menu
close
Categorieën

De Beste Heggenschaar Maakt Tuinieren Gemakkelijk

Vrouw knipt plant bij met een heggenschaar

Hagen en bosjes geven de tuin een natuurlijke look en werken prima als schutting of afscheiding. Het snoeien hiervan is alleen wel een flinke klus, waar niet iedereen zin in heeft. Gelukkig maakt de beste heggenschaar deze taak een stuk eenvoudiger!

Hieronder vind je al vast de top 3 van dit moment, maar lees vooral door voor een handige koopgids!

Makita DUN461WZ Accu Stokheggenschaar 46cm

Makita DUN461WZ Accu Stokheggenschaar 46cm
Aandrijving: Accu
Bekijk op Bol.com

Kinzo Heggenschaar 65CM met Llaflon

Kinzo Heggenschaar 65CM met Llaflon
Aandrijving: Handmatig
Met draaibare kop of zwaard: Nee
Bekijk op Bol.com

Benson - Heggenschaar - Recht

Benson - Heggenschaar - Recht
Aandrijving: Handmatig
Bekijk op Bol.com

Waarom een heggenschaar aanschaffen?

Een heggenschaar gebruik je om de heg te trimmen. Zo geef je vorm aan de heg en voorkom je dat deze je tuin overwoekert. Een heggenschaar is simpelweg een grote schaar waarmee je gemakkelijk de heg bijknipt.

Het is wel belangrijk dat je een goede heggenschaar gebruikt, passend bij de heg in je tuin. Ieder type heg heeft een eigen soort heggenschaar nodig.

Voor een grote heg is een heggenschaar met een lang zwaard bijvoorbeeld ideaal, terwijl je bij kleinere heggen en planten juist beter voor een kleinere, nauwkeurigere schaar kiest. In de koopgids vind je hier meer informatie over!

Handmatig, op elektriciteit of op benzine?

Wanneer je zoektocht naar heggenscharen start, ontdek je al snel dat er drie types bestaan; de handmatige variant, de elektrische heggenschaar op accu of met een snoer en de heggenschaar op benzine. Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je zeker weet dat je de juiste kiest!

De handmatige heggenschaar bedien je volledig handmatig. Je drijft hem simpelweg aan met je eigen kracht. Een voordeel hiervan is dat je hem op ieder willekeurig moment gebruikt, zonder verder gedoe.

Een nadeel is logischerwijs de fysieke inspanning die het snoeien met een handmatig exemplaar vraagt. Aan de andere kant: zo hoef je s' avonds niet meer de sportschool in te duiken!

De handmatige heggenschaar is de enige heggenschaar die daadwerkelijk op een schaar lijkt. Heggenscharen op accu en benzine beschikken over een zwaard in plaats van twee afzonderlijke scharen, waardoor ze meer lijken op een dunne kettingzaag dan op een schaar. 

De heggenschaar op elektriciteit werkt met een snoer of op een accu. Wanneer je de schaar inschakelt, maakt hij op hoog tempo snijbewegingen waarmee je de heg snoeit.

Bij een model met accu, laadt je de accu op via een stopcontact en stop je hem vervolgens in de heggenschaar. Het grote voordeel van een heggenschaar op accu is dat hij geen draad heeft. Er ligt geen snoer in de weg tijdens het snoeien.

Een nadeel van de elektrische heggenschaar is dat hij zwaarder is dan de handmatige heggenschaar. Hierdoor hou je hem bijvoorbeeld lastiger omhoog tijdens langdurige snoeiprojecten.

De heggenschaar op benzine gebruik je met name voor zware klussen waarbij veel tegelijk gesnoeid wordt. Deze heggenscharen zie je met name bij groenbedrijven die meerdere heggen op een dag langsgaan.

Heggenscharen op benzine hebben een motor die het apparaat aandrijft en benzine gebruikt als brandstof. Hierdoor is de heggenschaar krachtig en duurt het lang voordat hij leeg is.

