geschikt voor lichaamsdeel: Lichaam

Materiaal: Wax, Kunststof

VRL Smart Wax Apparaat Set

Geschikt voor lichaamsdeel: Armen, Benen, Billen, Borst, Bovenarm, Bovenrug, Buik, Decollete, Dijen, Elleboog, Enkels, Gezicht, Hals, Handen, Helix, Intiem, Kuit, Labret, Lichaam, Lip, Nagels, Navel, Nek, Neus, Oksel, Onderrug, Oor, Overig, Plams, Polsen, Rug, Schouders, Septum, Tragus, Triceps, Voeten, Wenkbrauw, Tepel

Materiaal: RVS

Professionele waxverwarmer Ontharing / epileren

Geschikt voor lichaamsdeel: Armen, Benen, Billen, Borst, Bovenarm, Bovenrug, Buik, Decollete, Dijen, Elleboog, Enkels, Gezicht, Hals, Helix, Handen, Hoofd, Intiem, Kuit, Labret, Lichaam, Lip, Navel, Nek, Neus, Ogen, Oksel, Onderrug, Oor, Overig, Plams, Polsen, Rug, Schouders, Septum, Tepel, Voeten, Wenkbrauw

Materiaal: Kunststof, RVS

Veelgestelde vragen over harsapparaten

Wat is een harsapparaat?

Een harsapparaat is een apparaat dat koude waxkorrels verwarmt tot het smelt, waardoor je er mee kunt harsen. Zo verwijder je met een harsapparaat vanuit thuis ongewenste haartjes.

Hoe maak je een harsapparaat schoon?

Verwarm het harsapparaat zoals gewoonlijk. Wanneer het apparaat op temperatuur is, haal je de stekker uit het stopcontact. Dit is belangrijk om ongelukken te voorkomen. Nu verwijder je met een katoenen doek voorzichtig de hars. Je kunt ook alcohol of speciale reinigers voor harsapparaten gebruiken, maar deze producten zijn enigszins agressief. Gebruik latex handschoenen en maak het apparaat buiten – in de open lucht – schoon.

Is harsen pijnlijk?

Wie mooi wilt zijn moet pijn lijden – je hebt dit gezegde vast wel eens gehoord. Dit geldt ook voor harsen. Geen leugentjes om bestwil hier: harsen is voor velen pijnlijk. Met de juiste voor- en nazorg kun je de pijn wél aanzienlijk verminderen. En vergeet niet dat je voor een paar minuten pijn veel terugkrijgt: een gladde huid voor enkele weken! Voor een pijnloze ervaring, kun je beter voor een IPL-apparaat gaan.

Conclusie

Goed, een gladde huid vergt wat inspanning, maar dan heb je wél een fantastisch resultaat voor langere tijd. Met een harsapparaat kun je veel tijd en geld besparen, je bent immers je eigen schoonheidssalon. Ben je klaar om het beste harsapparaat te kiezen? Kijk dan nog eens naar de producten hierboven!

Marieke Pasmans

Marieke werkte een aantal jaar in een winkel, maar besloot na een poosje dat het tijd was voor iets nieuws. Na wat omwegen kwam ze bij HelpingCherry terecht. Een schot in de roos: nu schrijft ze met plezier voor de website! Hiernaast werkt ze aan andere projecten als freelancer en plant ze een terugkeer naar de schoolbanken.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up