Doe je het liefst geen zware klussen in de tuin en is de heggenschaar alleen maar om wat plantjes bij te knippen? Kijk dan ook eens naar de beste elektrische grasmaaier, die verlicht het maaien van je gazon enorm! En maak de klus af met de beste grastrimmer.

Ben je helemaal niet van plan om zelf in de tuin aan de slag te gaan, maar wil je wel graag een strak gazon voor het huis? Dan is de beste robotmaaier iets voor jou.

De 5 beste heggenscharen op een rij

1. Makita DUN461WZ Accu Stokheggenschaar 46cm

1. Makita DUN461WZ Accu Stokheggenschaar 46cm
Aandrijving: Accu
Telescopisch: Ja

2. Kinzo Heggenschaar 65CM met Llaflon

2. Kinzo Heggenschaar 65CM met Llaflon
Aandrijving: Handmatig
Geluidsniveau: 0 dB
Telescopisch: Nee
Met draaibare kop of zwaard: Nee

3. Benson - Heggenschaar - Recht

3. Benson - Heggenschaar - Recht
Aandrijving: Handmatig

4. GARDENA NatureCut Heggenschaar

4. GARDENA NatureCut Heggenschaar
Aandrijving: Handmatig
Geluidsniveau: 0 dB
Telescopisch: Nee
Met draaibare kop of zwaard: Nee

5. BLACK+DECKER BEHT201-QS

Koopgids: hoe kies ik de beste heggenschaar?

Er bestaan drie soorten heggenscharen, ieder met hun eigen voor- en nadelen in het gebruik. Daarnaast bestaan er nog andere verschillen tussen heggenscharen. Om je te verzekeren van een weloverwogen aankoop, zet ik de verschillen voor je op een rij.

Het zwaard

Elektrische heggenscharen en varianten op benzine beschikken over een zwaard (zaagblad) om mee te snoeien. Niet ieder zwaard is hetzelfde.

Allereerst bestaan er enkel- en dubbelzijdige zaagbladen. Enkelzijdige zaagbladen werken veiliger, doordat je altijd van je af zaagt. Zo verklein je de kans jezelf te bezeren. Dubbelzijdige zaagbladen werken sneller doordat je met beide kanten van het zwaard snoeit.

Ook de lengte van het zwaard beïnvloedt de efficiëntie van de heggenschaar. Met een langer zwaard bereik je gemakkelijker hoge punten, zonder het gebruik van een ladder.

Let wel op dat de heggenschaar niet té lang voor je is. Een te lang zwaar bemoeilijkt het gebruik juist weer, mogelijk met ongelukken tot gevolg.

De afstand tussen de tanden op het zwaard spelen ook een rol. Hoe groter deze afstand, hoe beter je door dikke takken heen snoeit.

Vrouw die met een Bosch heggenschaar een heg snoeit

Gewicht en ergonomie

Het gewicht van een heggenschaar beïnvloedt het gebruiksgemak. Een zware heggenschaar belast je lichaam en is lastiger te tillen.

Lichtere exemplaren zijn daarom beter, zeker wanneer je onervaren bent met het gereedschap. De Bosch EasyHedgecut weegt bijvoorbeeld maar 2,5 kg, een prima gewicht!

Elektrische heggenscharen zijn veelal lichter dan een heggenschaar met een motor. Dat maakt ze ergonomisch. Daarnaast start je ze gemakkelijk met een tweevoudige schakelaar. Bij heggenscharen op benzine start je de motor door aan een hendel te trekken, en dat vergt kracht.

Een soft grip handvat maakt een heggenschaar ook ergonomisch. Het handvat is in dit geval bedekt met rubber, waardoor je veel grip hebt op de heggenschaar en hij comfortabeler in je hand ligt.

Omdat je met een heggenschaar in verschillende richtingen snoeit, beschikt een ergonomisch toestel ook over een handgreep en een beugel die je op verschillende plaatsen vastpakt. Zo snoei je in verschillende richtingen zonder jezelf in een bocht te wringen!

Veiligheid

Het werken met apparaten die dingen knippen, snoeien of snijden is nooit zonder gevaar. De meeste heggenscharen hebben ingebouwde veiligheidsfuncties, maar wees altijd voorzichtig en houd je aandacht erbij.

  • Slipkoppeling: de slipkoppeling schakelt het toestel tijdelijk uit als hij vastloopt, bijvoorbeeld in een harde tak. Dit verhindert oververhitting van de heggenschaar. Daarnaast werkt het veiliger wanneer je de heggenschaar rustig los haalt uit de tak op het moment dat hij automatisch afslaat.
  • Elektrische rem: dit betekent dat de snijbeweging direct stopt zodra je de schakelaar loslaat. Bij toestellen zonder deze functie duurt het ongeveer een seconde voordat hij afslaat.
Reinig je heggenschaar altijd na gebruik. Met een smeerspray voorkom je dat de messen vast gaan zitten of gaan roesten. Koop je een toestel op benzine? Dan vraagt dit nog meer onderhoud. Zo moet je de ontstekingskaars vervangen. Meestal is dit na ongeveer 25 uur gebruik.

Telescopisch

Er bestaan tegenwoordig ook telescopische heggenscharen. Deze heggenscharen beschikken over een lange, uitschuifbare stang waarmee je eenvoudig op hoogte snoeit.

Geluid

Zoals ieder elektrisch apparaat, maakt een heggenschaar geluid wanneer je hem gebruikt. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB) en is niet voor iedere heggenschaar gelijk.

Gemiddeld produceert een heggenschaar ongeveer 80 dB. Dit staat gelijk aan het rinkelen van een deurbel of wekker. Werk je liever in stilte en vind je fysieke inspanning niet erg? Kies dan voor een handmatig model.

Bijzondere functies

Tijdens de zoektocht naar de perfecte heggenschaar, stuit je op functies waarvan je mogelijk niet precies weet wat ze betekenen. Ik leg ze voor je uit!

  • Tweevoudige veiligheidsschakelaar: dit type schakelaar verplicht je om je heggenschaar met beide handen vast te pakken om hem aan te zetten en te bedienen. Dit werkt veiliger, omdat je met twee handen altijd meer controle hebt dan met één hand.
  • Antivibratie: als een heggenschaar deze functie heeft, vangt hij schokken voor je op en dempt hij trillingen. Op deze manier is werken met het apparaat comfortabeler en minder belastend.
  • Draaibaar handvat: met een draaibaar handvat positioneer je het handvat precies zoals je wil, los van de richting waarin je snoeit. Snoei je verticaal? Dan draai je het handvat op zo'n manier dat je dit makkelijk doet. Snoei je juist horizontaal? Dan draai je het handvat weer anders, afhankelijk van wat het makkelijkst werkt.

Specificaties van heggenscharen naast elkaar

AandrijvingTelescopischMet draaibare kop of zwaard
1Makita DUN461WZ Accu Stokheggenschaar 46cmAccuJa
2Kinzo Heggenschaar 65CM met LlaflonHandmatigNeeNee
3Benson - Heggenschaar - RechtHandmatigNeeNee
4GARDENA NatureCut HeggenschaarHandmatigNeeNee
5BLACK+DECKER BEHT201-QSHandmatigNeeNee

Makita DUN461WZ Accu Stokheggenschaar 46cm

Aandrijving: Accu

Telescopisch: Ja

Kinzo Heggenschaar 65CM met Llaflon

Aandrijving: Handmatig

Telescopisch: Nee

Met draaibare kop of zwaard: Nee

Benson - Heggenschaar - Recht

Aandrijving: Handmatig

Telescopisch: Nee

Met draaibare kop of zwaard: Nee

GARDENA NatureCut Heggenschaar

Aandrijving: Handmatig

Telescopisch: Nee

Met draaibare kop of zwaard: Nee

BLACK+DECKER BEHT201-QS

Aandrijving: Handmatig

Telescopisch: Nee

Met draaibare kop of zwaard: Nee

Gebruik van de heggenschaar

Nu je weet waar je op let bij de aanschaf van een heggenschaar, is het ook handig dat je weet hoe je hem gebruikt. In deze korte video zie je hoe je een heg eenvoudig en efficiënt snoeit met een elektrische heggenschaar.

Veelgestelde vragen over heggenscharen

Ben je er nog niet helemaal uit of zit je nog met vragen? Ik behandel hieronder een paar van de meestgestelde!

Welke heggenschaar moet ik kopen?

Er bestaan drie soorten heggenscharen: handmatig, op elektriciteit en op benzine. De handmatige heggenschaar bedien je zelf, met fysieke kracht.

De heggenschaar op elektriciteit snoeit de takken eenvoudig voor je af, zonder dat fysieke kracht nodig is. Er zijn varianten op accu en op snoer. Het voordeel van een accu is dat er geen draad in de weg ligt en dat je er overal mee werkt.

Met een heggenschaar op benzine snoei je langdurig en met veel kracht. Dit type is met name bedoeld voor zware klussen. Het is afhankelijk van waar je naar zoekt, welke heggenschaar het beste bij je past!

Welk typen zwaarden zijn er?

Er zijn twee typen zwaarden: enkelzijdig en dubbelzijdig. Een dubbelzijdig zwaard of zaagblad snijd aan beide kanten, waardoor je sneller werkt. Een enkelzijdig zwaard is daarentegen veiliger, omdat je met de snijdende kant altijd van je af werkt en daardoor minder kans hebt op ongelukken.

Daarnaast is de lengte van belang. Een lang zaagblad geeft je de mogelijkheid om ook hoge delen van de heg te snoeien, maar let op dat het zwaard niet té lang voor je is. Met een te lang zwaard heb je geen controle meer.

Hoe onderhoud je een heggenschaar?

Om de levensduur van de heggenschaar te verlengen is onderhoud vereist. Reinig hem na iedere snoeibeurt en berg hem altijd netjes op. Smeerspray zorgt ervoor dat het zwaard soepel blijft lopen.

Een heggenschaar op benzine vergt meer onderhoud. Hier vervang je bijvoorbeeld na 25 uur gebruik de ontstekingskaars en reinig je ook de motor. Laat bovendien nooit de benzine in het apparaat, wanneer je hem een tijdje niet gebruikt.

Conclusie

Een heggenschaar vind je op de markt in drie vormen: handmatig, elektrisch of op benzine. Welke bij jou past, hangt af van hoe en hoeveel je hem gebruikt.

Hopelijk weet je nu voldoende over de heggenschaar om de perfecte variant voor je tuin aan te schaffen! Ben je nog niet zeker welke bij je past? Kijk dan nog eens naar onze top 5.

Laat vooral weten of dit artikel je wel of niet geholpen heeft en laat hieronder een reactie achter. Bedankt voor het lezen! 😊

Angela de Boer

Angela is geboren in het mooie plaatsje Sneek, waar ze nog altijd met veel plezier woont. Al van kinds af aan heeft ze een grote interesse gehad in het bedenken en schrijven van verhalen. Als klein kind, toen ze nog niet kon schrijven, vertelde Angela verhalen terwijl haar moeder meetypte in Office 98. Vanaf het moment dat ze een typcursus mocht doen, is ze begonnen met schrijven – een passie die nooit meer weg is gegaan. Naast dat ze schrijft voor HelpingCherry, studeert Angela toegepaste psychologie aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is op zoek naar verklaringen voor dingen die mensen doen, en ze hoopt hier ook veel over te kunnen schrijven in te toekomst.
Lees alle artikelen

Was dit artikel behulpzaam?

Baby & Kind Baby & KindElektronica & Software Elektronica & SoftwareHobby & Sport Hobby & SportTuin & Klussen Tuin & KlussenVerzorging & Gezondheid Verzorging & GezondheidWonen & Koken Wonen & Koken
crossmenuarrow-up